Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-5A Lightning 1/48 Antoine De Saint Exupery

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Pro 29, 2024 1:38 pm    Naslov poruke: F-5A Lightning 1/48 Antoine De Saint Exupery Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,

Tamiya 1/48 P-38F/G konvertiran u F-5A Lightninga uz pomoć CMK konverzijskog seta.
Maketa prikazuje F-5A na kojem je često letio autor "Malog princa", Antoine De Saint Exupery. Postoji nekoliko fotografija na kojime on sjedi u cockpitu ovog aviona, a navodno je imao i jedno prinudno sljetanje u njemu (pitam se da li je nakon tog incidenta avion dobio zamjenski propeler i spiner).

Vjerujem da je Exuperijeva letačka karijera poznata mnogima ovdje (napokon nije slučajno glavni lik "Malog princa" pilot, a onima kojima eventualno nije, istaknut ću samo da je Exupery nestao u akciji upravo na izviđačkom Lightningu (ne ovome) 31.07.1944.
Lokalni ribar je 1998 upecao narukvicu s njegovim imenom, ostaci aviona su pronađeni 2000. godine, a tek 2004 je potvrđeno da se radi upravo o Exuperijevevom avionu.
Više možete pročitati ovdje
https://www.ww2wrecks.com/portfolio/luc-vanrell-the-story-behind-the-discovery-of-antoine-de-saint-exuperys-p-38-lightning/

A sad na maketu.

Tamiyina maketa je prekrasno detaljirana i savršeno se uklapa, CMK set je nažalost potpuna suprotnost, uopće ne paše na maketu (za koju je navodno predviđen), otvori kamere su svi od reda pogrešnog oblika, stakla su mutna, s lećom kamere već otisnutom u staklu, dekali su loši, pa sam se snalazio kombinacijom rondela iz raznih izvora... Uglavnom, jako loše i ne preporučam. CMK set je tek korak dalje od potpune samogradnje cijelog izviđačkog nosa. Počastite se radije čevapima za taj novac. Set košta dovoljno da vam ostane i za somun, pivo i pomfrit uz njih.

Ovo su "stakla" iz CMK seta. Mutno, krivog oblika, s kružićima koji glume leće kamere.
Forward u smeće je jedino što se s time može, i skrečati točne prozorčiće i sakla ispočetka.

Najveća od nekoliko kamera koje sam skrečao.

Evo kako CMK nos "paše" na maketu.

Tamiya cockpit je prekrasan iz kuitje, ali sam ga morao modificirati u izviđačku verziju (micanje nišana, dodavanje konzole s komandama kamere.
Također izbacio sam radio (prijemnik bočno u cockpitu i cijela polica iza sjedišta pilota). Na svim fotkama ovog aviona čini se da je polica iza sjedišta prazna, tj, da nema instalirani radio. Ne znam zašto, čitao sam nešto da Exupery nije volio koristiti radio (čudno, ne znam da li je istina), uglavnom skrečao sam novu praznu policu iza.
Ubacio sam Quinta set (lijepo ali overkill, drugi put ću ostati na ovome iz kita), te Ultracast sjedište.

Bojenje ovog aviona je priča za sebe. Isporučen je u standardnoj američkoj ranoj izviđačkoj shemi, tzv. Cabotovoj "haze" plavoj, koja za razliku od kasne sintetičke haze boje nije bila prava boja već se radilo o crnom primjeru preko kojeg se špricala bijela dok ne ispadne neka više ili manje plava nijansa. Ova kamuflaža, gdje u startu nije bilo dvije iste, se vrlo brzo i loše trošila, pa većina aviona je izgledala kao s otpada dok nije zamjenjena sintetičkom haze bojom.
E sad neki tvrde da je avion u stvari jako trošeni rani haze (tj. da treba biti plavi),drugi tvrde (na temelju svjedoka i jedne jako loše kolor fotke) da su ih francuzi s gornje strane prefarbali u zelenu (ili olive drab?), a neki pak na temelju različitih nijansi s fotki čak tvrde da su avioni bili maskirni.
Ja sam se odlučio za opciju zelene preko hazea, s gaznim i servisnim površinama na kojima plava probila kroz zelenu da dočaram tamni look koji se vidi na fotkama.
Dopunske tankove sam ostavio u haze plavoj. Kontam da su oni ionako bili odbacivi i zamjenjivi.Na fotkama djeluju tamnije od ostatka aviona.
Za spiner ne znam da li je crveni, na fotkama se jasno vidi da je propeler i spiner zamjenski, ali moguće da je i spiner u nekom tamnijoj uniformno nanašenoj haze plavoj.
No, većina crtača profila prikazuju spiner crveni, i meni je to bilo atraktivnije pa eto....

Kotači su Ultracast, Fotke pokazuju da je ovaj avion imao "block thread" uzorak guma s naplatcima na felgama, a maketa, kao i svi proizvođači aftermarketa daju "diamond thread" uzorak guma, ili ne daju naplatke. Ultracast je jedini koji radi to što mi je trebalo.

Na kraju, svim članovima foruma želim Sretnu Novu godinu i tekuče blagdane!
Uživajte u miru, sreći i maketama!

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Pro 29, 2024 5:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo!! Odličan!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Pro 29, 2024 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma vrhunski odrađeno, nema se sta drugo rec Very Happy
Mozete li malo opisat postupak chippinga, jako je vjerno odrađen
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 30, 2024 9:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sjajna maketa, odlično izvedena! Sviđa mi se pristup, kao i što si se odlučio na samogradnju prozora za kamere. Također mi se sviđa analiza mogućih varijanti bojenja, kada nema puno fotki onda ostaje na maketaru da se odluči što će. Ali uglavnom, slažem se sa zaključkom Smile
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Pro 30, 2024 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:
Ma vrhunski odrađeno, nema se sta drugo rec Very Happy
Mozete li malo opisat postupak chippinga, jako je vjerno odrađen

Hvala! Very Happy
Što se tiče chippinga, sve je rađeno sa Tamiya bojama.
Aluminij je Tamiya LP-38 Flat aluminium. Kako je gornja boja koja se čipa akrilna, trebala mi je laquer donja, da je ne bi slučajno ogulio u postupku čipanja. Zato sam išao s LP-38.
Na to sam nanio Ammo chipping medium za fine ogrebotine, i maskol nanesen kistom i spužvom gdje sam želio jači čiping (lijevo krilo).
Prešpricao sam gornjom bojom (mix Tamiya akrilna XF serija), pričekao par sati da se posuši i onda sam s grubim kistom umočenim u vodu te vrhom čačkalice počeo guliti gornji sloj boje.
Kad sam bio zadovoljan, pričekao sam par dana da se sve posuši i nakon toga tankim kistom umočenim u gornju Tamiya akrilnu boju počeo vraćati oguljeni sloj boje kako bi dobio željeni uzorka čipanja i/ili vratio boju na mjestima gdje sam pretjerao s čipingom. Na kraju sam vodenom bojicom tu i tamo dodao žuti kromat da probija između aluminija i gornje boje (kao prajmer), te nacrtao tankim kistom zakovice po aluminiju i oguljene crvene servisne panele oko otvora za tankanje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Pon Pro 30, 2024 9:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

super je. Smile
Mene ceka njegov Caudron
Natrag na vrh
markica

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Vaterland
PorukaUpisano: Uto Pro 31, 2024 10:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trebaš se uputiti na natjecanje u Pariz s ovom maketom. Ima jeftinih Ryanair letova...pa pokaži Francuzima da i mi imamo njihov ponos spreman za zlato

Moson master klasa je skoro kao doma...

Toliko od mene, dovoljno sam rekao
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Pro 31, 2024 8:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrhunski odrađen posao, stvarno maketa ima dušu ❤️ definitivno je zaslužila turneju po natjecanjima, nadam se da ću ju vidjeti i uživo.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Sij 15, 2025 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaokružen projekt, ne samo maketa. Super rad.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
pacman69

Član od: 02 Lip 2008
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Sij 20, 2025 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsna izvedba, ali i istraživački dio o konkretnoj mašini! Bravo!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma