Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 19, 2020 1:40 pm Naslov poruke: Sredstvo za uklanjanje boje VMS |
|
|
Uklanja boju, ne oštećuje plastiku, uklanja akril, ulje, emajle, ali najbolje je za akril i omekšava vezu između plastike i cementa pa se djelovi mogu ukloniti.
Koristim to već skoro pol godine i prezadovoljan sam rezultatima.
Kad se nanese sredstvo treba par minuta da reaktivira akrile, za ostale boje i primere i lakove treba dulje, boju skidam štapićem za uši u nekoliko prelaza.
Znam ostaviti plastične figure uronjene u posudi s tim sredstvom par dana pa skidati boju a neke figure mi već mjesecima stoje unutra i kad skinem boju plastika ko nova, al recimo da skine 98% boje sa figure.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 12:26 am Naslov poruke: |
|
|
Kome je hitno skidanje boje, za prvu ruku meni je koristila jeftinija opcija prije ovog sredstava.
Etanol destilirani 96%, meni na plastičnim figurana nije ništa oštetio, za prozirne djelove neznam, koristio sam samo za figure, ma da neki put sam morao strugati čačkalicom kad nije išlo štapićem za uši, nekad i nožićem.
Etanol destilirani ima u ljekari (medicinski alkohol) i mislim da ima u nekim željezarama i boje i lakovima pa možda još i u nekim drugim dućanima u vašoj blizini.
Ali VMS Clean slate mi je bolji puno od Etanola.
Sve druge metode za mene su bile ili pre dugotrajne ili slabo efektivne. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro di si nabavio taj VMS , koliko košta ta bočica i koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure??? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 1:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiva stvarćica.
Kako je sa uklanjanjem enamela, naime proizvođač u FAQ navodi da enamele skida ako je primer akrilni, mene zanima da li si probao skinuti kad je bojano samo enamelima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 2:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Dobro di si nabavio taj VMS , koliko košta ta bočica i koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure??? |
Imaš u drugom postu linkove, ebay i njihov dućan.
Na ebay je 14 dolara tamo sam nabavio.
Naziv je Vintage modeling sloutions Clean slate dobiš 200 ml.
Sredstvo uliješ u neku posudu i unutra staviš maketu poklopiš da ne hlapi i pustiš da nagrize, onda možeš nakon par minuta, al najbolje nakon par sati ili koj dan što je uronjeno skidati boju, sve što neide lagano treba malo jače strugati ali ide, za struganje sam koristio štapić za uši uvjek je išlo.
Skidao sam 3 vrste boja akrilik, enaml, uljane, od primera sam koristio samo akril primere i akril matt varnishe.
Uglavnom meni je skinulo enaml BOJE.
Od primera sam koristio Tamiya, Vallejo, mig. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
SREDSTVO NAKON KORIŠTENJA NE BACATI.
Ako je u zatvorenoj posudi može se koristiti mjesecima, čak i ako se zamuti od boje i dalje dobro skida boju.
Ja već više od pol godine koristim tu jednu bočicu. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
Upisano: Pet Velj 28, 2020 9:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | koliko se potroši tekučine za skidanje s jedne figure??? |
Potroši se kolko ti upije štapić za uši koj umočiš u sredstvo, i potroši se kolko ti ostane na samoj figuri.
Ostatak koristiš iznova i iznova.
Ako nečeš skidati boju s puno maketa mislim da ti može u zatvorenoj posudi trajati godinama. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
|
Upisano: Čet Ožu 26, 2020 7:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Boju sam skidao Etanolom 96% na slikama.
Etanol skida s lakoćom uljane i akrilike, teže enaml al ga skine s više struganja.
Etanol ne skida Tamiya primer u spreju samo boju s njega, na Pz. 3 je primer i primer s cijevi topa je skinut VMS paint removerom.
Crna uljana, smeđa akril, blijedo svijetlo maslinasta zelena Revell enaml.
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|