Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Restauracija modela auta
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori i kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
sparrow

Član od: 31 Ožu 2020
PorukaUpisano: Uto Ožu 31, 2020 3:02 pm    Naslov poruke: Restauracija modela auta Citiraj ovaj komentar

Pozdrav ekipo,

Krenuh prije nekoliko dana napokon restaurirat stare autiće. Dobio sam savjet na starom forumu autići.net (koji je ugašen koliko vidim) da lak s autića mogu skinut uranjanjem cijelog modela u nitro razrjeđivač. To sam i učinio i ostavio tako 2 dana, no jutros sam uvidio da je cijeli autić doslovno pojeden i izgrižen od razrjeđivača i tako ga uništio. Jesam li ostavio predugo model u razrjeđivaču ili je razrjeđivač bio prejak?
Hvala unaprijed na svakom odgovoru.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Ožu 31, 2020 3:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne zna od čega je autić, ali očito je nitro prejak za taj proces. Postoji više drugig sredstava koje skidaju boju, ali sve su agresivne. Na plastiku donekle ne utjeću, ali na metal autića ne znam. KOja je to toćno legura jeli znaš?

Inaće ja sam koristio mr. Muscolo sprej za čišćenje pečnice prije. Sad imam Strip Magic koji je bolji jer se nanosi preziznije i brže skida.

Kako to djeluje na metal teško je reći. Po meni trebaš probati na kojemu pa vidi.

https://www.youtube.com/watch?v=zuNkHaE-DAQ
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
sparrow

PorukaUpisano: Uto Ožu 31, 2020 6:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa pretpostavljam metal, kaj drugo može biti... Gdje se kupuje taj strip magic i koja je cijena?
Mr. Muscolo si probao na plastici maketa i nije ga izgrizao? Samo je maknuo boju/lak?
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Uto Ožu 31, 2020 7:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesu to oni mali metalni autici ili je plastika u pitanju?

Ako je metal, vjerovatno je nesto na bazi cinka, zamak ili sta vec...

Dajte fotku "pojedenog", bas me zanima kako to izgleda.
Natrag na vrh
SturmmannDado

Član od: 12 Svi 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Tra 01, 2020 7:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam ubacio metalni auto u nitro, osim što se skinula boja, nije ništa bilo, uklonio sam plastične djelove prije uranjanja jer nitro pojede plastiku i ostao je srebrno metalni dio s grudicama boje ne oštećen.

Za plastiku možda možeš probati etanolom, al neznam oče ić ili paint removere namjenjene za plastiku.

PorukaUpisano: Sri Tra 01, 2020 9:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pardon ljudi, ipak kriva uzbuna. Sve je ok s autićem. U nitru kad sam ga pogledao izgledao mi je da se i metal spigao, ali to mi se učinilo jer je boja na modelu autića bila spigana pa sam odmah izdramatizirao...

Eto, nitro ipak works!
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Sri Tra 01, 2020 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da nitro GRUDA I SMEŽURA BOJU.

Ja sam svoj autić držo 2 tjedna u nitru, nije mu niš bilo.

Obavezno prije stavljanja u nitro maknuti svu plastiku, gumu i sve što nije metal na autiću.

Možeš kupiti primer u spreju koj zapunjuje rupice ako ih ima da se boja bolje zaljepi i boju u spreju ako nemaš air brush.

Ako očeš uključi se u forum, bilo bi dobro da ima više die cast auto restauratura, pa stavi slike autića u temu dovršene makete auti.

Jel misliš napravit visual tuning, vizualno nabrijavanje il samo restaurirati?

Kako očeš, ako ostaneš na forumu mogo bi izmjenjivati iskustva i teme s istomišljenicima, ali kako god ti paše.

Sretno s restauracijom.

Cigareta

PorukaUpisano: Sri Tra 01, 2020 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da da, to znam, da moram maknut sve... to i napravio, iako sam se strgao s bušenjem...
Imam boju u spreju, neću ništa kupovat za rupice jer sada je nemoguće doć do toga...
mislio sam samo restaurirati, eventualno decalse (naljepnice), ali s tim bi se trebao igrat u photoshopu.

Hvala i budem stavio... Very Happy
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Sri Tra 01, 2020 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Primer to je pred boja, ide prije boje da se boja bolje zaljepi i ne spada ako diraš auto rukama, poslje boje naneseš sjajni lak u spreju, kao dodatnu zaštitu.

U željezari imaš svrdla za metal kupiti, i moraju bit baš za metal ako očeš brzo i preczno bušiti, mislim da ima nekih online shop željezara koje šalju poštom, pošta još radi. Najmanje svrdlo za metal koje sam kupio je 0,3 mm i odlično buši uz ostala.

Boje i kistove za detalje i sprejeve imaš na online trgovini Hobby Chest = www.makete.eu, online shop trebo bi raditi imaš gore na vrhu foruma link poveznicu.

A i evo link pa možeš pogledati:

https://makete.eu/spl/401830/AK-interactive?infinite_page=2

PorukaUpisano: Čet Tra 02, 2020 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma kupio sam obične akrilne boje u spreju i to je to, mislim da će to bit taman... s tim ću samo ići, ovo sve mi se čini prekomplicirano...
kistove i boje za unutarnje već imam
Ja sam koristio ja mislim 0,4 i sve je bušilo, 0.3 mi je bilo preslabo
Natrag na vrh
sparrow

PorukaUpisano: Pon Tra 13, 2020 9:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesi ti kad radio decals (naljepnice) za autiće? Znači mislim na originalne naljepnice na autićima... Pretpostavljam da se naprave u photoshopu, ali čak kad bi i uspio nacrtat, nije mi baš jasno kako namjestit odgovarajući omjer u photopshopu?!
I prije na forumu autići.net su mi savjetovali da se onda to kopira na nekom posebnom prozirnom papiru koji se umakanjem u vodu lijepi na autiće?! Znaš nešto o tome?

SturmmannDado Napisao/la:
Primer to je pred boja, ide prije boje da se boja bolje zaljepi i ne spada ako diraš auto rukama, poslje boje naneseš sjajni lak u spreju, kao dodatnu zaštitu.

U željezari imaš svrdla za metal kupiti, i moraju bit baš za metal ako očeš brzo i preczno bušiti, mislim da ima nekih online shop željezara koje šalju poštom, pošta još radi. Najmanje svrdlo za metal koje sam kupio je 0,3 mm i odlično buši uz ostala.

Boje i kistove za detalje i sprejeve imaš na online trgovini Hobby Chest = www.makete.eu, online shop trebo bi raditi imaš gore na vrhu foruma link poveznicu.

A i evo link pa možeš pogledati:

https://makete.eu/spl/401830/AK-interactive?infinite_page=2
Natrag na vrh
skobe

Član od: 29 Stu 2006
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Tra 13, 2020 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sparrow Napisao/la:
Jesi ti kad radio decals (naljepnice) za autiće? Znači mislim na originalne naljepnice na autićima... Pretpostavljam da se naprave u photoshopu, ali čak kad bi i uspio nacrtat, nije mi baš jasno kako namjestit odgovarajući omjer u photopshopu?!
I prije na forumu autići.net su mi savjetovali da se onda to kopira na nekom posebnom prozirnom papiru koji se umakanjem u vodu lijepi na autiće?! Znaš nešto o tome?

koje mjerilo je autić?
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Uto Tra 14, 2020 5:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam radio naljepnice.

Ne treba ti photoshop, osim ako hočeš neke unikatne, al onda moraš nać ko će ti printat il sam kupit takav printer.

Za ostale naljepnice imaš ebay, pa kad se popravi situacija vidi.

Neki oslikavaju slike na autičima običnim malim kistom i bojom.

Imaš hrpu poučnog materijala i radova na youtube-u, google-u, instagram-u, pinterest-u...

Na ebay-u imaš isto hrpu rezervnih djelova i tako...

PorukaUpisano: Sri Tra 15, 2020 10:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

skobe Napisao/la:
sparrow Napisao/la:

koje mjerilo je autić?

mislim da 1:43
Natrag na vrh
skobe

Član od: 29 Stu 2006
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2020 12:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dakle po mom skromnom iskustvu:
opcija 1
ako želiš ovo (bijeli auto a naljepnice u drugim bojama ili svijetlo plavi/zuti/narancasti auto sa crnim naljepnicama)
https://s3.amazonaws.com/gt7sp-prod/livery/85/65/61/5909356113646616585_23.jpg
to nije problem za napraviti kod kuce.

ako želiš naljepnice na tamnom autu:
opcija 2
https://s3.amazonaws.com/gt7sp-prod/livery/80/52/36/7071306805725365280_23.jpg
onda https://www.spotmodel.com/printlab_howto.php
20x15cm (18x13cm printable), za 20€

prije svega izmjeri na auticu kolika bi trebala naljepnica biti (npr Michelin), isprintaj na obicnom printeru da li se to vidi u tom mjerilu
da ne radiš posao bezveze

ako je dobro-
dizajn- bila opcija 1 ili 2 trebaš radit u vektorskom programu, ima ih besplatnih online, odmah vidiš kolika su ti slova/naljepnice visoke/široke u milimetrima i odmah radiš u mjerilu bez gubitka kvalitete.

papir- opcija 1 - proziran za laserski printer, (ne isplati se kockati sa inkjet) kupiš u https://makete.eu/spl/995910/Decals?infinite_page=2
spremiš u pdf pa tražiš sa svojim papirom papirnice sa laserskim printerom

-opcija 2- oni printaju na svoj papir, printaju bijelu boju i nemaš brige, pitanje je da li ti se isplati 20 eura ako na istom papiru nisu naljepnice za više autica

postoji i bijeli papir za laserski printer za po doma, ali je duplo deblji i pitanje je koliko bi dobro izrezao npr. coca cola slova

ovo sam radio opcijom 1, doduše 1:24
https://www.deviantart.com/matijaskobe/gallery/62932155/599

a ovo je razlika u papiru u 1:43 bijeli je kao prst u oko i ne bi se po oštrim prijelazima dobro prelamao i popunio bi crte vrata i branika
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori i kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma