Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2494 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Svi 04, 2024 10:11 pm Naslov poruke: "Pegasus, we are camming", Airspeed Horsa 1/144 |
|
|
Krenulo je sve kad sam naletio na ovu fotografiju, "Red devils" krcaju Jeep na Horsu.
Slijedeći poguranac bio je kad sam naletio na figure za tu scenu od izvrsnog proizvođača 3Djson . I eto ideje za D-day.
Nedostajala je "samo" Horsa, a što se nema ...nacrta se.
Uz nešto pokušaja i pogrešaka i izvrsnog printeraša Gorana "rodila" se i Horsa u 144.
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 4:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Dekali su postavljeni, nanesen mat prozirni, treba još glancer na stakla i mat na frameove canopia.
Na prozorčićima napraviti staklo sa crystal clearom, zalijepiti sitne điđe, obojati felge i kotače.
Kako nisam imao serijski broj koji je crveni na crnom pravokutniku obojao sam crveni pravokutnik na trup a isprintao laserom crni pravokutnik sa prozirnim brojevima, pipavo ali konačni rezultat ok.
Invasion strips su priča za sebe , prvo ih napravio po Hellerovoj sastavnici u 72 pa shvatio da totalno krivo, sve morao ponoviti.
Jeep je Brengun rezinski, morao sam odrezati vjetrobran i preklopiti ga, na stražnje sjedalo stavio kutije pokrivene ceradom. Sigurno pipav posao će biti ugurati vozača.
U želji da scena dobije na živosti odlučio sam na rub staviti Tilly sa vozačicom iz WAAF kako promatra ukrcaj.
Tilly i vozačica zapravo predstavljaju kraljicu, tada princezu Elizabetu koja je služila u pomočnim snagama ali pješadijskim, a crno smeđe vozilo bi se gubilo na podlozi, ovako daje malo raznobojnosti.
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
| Član od: 28 Lis 2007 | Poruke: 847 | |
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 5:05 pm Naslov poruke: |
|
|
A sta reći nego izvrsno, od ideje do izrade... _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Miros
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1036 | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 6:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepo, konačno nešto što mogu vidjeti bez povećala,😝 _________________ Miroslav |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 7:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Miros Napisao/la: | Jako lijepo, konačno nešto što mogu vidjeti bez povećala,😝 |
Hvala
Što jest, jest jedva stane na dlan, i to rašireni, mislim Horsa, ali zato su vozila i ljudi na mjeru ☺️
Ali moći ćeš se za dva tjedna uvjeriti uživo, ako ih nađeš na stolu😂😂😂😂
Leo - zd: poruka promijenjena dana: Ned Svi 05, 2024 7:32 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
su27rules Napisao/la: | Staklo kokpita/canopy je isto 3D print prozirni resin ili .......?? |
Je, 3D print i to je Goran izvrsno odradio ali sam ja malo filozofirao zbog frameova.
Ideja je bila da frameovi budu upušteni a ne izbočeni.
Znam zvući ludo ali evo i objašnjenja.
Frameove napraviti kao upuštenja od 0,15mm dubine i 0,55 mm širine.
Ideja je ova, printani 3D resin nije nikada skroz gladak i proziran zbog same tehnike printa, layera. Ako su frameovi ispupčeni nemoguće je ovakve canopye brusiti i polirati.
Obrnuto ako su frameovi upušteni brušenje i poliranje ih "ne dira", a u udubine se unese prvo unutarnja boja pa vanjska i popuni se a dobije se čisti frame.
Ukoliko ima mjesta onda se najtanja maskirna traka (0,5 mm) oboja u vanjsku boju framea i nalijepi (zato je kanal širok 0,55mm) i tako popuni udubinu.
Prilikom brušenja i poliranja nažalost sam odnio skoro kompletnu debljinu i frameovi su skoro nestali.
Onda sam pokušao prije brušenja obojati frameove, što je pomoglo ali....
Problem je da je rezin u nekom minimalnom postotku porozan pa se prilikom brušenja canopy malo zazelenio🤷🏻♂️, ništa što se ne može riješiti poliranjem i završnim poliranjem Kalodontom, napomena kako sam računao na brušenje nisam pazio da boje bude samo unutar framea.
Glede prozirnosti , pravilnim brušenjem i poliranjem te tretmanom sa prontom dobije se zavidna prozirnost, znaći da recimo moderni canopy ili oni od P-51, P+47 mogu biti izuzetni.
Kod mene je problem i debljina odnosno specifična forma.
Teško je bilo dobiti nacrt canopya da svugdje ima istu debljinu pa se na promjenama javljaju lomovi i distorzije.
Za sada mislim da je daleko najbolji vakuforming. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
| Član od: 12 Lis 2010 | Poruke: 512 | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Ned Svi 05, 2024 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Boooolesno ………dobro !!! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Svi 06, 2024 9:22 am Naslov poruke: |
|
|
Groff Napisao/la: | Boooolesno ………dobro !!! |
Hvala!, za ono "dobro"😎
A na ono "Boooolesno" moja najdraža polovica poručuje da ona to odavno govori.
Inaće moram sakrivati Horsu do Kupa, najdraža viće da su one "crnobijele štrike" grozne, bodu oči, vide se iz aviona... Kako da joj objasnim da im je to svrha 😂😂😂 |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
Upisano: Pon Svi 06, 2024 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Leo - zd Napisao/la: | su27rules Napisao/la: | Staklo kokpita/canopy je isto 3D print prozirni resin ili .......?? |
Je, 3D print i to je Goran izvrsno odradio ali sam ja malo filozofirao zbog frameova.
Ideja je bila da frameovi budu upušteni a ne izbočeni.
Znam zvući ludo ali evo i objašnjenja.
Frameove napraviti kao upuštenja od 0,15mm dubine i 0,55 mm širine.
Ideja je ova, printani 3D resin nije nikada skroz gladak i proziran zbog same tehnike printa, layera. Ako su frameovi ispupčeni nemoguće je ovakve canopye brusiti i polirati.
Obrnuto ako su frameovi upušteni brušenje i poliranje ih "ne dira", a u udubine se unese prvo unutarnja boja pa vanjska i popuni se a dobije se čisti frame.
Ukoliko ima mjesta onda se najtanja maskirna traka (0,5 mm) oboja u vanjsku boju framea i nalijepi (zato je kanal širok 0,55mm) i tako popuni udubinu.
Prilikom brušenja i poliranja nažalost sam odnio skoro kompletnu debljinu i frameovi su skoro nestali.
Onda sam pokušao prije brušenja obojati frameove, što je pomoglo ali....
Problem je da je rezin u nekom minimalnom postotku porozan pa se prilikom brušenja canopy malo zazelenio🤷🏻♂️, ništa što se ne može riješiti poliranjem i završnim poliranjem Kalodontom, napomena kako sam računao na brušenje nisam pazio da boje bude samo unutar framea.
Glede prozirnosti , pravilnim brušenjem i poliranjem te tretmanom sa prontom dobije se zavidna prozirnost, znaći da recimo moderni canopy ili oni od P-51, P+47 mogu biti izuzetni.
Kod mene je problem i debljina odnosno specifična forma.
Teško je bilo dobiti nacrt canopya da svugdje ima istu debljinu pa se na promjenama javljaju lomovi i distorzije.
Za sada mislim da je daleko najbolji vakuforming. |
Znama Leo, zato sam i pitao (jer imam neke prozirne 3dprint resin kanopije Goranov print), uglavno rad je jako dobar. _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Čet Svi 09, 2024 6:42 pm Naslov poruke: |
|
|
"we are ready for loading"
Rampa za ukrcaj gotova, antene, venturi i kontrauteg vertikalca poljepljeni.
Sad još ljudi
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Pet Svi 10, 2024 1:50 pm Naslov poruke: |
|
|
"Dame imaju prednost"
(još kad se uzme u obzir da je ovo zapravo trebala biti buduća "Her Majesty" ali mi se činilo da će Tilly i ona u plavom malo oživiti scenu
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|