Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Vedran
 | Član od: 05 Jul 2010 | Poruke: 1489 | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Sub Sij 01, 2022 6:07 pm Naslov poruke: Lancia Delta Integrale HF 16V - Italeri 1/12 |
|
|
Nakon što je stigla napravio sam recenziju ove makete tu na forumu, a sad evo i nekih slika u radu.
Uglavnom...jako sam razočaran i maketa je teško smeće za te pare i godinu 2021. gdje se stvarno očekuje puno puno više.
Italeri je imao priliku napraviti vrhunsku maketu legendarnog auta, za čije se reference nisu trebali previše ni potruditi pošto ih se zasigurno da pronaći po Italiji.
Međutim oni su opet u skladu sa svojom reputacijom prozveli igračku. Umjesto da cjenovnim rangom ciljaju na poštene maketare oni očito očekuju da će ovo netko klincu kupiti za rođendan pa rekoše čemu se truditi uopće oko točnosti, detalja, finoće odljeva. Čemu sakriti ijedan ejection mark kad ih se može vidjeti, čemu u CADU posvetiti minutu više po dijelu da liči na nešto kad je lijepše da izgleda kao uvećana 1/43 ili 1/24 maketa.
Nakon što ovu maketu završim - ako je završim - kunem se da više nikad neću kupiti Italerievu maketu jer čemu zapravo financijski pomagati firmu koja se ne može potruditi oko osnovnih stvari u 21. stoljeću. Tamiyine 1/12 iz 70-ih izgledaju ozbiljnije od ovog.
Osim svega gore i dolje navedenog da spomenem kako jedino siva plastika imalo i valja, dio dijelova je odliven u crnoj plastici koja se čudno brusi i mekana je, a o onoj metalik sivoj neću ni govoriti - tako mekani PS sprue još nisam vidio.
Na svakom dijelu kojeg sam za sad započeo je bilo posla, jedina stvar koja je u kabini točna je kuglica na mjenjaču!
Da razjasnimo zašto idem u detalje, vozačka i suvozačka vrata će biti otvorena i jako se puno toga vidi. Poklopac bunkera ću nažalost morati zatvoriti jer sam nakon što sam vidio koliko će posla biti na svemu ostalome odustao od spašavanja ikakvih detalja ondje, a sam posklopac iznutra ne izgleda ni blizu pravome, kao ni tank ili išta drugo. Motor i interijer će mi biti dosta.
Podvozje planiram napraviti OOB jer ću maketu fiksirati na neku podlogu i ne planiram je okretati po natjecanjima.
Sa sjedalima za sad čekam da vidim šta će KMP napraviti.
Evo za početak, ako ovo nemate na radnom stolu, ne započinjite:
Pod interijera i stvari koje treba ukloniti, dio gdje ide ručna treba biti od lima a ne ovako debeo:
Out of box komad:
I njegov krasan fit, kao i još nekih stvari koje smetaju.
Znam da podovi izgledaju grubo i neuređeno ali preko njih idu Kevlar "kadice"
Vozački Photoetch kevlar pokrov je ok dok je suvozački potpuno pogrešan:
Mislim da je ovo poklopac akumulatora na mjestu zadnjeg sica, uglavnom, zaobljen je i smanjeni su mu rubovi:
Pegrada interijera i bunkera, kad se montira i liči na nešto:
Mjenjač i prolaz šipke prema getribi (prije radova) i poslije:
Napravio sam i par varova od stirena (općenito ću neke spojeve po maketi umjesto kitanja i brušenja riješiti simuliranjem varova uz pomoć stirena ili miliputa)
Evo i jedne od većih gluposti koju je italeri napravio unutra. Kako bi dobili izbočene dijelove s donje strane auta, a ne mogu lijevati plastiku tako debelo oni su odlučili sve to udubiti s gornje strane:
S gornje strane to izgleda ovako:
Ja sam to riješio ovako sa stirenom, nije točno jer dio prema vratima ne bi trebao biti nakošen, ali bi onda bio viši od praga prema naprijed:
A ovo su tragovi kalupa, ima ih još sličnih na dosta mjesta:
Italeri je zamislio da vrh amortizera prolazi kroz ovu rupicu i onda ga se prstenom fiksira s gornje strane, ne kužim čemu kad dolje ima dosta prostora da amortizer sjedne:
Još malo ejection markova:
Za sad:
Rupice za montažu ispuha ili čega već:
Pa ih se naravno vidi i iznutra:
Također zbog montaže ovog dijela i još nekih, pati interijer:
Pokrpao i to:
Scratch od lima, dryfit:

Vedran: poruka promijenjena dana: Sub Sij 01, 2022 8:38 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5740 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
| Član od: 05 Pro 2009 | Poruke: 709 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 02, 2022 1:59 am Naslov poruke: |
|
|
Ne sumnjam da će ovo bit pita iz dreka... I kad ju zgotoviš, a znamo da će bit vrhunska, pošalji im fotke u Italeri uz svu salvu svih mogućih balkanskih psovki koje postoje  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 1386 | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Pon Sij 03, 2022 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo pratim 666%... Nije moje merilo, ali je moja tematika i vidim da radiš odličan posao! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | Član od: 16 Ožu 2006 | Poruke: 5141 | |
|
Upisano: Pon Sij 03, 2022 6:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome se ovome nisam nadao u ovom stoljeću, a kamoli 2021
Kriminalno loše
Al tvoj rad je vrhunski kao i obično
Skidam kapu _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Pon Sij 03, 2022 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Low Napisao/la: | Bome se ovome nisam nadao u ovom stoljeću, a kamoli 2021
Kriminalno loše ... |
Napisao bih "Italeri", ali se bojim paljbe iz svih topova... Ali ozbiljno, što sam radio vozila od Italerija u 1:24 je više-manje "koji_vam_je_k***c_bio_kad_ste_ovo_diajnirali_?_!" tip produkta... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Uto Sij 04, 2022 9:26 am Naslov poruke: |
|
|
Ja njihov imam jedino fiat 131 abarth
Ali sam vec zamjenio i kotače i engine, nabavio pe, i dalje sam spreman na borbu _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Uto Sij 04, 2022 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
2x Fiat Abarth (jedan fully custom, motor V10 iz vipera, sve otvoreno, godina dana skrečanja, custom decali ... i jedan skoro OOB, spušten, street verzija): Detalji loši, fit onako, spojler bi na krovu trebalo držati mnogo dobre volje i neka viša sila ...
Land Rover Defender 110:
- Ideja kako složiti cocpit, vetrobran i preostatak putničke kabine je čisti debilizam. Da nisam dva dana razmišljao i sekao delove u odvojene komade, nikada ne bih sastavio cab i body bez jarkova za tenkove izmedju gornjeg i dolnjeg dela...
- O bljuvotini od podvozja radije ne bih...
Iveco Turbostar:
- Ako je kome u Italeriju ikada bilo jasno na kakav način složiti ono što bi trebalo biti izduvne grane + auspuh, svaka mu čast... Location-pins su iluzija, komadi su ili preveliki ili premali i moguče ih je složiti tek uz dosta iskustva, trake, podlaganja, psovanja i crne magije...
- "Ajde da napravimo zavesice (mud-guards), od kojih se nikada neće moći otvarati dostup do motora i sa time za*ebemo dva meseca rada na šasiij, motoru, detaljima ..."...
Dosta kidnapovanja ove teme... Pratim ovaj masterpiece od prereade i dalje i jedva čekam sledeći update  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | Član od: 21 Ožu 2008 | Poruke: 688 | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Uto Sij 04, 2022 5:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjerujem da će to ispasti vrhunska maketa. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | Član od: 05 Jul 2010 | Poruke: 1489 | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Sri Sij 05, 2022 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Bastardo Napisao/la: | 2x Fiat Abarth (jedan fully custom, motor V10 iz vipera, sve otvoreno, godina dana skrečanja, custom decali ... i jedan skoro OOB, spušten, street verzija): Detalji loši, fit onako, spojler bi na krovu trebalo držati mnogo dobre volje i neka viša sila ...
Land Rover Defender 110:
- Ideja kako složiti cocpit, vetrobran i preostatak putničke kabine je čisti debilizam. Da nisam dva dana razmišljao i sekao delove u odvojene komade, nikada ne bih sastavio cab i body bez jarkova za tenkove izmedju gornjeg i dolnjeg dela...
- O bljuvotini od podvozja radije ne bih...
Iveco Turbostar:
- Ako je kome u Italeriju ikada bilo jasno na kakav način složiti ono što bi trebalo biti izduvne grane + auspuh, svaka mu čast... Location-pins su iluzija, komadi su ili preveliki ili premali i moguče ih je složiti tek uz dosta iskustva, trake, podlaganja, psovanja i crne magije...
- "Ajde da napravimo zavesice (mud-guards), od kojih se nikada neće moći otvarati dostup do motora i sa time za*ebemo dva meseca rada na šasiij, motoru, detaljima ..."...
Dosta kidnapovanja ove teme... Pratim ovaj masterpiece od prereade i dalje i jedva čekam sledeći update  |
Neka neka, drago mi je čuti da ni drugi nisu zadovoljni njihovim poluproizvodima.
Konačno sam završio neke od kompliciranijih diljeova u unutrašnjosti - letvu volana, plastiku volana i njene ručice svjetala i žmigavaca te komplet pedala.
Znam da sve nije 100% točno, malo sam se prilagođavao maketi, malo negdje izostavio nekih detalja koje se neće vidjeti, a za neke sitnice jednostavno nisam pronašao dovoljno dobru fotografiju za referencu.
Završtio sam donekle i dijelove karoserije gdje idu amortizeri, jedna slika kako je to izgledalo prije:
Maticu sam sacuvao i na kraju vratio na dijelove u samogradnji:
Šipka koja ih međusobno povezuje, prije radova:
Nakon nekih modifikacija i dodavanja varova, šipka nije zalijepljena i još moram pobrusiti varove:
Plastiku oko šipke volana i ručica Shitaleri nije napravio nikako, kao i na same ručice pa sam to morao sve scratchati. Taj gornji dio oko šipke volana i ručice sam već bio spreman scratchati onako ogoljene kakve su uglavnom na slikama rally verzije ali sam onda u jednom videu sa stagea u Montecarlu '90-te vidio kako je zapravo cestovna verzija plastike svejedno bila na mjestu, nije bilo ogoljeno pa sam napravio tako.
Prije:
U radu (koristio sam stiren, miliput, plastičnu cjev, kao i dosta kita:
Poslije:
Volan prije:
I nakon nekih modifikacija, također sam od stirena dodao zaobljeni disk na mjesto gdje ide Lancia badge pošto je tamo bio gadan sinkmark:
A najveći fail u interijeru prikazuje ova slika. Kao da je netko pedale i šipku volana jednostavno uvećao iz 1/43 verzije u 1/12. Idioti.
BTW šipka uopće ne ide ovako po sredini već skreće desno od papučica uz pomoć 2 zgloba i onda prolazi prema letvi volana.
Same papučice iz photoetch seta izgledaju OK te ću ih koristiti kad za to dođe vrijeme.
Tu je posla bilo i previše, par slika u radu:
Gotove papučice:
Gotova zglobna šipka volana:
I ovako to izgleda složeno:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Sri Sij 05, 2022 2:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma nisi ti normalan.... _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
| Član od: 05 Pro 2009 | Poruke: 709 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 05, 2022 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Odi na...imamo lijepu košulju za tebe...veže se otraga, al to ti se sad nosi...
Nevjerojatno... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | Član od: 09 Stu 2005 | Poruke: 1050 | |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5740 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Sri Sij 05, 2022 9:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Not-at-all-dear Italeri, watch, learn, and be afraid...
Svaka čast!
U suštini, maketa će ti služiti kao osnova, oko koje ćeš skrečati 70% delova...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|