Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Lancia Delta Integrale HF 16V - Italeri 1/12
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Sub Pro 17, 2022 3:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to-mek Napisao/la:
Nevjerojatna količina detalja kojoj je vjerojatno prethodilo puno planiranja. Sviđaju mi se vrata jer me bilo strah da debela stakla ne pokvare dojam, a na kraju stakla ne bi ni skužio da nisi napisao.

Slike i bijela podloga na kojoj volim slikati dosta pomažu i neki se detalji manje vide ali sam relativno zadovoljan kvalitetom Italerieve prozirne plastike - načinom montaže ne baš. Prednja i stražnja šajba gotovo uopće nemaju distorzije. Prozirni dijelovi za prozore prednjh i stražnjih vratiju ipak kreiraju neku manju distorziju ali nisam išao na alternativna stakla od recimo PET plastike jer mi se ipak činilo nepotrebnim kompliciranjem.
Razmišljao sam i o tome da prozore prednjih vratiju napravim napola spuštene ali sam odustao i od toga...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Pro 21, 2022 6:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Videl san trakice ( za pojaseve ) u Toweru, uMilleru od 3 mm, tamo kadi su trake za poklone. Imaju raznih širina i boja, kalem ove od 3 mm je 15 kuna. Od 4 mm Nisan videl. Pozdrav !
Vedran

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2023 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nakon godinu dana od početka radova i nešto manje od KMP-ove najave da će ispraviti sic / siceve, sredinom prosinca u prodaji se pojavio njihovo sjedalo. Istog sam časa ostao razočaran - dolazi isključivo u transkit setu sa felgama za verziju iz San Rema '89. i košta 62€, dobijete samo jedan, a ne 2 ispravljena sjedala i ako ćemo realno izgleda gore od Italerievog - barem je takvo moje mišljenje. Na upit ako će biti dostupan zasebno dobio sam odgovor da ne, već samo sa felgama za slick iz '90-te koje još nisu dostupne. Pošto mi ni te felge nužno ne trebaju jer imam nešto u planu i zbog činjenice da bi za ispravljanje KMP-ovog sjedala potrošio jendako vrijeme kao i Italerievog odlučio sam izmesariti one iz kutije.
Na ova dva linka vidi se KMP-ovo sjedalo:
https://static.wixstatic.com/media/6de6c0_121fac10558c48aa811d4ef3f8ea6de9~mv2.jpg/v1/fill/w_827,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/6de6c0_121fac10558c48aa811d4ef3f8ea6de9~mv2.webp

https://static.wixstatic.com/media/6de6c0_e98d7a744b574f949846dd65cb7a8769~mv2.jpg/v1/fill/w_551,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/6de6c0_e98d7a744b574f949846dd65cb7a8769~mv2.webp

Verzija koju ja radim je imala dva različita modela Sparcovih sjedala. Onaj vozačev je viši s većim otvorima za pojaseve preko ramena i velikim trokutastim otvorima za pojaseve preko nogu.
Suvozačev je nešto niži/kraći ima manje otvore za pojaseve.
Sjedala se razlikuju u još nekim detaljima i po obliku, te ova moja ispravljena nisu točna. Negdje sam morao povući granicu jer bi bilo jako teško sve ispraviti. I ovi radovi su mi oduzeli jako mnogo vremena, ali mislim da sam postigao neki cilj - da sjedala izgledaju različito, kao i da nisu montirana na jednake pozicije na šasiji.

Ovo je bio početak. Za suvozačko sjedalo sam prepilio italeriev komad, skratio ga za 3mm, zalijepio natrag na donji dio i sve zapunio rastopljenim stirenom, Milliputom i kitovima. Također ispravljao sam i jastučiće po sjedalima tako da sam ih najprije uklonio.

Na mjesto uklonjenih jastučića sam stavljao bakrene žice za armaturu kako bi pridržavale Milliput:

Nakon silnog brušenja, bušenja i sličnog to je izgledalo ovako:

Na naslone sam dodao i neke šavove koji su utisnuti riveterom na lagano udubljene linije:

Ovo su usporedbe sjedala prije i poslije:

Jastučići od Milliputa. Ove manje sam napravio za naslone oba sjedala, dok sam ovaj veći napravio samo za vozačev vođen većinom takvih slika - valjda je točno. Da, taj jastučić je bio poveći:

Ovako nekako izgledaju kad su na mjestu:

Ovako je Ialeri zamislio montažu - netočno i ružno za vidjeti. Podnožje vozačevog sjedala je bilo na šinama pa sam sctrachao nešto (bočne stranice nisu paralelne jer je takvo sjedalo - to nisam ispravljao na sjedalu)

Samogradnja:

I kako sjedalo izgleda na tome:

Na slijedećoj su slici razni riveti za oba sjedala kao i kutnici od alu lima za montažu suvozačkog sjedala direktno na šasiju - gledajući reference mislim da je suvozački gotovo uvijek bio fiksan:

I još nešto što sam napravio prije sjedala kako bi stajalo negdje u kabini. Materijal je stiren 1,5mm lagano savijen, sa printanom prednjom stranicom i spiralom motanom kroz 0,3mm rupice. Bočne strane su scribane na list pilice (RB nano) i washane. Izgleda grubo ali je sve dosta sitno pa se uživo ne ističe toliko:

Sad slijedi krojenje pojaseva prema sjedalima prije nego ih krenem bojati.
Po šasiji sam već izbušio sve potrebne rupice za montažu sjedala i pojaseva.
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2023 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislio sam da si zavrsio sa scratchanjem, ali hvala italeriju i KMP-u sto su te natjerali da nam daš još malo užitka gledanja tvojih sposobnosti
Nisi ti normalan i nema se tu šta više reći
Svaka čast Exclamation Shocked

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2023 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2023 8:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Opet Italeri i njihovo "Ajde, to je oooodprilike to, dobro je, prodaj..." Very Happy Sreća pa imamo ljudove poput tebe Very Happy

Divota šta si uradio od ove makete i svaki tvoj post mi je kao otvaranje poklona za novu godinu Very Happy
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Pon Sij 16, 2023 10:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sjedala i pojasevi su završeni pa evo nešto slika.
Najprije sloj primera i crne gloss boje sa stražnje strane kao podloga za kevlar decale. Koristio sam Italerieve koji su već narezani po segmentima. Neki segmenti nisu odgovarali zbog mojih modifikacija (rupe za pojaseve se nisu poklapale) pa sam krpao sa velikodušnim viškom kevlara koji Italeri daje na papiru s decalima.

Kako su ti decali malo prekontrastni, lagano su prešpricani razrijeđenom sivom bojom da dobijem realniji ton. Zatim je sve lakirano 2K lakom koji je zatim brušen fiberglass olovkom i samo lagano poliran kako bih dobio jedan diskretniji sjaj.

Nakon toga je krenulo maskiranje kevlar dijela i bojanje prednje tapecirane strane:

Najprije sloj Alcladovog primera i microfilera koji ostavlja jednu hrapavu teksturu koja mi je odgovarala pa ga nisam brusio:

Zatim sivi, bijeli i crni primer koji su također ostavili "prašnjav" finiš kojeg nisam brusio.

Sjedala su zatim obojana u neki moj mix boje - nazovimo je sivo-ljubičasta:

Dijelovi te boje su obojani u gloss i postavljeni su decali nakon čega su sicevi matirani Mr.color Flatom i Alclad Flatom. Za kraj je ostalo maskirati rubove rupa za pojase i obojati ih u semiglos crnu:

I gotova sjedala:

Pojasevi su rađeni od vrpci koje sam već spomenuo u prethodnim postovima, a rezane su plinskom lemilicom sa "hot knife" nastavkom. Napravi odličan ravan rez i rastopi kraj tako da se vrpca ne rascufa. Ako je potrebno višak te rastaljene plastike se izravna rezom sa škarama.

U mojem se slučaju radi o Kurtz-Ersa prepakiranoj Portasol Super Pro 125 lemilici s dosta nastavaka za lemljenje. Puno jeftiniju verziju radi i Dremel koji isto ima hot knife nastavak ali je izbor nastavaka za lemljenje jako loš.

Svi pojasevi su skrojeni te sam ih matirao da se vrpce ne sjaje tako jako. Dijelove s Alcladom sam maskirao:

Prateći dijelovi za montažu:

Sjedala i pojasevi su već montirani na šasiju ali ću poslikati tek kad stavim rezervni kotač iza sjedala, pojaseve preko njega te roll cage.
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ti od svake komponente napraviš maketu za sebe. Nisu to subassemblies, nego submodels Very Happy

Divota...
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 2:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

No comment.... Shocked

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 6:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nevjerovatno........... Shocked Shocked
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
PowerPlant

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 7:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Al stvarno, mozes donijet ove pojaseve na natjecanje i reci da si donio maketu pojaseva. Vjerojatno bi osvojio prvo mjesto Laughing

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsno, s čime lijepiš pojaseve?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Vedran

PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2023 9:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to-mek Napisao/la:
Izvrsno, s čime lijepiš pojaseve?

Trenutnim lijepilom, gel verzijom, još bolje ako je nešto starija tuba pa je još gušći. Namažem na jednu stranu (onu koja će se manje vidjeti), preklopim preko toga i stisnem plosnatim kliještima na par sekundi. Ne stavim previše da se ne upije , više onako površinski.
Na siceve sam ih lijepio obostranom trakom. Koristim neku Tesa 4965 potpuno prozirnu koja je i dosta jaka.
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Ned Velj 12, 2023 2:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uspješno je riješen i zadnji problem prema završetku ove Odiseje. Italerievi kotači su loši i netočni - nema tu neke pomoći. U suradnji sa Sandrom (Veliko pile) odlučili smo se za 3D printanje novih. Kako na internetu nije bilo točnog modela, a kamo li tek da paše na Italerievu maketu trebalo je sve nacrtati iz nule. Ja sam napravio kakve-takve tehničke crteže s dimenzijama koje su prilagođene Italerievim gumama i Italerievom ovjesu.
Sandro je odradio 3D modeliranje i printeve. Kod crtanja ovih kotača neke osnovne mjere su korigirane:
- ET Offset je pomaknut 1mm prema unutra kako bi kotači ušli više pod karoseriju - Italerievi strše previše na van, pogotovo prednji. Više od tih 1mm je bilo nemoguće jer onda guma dira amortizere, te felga neke dijelove stražnjeg ovjesa.
- Promjer felge je povećan nešto manje od 1mm kako bi Italerieva guma bila manje labava nego li na njihovim felgama.
-Prednja strana felgi za asfalt je napravljena ravnom.
-Točnije rupe, krakovi, rupe za matice itd.
- Turbo "ratkape" i matice su također iz nule te printane odvojeno radi lakšeg bojanja.
-Promijenjen je i način montaže na glavčine pošto italerievi šarafi ne služe ničem zbog nekompatibilnosti s njihovim maticama. Kotači će se fiksirati lijepljenjem - neće se vrtjeti.

Za sada je gotov jedan kotač koji je bio prototip da provjerimo ako sve paše.
Slike 3D modela i ostali kotači u slijedećem postu.
Taj prototip sam na kraju malo modificirao kako bi bi poslužio za rezervni kotač u kabini.

Ovako je sve počelo:

Prototip i usporedbe s Italerievim:

Obojan rezervni kotač:

Nakon rješavanja kotača slijedilo je sastavljanje nekih dijelova unutrašnjosti te spuštanje roll cagea i ploče na šasiju. To je oduzelo dosta vremena zbog mojih silnih promjera na tim dijelovima. Na kraju se sve ipak drži nekako:

Složen je i kompletan ovjes nakon provjera s prototipom kotača te sad čeka ostatak:

Natrag na vrh
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Ned Velj 12, 2023 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrhunski rad, dobro to sve poslikaj prije nego što staviš karoseriju. Nadam se da se karoserija lako postavlja, i da ništa neće zapinjati.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naprijed
Stranica 10/12

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma