Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

RA-5C Vigilante - Trumpeter 1/72 FIRST LOOK

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Pro 18, 2006 9:09 pm    Naslov poruke: RA-5C Vigilante - Trumpeter 1/72 FIRST LOOK Citiraj ovaj komentar

Nastao pocetkom 60-tih godina, kao odgovor na zahtjev/potrebu Mornarice za visenamjenskim, long-range nuklearnim bombarderom s mogucnoscu koristenja na nosacima aviona, A-5 ipak nije ispunio sav svoj potencijal, zahvaljujuci razilazenu zrakoplovstva i mornarice, kome ustvari vise treba ovakav zrakoplov. Zrakoplovstvo je uspjelo uvjeriti ministarstvo obrane da bi njihova uloga trebala ukljucivati i nuklearne bombardere, dok mornarici pripadaju vise uobicajeni tipovi zrakoplova. No, prototipovi s oznakama A-3J i A-3J3 su vec postojali, pa je njihov daljnji razvoj preusmjeren u razvoj long-range izvidjackog zrakoplova, sposobnog za velike brzine i naravno koristenje na nosacima aviona. Tako se rodio A-5. Napravljeno je svega 122 zrakoplova, od cega ih je 40-tak bilo prepravljena A-5 varijanta (odnosno A-3J), dok ih je pod oznakom RA-5C proizvedeno svega 80 komada.

O MAKETI.....

Ovaj Trumpeterov kit je novijeg datuma (2004 godine, ako se ne varam), te je ustvari smanjena verzija koju trumpeter proizvodi u 1/48, s par stvari koje su pojednostavljene, prikladno mjerilu.

Pakiran u povecu kutiju od tvrdog kartona, odusevio me je na prvi pogled. Iako je ovo moj prvi susret s ovim proizvodjacem, sigurno nece biti zadnji! No, pravo iznenadjenje je nastalo otvaranjem kutije. Svi spruovi, zasebni dijelovi, cak i decali su pakovani odvojeno, svaki u svojoj zatvorenoj vrecici. Jedino sto je slobodno u kutiji, je poveca sastavnica. Ovo je nesto na sto definitivno nisam navikao, da se ovolika pazjna posveti zastiti dijelova. Cak su isli toliko daleko, da su odredjeni osjetljiviji dijelovi unutar vrecice jos dodatno zasticeni i omotani "pucketavim" najlonom.

Sastavnica je skoro kao kutija velika, na 13 stranica i 29 koraka detaljno objasnjava kako sto sloziti i ofarbati. Jednostavno, ne treba se nista pricati o ovome......Naravno, navedene boje su GUNZE, pa ce vam trebati i konverzijska tablica....

Kad se pootvaraju sve te silne vrecice i najloni, na stolu se naslo 4 sprua plus jedan s prozirnim dijelovima, te, pakirani u zasebne vrecice, dvije polutke trupa i zadnji dio motora sa donjim dijelom trupa, koji nisu na okviru. Kada sve ovo pretvorim u brojke, to iznosi 202 dijela, sto je poprilicno za kit u 1/72 mjerilu.

Vrhunska zastita......

Svi dijelovi su izvedeni u svijetlo sivoj plastici, s vrhunskom kvalitetom i povrsinskim detaljima, flasha nema, a brzinskim pregledom dijelova sam pronasao samo 2 pin-marka, nazalost na relativno nezgodnom dijelu....

Kao sto se na slikama (nadam se) vidi, povrsinski detalji, panele i zakovice, sve je besprijekorno napravljeno, linije panela su fino tanko ugravirane, no opet ne pretanko da bi se tijekom sastavljanja izgubile. Jos jedno iznenadjenje, meni koji sam navikao na revell/italeri makete, je i to sto su flapsovi, repne povrsine, dijelovi krila te repa napravljeni odvojeno, te ih se moze pozicionirati u zeljeni polozaj.

Vezano za cockpit, za razliku od vecine maketa koje sam vidio u zadnje vrijeme, kojima se cockpit sastoji od ravnih povrsina i decala koji glume instrumente, kod ovog kita je cockpit odlicno napravljen, s detaljnim sjedalima, dok su instrument ploce izvedene iz pozadinskog dijela na koji ide film-plocica s instumentima a preko svega jos i prozirni dio (koji se na dijelovima farba), radi upotpunjavanja izgleda. Neznam kako ce djelovati sastavljeno, no ovako u dijelovima izgleda dosta realno.... Mali minus je nepostojanje vise detalja na stranicama trupa, odnosno nije tako kvalitetno izvedeno, te se tu nalaze oni spomenuti pin-markovi.....

Film za instrument tablu....

Prozirni dijelovi su napravljeni odlicno, iako su nesto deblji, no kristalno jasni i prozirni, tako da se ta debljina ni ne primjeti toliko. Naravno, postoji opcija da se radi zatvoreni ili otvoreni poklopac. U zadnjem slucaju, biti ce potrebno improvizirati mehanizam otvaranja poklopca, jer nije napravljen na maketi.

U kutiji su prilozeni decali i shema farbanja za dvije verzije RA-5C, 156609, RVAH-3, GJ/300, te RA-5C, 156621, RVAH-9, GM/602, no sheme farbanja su identicne, znaci dosadna sivo siva kombinacija. Vecina ih je bila farbana ovako, iako postoje reference i za primjerke koji su nosili zanimljiviju maskirnu shemu. Sami decali su odlicni, s jasnim bojama, fino otisnuti, iako ih je relativno malo.....

Iako sam odusevljen ovim kitom, red je spomenuti i krizu identiteta koju ovaj kit ima. Nista strasno, dva detalja su fulana, po jednome bi ova maketa prestavljala raniju A-5A varijantu, dok je po drugom detalju cistokrvni RA-5C. Radi se o ECM kucistu na repu, koje predstavlja ono koristeno na ranijim varijantama, te vrhu vertikalca, kojeg je potrebno malo osmirglati da se dobije pravi oblik. U slucaju da se misli raditi ranija verzija, onda su te dvije stvari dobro pogodjene, no ne odgovaraju rubovi usisnika zraka koji su od RA varijante.... Takodjer, sve zakovice su izvedene kao utisnute rupice, sto djeluje fenomenalno na maketi, no u stvarnosti bas i nije tako.

Brzinska provjera dimenzija pokazuje da sve stima te da se sve nalazi na svome mjestu, detaljnu provjeru nisam radio, vidjet cu tijekom sastavljanja dali ce sto iskrsnuti.... Ono sto ce se eventualno primjetiti, je da je "grba" nesto plica no sto bi trebalo biti, no mozda je kriv crtez koji imam......

Sve u svemu, iznimno sam zadovoljan ovim kitom.Kvalitetna plastika, vrhunski detalji, meni izuzetno zanimljiv zrakoplov.... sto da vise kazem. Cijena je nesto malo veca za 1/72 mjerilo, no jos uvijek izuzetno povoljna, pogotovo kad vidim da postoje makete u mjerilu 1/72 koje nisu ni sjena ovome kitu, a kostaju i vise..... moja preporuka svakako ukoliko vas ovaj zrakoplov zanima...Alternative ustvari i nemate, osim ako ne naletite na neki "second-hand" Revell ili Airfix (eventualno Hasegawu), no oni nisu ni priblizno kvalitetni kao Trumpeter.....

KORISTENE REFERENCE
1. Osprey - RA-5C Vigilante in combat
2. Squadron - A/RA-5 Vigilante in action
3. Google

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Pon Pro 18, 2006 9:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super napisana recenzija Very Happy
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Pon Pro 18, 2006 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super recenzija !!!
Vidim da si se stvarno potrudio i super to odradio .
Bilo mi je gušt čitati .

Palac gore Palac gore
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala, hvala..... barem da netko tako misli...... Cool

Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 1:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pridružujem se ocjenama tvoje recenzije, samo bih htio dodati još nešto. Imam taj model već neko vrijeme i slažem se sa svime što si napisao, ali Trumpeteru najviše zamjeram ove pretjerane udubljene zakovice. Djeluju mi pregrubo (uživo je taj dojam možda i jači) i nerealno, te za moj ukus kvare sve ono dobro što je Trumpeter ovdje napravio.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 12:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

istina, malo su pretjerane, no sto se moze, alternative za ovu maketu bas i nema, barem ne kod nas na trzistu, a mozda i ne bude toliko katastrofalno izgledalo kad sjedne boja, pa lagani wash.... vidjet cemo.....

Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 12:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima alternative: prekrasan Airfix i savrseni AMT (ako se dobro sjecam) Laughing

Super recenzija, jedino ja ne bih rekao da je cijena pretjerana Wink

To je vjerojatno najljepsi avion koji je poletio sa sletne palube nekog nosaca (i to dolazi od F-14 obozavatelja!!!)
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 1:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
...ali Trumpeteru najviše zamjeram ove pretjerane udubljene zakovice. Djeluju mi pregrubo (uživo je taj dojam možda i jači) i nerealno, te za moj ukus kvare sve ono dobro što je Trumpeter ovdje napravio.

Ali to je sad in. Ah, ko bi nama maketarima ugodil... Very Happy

Imam ga i ja i malo sam mozgal kak srediti te zakovice i cini mi se da bude najlakse i najbolje prespricati ga sa Mr.Surfacer 1000. Rolling Eyes
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

KatarII Napisao/la:
Ima alternative: prekrasan Airfix i savrseni AMT (ako se dobro sjecam) Laughing

Super recenzija, jedino ja ne bih rekao da je cijena pretjerana Wink

To je vjerojatno najljepsi avion koji je poletio sa sletne palube nekog nosaca (i to dolazi od F-14 obozavatelja!!!)

Slazem se sa svime, no mislim da se revell, airfix, hasegawa i sl. mogu naci kao second hand, odnosno da su te makete povucene iz proizvodnje, no necu tvrditi...... tako da je opet upitno koliko su dostupne na nasem trzistu......Cijena stvarno nije pretjerana, samo sam rekao da je malo skuplja od prosjecnih 1/72 maketa koje se krecu u rasponu od 40-80 kuna (tipicni italeri i revell recimo), no ova trumpeterova svakako vrijedi tih novaca.....

Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 1:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo ti piši, drugo je sve ok. Very Happy Jaki si lik. Kad vidin da ti pišeš recenziju o avionima i Essex o brodovima odma to otvaran. Dobro i gotovo.
Da mi drugi koji su se okušali u ovom ne zamjere.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

9a4tc Napisao/la:
Hobby M Napisao/la:
...ali Trumpeteru najviše zamjeram ove pretjerane udubljene zakovice. Djeluju mi pregrubo (uživo je taj dojam možda i jači) i nerealno, te za moj ukus kvare sve ono dobro što je Trumpeter ovdje napravio.

Ali to je sad in. Ah, ko bi nama maketarima ugodil... Very Happy

Imam ga i ja i malo sam mozgal kak srediti te zakovice i cini mi se da bude najlakse i najbolje prespricati ga sa Mr.Surfacer 1000. Rolling Eyes

Laughing Tu si potpuno u pravu. Nekad su bile in izbočene, a danas su in ovakve. Overscaled rivets forever! Idealno su po meni riješene na Tokovom Lagg-3 i A-modelovom Jak-9U, s mjerom i u mjerilu. Slično pretjerivanje poput ovog Trumpeterovog se u malo manjoj mjeri pojavilo na Academijevoj Catalini i Revellovom Fishbedu. Isto sam razmišljao o upotrebi surfacera, ali sam na kraju to riješio maskirajući panele i premazujući prstom svu ostalu površinu jako razmoćenim Milliputom.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 5:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znam da je malo OT, no kad vec spominjes revellovog miga, svi koji su kritizirali ovu maketu, upravo su im te zakovice bile glavna mana, nitko se nije previse obazirao na druge profulane stvari, svi su prebrojali zakovice i uglavnom nisu bili zadovoljni s njima..... Very Happy

Natrag na vrh
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 5:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nastavak na OT.

Baš tak. Te zakovice su najmanji problem (rep je po meni največi zafrk na toj maketi). Meni se zakovice na 21-ici čisto sviđaju...
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 5:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naravno, kompletni prednji dio usisa i nosa...... za maketu koja se inace savrseno slaze, namjestiti ovaj dio je pain-in-the-ass......

Natrag na vrh
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 20, 2006 5:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
Naravno, kompletni prednji dio usisa i nosa...... za maketu koja se inace savrseno slaze, namjestiti ovaj dio je pain-in-the-ass......

Za to je najbolje uzeti Pavlin upgrade set. Za par kuna dobiš resin usisnik, novo sjedalo (puno bolje), kotače i canopy.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma