Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2022 6:18 pm Naslov poruke: Super lijepilo kao zamjena za putty? |
|
|
Pozdrav,
U zadnje vrijeme vidim da dosta maketara koristi razno razne verzije super lijepila (poput nekog flexible super gluea) za popunjavanje rupa. Navodno se nakon susenja moze normalno brusiti.
Jel zna tko neko isprobano super lijepilo koje se kasnije moze brusiti i ne gubi na volumenu? Ja sam par isprobao ali su uvijek bila pretvrda za brusenje. Putty me lagano krenuo zivcirati jer cesto "utone" i opet se vidi rupa
Poz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2022 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Super lepilo je čvršče od stirena i time dolazi do problema tokom brušenja - okolni stiren brže uklanjaš nego lepilo. Nisam baš fan lepila kao fillera. Verovatno imaju drugi više iskustva.
Primetio sam da 2k autoličarski filleri manje "potonu". Minus im je smrad (mada je meni baš do jaja ) i količina - najmanja pakovanja koja sam u svoje vreme kupovao su bila po 200+ grama, pa mi se znao i osušiti pre nego sam potrošio 10%...
Inače pokušavam što više začepiti stirenom i kit koristim baš samo kao filler. Dakle što manje.
Pogledaj na YT koji tip na temu sprue-goo. Pokušaj i tehniku sa razvučenim stirenom, koji zalepiš u "gap", a kitom puniš samo minimalno potrebno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2022 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Ima vise tehnika za zapunjavanje rupa, svaka ima dobrih i losih strana:
Sprue putty: otopiti komadice sprua ili stirena u tamiya extra thin ljepilu i masu koja nastane upotrijebiti kao putty. Kada se skroz osusi, isto je kao i okolna plastika
Auto kit jednokomponentni, auto kit dvokomponentni, tamiya plastic putty
Super glue: napraviti mjesavinu super ljepila i nekog punila (talk, soda bikarbona)
Ono sto je zajednicko svim ovim tehnikama je da je uvijek bolje vise tankih nanosenja nego jedan debeli nanos. Tako se smanjuje mogucnost nastajanja utonuca. Dobro je znati svaku od ovih tehnika i upotrebljavati prema potrebi. Iako, meni je recimo ova prva, sa sprue puttyem najjednostavnija i vec godinama samo nju upotrebljavam. Ali imam i tubu tamiye za svaki slucaj... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1665 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 7:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Koristim super ljepilo i dobro je za npr dodatne rezervoare i tamo gdje ima tih zaobljenih površina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
| daneel Napisao/la: | | ...Iako, meni je recimo ova prva, sa sprue puttyem najjednostavnija i vec godinama samo nju upotrebljavam... |
Koliko dugo ti se suši sprue putty nakon nanošenja tankog sloja?
Čitam/slušam/gledam da se ponekad duuugo suši i na kraju ostane kao malo gumen.
Opet Will Pattison kaže da koristi samo clear stiren (od "stakala") za sprue goo, jer nema dodataka poput fillera, boje ... Najčišći je takav. On doda kap-dve-tri crvene lacquer boje kako bi sprue goo bio crvenkast i time lakše vidljiv na maketi. Kune se u taj kit
I da - umesto Tamiya Extra thin možeš koristiti i Tamiya Airbrush cleaner. Više materiala za manje para, radi identično. Sam ga koristim već duže vremena i radi identično kao extra thin. Mislim da je razlika cca 1% u specifikaciji kemikalija u korist acetona (ili nešto u tom smislu). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | | daneel Napisao/la: | | ...Iako, meni je recimo ova prva, sa sprue puttyem najjednostavnija i vec godinama samo nju upotrebljavam... |
Koliko dugo ti se suši sprue putty nakon nanošenja tankog sloja?
Čitam/slušam/gledam da se ponekad duuugo suši i na kraju ostane kao malo gumen.
Opet Will Pattison kaže da koristi samo clear stiren (od "stakala") za sprue goo, jer nema dodataka poput fillera, boje ... Najčišći je takav. On doda kap-dve-tri crvene lacquer boje kako bi sprue goo bio crvenkast i time lakše vidljiv na maketi. Kune se u taj kit
I da - umesto Tamiya Extra thin možeš koristiti i Tamiya Airbrush cleaner. Više materiala za manje para, radi identično. Sam ga koristim već duže vremena i radi identično kao extra thin. Mislim da je razlika cca 1% u specifikaciji kemikalija u korist acetona (ili nešto u tom smislu). |
Susi se dok se ne osusi, najcesce je 24h dovoljno. Nisam u ovom hobiju zato kaj mi se zuri ali mora biti skroz vezan prije slijedeceg sloja ili prije brusenja. Na ovaj nacin nema sanse da se spoj poslije ikako vidi. Al da treba strpljenja, treba... kaze i flory da koristi samo styrene sheet za ovo i ok. Ja koristm sprue od tvrdjih maketa i to mi je super (znaci ne zvezda ili airfix, da tamiya i hasegawa), nije me jos iznevjerio. Ak ti treba da je vidljiv, slobodno dodaj farbe. Ja preferiram da je neutralan. Tamiya extra thin mi je idealan za ovo, jer ionako ne znam sta bi s bocicom kad dodjem do pola. Tu mi je draze otvorit novu, frisku, a ovu onda delegiram za putty duty. Jos ima i taj prakticni kist za nanosenje... ma savrseno. Nekad imam i vise tih bocica sa sprue puttyem, rjedje i gusce, isto ovisno za kaj mi treba.
Al najbitnije je ostavit ga da se dobro osusi. Kad veze do kraja onda je istii ko plastika i mozes ga brusit koliko hoces |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 12:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se - ovo nije hobi za one kojima se žuri
Večeras pravim prvi batch sprue-goo
Hvala ti za savete, daneel  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5157 | |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
I koji je omjer? Dakle na pola tamiyinog extra thin, kad kist vise nemoze do ljepila. Kolko stirena ide na to?
A vec kad smo kod toga, pa koji k, kako su napravili to ljepilo da kist neide do dna?!?!  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Može se taj kist malo produžiti i utrošiti ljepilo gotovo u potpunosti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MakroMaki
 | | Član od: 27 Kol 2013 | | Poruke: 638 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Low Napisao/la: | I koji je omjer? Dakle na pola tamiyinog extra thin, kad kist vise nemoze do ljepila. Kolko stirena ide na to?
A vec kad smo kod toga, pa koji k, kako su napravili to ljepilo da kist neide do dna?!?!  |
https://www.youtube.com/watch?v=vvKAaIqNo4Y
Kist ide do dna kad se malo "produži"...
M _________________ MK Grunf Zagreb - ajatolah rokenrolah
MK Grunf website |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 4:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Low Napisao/la: | I koji je omjer? Dakle na pola tamiyinog extra thin, kad kist vise nemoze do ljepila. Kolko stirena ide na to?
A vec kad smo kod toga, pa koji k, kako su napravili to ljepilo da kist neide do dna?!?!  |
Nagneš flašicu i to je to |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5157 | |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 8:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Iwtcha Napisao/la: | | Low Napisao/la: | I koji je omjer? Dakle na pola tamiyinog extra thin, kad kist vise nemoze do ljepila. Kolko stirena ide na to?
Nagneš flašicu i to je to |
Nekad nemas dvije ruke za taj manevar
Hvala maki za link
Eto, nakon 17 godina, da i ja nesto naucim o tamiyinom ljepilu  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2022 9:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: |
Jel to o da znaci da tamiya airbrush cleaner moze poslužit i kao lipilo?  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
|
Upisano: Pet Lis 14, 2022 7:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Može jer je gotovo isti hemijski sastav. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|