Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Iwtcha
| Član od: 24 Kol 2007 | Poruke: 4101 | Mjesto: Zagreb |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| von Stuck Administrator
| Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 3470 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 04, 2023 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Iwtcha. _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2494 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Jul 15, 2023 12:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li postoji mogučnost za kategoriju vojnih vozila u mjerilu 1/144 😎
Ja to pitam za prijatelja, kaže da ih ima nekoliko, možda koji više 😁
šifra:"ne laje pas sela radi nego sebe radi" |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
| Član od: 30 Lis 2008 | Poruke: 1198 | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Sub Jul 15, 2023 7:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo - zd Napisao/la: | Da li postoji mogučnost za kategoriju vojnih vozila u mjerilu 1/144 😎
Ja to pitam za prijatelja, kaže da ih ima nekoliko, možda koji više 😁
šifra:"ne laje pas sela radi nego sebe radi" |
Koliko ljudi radi vozila u 1/144? _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Jul 15, 2023 9:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemam pojma 🤷🏻♂️
Eto ja znam par ljudi koji rade.
Možda nedovoljno , ali pitam prvenstveno zbog sebe.
Stari cinični egoista 😎
Meni se čini da bilo koja maketa vozila u mjerilu 1/144 nema što raditi pored vozila u 72...
Evo o čemu govorim, ista vozila dimenzijski u 144 i 72, koliko ima smisla 🤷🏻♂️
Pitam prije, rađe nego poslije praviti polemiku.
Ako ima dobro , ako nema ili prihvatim i donesem u grupu sa 72 ili me dođem ...simply. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
| Član od: 28 Lis 2007 | Poruke: 847 | |
|
Upisano: Sub Jul 15, 2023 10:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa sta se zapis - obadva su zelena.... _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
|
Upisano: Sub Jul 15, 2023 10:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa sta se zapis - obadva su zelena.... _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 12:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo - zd Napisao/la: | Nemam pojma 🤷🏻♂️
Eto ja znam par ljudi koji rade.
Možda nedovoljno , ali pitam prvenstveno zbog sebe.
Stari cinični egoista 😎
Meni se čini da bilo koja maketa vozila u mjerilu 1/144 nema što raditi pored vozila u 72...
Evo o čemu govorim, ista vozila dimenzijski u 144 i 72, koliko ima smisla 🤷🏻♂️
Pitam prije, rađe nego poslije praviti polemiku.
Ako ima dobro , ako nema ili prihvatim i donesem u grupu sa 72 ili me dođem ...simply. |
Pa ok, evo, konstruktivne rasprave radi.
Osobno nisam za 50 kategorija na natjecanjima naših dolaznosti. Kad vidim kategoriju X sa 2 makete, izgleda mi jadnjikavo i prazno.
Meni je bilo žao što sam prošle godine na CK stavio maketu u posebnu kategoriju...i bio jedini u njoj.
Sa druge strane, tvoj primjer, kategorija vozila za koje ja(osobno) nisam nikoga vidio da slaže, ako i slaže to su možda 2,3 čovjeka. Onda je pitanje otvarati kategoriju za jednog čovjeka koji će donjeti 5 takvih maketa. Prvo mjesto mu je zagarantirano...Nije neko odmjeravanje.
Na kupu je bila jedna kategorija sa, mislim, cca 15 maketa istog autora, nisam čak ni siguran dal je bilo od nekoga drugoga. Izložba -OK, ali za natjecanje...
A što se tiče ove 72 i 144, ne vidim neku razliku _________________ Matija
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 12:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ni nema - obadve zelene i jamer'cke... _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Poky
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5364 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 1:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja ću nekostruktivno pitat i konstatirat i malo se našalit...
Sve manje od 1/76 nek ide u kategorije modela željeznice _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 2:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Lisec Napisao/la: |
Pa ok, evo, konstruktivne rasprave radi.
Osobno nisam za 50 kategorija na natjecanjima naših dolaznosti. Kad vidim kategoriju X sa 2 makete, izgleda mi jadnjikavo i prazno.
Meni je bilo žao što sam prošle godine na CK stavio maketu u posebnu kategoriju...i bio jedini u njoj.
Sa druge strane, tvoj primjer, kategorija vozila za koje ja(osobno) nisam nikoga vidio da slaže, ako i slaže to su možda 2,3 čovjeka. Onda je pitanje otvarati kategoriju za jednog čovjeka koji će donjeti 5 takvih maketa. Prvo mjesto mu je zagarantirano...Nije neko odmjeravanje.
Na kupu je bila jedna kategorija sa, mislim, cca 15 maketa istog autora, nisam čak ni siguran dal je bilo od nekoga drugoga. Izložba -OK, ali za natjecanje...
|
Izgleda da ne govorimo o istom natjecanju ili ja čitam neka druga pravila:
Rad koji ne zadovoljava osnovne tehničke uvjete (urednost, obrada spojeva, poravnanje elemenata), neće biti uzet u obzir kod ocjenjivanja za nagradu, čak i ako je sam u kategoriji.
Ja to shvaćam ovako; ako i donesem mojih 10tak maketa možda će jedna ući u u izbor
E sad ne kužim tu logiku da previše grupa smanjuje brojnost na takmičenju.
Logika kaže da ako ljudi znaju da će biti kategorija za određenu grupu i mjerilo možda, kažem MOŽDA i dođu. Ali ako znaju da će biti gurnuti u grupu u kojoj njihove makete zbog veličine doslovce nestaju sumnjam.
Hendikep malih mjerila je vidljivost, i teško da se mogu mjeriti sa DUPLO većim mjerilom.
Kad se već spominje broj maketa, ajde pogledaj koliko bude maketa zrakoplova u 32 !?!? (a kako ono 3 maketara i 9 maketa ) a i kako ono u pravilniku gore piše "i ako je sam u kategoriji" .... znaći predvidivo da će biti i tih situacija
Ili koliko bude plovila iako su podijeljeni u jednu dvije skupine ...
E da ali to je atraktivno a "buhice" su nezanimljive, činjenica da i maketari kad fotkaju natjecanaj preskoče
I opet se vračam na početak , moje pitanje bez ikakvih dvosmislenosti i provokacija je bilo isključivo za informaciju DA ili NE..
Da imam medaljoosvajačke želje mudro bih šutio donio moju kutiju Ferrero-roshe sa 10tak maketa, dogovorio da još dvojica dođu sa maketom u džepu i eto ad hoc grupe.
Znam da zvući nestvarno ali volim maketarstvo, volim mala mjerila i stalo mi je da se raširi i zato pitam jer ponavljam, ako ljudi znaju možda i dođu, i ja zadovoljam da vidim pola stola maketa a moje zadnje.
A da ima ljudi koji rade vozila u 144, ima, ali su uglavnom šutljivi i low profile, kao i makete.... A van našeg univerzuma priča je razgranata jer ljude zanima malo, detalji su sa novim tehnologijama znatno porasli, cijene su pristupačne, za rad treba radni prostor tacne za kavu, boja se troši u kapima ne u kanticama, za izložiti treba jako malo prostora.
A ono da između istog vozila u 72 i 144 nema nikakve razlike osim što je ovo prvo 8 puta veće (volumno) shvatit ću kao šalu. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 5:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Daj Leo, stani na loptu.
Pa nije ovo krstaski rat pobogu, o najobicnijoj izlozbi maketa pricamo ...
Znam da tebi nije do medalja iako vecina ide upravo radi njih kao da je to neko mjerilo Tesko je naci "ispravno" takmicenje, uvijek ima nekakvih negativnih strana, nekada vise a nekada manje ....
Ono bitno nije u dvoranama nego vani, u birtiji gdje se maketari nadju i uz pivce laprdaju o svemu - najmanje o maketama.
E sad, ja znam da si ti htio praviti reklamu Brengunu a to mozes i ovako, ustedis na gorivu _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 7:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Govorim za sebe, i možda ispadne podcjenjivački, ali buhice u 1/144 su mi totalno nezanimljive. Ima večih stvari pa se i vide, ali vozila su mi buhice na kojima se rijetko vidi nešto zanimljivo. Limitacija mjerila je takva da su to jednolične buhice koje mi izgledaju komično a pogotovo ako se koriste neke tehnike iz većih mjerila. Iskreno, izgledaju mi igračkasto. Pretpostavljam da zato i nisu zanimljive široj populaciji.
Sa druge strane, 32ojke(pričamo o avionima) su bolje platno za poigrati se sa njima ali opet, imaju limit da su velike i obično veća investicija pa nisu privlačne široj populaciji. Upravo slažem jednu 32ojku ali ta će biti više iznimka nego pravilo.
Za natjecanje, 1 za 1 32ojka i 48 ne bi smjele biti različite, čak mislim da je nezgodnije napraviti uvjerljiviju 32ojku baš upravo zato jer se više vidi i fali ako nije napravljena kako treba. Greške se vide još više. Nije neka tragedija da su istoj kategoriji. Ako jesu, znači da je i natjecanje siromašnije.
72ojka i 144 su mi iste iz gorenavedenog razloga.
Opet, svako od nas ima nešto što ga privlaći i nešto što ga ne zanima pa se nemoj uvrijediti, ne ide ovo tebe Leo osobno. Ovo je moje razmišljanje o temi. Ako stvarno ima ljudi koji rade 144ojke, power to you.
Vjeko Ranec zna isto da smatram njegove 144 buhicama _________________ Matija
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Jul 16, 2023 10:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa o jednoličnosti se ne bih složio, ali glede detalja danas se mogu reproducirati jako fini detalji.
Pred par, dobro desetak godina takav stav je bio o zrakoplovima u 144 i vojnim vozilima u 72..
A to da su igračkasti ne ovisi o mjerilu nego obradi...
Ja nisam sigurno mjerodavan ali čini mi se da sam vidio maketa u većem mjerilu koji su djelovali igračkasto.
Ali da se vratimo na takmičenje:
Da li je mjerodavno za formiranje kategorije mjerilo ili broj učesnika i maketa koje se izlažu.
@Kruno 🫣 ...a treba gledati i na životnu stvarnost, ipak je ovo važno tržište i može bitno utjecati na profitabilnost 😎 |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
|
Upisano: Pon Jul 17, 2023 10:28 am Naslov poruke: |
|
|
Leo, reklamirati makete je uvijek pozitivna stvar, ne samo financijski gledajući nego radi predstavljanja široj publici. Ja rado ostavim uradjenu maketu u maketarskom trgovini da pokažem drugima kako izgleda sklopljeno ...
Ali za tako nešto bitno je ne imati predrasude ... _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|