Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 31, 2021 2:45 pm Naslov poruke: Stiropor pločice i izrada kućica |
|
|
Vidio sam na internetu da ljudi izrađuju kučice za minijature i makete od stiropora.
Zanima me gdje ima za kupiti takav glatki stiropor ili neki što glađi koj bi bio dobar da predstavalja zid od 1/35 kućice.
I zanima me gdje ima za kupiti one male tanke daščice za ogradu i vrata koje bi bile dobre za mjerilo 1/35.
Bilo bi još korisno znati di ima kupiti nekakvu prozirnu plastiku za prozore. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2542 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Lis 31, 2021 6:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Za "stiropor" traži XPS, to je ekstrudirani polistiren, za razliku od običnog ima puno finiji strukturu, obično su žute, plave ili roza boje, ovisno o proizvođaču.
Ima ih i dosta tankih,1 i 2 cm.
Ovaj tip "stiropora" pravilnije se reže.
U svakom slučaju smatram da je dobro nanijeti kao završnu obradu nekakav akril ili drvofix ljepilo.
E da, držati dalje od stirenskih , cianoakrilatnih i ostalih topivih ljepila, jer ga "pojedu"
Bauhaus, Prevex ili skladišta građ. materijala .
U Pevexu imaju izbor daščica i letvica od balze, za maketarstvo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Stu 01, 2021 1:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Jeli misliš na stirodur? Stiropor ima granule, dok je stirodur finiji.
Da, velika mana mu je što je osjetljiv na skoro sva polistirenska lijepila, pa čak i na CA. Čak i boje podnosi samo akrilne.
Dakle na njega samo inertne supstance.
Može ga se sa gipsom prekriti i napraviti finu površinu za urezivanje. Ja sam ga tođer prekrivaoi i sa kitom za drvo kao da dobijem barijeru da ga se može lijepo bojati. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 567 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 01, 2021 2:05 pm Naslov poruke: |
|
|
ljepila za stiropor ima u svakom hobby dućanu, (2 na vukovarskoj, king cross, maksimirska)
mislim da se da ljepit i sa silikonom za kupaonice ili slična ljepila za prozore - ako imaš doma probaj,
drvofix,
stirodur bi mogao i sa hot glue gun
prozirna plastika za prozore -
extra tanka- celofan
tanka- coca cola boce, listerin vodica za ispiranje, kanisteri za tekućinu za stakla za aute, prozirna ambalaža super ljepila, gillete, četkica za zube - zagriješ i izravnaš
srednje - boce tekućina za stakla / dezinfekciju - jon, sanitar
debela - ferrero rocher kutije,
i mnogi drugi
| Citat: | | Može ga se sa gipsom prekriti | koji gips treba tražiti, električarski steže prebrzo, za zidove mi je prebrz, a kamoli makete |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2542 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Stu 01, 2021 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Gips, najobičniji, vodu ne čistu nego dodaj malo drvofiksa ili akrilne boje dat će bolju strukturu za urezivanje.
Razrijedi ga nebu više neg što piše.
Za manje elemente je dobra i kreda, školska četvrtasta, odlična za imitiranje kamena, recimo stari zidovi i rubno kamenje uz cestu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|