Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 10:59 am Naslov poruke: 3D makete |
|
|
Nije mi namjera ovdje raspraviti o tehnikama i tipovima 3D printera, materijalima, rezolucijama i sl. već pokušati sagledati budućnost našeg, 'klasičnog', maketarstva u odnosu na tu novu tehnologiju.
Na to me potakla nabavka gusjenica izrađenih u '3D print' tehnici koje sam nedavno dobio iz Poljske i koje se normalno prodaju na netu. Uostalom, vidim da se pojavljuje sve više i kompletnih maketa (ne da su već izrađene nego da su sve komponente, a ne samo gusjenice ili kotači ili neki elemenat u 3D tehnici) koje se mogu kupiti, i to za vrlo prihvatljiv novac (odnosno sve jeftinije i jeftinije).
Uostalom, svima nam je jasno da su takvi printeri s jedne strane sve savršeniji i savšeniji, sa 'rezolucijama' koje imaju sve više nula iza zareza - u milimetrima, naravno. S druge strane, i materijali koje koriste takvi printeri sve su savršeniji. I sve skupa je svakim danom sve jeftinije i jeftinije i - samim time - dostupnije nama 'običnim' ljudima.
To me potaklo na razmišljanje kamo sve to vodi?
Mislim da je najbliži tome kolega leo_zd koji kaže da jednog dana, ali vrlo uskoro, nećemo više kupovati makete i ljepiti dijelove čudeći se kako su nesavršene, već ćemo kupovati crteže, vjerojanto dijelova ali u već gotovim polu-sklopovima, koje ćemo si onda doma 'odprintati' na svom 3D printeru, to posložiti (nekakvim ljepilom za takvu plastiku), pobojati i - gotovo ....
Mislim da to nije daleko od istine. Jer, gledajući mogućnosti tih printera, gledajući nevjerojatne detalje i rezoluciju koju postižu - ma tome nema kraja. Ma koja 'obična' plastika, koji rezini .... ovo je budućnost.
Moj savjet za kraj - spremite si koju bočicu TAMIYA Extra Thin ili Revell ljepila tako da možete jednog dana svojoj djeci ili unucima ne samo pričati kako ste nekad slagali makete već i dati im da pomirišu zašto se nama tako sviđao baš taj hobi
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5774 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 548 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Dok ima drva, Lima, cijevi, plastike za mene nema straha od printera !  _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 562 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 12:52 pm Naslov poruke: |
|
|
oni koji nemaju vremena niti volje će 3d printati,
oni koji imaju, će skrečati
plus što više cjenim ono što sam oblikovao vlastitim rukama nego mišem
npr. cijevi raketa S-300 raketnog sustava- tuba confentino bonbona, ping-png loptica, stiren šipke, razne žice, hrpa ljepila, slomljenih živaca, poneki respiratorni problem |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 3:48 pm Naslov poruke: |
|
|
strah i zaziranje od novog
Kako pomalo plutam u tom području evo par mojih.
Zađto zazirati od 3D, klasično skrečanje nije baš neko opravdanje jer ajde ako se skreća od 0 ali ako se skreća za kupljenu maketu, već industrijski proizvedene djelove, u čemu je to stiren ili rezin plemenitiji od 3d printa?.
I kod dorade, ne znam kojom bi se tehnikom skreća mogle napraviti puno istih elemenata kao recimo gusjenice tenka, a danas hvala 3d printu imamo gusjenice u 72 koje su detaljima i kvalitetom iznad dodatnih u 35, a u 144 se pojavljuju gusjenice koje bez priloženog mjerila lako zamijeniti za veće mjerilo.
Ali na stranu polemike evo mog viđenja zašto mi se sviđa 3D.
Daje mogučnost izrade bilokoje makete, i onih koje nisu privlačne ne samo velikim proizvođačima stirena ali niti opskurnim garage proizvođačima rezinkih maketa.
Ono što posebno cijenim kod 3D dizajna i printa (ili rezanja laserom ili glodanja odnosno bilo kojeg oblika obrade materijala kontrolirano računalom) je mogučnost detalja koja danas ovisi samo o volji onoga koji krene sa tom zamisli.
E tu je možda dijelom i neprihvaćanje odnosno podcjenjivanje rada kod izrade 3d modela.
Dok se ne iskusi nema se osječaj da je izrada modela za print, čak i za najednostavnije elemente daleko od jednog klika mišem.
Na forumu ima ljudi koji su više od mene u tome, a govorim samo o dijelu dizajniranja uopče neću ulaziti u "kašetu brukava" vezanu za sam proces printanja.
Glede samog dizajniranja mogu reći da traži dosta rada i pažnje.
Vrlo jednostavan primjer, na netu možete naći tisuće izvrsnih, vrhunskih kreacija u 3d, ali ako nisu rađene za print nećete dobiti ništa.
Isto tako i kad imate crtež u 3d rađen za print potrebno je da odgovara vašem mjerilu i tipu printera jer opet sam print ili detalji neće biti zadovoljavajući.
Samo printanje se razvija ogromnimm koracima, ne zbog maketarstva nego zbog ozbiljnih industrijsko-komercijalnih primjena , recimo zanimljivo za maketare je industrija nakita i zubarstvo, zbog preciznosti i dimenzija.
Kako tu priču pratim već desetak godina (prvi moj pokušaj bili su topovi za jedrenjak u malom mjerilu) vidim rapidan razvoj materijala ali i kvalitete printa.
Vjerujem da će za par godina biti i tehnički i komercijalno dostupno na svakom uglu, kao danas fotokopirnice, printanje takve kvalitete da u svakom segmentu nadilazi današnje standarde maketa.
Osnovni parametri:
- glatkoća ploha, danas još dijelom vidljiva zbog fizičke debljine sloja printa.
- finoća printa izvan granica ljudskog oka, već danas se bez problema rade utori i izbočenja minimalnih dimenzija 0,1 mm.
- Debljina stijenki može biti puno tanja od klasičnih stirenskih ili rezinskih maketa, danas nema problema veće djelove raditi debljine 0,6 a ako su zaobljenih formi 0,3 mm (moja kupola ZSU 57/2 je 0,3 mm debljine)
- mogučnost detalja u svim smjerovima (danas djelomično ogranićeno kod rezinskog printa) za razliku od slsmenata lijevanih u kalupima koji imaju velika ograničenja kod "podvučenih" djelova)
Zbog tehnike izrade i mogučnosti izrade detalja "u komadu" generalno 3D printane makete imat će manje djelova nego stirenske ili rezinske.
Ne smatram da će to ubiti maketarenje, samo će promijeniti materijal, jer ponavljam zašto bi stirenska ili rezinska maketa bila više vrijedna odnosno "maketarskija" os makete printane u 3D. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 6:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | strah i zaziranje od novog
Zašto zazirati od 3D, klasično skrečanje nije baš neko opravdanje jer ajde ako se skreća od 0 ali ako se skreća za kupljenu maketu, već industrijski proizvedene djelove, u čemu je to stiren ili rezin plemenitiji od 3d printa?.
Ne smatram da će to ubiti maketarenje, samo će promijeniti materijal, jer ponavljam zašto bi stirenska ili rezinska maketa bila više vrijedna odnosno "maketarskija" os makete printane u 3D. |
nisam rekao da treba sve skrečati, nego ono što mogu, ljepše mi je vidjeti to napravljeno nakon mjeseca ljepljenja i šmirglanja, nego par dana pomicanja tockica i ploha na ekranu
nije strah ali zaziranje jest zbog procesa (putovanja) kroz maketu, što mi je draže od završene makete - zato mi makete i neizgledaju nešto
- kad sam radio Mustanga i bio sam natjeran na printanje dijelova, vrijeme provedeno za ekranom me nije veselilo, pogotovo pazeći na sve da bude dobro pripremljeno za print,
I u tom slučaju je 3D printer bio nešto najljepše u mom životu i zagrizao sam sva *ovna na koja sam naišao, samo da uspije, da materijaliziram taj virtualni mustang
Danas nakon iskustva u 3D modeliranju nevezano za print, gade mi se softveri.
Kad pomislim na izradu, pažnju, pripremu nećeg za print, vjerojatnost pogreške, brzo odustanem, a nedo bog da sam kupim i krivo podesim printer.
-Audi RSQ sam imao cijelog u 3D-u, trebalo je samo ga pripremiti za print, tj.još manje posla od mustanga, ali ljepše mi ga je bilo napraviti iz R8-ice (i na kraju sve zasrat ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
A meni je "putovanje" (sviđa mi se izraz pa ću ga posuditi) kroz maketu i rad na 3d modelu.
Posebno mi je zanimljivo formiranje, pretvaranje točki i crta u forme, prepoznatljive forme.
A dobiti 3d print nakon svega je nagrada truda.
Otprilike usporedivo sa rezultatima analognih fotografija nakon procesa obrade.
Naravno da svatko ima svoj pogled i preference.
Sjećam se kako je u početku bio dosta raširen stav da to (CAD i CAM ) nije maketarstvo ☺️ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 7:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | A meni je "putovanje" (sviđa mi se izraz pa ću ga posuditi) kroz maketu i rad na 3d modelu.
Posebno mi je zanimljivo formiranje, pretvaranje točki i crta u forme, prepoznatljive forme.
A dobiti 3d print nakon svega je nagrada truda.
Otprilike usporedivo sa rezultatima analognih fotografija nakon procesa obrade.
Naravno da svatko ima svoj pogled i preference.
Sjećam se kako je u početku bio dosta raširen stav da to (CAD i CAM ) nije maketarstvo ☺️ |
u potpunosti razumijem i mene je to davno veselilo, mogu zamisliti,
nakon muke u softveru, stisneš print, čekaš i čekaš, taman si na wc-u, printer kaže PING da je gotov,
neobrisane guzice trčiš prema njemu sa gaćama oko gležnjeva, otvaraš poklopac,
špahtlom stružeš isprint sa postolja i prinosiš ga oku, gledajući dal su svi detalji tu i vičeš TOOOOOOOOOO + neka psovka potiho.
ak te to zanima, šalji upite tvornicama maketa dal trebaju CAD majstora,
netko naš radi box art za jednu, zar ne?
ajmo ljudi nađite čovjeku posao, da imamo špijuna/dilera |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 8:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako malo pogledaš, vidjet ćeš da mi tvoja velikodušna ponuda ne treba 😁.
Prvo od početka sam rekao da me samo printanje u 3d ne zanima, to prepuštam profičima 😇.
Crtam za svoj gušt i printam makete ili dijelove koji se ne proizvode, ili se ne proizvode u 144, mjerilo koje me zabavlja a idealno je za 3d print.
A o 3d crtanju za proizvođače ću razmisliti za koju godinu kad odem u mirovinu ☺️ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 25, 2021 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
MA sve je to super sve se to meni sviđa i bilježim kontakte svih vas koji ste počeli printati i projektirati ,al dok je nas "staraca" (duhovnih staraca) koji su s kompjuterom i tehnikom na "Vi" dotle će biti i klasičnog ljepljenja  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kru65mi
 | | Član od: 28 Lis 2007 | | Poruke: 850 | |
|
Upisano: Ned Pro 26, 2021 11:22 am Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | MA sve je to super sve se to meni sviđa i bilježim kontakte svih vas koji ste počeli printati i projektirati ,al dok je nas "staraca" (duhovnih staraca) koji su s kompjuterom i tehnikom na "Vi" dotle će biti i klasičnog ljepljenja  |
I ja sam od onih koji ce radije razgrnuti otpad u potrazi za dijelovima - gledaj pod proizvodi firmi "bogtemaz'o ltd", "propalipoduzetnik srl" i slicnih....
Ali se pomalo priblizavam 3D crtanju jer, kao sto Leo rece, postoje stvari kojih jos nema ili su uradjene (po nasem misljenju) lose ili jednostavno zelim da si iskompliciram zivot ( TAM 110/150, Eagle transporter, MKSK, .... ).
Ne kazem da je to buducnost jer jos uvijek ima mladjih koji se zele pribliziti ovom sportu ali ce nam zasigurno pruziti neka zadovoljstva ....
Uostalom, zivi bili pa vidjeli  _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Pro 26, 2021 11:47 am Naslov poruke: Re: 3D makete |
|
|
| su27rules Napisao/la: |
Vojo tko je radio/printao ovu biciklu?? |
To je testni tj. prototipni primjerak kojeg namjerava raditi Sindicate Co. iz Poljske (Mariusz Matulewicz) - on inače radi te gusjenice (koje sam spomenuo na početku 'tučnjave') .... može ga se naći na netu.
A, što se tiče diskusije o 'potrebi' korištenja tih 3D dodataka (koje možemo slobodno nazvati aftermarket dodadcima) nasuprot skrečiranju - ima stvari koje nikako ne možete zadovoljavajuće skrečirati, na pr. dobre figurice:
No ja sam ipak potaknuo diskusiju s naglaskom na budućnost maketarenja obzirom na taj tehnološki napredak tj. bum 3D printera i općenito 3D printanja ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
Upisano: Ned Pro 26, 2021 12:38 pm Naslov poruke: Re: 3D makete |
|
|
| vojo Napisao/la: |
To je testni tj. prototipni primjerak kojeg namjerava raditi Sindicate Co. iz Poljske (Mariusz Matulewicz) - on inače radi te gusjenice (koje sam spomenuo na početku 'tučnjave') .... može ga se naći na netu.
Vojo  |
Hvala!!
Imas koji direktni link za njih?? _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|