Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| r.i.s.t.a.
| Član od: 21 Tra 2006 | Poruke: 322 | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Ned Kol 27, 2006 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Nadam se da će K.U.K. Kriegsmarine muzej iz Novigrada organizovati makar podvodno snimanje ostataka ovog broda, ako ne i vađenje i izlaganje nekog zanimljivog dela.
Uf, ne znam zašto ali još od rane mladosti i čitanja knjige "Velike pomorske bitke od Salamine do Okinave" ovaj brod i njegova sudbina su mi bili na posebnom mestu... Jel' on i zvanično bio jedini bojni brod države SHS (Slovenaca, Hrvata i Srba, one koja je nastala 1918. i potom ušla u kasniju Kraljevinu SHS, da ne bude zabune)?
r.i.s.t.a.: poruka promijenjena dana: Ned Kol 27, 2006 9:55 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Ned Kol 27, 2006 4:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako misliš jel bija jedini dreadnought - odgovor je DA. Ako misliš jel bija općenito jedini bojni brod u službi mornarice Države SHS - odgovor je NE. Oklopnjača SMS Kronprinz Erzherzog Rudolf je posli mirovne konferencije u St. Germaineu predana Kraljevstvu SHS (jedini "bojni brod" koji zbog starosti i istrošenosti pobjednici nisu tili uzet) di dobiva ime KUMBOR. Već 1922. potpuno je raspremljen i izrezan.
Novinar koji je pisa ovaj članak prilično je aljkavo obavija istraživanje
Ovo je sidro u Brindisiju
Ovaj 150 mm top je isto s Viribusa, al još nisam uspija dokučit di se nalazi
Ovo je posljednja slika Viribusa, 31. listopada 1918.
A ovo je "Mignatta" s kojom su se Talijani uspili uvuć u luku |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Svi 13, 2007 8:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, cak nije bio ni jedini dreadnought, jer je u Puli preuzet i Prinz Eugen iste klase. Zanimljiva su druga dva broda, poludreadnoughta, RADETZKY i ZRINYI, koji su cak mirno isplovili iz Pula unatoc Talijanima i "zapalili" u Split, gdje su se predali Amerikancima, u uvjerenju da ce im doticni brodove poslije vratiti (Wilsonova obecanja, obecanja...). No nista od tog, i ti su brodovi poslije podijeljeni medju pobjednicima. Za treci brod te klase (ERZHERZOG FRANZ FERDINAND) ocito nije bilo dovoljno posade ili pak zanimanja (zbog imena). _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Pon Svi 14, 2007 12:42 am Naslov poruke: |
|
|
Alaska Napisao/la: | Hm, cak nije bio ni jedini dreadnought, jer je u Puli preuzet i Prinz Eugen iste klase. |
A kakav je u tom trenutku bija status Tegetthoffa, jel se i on nalazija u Puli i da li je također preuzet?
Znam da su oba preživjela broda zaplijenili Talijani i odvukli 25.3.1919. Tegetthoff u Veneciju di je do 1923. bija izložen kao ratni plijen, da bi ga zatim izrezali 1924./25. u La Speziji.
Ovo pak za Prinz Eugena mi nije bilo poznato. Znam da je nakon mirovne konferencije pripao Francuskoj i odvučen je u Toulon di mu je skinuto svekoliko topništvo. Brod je zatim služija kao meta francuskim avionima čije je napade izdrža bez problema. Konačno je potonija 28.6.1923. nakon snažne paljbe bojnih brodova Bretagne, Jean Bart, France i Paris |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Alaska
|
Upisano: Pon Svi 14, 2007 6:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Na svim brodovima u Puli podignute su 30. listopada 1918. hrvatske trobojnice (neki pisu "jugoslavenske", ali u to doba Jugoslavije nije bilo, pa nije bilo ni zastave), osim na oklopnjaci BUDAPEST, gdje je porucnik Mirko Pleiweis, Slovenac i v.d. zapovjednika, podignuo crnogorsku(!). Logika mu je bila da Crna Gora kao jedini clan Entente i "juznoslavenska drzava" ima izlaz na more. Postigao je samo to da su Talijani taj brod posljednji zaplijenili i skinuli mu zastavu, a uskoro Crne Gore vise nije ni bilo, progutala je bratska Srbija.
Ocito se za dva pred-dreadnoughta uspjelo skupiti dovoljno posada, a cini mi se da ih je vodio kapetan fregate Polic, te su brodovi lijepo pozdravili drustvo i otplovili u Split. Poslije su ih Ameri morali voziti iz Splita na pucinu, jer nasi nisu htjeli, a Talijani se bas nisu usudili uploviti u luku po te brodove, jer bi bilo rusvaja.
PRINZ EUGEN je takodjer poslije 3.11.18. zaplijenjen, predan Francuskoj i uredno potopljen kao brod meta, dok je TEGETTHOFF s FRANZ FERDINANDOM, nekim krstaricama i podmornicama sudjelovao na "pobjednickoj paradi" u Veneciji, a poslije i kod snimanja filma o potapanju SZENT ISTVANA. Tako neke scene skakanja u mor potjecu s TEGETTHOFFA, sto je mucilo nase maketare, jer je odjednom ISTVAN na rubu palube imao oslonce za motke i protutorpedne mreze, koje nikad nije dobio! Poslije je i TEGETTHOFF izrezan. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Alaska
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Pet Pro 21, 2007 11:32 pm Naslov poruke: |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 3:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo malo i od mene. Sve je ovo u Puli
Viribus Unitis i 2 Erzherzoga (možda Alaska zna radi li se točno o F. Maxu, Friedrichu ili Karlu?). Između njih je razarač Trabant
Meni jedna od najdražih fotografija uopće. U prvom planu je Szent István. Odlično se vide njegove posebnosti: konstrukcija "letećeg mosta" (koja je spajala dimnjake s krovom zapovjednog mosta i na kojoj su stajali brodski reflektori), te velika vjetrolovka ventilatora odmah isprid stražnjeg jarbola (preostala tri starija broda na tom su mistu imali po jednu veću valjkastu i jednu manju klasičnu vjetrolovku). Slijede Tegetthoff i Viribus Unitis.
Dušu dat za 1/700 dioramu s resinskim maketama ovih brodova! |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 4:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Viribus Unitis in STT shipyard on June 24th 1911
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 4:50 pm Naslov poruke: |
|
|
SMS Viribus Unitis u La Valetti (Malta) 05 /1914
na slici se vidi pramčani dio HMS Inflexible |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 9:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Krasne slike.
Inače porinuće Viribus Unitisa (prve dvije slike) predstavljalo je ujedno i političku demonstraciju protiv Velike Britanije. Tog je dana (24.6.1911.) u Spitheadu prigodom krunjenja kralja Georga V tribala bit održana internacionalna pomorska smotra. Zbog političke krize, nastale kad je Njemačka poslala svoju topovnjaču Panther u Maroko (tzv. "Pantherov skok u Agadir"), na tu smotru nije poslan bojni brod Erzherzog Franz Ferdinand s istoimenim nadvojvodom, nego bojni brod Radetzky i jedan od "nižih" nadvojvoda, Karlo Franjo Josip (stjecajem okolnosti kasnije posljednji austrijski car). Nadvojvoda Franjo Ferdinand nazočija je toga dana porinuću najnovijeg austrougarskog bojnog broda. Može se reć da mu se bojni brod kasnije za to odužija - nakon sarajevskog atentata prevezao je lijesove njega i njegove žene Sofije iz Ploča u Pulu.
Slika dolje nadovezuje se na tvoju treću fotku i prikazuje a-u eskadru u La Valetti, na čelu s Viribus Unitisom kojeg slijede Tegetthoff i bojni brod Zrinyi. Ta tri broda sudjelovala su u posljednjem mirnodopskom školskom krstarenju a-u flote istočnim Sredozemljem (31.3. - 7.6.1914.). Desno je jedan od Fisherovih "Greyhoundova", bojni krstaš HMS Inflexible, a vidi se i dim od počasnih plotuna
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| milan
| Član od: 22 Svi 2008 | Poruke: 410 | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Sri Jul 21, 2010 7:35 pm Naslov poruke: |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| barba
| Član od: 05 Svi 2009 | Poruke: 283 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 31, 2012 1:41 pm Naslov poruke: Janko Vuković Pl. Podkapelski |
|
|
Pozdrav svima
Rodom sam iz Pule pa me ova tema privukla. Prije nekoliko godina šetao sam po pulskom mornaričkom groblju i vidio natpis o Janku Vukoviću koji je poginuo na Viribusu Unitisu, imam prijatelja koji se tako preziva pa sam provjerio na internetu da li je to tako. Našao sam cijelu priču o Janku Vukoviću Pl. Potkapelskom, moram priznati da me poprilično dirnula i za kraj
pogledam sliku tog čovjeka kada zapazim jaku sličnost sa mojim prijateljam.
Ispričao sam mu to i pokazao sliku, bio je sretan i ponosan. To mu je bio pradjed. Ne sumnjam da bi i on isto postupio u takvom trenutku, jednostavno ima taj ponos i osjećaj za čast u sebi.
Evo članka:
http://www.croinfo.net/vijesti-hrvatska/5282-janko-vukovi-pl-podkapelski-prvi-hrvatski-admiral.html
I slika:
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5371 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 31, 2012 4:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala ti na linku, uvijek sam želio saznati malo više o Janku Vukoviću Pl. Podkapelskom, a kao što piše na linku, na netu je bilo malo podataka. _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|