Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Crna Kraljica
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 04, 2023 12:50 pm    Naslov poruke: Crna Kraljica Citiraj ovaj komentar

Ako netko nije vidio obavijest https://crna-kraljica.com/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 04, 2023 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Iwtcha. Smile

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Jul 15, 2023 12:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li postoji mogučnost za kategoriju vojnih vozila u mjerilu 1/144 😎
Ja to pitam za prijatelja, kaže da ih ima nekoliko, možda koji više 😁
šifra:"ne laje pas sela radi nego sebe radi"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Sub Jul 15, 2023 7:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Da li postoji mogučnost za kategoriju vojnih vozila u mjerilu 1/144 😎
Ja to pitam za prijatelja, kaže da ih ima nekoliko, možda koji više 😁
šifra:"ne laje pas sela radi nego sebe radi"

Koliko ljudi radi vozila u 1/144?

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Jul 15, 2023 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam pojma 🤷🏻‍♂️
Eto ja znam par ljudi koji rade.
Možda nedovoljno , ali pitam prvenstveno zbog sebe.
Stari cinični egoista 😎

Meni se čini da bilo koja maketa vozila u mjerilu 1/144 nema što raditi pored vozila u 72...
Evo o čemu govorim, ista vozila dimenzijski u 144 i 72, koliko ima smisla 🤷🏻‍♂️

Pitam prije, rađe nego poslije praviti polemiku.

Ako ima dobro , ako nema ili prihvatim i donesem u grupu sa 72 ili me dođem ...simply.
Natrag na vrh
kru65mi

Član od: 28 Lis 2007
PorukaUpisano: Sub Jul 15, 2023 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa sta se zapis - obadva su zelena....
kru65mi

PorukaUpisano: Sub Jul 15, 2023 10:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa sta se zapis - obadva su zelena....
Lisec

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 12:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Nemam pojma 🤷🏻‍♂️
Eto ja znam par ljudi koji rade.
Možda nedovoljno , ali pitam prvenstveno zbog sebe.
Stari cinični egoista 😎

Meni se čini da bilo koja maketa vozila u mjerilu 1/144 nema što raditi pored vozila u 72...
Evo o čemu govorim, ista vozila dimenzijski u 144 i 72, koliko ima smisla 🤷🏻‍♂️

Pitam prije, rađe nego poslije praviti polemiku.

Ako ima dobro , ako nema ili prihvatim i donesem u grupu sa 72 ili me dođem ...simply.

Pa ok, evo, konstruktivne rasprave radi.
Osobno nisam za 50 kategorija na natjecanjima naših dolaznosti. Kad vidim kategoriju X sa 2 makete, izgleda mi jadnjikavo i prazno.
Meni je bilo žao što sam prošle godine na CK stavio maketu u posebnu kategoriju...i bio jedini u njoj.
Sa druge strane, tvoj primjer, kategorija vozila za koje ja(osobno) nisam nikoga vidio da slaže, ako i slaže to su možda 2,3 čovjeka. Onda je pitanje otvarati kategoriju za jednog čovjeka koji će donjeti 5 takvih maketa. Prvo mjesto mu je zagarantirano...Nije neko odmjeravanje.
Na kupu je bila jedna kategorija sa, mislim, cca 15 maketa istog autora, nisam čak ni siguran dal je bilo od nekoga drugoga. Izložba -OK, ali za natjecanje...

A što se tiče ove 72 i 144, ne vidim neku razliku

Natrag na vrh
kru65mi

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 12:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ni nema - obadve zelene i jamer'cke... Wink
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 1:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ću nekostruktivno pitat i konstatirat i malo se našalit...
Sve manje od 1/76 nek ide u kategorije modela željeznice Laughing Laughing Laughing
Leo - zd

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lisec Napisao/la:

Pa ok, evo, konstruktivne rasprave radi.
Osobno nisam za 50 kategorija na natjecanjima naših dolaznosti. Kad vidim kategoriju X sa 2 makete, izgleda mi jadnjikavo i prazno.
Meni je bilo žao što sam prošle godine na CK stavio maketu u posebnu kategoriju...i bio jedini u njoj.
Sa druge strane, tvoj primjer, kategorija vozila za koje ja(osobno) nisam nikoga vidio da slaže, ako i slaže to su možda 2,3 čovjeka. Onda je pitanje otvarati kategoriju za jednog čovjeka koji će donjeti 5 takvih maketa. Prvo mjesto mu je zagarantirano...Nije neko odmjeravanje.
Na kupu je bila jedna kategorija sa, mislim, cca 15 maketa istog autora, nisam čak ni siguran dal je bilo od nekoga drugoga. Izložba -OK, ali za natjecanje...

Izgleda da ne govorimo o istom natjecanju ili ja čitam neka druga pravila:

Rad koji ne zadovoljava osnovne tehničke uvjete (urednost, obrada spojeva, poravnanje elemenata), neće biti uzet u obzir kod ocjenjivanja za nagradu, čak i ako je sam u kategoriji.

Ja to shvaćam ovako; ako i donesem mojih 10tak maketa možda će jedna ući u u izbor Wink

E sad ne kužim tu logiku da previše grupa smanjuje brojnost na takmičenju.
Logika kaže da ako ljudi znaju da će biti kategorija za određenu grupu i mjerilo možda, kažem MOŽDA i dođu. Ali ako znaju da će biti gurnuti u grupu u kojoj njihove makete zbog veličine doslovce nestaju sumnjam.
Hendikep malih mjerila je vidljivost, i teško da se mogu mjeriti sa DUPLO većim mjerilom.

Kad se već spominje broj maketa, ajde pogledaj koliko bude maketa zrakoplova u 32 !?!? (a kako ono 3 maketara i 9 maketa Wink ) a i kako ono u pravilniku gore piše "i ako je sam u kategoriji" .... znaći predvidivo da će biti i tih situacija
Ili koliko bude plovila iako su podijeljeni u jednu dvije skupine ...
E da ali to je atraktivno a "buhice" su nezanimljive, činjenica da i maketari kad fotkaju natjecanaj preskoče

I opet se vračam na početak , moje pitanje bez ikakvih dvosmislenosti i provokacija je bilo isključivo za informaciju DA ili NE..

Da imam medaljoosvajačke želje mudro bih šutio donio moju kutiju Ferrero-roshe sa 10tak maketa, dogovorio da još dvojica dođu sa maketom u džepu i eto ad hoc grupe.

Znam da zvući nestvarno ali volim maketarstvo, volim mala mjerila i stalo mi je da se raširi i zato pitam jer ponavljam, ako ljudi znaju možda i dođu, i ja zadovoljam da vidim pola stola maketa a moje zadnje.

A da ima ljudi koji rade vozila u 144, ima, ali su uglavnom šutljivi i low profile, kao i makete.... A van našeg univerzuma priča je razgranata jer ljude zanima malo, detalji su sa novim tehnologijama znatno porasli, cijene su pristupačne, za rad treba radni prostor tacne za kavu, boja se troši u kapima ne u kanticama, za izložiti treba jako malo prostora.

A ono da između istog vozila u 72 i 144 nema nikakve razlike osim što je ovo prvo 8 puta veće (volumno) shvatit ću kao šalu.
Natrag na vrh
kru65mi

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 5:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Daj Leo, stani na loptu.
Pa nije ovo krstaski rat pobogu, o najobicnijoj izlozbi maketa pricamo ...
Znam da tebi nije do medalja iako vecina ide upravo radi njih kao da je to neko mjerilo Wink Tesko je naci "ispravno" takmicenje, uvijek ima nekakvih negativnih strana, nekada vise a nekada manje ....
Ono bitno nije u dvoranama nego vani, u birtiji gdje se maketari nadju i uz pivce laprdaju o svemu - najmanje o maketama.
E sad, ja znam da si ti htio praviti reklamu Brengunu a to mozes i ovako, ustedis na gorivu Very Happy
Lisec

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Govorim za sebe, i možda ispadne podcjenjivački, ali buhice u 1/144 su mi totalno nezanimljive. Ima večih stvari pa se i vide, ali vozila su mi buhice na kojima se rijetko vidi nešto zanimljivo. Limitacija mjerila je takva da su to jednolične buhice koje mi izgledaju komično a pogotovo ako se koriste neke tehnike iz većih mjerila. Iskreno, izgledaju mi igračkasto. Pretpostavljam da zato i nisu zanimljive široj populaciji.
Sa druge strane, 32ojke(pričamo o avionima) su bolje platno za poigrati se sa njima ali opet, imaju limit da su velike i obično veća investicija pa nisu privlačne široj populaciji. Upravo slažem jednu 32ojku ali ta će biti više iznimka nego pravilo.

Za natjecanje, 1 za 1 32ojka i 48 ne bi smjele biti različite, čak mislim da je nezgodnije napraviti uvjerljiviju 32ojku baš upravo zato jer se više vidi i fali ako nije napravljena kako treba. Greške se vide još više. Nije neka tragedija da su istoj kategoriji. Ako jesu, znači da je i natjecanje siromašnije.
72ojka i 144 su mi iste iz gorenavedenog razloga.

Opet, svako od nas ima nešto što ga privlaći i nešto što ga ne zanima pa se nemoj uvrijediti, ne ide ovo tebe Leo osobno. Ovo je moje razmišljanje o temi. Ako stvarno ima ljudi koji rade 144ojke, power to you.
Vjeko Ranec zna isto da smatram njegove 144 buhicama Wink

Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Ned Jul 16, 2023 10:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa o jednoličnosti se ne bih složio, ali glede detalja danas se mogu reproducirati jako fini detalji.

Pred par, dobro desetak godina takav stav je bio o zrakoplovima u 144 i vojnim vozilima u 72..

A to da su igračkasti ne ovisi o mjerilu nego obradi...
Ja nisam sigurno mjerodavan ali čini mi se da sam vidio maketa u većem mjerilu koji su djelovali igračkasto.

Ali da se vratimo na takmičenje:
Da li je mjerodavno za formiranje kategorije mjerilo ili broj učesnika i maketa koje se izlažu.

@Kruno 🫣 ...a treba gledati i na životnu stvarnost, ipak je ovo važno tržište i može bitno utjecati na profitabilnost 😎
Natrag na vrh
kru65mi

PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2023 10:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo, reklamirati makete je uvijek pozitivna stvar, ne samo financijski gledajući nego radi predstavljanja široj publici. Ja rado ostavim uradjenu maketu u maketarskom trgovini da pokažem drugima kako izgleda sklopljeno ...
Ali za tako nešto bitno je ne imati predrasude ...
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma