Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Ožu 03, 2009 5:04 pm Naslov poruke: Dalmatinski leut, drvo, M 1 : 16 |
|
|
Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440
Krenio sam u izradu drvenog dalmatinskog leuta. Za mjerilo 1 : 16 sam se odlučio zato što računam da ću moći uredno izraditi detalje konstrukcije i što ću kasnije negdje moći naći figuru ribara u tom mjerilu.
Dužina makete je 510 mm. Nacrte si sam radim. Sve ide prilično polako.
Ovo su rebra:
Ovo vodene linije:
Ovo vertikale:
Trenutno pripremam letvice za kobilicu i statve.
Krmena ststva:
 _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Pon Tra 28, 2014 9:35 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Uto Ožu 03, 2009 9:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sretno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Stefan
 | | Član od: 21 Pro 2007 | | Poruke: 485 | |
|
Upisano: Uto Ožu 03, 2009 11:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ukom programu radis nacrte?Autocad? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Ožu 03, 2009 11:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Krenuo ozbiljno U tom mjerilu mislim da će ispasti super sa dodatkom tereta i opreme
Vidim da si išao na detaljno skidanje linija, što si koristio za nacrte: rhino, 3D studio ili Delpth?
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Ožu 03, 2009 11:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Krenuo ozbiljno U tom mjerilu mislim da će ispasti super sa dodatkom tereta i opreme
Vidim da si išao na detaljno skidanje linija, što si koristio za nacrte: rhino, 3D studio ili Delpth?
Leo |
Za linije sam koristio Maxsurf (Academic) s ograničenim mogućnostima, a nacrte detalja konstrukcije si radim AutoCAD-om (neka davna demo verzija). _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sri Ožu 04, 2009 8:18 am Naslov poruke: |
|
|
preporučam ti delftship, postoji free verzija legalno je skineš sa njihovog sita a program rađden baš za dizajniranje brodova, možeš vizualizirati 3d model, računa i volumene....
http://www.delftship.net/
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Ožu 04, 2009 10:39 am Naslov poruke: Dobar link |
|
|
Leo, hvala za link! Bio sam na toj stranici i spustio si sve za besplatnu verziju programa. Sada slijedi proučavanje! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Ožu 07, 2009 9:44 pm Naslov poruke: Priprema "navoza" za gradnju |
|
|
Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440
Jedno borovo gazište za stepenice sam uzeo kao podlogu za gradnju leuta. Slijedeći put ću gazište prvo impregnirati i obojati svijetlo sivom bojom, a tek onda crtati po njemu. Sada mi se tuš malo razljeva i crte nisu dovoljno oštre.
Iscrtana kontura razme i naznačeni položaji rebara:
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Pon Tra 28, 2014 9:35 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Ožu 07, 2009 9:57 pm Naslov poruke: |
|
|
pa ovo je pravo brodogradilište
šalu na stranu vidim da si krenuo u ozbiljan posao, dobar rad!
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Ožu 08, 2009 7:33 pm Naslov poruke: Idemo brusiti! |
|
|
Detalji konstrukcije spremni za finalnu, ručnu, obradu (statve, pramčano uzvojno koljeno i kobilica):
Letvice su od hrastovog drveta. Vjerujem da je racionalnije finalizirati ih ručnim radom. Bumo videli! _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Pon Tra 28, 2014 9:36 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Ožu 15, 2009 12:18 am Naslov poruke: Detalji |
|
|
Izradu detalja konstrukcije na konačnu mjeru radim ručno (turpijicama). Crtež detalja sam nalijepio na letvicu.
Detalj spoja pete pramčane statve s kobilicom i pramčanom statvom. Detalji još nisu gotovi.
Radi pozicioniranja kobilice na "navoz" imam oznake položaja rebara na kobilici i na navozu.
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Pon Tra 28, 2014 9:36 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Ožu 15, 2009 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Lijepo to napreduje! Samo naprijed. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Ožu 15, 2009 12:52 am Naslov poruke: |
|
|
| Night Hawk Napisao/la: | | Lijepo to napreduje! Samo naprijed. |
Ali jako sporo. Izradu letvica nisam riješio kako treba (nemam novaca), pa ih finaliziram ručno, turpijicama i brusnim papirom. Debljinu, po širini i dužini letvice uštimavam na 1/10 mm, a to traje... _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Ožu 23, 2009 5:20 pm Naslov poruke: Spajanje komada kobilice |
|
|
Još jedan mali korak naprijed!
Spojeni su pramčani i krmeni dio kobilice jednostavnim kljucem. U ljepilu je piljevina drveta od kojeg sam izrezao komade, ali malo tamnija kako bi se imitiralo mazanje površina koje naliježu jedna na drugu paklinom. Pramčani dio statve je na desnoj strani fotografije.
Ključ je zasvornjen s dva svornjaka promjera 2 mm. To su, u stvari, kineske čačkalice obrušene na promjer od 2 mm. Domaćih čačkalica nije bilo.
Izgled gotovog spoja:
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Pon Tra 28, 2014 9:37 am; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Ožu 23, 2009 10:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo naprijed, ponavljam se ali pravobrodogradilište
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|