![Otvoreni maketarski forum Forum Indeks](templates/Igloo/images/OMFbanner.jpg)
![](banner/cro-hobbybanner.jpg)
Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
![](images/avatars/8679723364fb15b4841861.jpg) | Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 328 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 08, 2024 6:12 am Naslov poruke: Pisanje i crtanje po tenkovima |
|
|
Zanima me nešto.
Vidio sam da Amerikanci od WW2 do danas pišu i crtaju po tenkovima.
Vidio sam da su neki WW2 Njemci pisali po svojim tenkovima al moderni baš i ne.
Ruski tenkovi WW2 svaka maketa koju kupim ima neke dekale s nekim natpisima, al ne znam čitati čirilicu.
Sad me zanima koja se pravila odnose na pisanje i crtanje po tenkovima.
Pogotovo me zanimaju Rusi pošto vidim da su imali puno natpisa.
Zanima me što su rusi smjeli pisati i crtati po tenku a što nisu.
Malo bi se za promjenu poigro s dekalima i kistom pa me zanima što smijem pisati i crtati po Ruskim tenkovima, a i ostalima...
Ako ko ima volje objašnjavat hvala puno. _________________
![](https://i.imgur.com/Qcda7CR.jpg) |
|
Natrag na vrh |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
| Dario
![](images/avatars/193678599361ebf1a44b442.jpg) | Član od: 15 Lis 2005 | Poruke: 918 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2024 4:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Nekad, kao i danas, najviše ovisi o zapovjedniku voda/satnije/bojne koliko dopušta neslužbene črčkarije. Daj si oduška i rokaj. _________________ http://mkgrunf.blog.hr/
http://mkgrunf.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
| nik
| Član od: 22 Lip 2017 | Poruke: 129 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2024 11:14 pm Naslov poruke: Re: Pisanje i crtanje po tenkovima |
|
|
SturmmannDado Napisao/la: | Zanima me nešto.
Vidio sam da Amerikanci od WW2 do danas pišu i crtaju po tenkovima.
Vidio sam da su neki WW2 Njemci pisali po svojim tenkovima al moderni baš i ne.
Ruski tenkovi WW2 svaka maketa koju kupim ima neke dekale s nekim natpisima, al ne znam čitati čirilicu.
Sad me zanima koja se pravila odnose na pisanje i crtanje po tenkovima.
Pogotovo me zanimaju Rusi pošto vidim da su imali puno natpisa.
Zanima me što su rusi smjeli pisati i crtati po tenku a što nisu.
Malo bi se za promjenu poigro s dekalima i kistom pa me zanima što smijem pisati i crtati po Ruskim tenkovima, a i ostalima...
Ako ko ima volje objašnjavat hvala puno. |
Često su to bile političke/vojne parole ('za Staljina' 'na Berlin' itd.). Ali tokom WW2 dosta sovjetskih tenkova je financirano (njihova proizvodnja) izdvajanjem od plaće/prihoda raznih firmi (tvornice, poljoprivredne zadruge, ustanove itd.) ili privatnim 'donacijama' onih koji su imali (tada su to npr. bili svjetski poznati sovjetski glazbenici, skladatelji i dirigenti) pa je onda na konkretnom tenku pisalo tko ga je financirao (ime firme ili osobe). Plus toga su bili razni simboli određenih jedinica kojima su tenkovi pripadali (često silueta neke životinje).
BTW ni Britanci ne znaju čitati ćirilicu pa u svom muzeju imaju bijeli (zimska kamuflaža) sovjetski tenk iz WW2 na kojem sa jedne strane na kupoli piše ZA STALJINA (na ćirilici) i to je očigledno prekopirano sa neke fotografije. Očigledno je i da se na toj fotografiji ne vidi druga strana kupole pa su 'majstori' sa druge strane napisali STALJINA ZA. Zašto pa to? Pa zato jer se na ćirilici Z piše kao 3 i onda su oni mislili da je 3A broj/oznaka tenka a STALJINA neka parola ili naziv. Pa onda broj/oznaka ide na prednji bočni dio kupole a parola/naziv na stražnji. |
|
Natrag na vrh |
|
| SturmmannDado
![](images/avatars/8679723364fb15b4841861.jpg) | Član od: 12 Svi 2012 | Poruke: 328 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 25, 2024 6:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok hvala. _________________
![](https://i.imgur.com/Qcda7CR.jpg) |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|