Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 1:51 am Naslov poruke: SPITFIRE Mk. Vb/c Dual Combo Eduard 1/48 |
|
|
Ova gradnja je išla gotovo u direktnom nastavku iza gradnje dvije Eduardove makete Spitfire Mk.I, tj. čim mi je stigla kutija Eagle's Call sa dvije makete Spitfire Mk. Vb i Vc. Budući da su domaći ljubitelji Spitfirea u 1/48 već sigurno dobro upoznati sa karakteristikama serije Eduardovih lovaca Spitfire od Mk. VIII, IX preko Mk. I i II pa sve do Mk. V, pokušati ću samo u par riječi opisati štp se od ovih maketa može dobiti kao i ukratko moj rad i probleme sa kojima se možete susresti.
Već sam se neko vrijeme spremao napraviti dobru maketu naših Spitova iz No. 352 (Yugoslav) Sq. RAF-a iliti Prve eskadrile NOVJ, kako se službeno zvala u redovima NOVJ. Budući da kutija sadrži sve potrebno za gradnju dvije makete i to Mk. Vb (kasnija i ranija varijanta) te Mk. Vc, odlučio sam se za Mk. Vb ES257 „X“ sa natpisom SLOVENEC i za Mk. Vc MH592 „G“, osobni avion S/Ldr. Hinka Šoića koji je nakon pogibije S/Ldr. Milete Protića u prosincu 1944. kod Žepča, preuzeo zapovjedništvo nad eskadrilom. Kutija međutim nudi samo američke i RAF-ove oznake eskadrila koje me trenutno ne zanimaju pa sam posegnuo za oznakama slovenskog proizvođača Balkan Models „No. 352 RAF Squadron“koju već neko vrijeme čuvam baš za ovu zgodu. Oznake Balkan Modelsa su vrlo bogate i omogućavaju označavanje čak deset različitih Spitova! Kako međutim među njima nema oznaka za MH592 „G“, morao sam se za njih snaći sa oznakama Lift Here. Oprez – Lift Here nudi oznake sa pogrešnom (presvjetlom) plavom bojom na nacionalnim oznakama na krilima i trupu kao i na repnoj zastavi pa su u tom smislu neupotrebljive. Za te oznake bolje je koristiti Balkan Modelsove ali i tu ima jedna greška koju samo morao ispraviti – sve zastave na repu imaju šire bijelo polje od crvenog i plavog, što nije točno jer su u stvarnosti sva tri polja bila iste širine.
Za referencu koristio sam knjigu „Spitfajer“ od A. Kola i M. Micevskog, kao i odličnu knjigu o lovcima Spitfire (dio 1) iz serije Valiant Wings. Naravno, i fotografije No. 352 (Y) Sq.
Sklapanje ide uglavnom „kao violina“, bez ikakvog brušenja i pripasavanja. Iako su obje pilotske kabine opremljene vrlo efektnim jetkanim dijelovima u boji i inače su sa puno detalja, dosta vremena sam potrošio na brdo sitnih djielova – ručica, pedala, kotačića i poluga koje treba ugraditi na zidove i u pod kabine, sve to još dotjerati bojom i postarati sa nekoliko washeva. Nakon spajanja trupa i dotjerivanja spojeva sve to izgleda solidno, pa je slijedilo sklapanje krila. Kod toga treba paziti na obloge (zidove) prostora za kotače koji se sastoje od četiri dijela i treba ih dobro poravnati i fiksirati dok se ljepilo ne osuši. Krila kada su sklopljena izgledaju vrlo realistično, zapravo odlično i vidljivo su tanja u presjeku od maketa drugih proizvođača (Hasegawa, Tamiya, Special Hobby). Eduard je korektno reproducirao sve razlike između „b“ i „c“ krila, koja se razlikuju ne samo po ispupčenjima za topove s gornje i donje strane krila, nego i po rasporedu strojnica u krilima. Spajanje krila i trupa kao jedna od najosjetljivijih operacija sveke makete ide također glatko i bez ružnih procjepa kako to inače biva. Osim toga, donja polovica krila je iz jednog komada tako da ona diktira i točan kut krila u odnosu na trup. Jer, pogrešan kut krila vrlo negativno utječe na ukupni dojam o bilo kojoj maketi zrakoplova, ali u ovom slučaju možemo reći da je Eduard tu stvarno odradio dobar posao. Pri tome treba voditi računa da je MH592 „G“ bio LF varijanta sa „podrezanim“ krilima što se dobro vidi na nekim fotkama kao i na kolor filmu sa Visa iz ožujka 1945.
Po sklapanju svih glavnih komponenti, uključujući tu i vjetrobransko staklo pilotske kabine, slijedi maskiranje i zatim bojenje cijele makete u crnu temeljnu pa poslije u srebrnu boju. Nakon toga je išao sloj laka za kosu pa zatim maskirne boje – Mk. Vb sa europskim, a Mk. Vc sa tropskim bojama. Prije toga sam dobro pregledao fotke oba aviona koje sam imao na raspolaganju kako bih bio siguran da će bojenje biti autentično. Koristio sam akrilne boje Vallejo i Tamiya, sve je ispalo bez problema. Zatim malo „chippinga“ tj. postarivanja da mjestimice uklonim gornje boje i da se ispod pokaže srebrna, ali tu ne treba pretjerivati jer se na fotkama sa Visa vidi da naši Spitovi, iako su bili stalno na suncu i vjetru, nisu bili pretjerano iskrzani do golog metala već su maskirne boje više blijedile od jakog sunca. Poslije toga išao je jedan sloj sjajnog laka, i zatim postavljanje oznaka. Pri tome su se Balkan Modelsove oznake pokazale jako dobro, sa tekućinom za omekšavanje dobro se savijaju oko raznih ispupčenja (ali treba ih tretirati sa dosta te kemikalije), a nosivi film je dovoljno tanak da ne ostavlja poslije nikakav trag. Ukupni dojam je više nego zadovoljavajući. Slijedio je preko toga još jedan sloj polusjajnog laka koji je odlično „sjeo“ i skinuo prevelik sjaj sa oznaka.
Postarivanje sam radio sa više vrsta premaza (washeva), najprije da se istaknu sve zakovice utisnute u plastiku kao i svi spojevi izneđu ploča oplate, a zatim da se površine koje se dosta gaze radi servisiranja malo zaprljaju, pri čemu sam koristio crne, sive i smeđe washeve. Nakon toga sam dosta radio sa raznim pigmentima po krilima i malo i na trupu, što je maketama dalo malo dodatne patine. Treba voditi računa da je samo „b“ krilo imalo indikatore izvučenog podvozja, dok „c“ krilo nije imalo taj detalj.
Na kraju samo dodao i bombe iz kompleta kojega Eduard nudi, jer su se naši Spitovi redovito koristili kao lovci bombarderi. Napomunjem da su nosači bombi na našim Spitovima bili lokalna modifikacija, pa tu treba malo skratiti te Eduardove potkrilne nosače bombi. Dodao sam i učvršćivače da se bombe ne ljuljaju, što je također bila lokalna modifikacija koja nije viđena kod Spitova u drugim RAF-ovim eskadrilama.
Na kraju, preporučam da ako se odlučite graditi nekog od Spitova iz No. 352 (Y) Sq. da prije bojenja dobro prostudirate raspoložive fotke. Naime, bilo je tu puno varijacija bojenja, kao i različitih vrsta i dimenzija oznaka na krilima tako da sam već odlučio napraviti malu studiju svih tih shema u boji. Do tada svakako dobro proučite fotke zrakoplova kojega se odlučite sagraditi, a eto i ja vam stojim na raspolaganju za sve konzultacije 😊
Ovo sigurno nije moja zadnja gradnja Spitova iz No. 352 (Y) Sq. jer sam već nabavio Overtrees Mk. Vc kao i Brassin motor, a plan je da napravim BR130 „Đ“. Taj je Spit zaista poseban jer je na njemu 1942. iznad Malte postigao dvije zračne pobjede slavni (i najveći) australski as George Beurling, da bi 1944. završio kod nas!
Za početak, moj Spitfire Vc preuređen iz Airfixovog Vb negdje iz sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pogrešan natpis (treba pisati Osvetnik V ofenzive). Pokazuje da ga je vrijeme pregazilo ali još se drži...
Slijede Dual Combo makete:
Najprije Mk. Vc "G" MH592
Slijedi Spitfire Mk. Vb "X" ES257 "SLOVENEC":
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
Prekrasno, sve, bravo! Daj još fotki. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Vrh.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 555 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
Krasni oba dva ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 12:33 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 1:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlični su 🤗 _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alkett
| | Član od: 19 Velj 2017 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Crikvenica |
|
Upisano: Ned Stu 07, 2021 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Majstorski modeli. Lijepi detalji.
Iako mi upada u oko 'čistoća' spinnera u odnosu na stariji izgled ostatka aviona.
Davor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1670 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pon Stu 08, 2021 9:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Svaka čast... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 650 | |
|
Upisano: Pon Stu 08, 2021 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Danijele......... majstore! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Stu 09, 2021 4:21 pm Naslov poruke: |
|
|
maketarstvo u svoj svojoj srži...kapa do poda...
a propos spinera - ima netko ideju što bi uprljalo spiner???
mozda koja mrljica otpale boje, ali stvarno, što bi uprljalo spiner???
Najbolji su mi spineri umrljani uljem i to na vrhu..... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Stu 09, 2021 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Možda te spinere ipak malo zaprljam  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|