Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

C-47 Skytrain, Roden 1/144

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2024 9:02 pm    Naslov poruke: C-47 Skytrain, Roden 1/144 Citiraj ovaj komentar

Evo još jednog mališana, iako ni u 144 nije baš malen.

Praktički je gotov ali skoro sigurno ide za vinjeticu Smile

Rodenova maketa , tamno zeleni stiren, ponešto srha i pinova sa srhom ali ništa strašno niti zahtjevno za ukloniti.
Lijepa na izgled ali ima nekoliko nedostataka na koje obratiti pažnju.
"Najneugodniji" je zbrčkani spoj prednjeg dijela trupa i krila na donjoj strani, pogoršan činjenicom da polovice trupa sa donje strane izgledaju kao da se ili jedna malo skratila ili jedna malo produljila. Sve rješivo ali nejasno zašto je do toga došlo na imaće pristojno napravljenoj maketi.
drugi neugodan detalj prozirni blok prednjih stakala i krova pilotske kabine koji je nešto uži od trupa na spoju. Srečom Kruno me je na oco upozorio pa sam polovice trupa prije spajanja stanjio od korijena krila do nosa.
Treći neugodan detalj, najvidljiviji je pobrkanost položaja prednje viličaste antene i navigacijske kupolice.
Zbog dimenzijskih ograničenja kupolicu gurnuli naprijed a antenu iza. Uz to kupolica se lijepi na trup, nema otvora. Kako sam korigirao položaj izbušio sam otvor i sa tankom cijevi simulirao prsten koji drži kupolicu.
Kako je kupolica ali i otvori kokpita vrlo malih dimenzija unutra se jako malo vidi tako da ćete mi morat vjerovati na rijeć da sam opremio kabinu sa sjedalima pojasevima, palicama...

Kako je planirano da je na zemlji ostavljena su otvorena manja vrata , ali to je iziskivalo izradu poda, stražnje stijenke te unutarnje strukture kabine u vidljivom dijelu.
Na repu sam odrezao "špic" jer su ispod tog špica imali kuku za vuču jedrilica a većina ih je bila bez tog dijela neovisno da li su vukli ili ne u određenoj misiji.
Bojanje ništa maštovito,unutra green zinkcromate (MM), dole gull gray (MM) gore Humbroll Olive drab. i detalji motora i propelera silver, steel, black i tips žuto, .
Invasion stripes nisu dane dekalima (bolje) tako da je sve bojano.
Dekali su malobrojni, invazijska oznaka T2 ( prevozili djelove 101 - screaming eagles) serijski broj i nacionalne oznake.
Dekali su očajni, veliki pucaju na ružniji pogled, trebalo je više višekratno natapanje softenerom da se koliko toliko prilagode. Rondele su bile katastrofa, bijela boja je pola mm bježala na gornjem rubu , mislio sam to maskirati ali nisu ni prijanjale pa sam ih poskidao i stavio druge.
Od dodanoga samo usci konac za antenu.
Naknadno sam glavnu ručku za otvaranje vrata obojao u crveno a četri manji , na kutevima vrata u crno.
Te četri služe za odvajanje ovaliziranih manjih vrata u tim vratima i taj se element potpuno skida tako da ne smeta prilikom iskakanja padobranaca.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 02, 2024 1:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Leo!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2024 1:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se sviđa. Vjerujem da si i ne znajući pogodio jedan C-47 koji leti ne tako daloko od nas.
Za invazije na južnu Francusku 437 TCG (83-86 TCS, kodovi T2, Z8, 9O, 5K) leti iz Italije, pa ako misliš napraviti vinjeticu/dioramu možeš staviti pored neki lovac 12 ili 15AF.

Invazija na južnu Francusku 15.8.1944.:
62 TCG leti iz baze Galera i vuče 47 jedrilica, u poretku 8, 51, 4, 7 TCS.
64 TCG vuče 47 jedrilica iz baze Ciampino,
a tu su i brojne grupe pristigle u Italiju iz 9 AF iz Engleske:
435 TCG, Tarquinia, 35 jedrilica,
436 TCG, Voltone, 40 jedrilica,
437 TCG, Montala (samo padobranci),
438 TCG, Canino, 47 jedrilica,
439 TCG, Orbetello, 21 i 26 jedrilica na 2 cilja,
440 TCG, Ombrone, 48 jedrilica,

Samo tako
Zoran
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2024 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zorane, hvala, nisam znao, a i ovo su jedine oznake koje se dobiju uz ovu maketu.
Ipak je galaksija u 1/144 tek u razvoju pa se tako tek polako pojavljuju i dodatci.
Pa namjera mi je vinjetica ali vezana za D-day.
Ali više o tome u sljedećim epizodama, novačenje i obuka je u tijeku, orlovi se spremaju za krik.

!/144 je zahvalno mjerilo za ovakve manje "priče"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2024 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krenulo …….. Rolling Eyes Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma