Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Mario Raguž
| Član od: 09 Stu 2005 | Poruke: 1284 | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 11:44 am Naslov poruke: Iznad Rijeke |
|
|
_________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mario Raguž
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
Potopljeni brod bi trebao biti "Galeb"? _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 12:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Prekrasna fotka - jel taj Baltimore možda iz 13. Sqn RAF, odn. iz kojeg je izvora fotka? Ima neki potpis? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| frka
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1506 | |
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 12:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Fantasticna fotka Mario! Mozes li reci odakle je, koji je squadron i kada je snimljeno? Ono dolje je sigurno KIEBITZ (ex-RAMB III, buduci GALEB), koji je prethodno potopljen u zracnom napadu. Ima Dinko njegove slike neposredno prije potonuca, dok gori i naginje se. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mario Raguž
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 1:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Znam za te Dinkove fotke. Pokazao mi ih je.
Nažalost ništa više o samoj fotci ne znam. Pokupio sam je s neta. _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 2:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Možete li prema datumu potonuća broda suziti vremenski period, da imam manje za kopati po arhivi... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| frka
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
KIEBITZ je potopljen 05.11.1944. Na slici se dobro vidi da su sa olupine demontirani svi topovi (vidi prazna "gnijezda"), kako sa nadgradja tako i sa palube, sto znaci da je ova slika napravljena koji mjesec kasnije, ja bih rekao pocetkom 1945.
Zbocek, imas li kakvih podataka o daljnjim britanskim napadima na Rijecku luku? |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Moram pogledati u arhivu. Znam da su talijanski Baltimorei bili dosta aktivni kod nas, a za RAF moram vidjeti. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| TangoHotel
| Član od: 10 Velj 2006 | Poruke: 291 | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Uto Sij 29, 2008 4:40 pm Naslov poruke: |
|
|
frka Napisao/la: | KIEBITZ je potopljen 05.11.1944. Na slici se dobro vidi da su sa olupine demontirani svi topovi (vidi prazna "gnijezda"), kako sa nadgradja tako i sa palube, sto znaci da je ova slika napravljena koji mjesec kasnije, ja bih rekao pocetkom 1945.
Zbocek, imas li kakvih podataka o daljnjim britanskim napadima na Rijecku luku? |
Na slici se vidi da su dokovi/pristaništa dignuta u zrak. Zar nisu to Njemci minirali neposredno prije povlačenja? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Waffen
| Član od: 02 Velj 2006 | Poruke: 58 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 1:15 am Naslov poruke: |
|
|
ljepa slika vidi se da su dobro unistili luku,kako bi sprijecili njemacke snage da priko Jadrana iz Yugoslavije prijeđu u pomoc u Italiji. Isti slucaj je bio i sa Zadrom samo su njega tzv tapecirano bombandirali vise puta.
Iznad zadra saveznicko bombandiranje 1943-1944
Potopljeni njemacki brod u Zadru,dali ko zna koji je to bio brod?
Sad se na ovoj slici vidi da su dva broda jedan do drugoga a od ovog drugog vidi se semo cimunjera.
Evo tabela napada na Zadar.
http://www.dalmatia.it/dalmazia/calvario/specchioen.htm _________________ Blitz krieg
Waffen: poruka promijenjena dana: Sri Sij 30, 2008 8:35 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 9:31 am Naslov poruke: |
|
|
ODLICNA FOTKA!!
mozes reci di si nasao sliku?!
je ih ima mozda jos? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| frka
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 10:19 am Naslov poruke: |
|
|
Malo detaljnija analiza slike pokazuje sljedece : Temeljito su unistene sve operativne obale i gatovi. Sve su operativne obale unistene na identican nacin, sto ukazuje da su to vjerojatno ucinili sami Nijemci, jer tako preciznog bombardiranja, barem koliko ja znam, u Rijeci nije bilo. Unistavanje se vrsilo tako da se u gat zakopalo dubinske bombe ili slicna razorna sredstva na pravilnim razmacima, povezalo elektricnim upaljacima i aktiviralo. Dizanje lucke infrastrukture u zrak vrseno je neposredno prije nego sto su Nijemci napustili Rijeku, dakle negdje u razdoblju od 21.4. do 2.5.1945. U luci nema nikakvih plovila, osim potopljenog KIEBITZA, sto daje naslutiti da su se Nijemci vec rijesili i plovnog parka (potopili sve sto se dalo).
Prema tome, moguce je da je fotka snimljena negdje oko samog konca travnja ili prve dane svibnja (Rijeka je oslobodjena 3. svibnja 1945.), tj. u vrijeme njemackog povlacenja, dok jos jedinice JA nisu zauzele Rijeku, jer su ulice prakticno prazne, bez vozila i stanovnika. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dog
| Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 562 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
pogled na rijeku iz američkih bombardera...
ameri bombardiraju tvornicu "torpedo"...
a njemci ruše luku
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 1:05 pm Naslov poruke: |
|
|
frka Napisao/la: | Malo detaljnija analiza slike pokazuje sljedece : Temeljito su unistene sve operativne obale i gatovi. Sve su operativne obale unistene na identican nacin, sto ukazuje da su to vjerojatno ucinili sami Nijemci, jer tako preciznog bombardiranja, barem koliko ja znam, u Rijeci nije bilo. Unistavanje se vrsilo tako da se u gat zakopalo dubinske bombe ili slicna razorna sredstva na pravilnim razmacima, povezalo elektricnim upaljacima i aktiviralo. Dizanje lucke infrastrukture u zrak vrseno je neposredno prije nego sto su Nijemci napustili Rijeku, dakle negdje u razdoblju od 21.4. do 2.5.1945. U luci nema nikakvih plovila, osim potopljenog KIEBITZA, sto daje naslutiti da su se Nijemci vec rijesili i plovnog parka (potopili sve sto se dalo).
Prema tome, moguce je da je fotka snimljena negdje oko samog konca travnja ili prve dane svibnja (Rijeka je oslobodjena 3. svibnja 1945.), tj. u vrijeme njemackog povlacenja, dok jos jedinice JA nisu zauzele Rijeku, jer su ulice prakticno prazne, bez vozila i stanovnika. |
To bitno sužava potragu. Pokušat ću iskopati nešto. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Minesweeper
| Član od: 21 Sij 2007 | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Sri Sij 30, 2008 1:07 pm Naslov poruke: |
|
|
stvarno prekrasne fotografije
postoje li možda kakve slične fotografije iznad šibenika |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|