Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1849 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 12:52 pm Naslov poruke: Maketarska povijest |
|
|
Kao što vidim, među topicima na ovom forumu nema ničega što bi se odnosilo na maketarsku povijest, niti našu niti svjetsku ....
Ja, kao stara kuka, sam malo nostalgičan na to - nije da me ne zanimaju sve to novosti koje dolaze tj. bombardiraju nas svakodnevno, ali se pomalo nostalgično prisjećam vremena kada smo maštali o kupovini maketa i kupili jednu ili dvije godišnje ....
Na to me potakao i plakat kojeg sam našao među papirima:
pa reko' čišto da se malo prisjetimo ....
--------------------------------------------------------------
Na neki način vezano uz to predlažem još jednu ideju, koja mi se duže mota po glavi:
Ajde da napravimo slijedeće natjecanje:
1. TKO IMA NAJSTARIJU KUTIJU OD MAKETA u svojoj kolekciji
2. TKO IMA NAJSTARIJU KUTIJU (SA MAKETOM UNUTRA, NESLOŽENOM) u svojoj kolekciji ....
pa ćemo, nakon što se dogovorimo o pobjedniku i smisliti neke nagrade (pobjednik plaća turu pića ili tako nešto .... šalim se).
Samo da znate, ja bezeciram prvo mjesto za prvu kategoriju ....
I da, još nešto - Pravila natjecanja:
a) nekakv dokaz da je maketar sâm kupio te makete (kutije) u to vrijeme (kad se deklarira da je kupljena maketa), a ne da sad kupi na e-baju neki raritet iz 1940. i slično.
b) pravo natjecanja imaju, razumljivo, samo seniori (60+ .... he, he .... )
Što kažete, a?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
da spustimo dobnu granicu za seniore na 45+ ?  _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 1:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| L 555 BAT Napisao/la: | da spustimo dobnu granicu za seniore na 45+ ?  |
Ma može. što se mene tiče, ali da ti odma' uzmem volju - imam kutiju koju sam kupio 1968. .... a kada si se ti rodio?
He, he, he ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: |
Ma može. što se mene tiče, ali da ti odma' uzmem volju - imam kutiju koju sam kupio 1968. .... a kada si se ti rodio?
He, he, he ....
Vojo  | a imaš li nešto što spada pod stavku a) pravila natjecanja 😎 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 528 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 6:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Moran pogljedat na sufitu !  _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Lis 17, 2019 7:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa našlo bi se nešto - osim upisanog datuma na kutiji imam i pečat u pasošu, pa sad, ako ga nađem (pasoš) ....
Račun i garanciju nemam ....
Vojo
| hornet Napisao/la: | | vojo Napisao/la: |
He, he, he ....
Vojo  | a imaš li nešto što spada pod stavku a) pravila natjecanja 😎 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4219 | |
|
Upisano: Sub Lis 19, 2019 5:15 pm Naslov poruke: |
|
|
ja imam sastavnice matchboxa iz 74----prije se nisam bavil hobijem...ali imam Airfiksovog FB-2 u vrecici...jos nisu ni kutije izmislili
a o povijesti sam pisao nesto ja...kao reakciju na tvrdnju Minijaturista u njihovom casopisu da je maketarsvo u rvata pocelo s njima
probam nac link tu na forumu _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Sri Lis 23, 2019 9:51 pm Naslov poruke: |
|
|
generalni sponzor MACH
tamo sam kupio aztec zračni kist, od dragona 1/48 Ju-188, Fw-190, Ho-229 i još dosta toga, lijepe uspomene, najbolji su bili razgovori o maketama kao o najvažnijoj stvari na svijetu, onako kako neki razgovaraju o nogometu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2518 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Lis 24, 2019 6:55 am Naslov poruke: |
|
|
Eee Vojo ...
Tko zna gdje je to završilo..
Početak 70tih, Airfix vrećice (ne blisteri, ti su došli kasnije) 750 lira, Hellerove kutije (raznobojni spruovi) i Revellove kutije sa mjerilom prilagođenim kutiji.
Helleri su imali čak i ljepilo u gumenastoj ampulici zelene boje.
Sjećam se i danas oduševljenja kad sam naišao na "Fouga Magister" od Hellera, tad je Tanguy i Laverdure bili Biblija.
A uz sva seljenja teško da bi išta preživio i da sam sačuvao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lis 24, 2019 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Eee Vojo ...
Tko zna gdje je to završilo..
Početak 70tih, Airfix vrećice (ne blisteri, ti su došli kasnije) 750 lira, Hellerove kutije (raznobojni spruovi) i Revellove kutije sa mjerilom prilagođenim kutiji.
Helleri su imali čak i ljepilo u gumenastoj ampulici zelene boje.
Sjećam se i danas oduševljenja kad sam naišao na "Fouga Magister" od Hellera, tad je Tanguy i Laverdure bili Biblija.
A uz sva seljenja teško da bi išta preživio i da sam sačuvao. |
aaaaaa Giganty i Ex almanasi s Tanguyem i laverdureom.....posudio sve, doslovce sve izdano kod nas i nikad dobio nazad....(Sačiću, čitas li ovo ?????  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Texmex
 | | Član od: 29 Ožu 2017 | | Poruke: 424 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Čet Lis 24, 2019 3:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| za mene je povijest kada sam prvi puta 1989 ugledao u izlogu knjižare ESCI koji je bio zapadni sf u odnosu na kp |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lis 24, 2019 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Texmex Napisao/la: | | za mene je povijest kada sam prvi puta 1989 ugledao u izlogu knjižare ESCI koji je bio zapadni sf u odnosu na kp |
15 godina ranije varazdinska robna kuca VA-MA je imala 5 metara polica s maketama....od matchboxa, revela, hellera, airfixa.....sjecam se ogromne kutije helerovog Concordea, metar velika...ali to je bilo way out of rech za mene...pa sam bio ssretan s matchboxom za 19 dinara...a onda je dosla nova godina, i stara je u svojoj skoli dobila 100 dinara bon za poklon......naravno, to je bilo 5 matchboxa.......ali sam moral cekat podjelu darova od Djeda mraza u njenoj skoli...
a onda se netko sjetio da makete imaju i oznake mrske nam i neprijateljske Luftwaffe....i makete nestase s polica......i trebalo je dosta dugo dok se nisu pojavili istocnonjemacke makete ruskih aviona- Modelbaukasten.....a onda, mic po mic, i KP...... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kru65mi
 | | Član od: 28 Lis 2007 | | Poruke: 850 | |
|
Upisano: Čet Lis 24, 2019 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Fw 190 + Me 262 neznanog proizvodjaca u Karlovcu krajem 70-tih ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Pon Lis 28, 2019 6:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| u Ljubljani 1987 ESCI-jev Viggen u 1/48 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|