Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Sredstvo za uklanjanje boje VMS

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
SturmmannDado

Član od: 12 Svi 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 1:40 pm    Naslov poruke: Sredstvo za uklanjanje boje VMS Citiraj ovaj komentar

Uklanja boju, ne oštećuje plastiku, uklanja akril, ulje, emajle, ali najbolje je za akril i omekšava vezu između plastike i cementa pa se djelovi mogu ukloniti.

Koristim to već skoro pol godine i prezadovoljan sam rezultatima.

Kad se nanese sredstvo treba par minuta da reaktivira akrile, za ostale boje i primere i lakove treba dulje, boju skidam štapićem za uši u nekoliko prelaza.

Znam ostaviti plastične figure uronjene u posudi s tim sredstvom par dana pa skidati boju a neke figure mi već mjesecima stoje unutra i kad skinem boju plastika ko nova, al recimo da skine 98% boje sa figure.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SturmmannDado

PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 12:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo video dokaz na dijelu, ja sam imo slične rezultate, tako da nije samo reklama:

https://www.youtube.com/watch?v=3hIw25tNno4&t=26s

Šoping mjesta:

https://www.vms-supplies.com/clean-slate-remover

https://www.ebay.com/itm/Paint-remover-stripper-for-models-VMS-CLEAN-SLATE-200-ml-plastic-safe/322160327742?hash=item4b02407c3e:g:HvUAAOSwA3dYPwTa

PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kome je hitno skidanje boje, za prvu ruku meni je koristila jeftinija opcija prije ovog sredstava.

Etanol destilirani 96%, meni na plastičnim figurana nije ništa oštetio, za prozirne djelove neznam, koristio sam samo za figure, ma da neki put sam morao strugati čačkalicom kad nije išlo štapićem za uši, nekad i nožićem.

Etanol destilirani ima u ljekari (medicinski alkohol) i mislim da ima u nekim željezarama i boje i lakovima pa možda još i u nekim drugim dućanima u vašoj blizini.

Ali VMS Clean slate mi je bolji puno od Etanola.

Sve druge metode za mene su bile ili pre dugotrajne ili slabo efektivne.

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro di si nabavio taj VMS , koliko košta ta bočica i koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure???
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva stvarćica.
Kako je sa uklanjanjem enamela, naime proizvođač u FAQ navodi da enamele skida ako je primer akrilni, mene zanima da li si probao skinuti kad je bojano samo enamelima?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
SturmmannDado

PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 2:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Dobro di si nabavio taj VMS , koliko košta ta bočica i koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure???

Imaš u drugom postu linkove, ebay i njihov dućan.

Na ebay je 14 dolara tamo sam nabavio.

Naziv je Vintage modeling sloutions Clean slate dobiš 200 ml.

Sredstvo uliješ u neku posudu i unutra staviš maketu poklopiš da ne hlapi i pustiš da nagrize, onda možeš nakon par minuta, al najbolje nakon par sati ili koj dan što je uronjeno skidati boju, sve što neide lagano treba malo jače strugati ali ide, za struganje sam koristio štapić za uši uvjek je išlo.

Skidao sam 3 vrste boja akrilik, enaml, uljane, od primera sam koristio samo akril primere i akril matt varnishe.

Uglavnom meni je skinulo enaml BOJE.

Od primera sam koristio Tamiya, Vallejo, mig.

PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

SREDSTVO NAKON KORIŠTENJA NE BACATI.

Ako je u zatvorenoj posudi može se koristiti mjesecima, čak i ako se zamuti od boje i dalje dobro skida boju.

Ja već više od pol godine koristim tu jednu bočicu.

PorukaUpisano: Pet Velj 28, 2020 9:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure???

Potroši se kolko ti upije štapić za uši koj umočiš u sredstvo, i potroši se kolko ti ostane na samoj figuri.

Ostatak koristiš iznova i iznova.

Ako nečeš skidati boju s puno maketa mislim da ti može u zatvorenoj posudi trajati godinama.

PorukaUpisano: Čet Ožu 26, 2020 7:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boju sam skidao Etanolom 96% na slikama.

Etanol skida s lakoćom uljane i akrilike, teže enaml al ga skine s više struganja.

Etanol ne skida Tamiya primer u spreju samo boju s njega, na Pz. 3 je primer i primer s cijevi topa je skinut VMS paint removerom.

Crna uljana, smeđa akril, blijedo svijetlo maslinasta zelena Revell enaml.

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma