Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 2:02 pm Naslov poruke: 1/48 Gaso.Line VBL |
|
|
Evo zadnjeg projektića koji sam napravio. Gaso.Line je relativno slabo poznati proizvođač multimedijskih ili full resin maketa, konverzija i ostalih sitnica. Inače nisam ljubitelj takvih stvari, ali sam imao priliku relativno povoljno nabaviti njihovu maketu VBL-a. To vozilo mi je iznimno simpatično, pa odluka o nabavi i nije bila teška.
Maketa nema puno dijelova, ali to što ima je dosta detaljno. Ne čini se tipična resinska maketa. Detalji su izvrsni, a materijal je nekakav zrnati i dosta kruti. Moguće da je nekakav 3D print. Kada se prvi puta izvadi iz kutije, izgleda iznenađujuće dobro. Uz maketu ide i nešto PE dijelova koji su nešto ponajbolje što sam imao prilike susresti. Jetkovina je jako debela i voluminozna, pa nema onaj tanki nespretni izgled kad se jednom montira.
Međutim uz malo pomnije promatranje, nije teško uočiti i neke nedostatke. Ručkice i još neki detalji na maketi su zapunjeni, pa sam ih sve izrezao i napravio nove. To nisam mogao sa ovom lopatom i krampom otraga, pa sam u samogradnji od Tamiya epoxy puttya napravio torbu kakvu se često može vidjeti obješenu na VBL-ovima kojom sam barem djelomice pokrio izlivene detalje.
Veliki problem je i nekakva glupava folija koja je predviđena za stakla na maketi. To sam zamijenio plastikom bočice od šampona.
Slijedeći problem su vinilne gume, pa je kolega dragonlance napravio resinske kopije koje je lakše bojati.
Najgori dio makete je podvozje koje je krajnje pojednostavljeno. Rješenje je full samogradnja ili neka improvizacija.
Inače, postoji više vrsta vozila. Ja sam izabrao izvidničku verziju s mitraljezom koj je relativno detaljan, ali je vrh zaponjen, pa sam cijev zamijenio medicinskom iglom.
Već dugo imam namjeru pokušati napraviti snijeg, pa je ovo bila super prilika okušati se u tome. Ideja je bila napraviti ljepljiv polumokri snijeg kako bih mogao pokriti barem jedan dio podvozja. Tu je vrlo teško naći mjeru. Maketa je jako mala, pa je vrlo lako pretjeraati. Nisam je htio cijelu zasniježiti da se ne izgubi forma vozila. Recimo da je iz garaže vozilo izašlo na snježnu livadu na probnu vožnju po snijegu. Koliko je uspjelo, prosudite sami.
Snijeg je višeslojni nanos miksa sode bikarbone i drvofixa, a sige su napravljene kombinacijom vrućeg ljepila, drvofixa i superljepila.
Bojano Tamiya bojama - malo miksanima i toniranima.
Zastava napravljena od jednog sloja papirnate maramice.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odličan rad i vinjetica u konačnici. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 3:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Malac super 'zgleda . A i podloga je posebna. Nemam zamjerki. (Zakaj nisi koristio Tiger Models maketu u 1/35 ?) _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | Malac super 'zgleda . A i podloga je posebna. Nemam zamjerki. (Zakaj nisi koristio Tiger Models maketu u 1/35 ?) |
Gledao sam tu maketu u 1/35, ali nemam doma baš ništa u tom mjerilu i nemam običaj to slagati. Ovo će izgledati lijepo kraj Tamiyinog oklopa i ovih nekih vozila koje imam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa i dioramica je odlična.
Odlično ispao. Gaso.line je najčešće jedini izbor za nešto moderno u 1/48, pa čal i za nešto starije u 1/48. Imam i ja od njih BRDM-2. Krajnje jednostavan, za plus nema vinilne gume i ovjes je jednostavan. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 5:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro ,snijeg mrvicu kvari dojam ,ali sve ukupno jako dobro! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Čet Lip 07, 2018 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako je lijepa, a uživo još ljepša.
to je puno sitnije nego što se na fotkama čini. to posebno vrijedi za ove antiskid površine, koje na fotkama zgledaju prenagalšeno možda, ali uživo ipak puno bolje.
Svjetla si super odradio, i paintjob _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 08, 2018 7:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Odlično je ispao |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Lip 08, 2018 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Mogu samo reći lijep rad, jer nisam kadar za nešto više.
Vozilo budi neka sjećanja iz Sarajeva, tokom devedesetih. Molim sve kolege da ovo što sam napisao bude u duhu foruma, maketarstva i hobija, bez političkih ili nekih drugih rasprava! Hvala.
Pozdrav,
Mladen. _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|