Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

1/144 Bf-109 vs Beaufighter dogfight

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
grgast

Član od: 14 Tra 2017
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 1:14 am    Naslov poruke: 1/144 Bf-109 vs Beaufighter dogfight Citiraj ovaj komentar

Prije neka dva tri mjeseca mi je palo na pamet "zašto ne bih probao napraviti tracere". Osmisli scenario, naruči makete, naruči pladanj od bambusa i akrilne štapiće iz kine, smisli kako jeftino napraviti more, i već sam mislio da neču stići dovršiti zamišljeno do kraja godišnjeg. Srećom i Česi i Kinezi su odradili brze dostave. Što je najbolje cijeli scenario je stao u 30x10 cm.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 8:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo originalno! Možda jedino da zamijeniš propelere sa prozirnim diskovima?
Natrag na vrh
grgast

PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 1:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Vrlo originalno! Možda jedino da zamijeniš propelere sa prozirnim diskovima?

Odustao sam od te ideje. Dijelom jer mi je trebao statični propeler na Emilu između kojega će prolaziti traceri, dijelom jer...nije mi se dalo da se ne lažemo XD.
Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ideja koja mi ide kroz glavu još od prije par tjedana su rotirajući propeleri (sa elektromotorom) s tim da onda avion ne bi bio na prozirnom nego neprozirnom 'štapu' (metalna cjevčica kroz koju prolazi izolirana žica a zajedno tvore dva vodiča).
Najveći izazov je onda od iza precizno izbušiti rupu na propeleru da kad se natakne na metalnu osovinu motora vrtnja bude pravilna a ne 'jajolika' (bilo ekscentrična bilo 'u osmicu').
Natrag na vrh
grgast

PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 3:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nik Napisao/la:
Ideja koja mi ide kroz glavu još od prije par tjedana su rotirajući propeleri (sa elektromotorom) s tim da onda avion ne bi bio na prozirnom nego neprozirnom 'štapu' (metalna cjevčica kroz koju prolazi izolirana žica a zajedno tvore dva vodiča).
Najveći izazov je onda od iza precizno izbušiti rupu na propeleru da kad se natakne na metalnu osovinu motora vrtnja bude pravilna a ne 'jajolika' (bilo ekscentrična bilo 'u osmicu').

Ajde ne zuri sa metalnom cijevi. Da se naci na Aliexpressu prozirnih cjevcica razlicitih presjeka. ja sam jednom nesto cackao sa strujom pa sam iskoristio akrilnu cijev i jos sam nasao ozicenje sa prozirnom izolacijom (pokidao sa bozicnih lampica). bez obzira sto neces izbjeci da se bar malo vide zice mozda je bolja opcija od metalne cijevi. jos ako ti je maketa u osuncanom dijelu stana, uzmi mali solarni panelic sa Aliexpressa i vrti ti cijeli dan.

Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 3:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

grgast Napisao/la:
nik Napisao/la:

Ajde ne zuri sa metalnom cijevi. Da se naci na Aliexpressu prozirnih cjevcica razlicitih presjeka. ja sam jednom nesto cackao sa strujom pa sam iskoristio akrilnu cijev i jos sam nasao ozicenje sa prozirnom izolacijom (pokidao sa bozicnih lampica). bez obzira sto neces izbjeci da se bar malo vide zice mozda je bolja opcija od metalne cijevi. jos ako ti je maketa u osuncanom dijelu stana, uzmi mali solarni panelic sa Aliexpressa i vrti ti cijeli dan.

Da, i to je opcija...
Natrag na vrh
grgast

PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 3:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nik Napisao/la:

uostalom, kupi neku jeftinu iglu sa Alija za airbrush. igla ce dobro doci za nekakav chipping a dolazi u prozirnoj plasticnoj cijevi pa cijev iskoristis za nosac.
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 7:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo!! Dobra ideja i uradak!! Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Čet Kol 15, 2024 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast, na ideji i na diorami !

Groff: poruka promijenjena dana: Pet Kol 16, 2024 10:02 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Kol 16, 2024 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsno !!!
Jako mi se sviđaju "traceri"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
grgast

PorukaUpisano: Pet Kol 16, 2024 10:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Izvrsno !!!
Jako mi se sviđaju "traceri"

Thx Leo. Tako jednostavno za napraviti a tako efektno.
Natrag na vrh
pacman69

Član od: 02 Lip 2008
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Čet Kol 22, 2024 4:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Traceri su od EZline-a pretpostavljam?
Natrag na vrh
grgast

PorukaUpisano: Ned Kol 25, 2024 12:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pacman69 Napisao/la:
Traceri su od EZline-a pretpostavljam?

Bravo i hvala! Prije par godina sam uzeo par testera tog konca i sad mi je zaliha pri kraju a nisam se mogao sjetiti brenda. Ide odmah nova narudžba.
Natrag na vrh
Fire_Fox_54

Član od: 05 Lip 2024
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Kol 25, 2024 10:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fenomenalno
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma