Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
| Član od: 16 Stu 2005 | Poruke: 2370 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 22, 2022 7:50 pm Naslov poruke: 18. Kup Zagreb (3./4.06.2023.) - najava |
|
|
Pozivamo vas na 18. Kup Zagreb koji će se po prvi puta održati kao dvodnevno natjecanje u subotu i nedjelju 3. i 4.6.2023. Detalji oko lokacije održavanja će biti uskoro.
Sve novosti i obavijesti će se redovito objavljivati ovdje kao i na Facebook stranici Kupa Zagreb.
Popis redovnih kategorija:
Djeca ( do 12 godina)
D-B makete brodova u svim mjerilima
D-C makete civilnih vozila u svim mjerilima
D-D diorame i vinjete zrakoplova i/ili vozila
D-V makete vojnih vozila u svim mjerilima
D-Z makete zrakoplova u svim mjerilima
Juniori ( 13 – 17 godina )
JB makete brodova u svim mjerilima
JC makete civilnih vozila u svim mjerilima
JD diorame i vinjete zrakoplova i/ili vozila
JV1 makete vojnih vozila u mjerilu 1/72 i manjem
JV2 makete vojnih vozila u mjerilu 1/48 i većem
JZ1 makete zrakoplova u mjerilu 1/72 i manjem
JZ2 makete zrakoplova u mjerilu 1/48 i većem
Seniori ( 18 godina i stari )
B1 makete brodova u stvarnosti metalnih , u svim mjerilima
B2 makete podmornica u svim mjerilima
B3 makete jedrenjaka i brodova u stvarnosti drvenih , u svim mjerilima
B4 makete brodova-samogradnja-svi materijali
C1 makete civilnih automobila u svim mjerilima
C2 makete trkaćih automobila u svim mjerilima ( uključujući i rally vozila , formule , Indy car i slično )
C3 makete kamiona u svim mjerilima
C4 makete motocikala u svim mjerilima
FG Figure sva mjerila
FG HRV Figure Hrvatska, sva mjerila
FV Vinjete
SF1 - "letjelice i vozila " - Space real , SF , film , WH ,....uključujići ‘’What If ‘’
SF2 - figure male i velike - sve što nebi bilo za real ( film , WH i svi oblici fantazija )
SF3 - diorama na SF-tematiku ( film , WH i ostalo sve što nebi bilo za real )
V0K makete vojnih vozila u mjerilu 1/100 i manjem - kotači
V0G makete vojnih vozila u mjerilu 1/100 i manjem - gusjenice
V1K makete vojnih vozila u mjerilu 1 /72 i manjem - kotači
V1G makete vojnih vozila u mjerilu 1/72 i manjem - gusjenice
V2K makete vojnih vozila u mjerilu 1/48 i manjem - kotači
V2G makete vojnih vozila u mjerilu 1/48 i manjem - gusjenice
V3K makete vojnih vozila u mjerilu 1/35 i većem –kotači
V3G makete vojnih vozila u mjerilu 1/35 i većem – gusjenice
V4 diorame vojnih vozila u mjerilu 1/72 i manjem
V5 diorame vojnih vozila u mjerilu 1/35 i većem
V6 makete vojnih vozila iz Hrvatske povjesti (od Austro-Ugarske do danas)
V7 diorame vojnih vozila u mjerilu 1/48 ( između 1/72 i 1/35)
Z1 makete zrakoplova u mjerilu 1/144 i manjem
Z1P makete zrakoplova u mjerilu 1/72 i manjem - propeler
Z1J makete zrakoplova u mjerilu 1/72 i manjem - jet
Z2P makete zrakoplova u mjerilu 1/48 - propeler
Z2J makete zrakoplova u mjerilu 1/48 - jet
Z3 diorame zrakoplova u mjerilu 1/72 i manjem
Z4 diorame zrakoplova u mjerilu 1/48
Z5 zrakoplovi iz Hrvatske povjesti (od Austro-Ugarske do danas)
Z6 makete civilnih zrakoplova u svim mjerilima
Z7 makete zrakoplova u mjerilu 1/32 i većem
H makete helikoptera u svim mjerilima
P makete od papira
Podsjećamo na posebne kategorije:
- Grumman zrakoplovi
- brodovi Kraljevske ratne mornarice Ujedinjenog kraljevstva (Royal navy)
- vojna vozila talijanske proizvodnje
- civilni automobili japanske proizvodnje
Timmy: poruka promijenjena dana: Ned Svi 07, 2023 6:52 pm; prepravljeno ukupno 5 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| gemini
| Član od: 30 Stu 2010 | Poruke: 594 | Mjesto: Vrhnika-SLO |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 6:59 am Naslov poruke: |
|
|
Hrabar potez! Meni nije problem, ali za neke iz Dubrave ili Utrina će možda bit daleko putovat dva dana za redom . Slično se događa na Novogodišnjem kupu u BG. Svakako, vidimo se ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
| Član od: 30 Lis 2008 | Poruke: 1198 | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 9:16 am Naslov poruke: |
|
|
Koji je razlog dvodnevnog odrzavanja? _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mirage
| Član od: 15 Lis 2012 | Poruke: 325 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
...razloga je više:
- možda najvažniji je što želimo unijeti malo promjene u već ustaljenu
praksu organizacije...
- pokušati dodati nešto od onog što smatramo dobrim sa manifestacija
u inozemstvu - više dodatnih sadržaja, zabave...
- i mi, kad se već odlučimo negdje otići, više volimo ostati dva - tri
dana, pa uz maketarski, priuštimo si i turističko - zabavne,
gastronomske, muzejsko - kulturne i ine sadržaje...
Ekipa će po završetku Kupa sve zbrojiti i oduzeti - pa ako se nama i Vama bude sviđalo - idemo dalje..... _________________ Billy |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2494 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmm.
Da li to znaći da ako netko želi učestvovati mora donijeti maketu u subotu i preuzeti je u nedjelju?
Odnosno ako nije iz Zg i bliže okolice mora se organizirati za prespavati i za hranu ...
Nije da sam bio često na maketarskim natjecanjima ali ovako postaje problematično, i zbog vremena - dva dana ali budimo realni i zbog novca današnji dan spavanje i hrana van kuće nisu baš beznačajni iznosi, i najčešće obitelj ne dijeli entuzijazam pa će se ovo doživjeti kao oduzimanje jednog dana godišnjeg odmora.
Ok vjerovatno je onih koji su u ovakvom položaju msnjina 🤷🏻♂️ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| kru65mi
| Član od: 28 Lis 2007 | Poruke: 847 | |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Da budem iskren ideja nije losa, u mom kraju su dvodnevne oduvijek .... ali ima puno klubova i puno maketara u krugu od 100-tinjak km. Izlozbe se "oslanjaju" jedna na drugu pa na prvoj ostavis makete i pokupis ih nakon mjesec-dva na drugom kraju. A na natjecanja odlazis ( ako ti se ide) masuci rukama ....
Ako ce netko poteguti iz Slavonije, Pule ili Splita, osvrnuvsi se na prosjecne zarade, cijene nocenja i hrane, mah , nabacite si racunicu ....
S druge strane mozda i grijesim _________________ [IMG]https://i.imgur.com/68bXnSZ.gif?1[/IMG] |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mirage
|
Upisano: Ned Lis 23, 2022 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
...da - postoje dobre i loše strane...kao i u svemu drugom u životu. Nadamo se da će više biti dobrih efekata ..
Jedan od ciljeva koje želimo postići dvodnevnim održavanjem je i da, između ostalog, više ljudi dobije priliku da dođe i pogleda Vaš i ostale radove...
Sada je situacija takva da na svakom takmičenju vidimo praktično jedna te ista lica (koja nisu sve mlađa) - želimo da javnost malo više sazna o našem hobiju, da maketarstvo i modelarstvo, te općenito tehničku kulturu, jače populariziramo - pogotovo među mladima....
Više vremena također daje priliku sucima da u miru i kvalitetnije procijene i ocijene svaki pojedini rad...
Mišljenja smo da sudcima treba više dati na značaju, a njihov rad, te prije svega znanje, bolje evaluirati i nagraditi... _________________ Billy |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
| Član od: 30 Lis 2008 | Poruke: 1198 | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2022 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Što se tiče vremena za suditi:
Neka se nitko ne ljuti, ali broj maketa na našim natjecanjima je mali. Ono što sam nakratko vidio ove godine je bilo...ispod prosjeka s obzirom da nije bilo natjecanja neko vrijeme zbog korone. Kup Zagreb se da vrlo lako riješiti u jednom danu. U najgorem slučaju, uzme se još par sudaca.
Da me se dovede u Zagreb na dva dana, treba mi neka dobra motivacija. Kup je i dalje primarno hrvatsko natjecanje, kad sam pričao sa dalmatinskim kolegom zašto ne dolazi u Zagreb, rekao je da mu se ne vozika par sati, obiđe sve makete u pola sata pa onda čeka na kavi rezultate i da ode nazad opet se vozat. Rekao što ne prespava, kaže zašto bi to radio? Nije Zagreb bolji od Splita ili da ima nešto što bi ga nagnalo da potroši više. Ako se nekome ostaje u Zagrebu, mogao je to napraviti i proteklih puta.
Kup nema neki buvljak da bude primamljiv. Nema neki veliki broj maketa. Nema nikakvih ekstra stvari u ovom trenu događanja okolo njega da bude primamljiv. Ovako samo ljudi budu vezani na dva dana. Govorim iz vlastitog iskustva, teško da ću garantirati da ću dva dana biti slobodan dolaziti donositi i odnositi maketu/e. Dakle, vrlo vjerojatno jedan manje. Svjestan sam da nikome ne falim ali eto
Kužim da bacam negativnu vibru, ali ne vidim 2 dana kao nešto što će donjeti nešto zanimljivo. _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Miros
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1036 | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2022 7:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Usporediti ću ovo sa situacijom sa novogodišnjim kupom u Beogradu bar iz moje perspektive, otkada su prešli na dvodnevni sistem, mi se više iz Osijeka ne natječemo, ali bili smo u jednodnevnoj posjeti, obišli izložene makete, podsjetili se sa eksponatima u muzeju, obavili šoping, malo popričali sa prijateljima i to je to.
Iako bih volio da zaživi ova forma u Zagrebu i svakao namjeravam sudjelovati, ipak mislim da će to negativno utjecati na natjecateljski dio.(bar da sam u krivu) _________________ Miroslav |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Bastardo
| Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 1383 | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2022 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
U Sloveniji je natecanje u Kranju (Svet v malem) jedno vreme trajalo po dva dana. Pitajte organizatore kakva su iskustva, možda vam pomogne kod odluke.
Slažem se sa kolegama koji su više za jedno-dnevno natecanje nego dvo-dnevno. Razlozi su isti kao kod kolega koji su pisali pre mene - logistika, tandrkanje maketama tamo-vamo, čekanje dva dana da saznaš rezultate ... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mig-28
| Član od: 07 Sij 2018 | Poruke: 67 | |
|
Upisano: Uto Lis 25, 2022 10:26 am Naslov poruke: |
|
|
Imam jedno pitanje za organizatore. Vidim netko od vas je napisao:
" i mi, kad se već odlučimo negdje otići, više volimo ostati dva - tri
gastronomske, muzejsko - kulturne i ine sadržaje..."
Hoćete li vi ponuditi takve nekakve sadržaje uz maketarsko natjecanje ili će natjecanje ići po principu "ostaviš makete i onda snađi se druže"? Npr. kolege iz Vukovara uvijek organiziraju nešto. Posjet vodotornju, ručak u restoranu, razgledavanje eksponata u memorijalnom centru itd. Ili npr. kolege iz Sl. Broda su jedne godine organizirali pečenu prasetinu i kolače, što je već neopisivo više sadržaja nego što smo ikad dobili od zagrebačkih natjecanja.
Ukratko, pitanje glasi čime planirate privući ljude da se odluče ostati dva dana u Zagrebu s obzirom na mali broj maketa na našim natjecanjima? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lis 25, 2022 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Lisec Napisao/la: | Što se tiče vremena za suditi:
Neka se nitko ne ljuti, ali broj maketa na našim natjecanjima je mali. Ono što sam nakratko vidio ove godine je bilo...ispod prosjeka s obzirom da nije bilo natjecanja neko vrijeme zbog korone. Kup Zagreb se da vrlo lako riješiti u jednom danu. U najgorem slučaju, uzme se još par sudaca.
Da me se dovede u Zagreb na dva dana, treba mi neka dobra motivacija. Kup je i dalje primarno hrvatsko natjecanje, kad sam pričao sa dalmatinskim kolegom zašto ne dolazi u Zagreb, rekao je da mu se ne vozika par sati, obiđe sve makete u pola sata pa onda čeka na kavi rezultate i da ode nazad opet se vozat. Rekao što ne prespava, kaže zašto bi to radio? Nije Zagreb bolji od Splita ili da ima nešto što bi ga nagnalo da potroši više. Ako se nekome ostaje u Zagrebu, mogao je to napraviti i proteklih puta.
Kup nema neki buvljak da bude primamljiv. Nema neki veliki broj maketa. Nema nikakvih ekstra stvari u ovom trenu događanja okolo njega da bude primamljiv. Ovako samo ljudi budu vezani na dva dana. Govorim iz vlastitog iskustva, teško da ću garantirati da ću dva dana biti slobodan dolaziti donositi i odnositi maketu/e. Dakle, vrlo vjerojatno jedan manje. Svjestan sam da nikome ne falim ali eto
Kužim da bacam negativnu vibru, ali ne vidim 2 dana kao nešto što će donjeti nešto zanimljivo. |
Potpisujem!!
Ideja organizatora kao ideja nije loša, ali trenutna situacija joj nažalost ne ide u prilog........ _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| gemini
| Član od: 30 Stu 2010 | Poruke: 594 | Mjesto: Vrhnika-SLO |
|
Upisano: Uto Lis 25, 2022 1:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Bastardo Napisao/la: | U Sloveniji je natecanje u Kranju (Svet v malem) jedno vreme trajalo po dva dana. Pitajte organizatore kakva su iskustva, možda vam pomogne kod odluke.
Slažem se sa kolegama koji su više za jedno-dnevno natecanje nego dvo-dnevno. Razlozi su isti kao kod kolega koji su pisali pre mene - logistika, tandrkanje maketama tamo-vamo, čekanje dva dana da saznaš rezultate ... |
Baš zbog lošeg iskustva, SVM je nakon jednogodišnjeg pokušaja odustao od dvodnevnog takmićenja, zbog logistike je jako pao broj natjecatelja, da bi se nakon povratka na jednodnevno zbivanje oporavili do nekih normalnih okvira. Meni dvodnevno ne smeta, ali razumijem druge, koji nemaju nekog, kod koga mogu prespavat. Ipak je to danas velik trošak. Ali, kako god odlučili, ja vas podržavam. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Low Gazda
| Član od: 16 Ožu 2006 | Poruke: 5135 | |
|
Upisano: Uto Lis 25, 2022 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Mig-28 Napisao/la: | Imam jedno pitanje za organizatore. Vidim netko od vas je napisao:
" i mi, kad se već odlučimo negdje otići, više volimo ostati dva - tri
gastronomske, muzejsko - kulturne i ine sadržaje..."
Hoćete li vi ponuditi takve nekakve sadržaje uz maketarsko natjecanje ili će natjecanje ići po principu "ostaviš makete i onda snađi se druže"? Npr. kolege iz Vukovara uvijek organiziraju nešto. Posjet vodotornju, ručak u restoranu, razgledavanje eksponata u memorijalnom centru itd. Ili npr. kolege iz Sl. Broda su jedne godine organizirali pečenu prasetinu i kolače, što je već neopisivo više sadržaja nego što smo ikad dobili od zagrebačkih natjecanja.
Ukratko, pitanje glasi čime planirate privući ljude da se odluče ostati dva dana u Zagrebu s obzirom na mali broj maketa na našim natjecanjima? |
Recenicu prije tog dijela koji si ti citirao, u istom postu pise da ce biti ponuđeni dodatni sadržaji po uzoru na neka inozemna natjecanja _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mirage
|
Upisano: Uto Lis 25, 2022 9:59 pm Naslov poruke: |
|
|
..ukratko, par crtica:
- ove godine je na Kupu bilo najviše takmičarskih maketa od kada se
održava - preko tri stotine, te blizu stotinu natjecatelja (što je bio
jedan od razloga da probamo ići na dva dana),
- smatramo da sudac ne može biti baš svatko, i da je sudac bitan
čimbenik natjecanja.
- trudimo se obogatiti natjecanje dodatnim sadržajima, prije svega
vezanim za naš hobi - sjetite se satova povijesti sa pilotima Boroša
Milivojem (II svj.rat), Ivandića, Ninića i Borovića (HRZ Mig21), brigade
HV-a....Svi ti razgovori su dokumentirani i predstavljaju zanimljivu
povijesnu građu.. Ove godine je trebao biti general Luka Džanko, ali je
u zadnji čas bio spriječen... Nastaviti ćemo sa time i ubuduće...
- vrijeme za nove stvari manje više nikada nije povoljno - ali nama se
čini kao dobra ideja, dobra smo ekipa, imamo volje i snage - i odlučili
smo pokušati.
- bez obzira na volju i želju, svjesni smo da će rezultat umnogome
ovisiti o okolnostima na koje ne možemo utjecati...no sigurno je da
najviše možemo izgubiti samo mi koji se trudimo nešto organizirati.
Svi Vi koji odlučite doći...ili ne doći...takmičiti se i ili ne..doći na jedan ili oba dana - ne gubite ništa. Možete samo dobiti. Raspored događanja i obavijesti objavljivati ćemo ovdje.
Zdravi i veseli bili! _________________ Billy
Mirage: poruka promijenjena dana: Uto Lis 25, 2022 10:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|