Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 688 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Uto Pro 07, 2021 10:24 pm Naslov poruke: Alfa Romeo 155 V6 DTM Tamiya 1/24 |
|
|
Već neko vrijeme radim na novom projektu, odlučio sam se za Alfa Romeo 155 V6 za DTM prvenstvo. Maketu je sve teže naći jer se ne proizvodi, a čini se da je ova dio limitiranog reizdanja od prije par godina jer su decali super.
Na maketi koristim Hobby design PE set, a biti će i nešto karbona i ožićenja.
Uz PE set se dobiju i rezinski završeci auspuha koji su karakteristični za tu godinu modela. Oni su jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio za tu generaciju, postoji i Tamiyina maketa modela iz 1996 koji ima dva normalna auspuha. Kasnije sam otkrio da za tu godinu modela ima puno više slika na internetu.
Prilikom test fita sam uočio da na rubu prednjeg poklopca fali plastike.
To je izgleda greška kod injekcijskog prešanja, sumljam da je to u startu krivo napravljeno.
Limariju sam popravio mesingom i 2K epoxy kitom.
Na maketi ima puno prostora za napredak, jedan od jednostavnijih zahvata je da se spoj ispušnih grana pomakne dalje ispod šasije, na taj način se više neće vidjeti, a to mora biti rastavljivo zbog samog sklapanja:
Tu još dolazi poklopac pa se to ne vidi ni od ispod:
Također na firewallu fali materijala, i cijeli je 2-3 mm previše iza. To sam riješio stirenom i 2K kitom:
Našao sam jednu dobru sliku s kojom ću se voditi:
Dodao sam ovu cijev koja ide od kilera, konektore i spremnik kraj blatobrana, razdvojio uvodnike zraka za kočnice i dodao dio crijeva koji je falio. Također sam doradio ove cijevi koje su dio šasije. Dvije su nedostajale, a dvije su bile čudno odrezane.
Probao sam i rekonstruirati ovaj mehanizam koji je na poprečnom ukrućenju. Mislim da je to vezano uz anti-roll bar.
Kupio sam mesing u pločama u debljini 0.1, 0.25 i 0.5 mm. Super je tamo gdje treba mala debljina i određena čvrstoća.
To sad još treba polugicama učvrstiti za uškice koje su na firewallu. Tu sam i malo improvizirao jer se na slikama ne vidi dobro kak je to spojeno. Dobro je što je MFH izbacio ovu maketu u 1/12 mjerilu pa si na njoj pogledam neke detalje.
Pofarbao sam felge i kočnice, kotači ostaju na maketi pa u kočnice nisam ulagao previše truda.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2021 9:09 am Naslov poruke: |
|
|
Ova maketa mi je holly grail... Ali su im cene otišle negde u nebo... Još malo, pa ću moći kupiti 1:1 za pare koje neki traže za 1:24 Tamiyu
Super ti ide ovo. Pratim fix  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1636 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2021 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Uopće ne sumnjam da će biti vrhunska Alfa, poznavajući tvoje detaljiranje i sl.  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5150 | |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2021 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
E da, još jedna maketa koju sam odradio na početku svog maketarenja, i rado bih ju odradio bolje nego šta je ispala
Ali zato u tvoje vještine ne sumnjam
Samo sam pomalo ljubomoran što radiš Alfu....  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 8:52 am Naslov poruke: |
|
|
Zanimljivo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 688 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Pon Velj 07, 2022 10:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Napravio sam većinu karbona. Dosta dijelova je simetrično s obzirom na simetralu auta pa sam i zrcalno postavio decale. Na mjestima još nedostaju riveti i mrežice.
Armaturu sam već pripremio za decale i onda sam zaključio da mogu popraviti otvore od ventilacije. Koristio sam 0,25 mm stiren koji je dodatno stanjen do nekih 0,15 mm, a razmak je koliko je mjerilo dopuštalo.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Uto Velj 08, 2022 12:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ultra-uredan carbon, odlično! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Uto Velj 08, 2022 4:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Ispeglano kao da si ga kod Rimca ispekao  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Uto Velj 08, 2022 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| [traži_vilicu_pod_stolom] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
|
Upisano: Sub Ožu 19, 2022 7:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Dovršio sam šasiju:
Motor je gotov, dodao sam osnovno ožićenje. Slaba točka ove makete su ispušne grane koje su izvedene u komadu. To je često na 1/24 maketama, ali je dobro da se to kasnije neće vidjeti.
Ovako to izgleda kad se ugradi motor koji se skoro ni ne vidi od air boxova. Planiram dodati još neke sitnice i ožićenje.
Našao sam nešto slika unutrašnjosti i na većini se vidi protupožarni aparat, ali ga Tamiya nije napravila. Premišljao sam se da li da ga stavljam ili ne i onda sam ga ipak odlučio napraviti inspiriran drugim forumašima . Aparat je full scratch i odgovara modelu sa slika, bez remena, ali sa ovom nekakvom obujmicom.
Bocu sam istokario iz aluminija i pritom napravio puno špene jer nisam našao manji profil:
Ostatak sam izrezao iz mesinga i zalemio:
Nisam imao decal pa sam dio ostavio bijeli, taj dio će ionako biti okrenut prema dolje:
Ostale sitnice za unutrašnjost:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Sub Ožu 19, 2022 10:21 pm Naslov poruke: |
|
|
A niš, idem na njuškalo vidit pošto su tokarilice, izgleda da nemrem više bit maketar ak nemam tokarilicu...  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bugy1
 | | Član od: 23 Pro 2006 | | Poruke: 852 | | Mjesto: Ljubljana-Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|