Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 733 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 12, 2026 11:09 am Naslov poruke: YW531C - IRAČKE ORUŽANE SNAGE 1991 (1/35) |
|
|
Model proizvođača Bronco models, u mjerilu 1/35. Onoliko koliko sam uspio istražiti najvjerniji i najdetaljniji model ovog vozila na tržištu. Maketa odlična za sklapanje, minimalne intervencije, vjerojatno čak mojom greškom.
ZANIMLJIVOSTI:
Prvo oklopno vozilo / oklopni transporter napravljen u Kini ''vlastitim snagama''. Osim što je sve praktički potpuna kopija sovjetskih elemenata (izuzev oklopnog tijela), a motor u konačnici Deutz - licencno proizveden u Kini.
KomunistiÄŤka Albanija imala je lijep broj ovih vozila u svom arsenalu, a nasljednica je nekolicinu pripojila policijskim snagama 1990ih; te su ta vozila sudjelovala u smirivanju nereda 1990ih.
Privarak na vrhu stražnjih vrata, te isti na tijelu vozila iznad stražnjih vrata služi kako bi se ista privezala. Naime, znalo se dogoditi da se vrata u vožnji otvore te da vojnik koji sjedi ''na njima'', tj na sjedištu montiranom na njih ispadne.
MODEL KOJI JE OVDJE PREDSTAVLJEN:
Radi se o zarobljenom vozilu, relativno dobro očuvanom sa gledišta nas maketara. Nisam našao kojoj jedinici je pripadalo, to je kod iračana najčešće nemoguće saznati, a i ne želim, posebice jer ako netko nešto i zna, ili bih mu potaknuo PTSP ili bih potencijalno stupao u kontakt s pripadnicima .....
''Bronco models'' nudi decal oznaku sa plavim ''pravokutnicima'' u bijelom krugu (na nekim slikama s neta zaista ima svijetlije plavih pixela, no to je vjerojatno greška transformacijama slike); ipak i po svemu sudeći radi se o antracit boji ili nekoj plavoj koja graniči sa crnom (AI je izanalizirao slike, kaže da je to izuzetno tamno plava boja - opet, o tom po tom, ali nevažno za naše oko). Ja sam koristio A.MIG. - 0227 ''Sea Blue''.
''Crne'' - tj. tamno zelene biljke na diorami / vinjeti su Seidlitzia rosmarinus, a pijesak je zgrudan, kao sa slika i videa koje sam proučavao, naime, u siječnju 1991. tamo je bilo dosta kiše koja zgruda fini pustinjski pijesak, od ''ružmarina'' napravi gotovo crnu biljku, a vozila ako se ne kreću ispere od prljavštine.
Model je još u radu, treba washa, prljanja, malo toniranja, te postaviti bočne periskope i nekoliko sitnijih detalja,.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Sij 12, 2026 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| A što reć, već sada izvrsno |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
|
Upisano: Sri Sij 14, 2026 11:04 am Naslov poruke: |
|
|
Hvaa laa na gledanju i komentiranju  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5396 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2026 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovak u većoj rezoluciji izgleda još i bolje , kak si radio ovaj čiping po poklopcima i krovu vozila? Spužvica? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 544 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2026 9:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Dooobar ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
|
Upisano: Čet Sij 15, 2026 10:14 am Naslov poruke: |
|
|
Hvaa laa!
Poky, yeste, chipping je radjen spužvicom, simulacija kineske zelene boje (upotrijebio sam olive drab), te simulacija ostalih iračkih nijansi (pješčano žuta i ''german grey beige''); ova vozila su što se boje tiče na svim slikama koje sam vidio, po gornjim površinama izubijana, često do metala sa velikim (10 x 10 cm) flekama - oguljotinama; bojali su ih iz pješčano žute brzinski na svijetlije nijanse (i obratno), ovisi na kakav su teren ukopavana.
Poklopce sam ostavio iznutra u pješčano žutoj, kao i kotače, preko kojih sam samo premaglio svijetli ton. Pješčana žuta je boja vozila sa čuvenih parada po Bagdadu, analizom slika se vidi da su vjerojatno šparali na terenskoj maskirnoj boji, pa su kotače, donje dijelove vozila, i sve što nije ''iznad pojasa'' ostavljali u toj žućoj nijansi, a samo su veće detalje prebojavali u taj svijetli ''desert tan''.
Prvo sam mislio da su negdje više prašnjava, ali nije, postoje vozila u originalnoj boji po muzejima, oprana, gdje se ovo baš jasno vidi.
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|