Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5386 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2019 10:03 pm Naslov poruke: M-47 Tucko 126.brig. |
|
|
Poz ekipa evo i mene malo u oklopu pa imam par pitanja glede legendarnog Tucka iz 126.brigade.
Prva su opća: koja je verzija taj M-47 (odnosno da li su svi ex Yu M-47 ista US verzija ili su nabavljani kao i T-55 iz više strana)da li je bilo lokalnih dorada na njima?
Da li netko zna Tuckov ratni put ,ja znam da je bio dio 126. brigade i da je negdje postavljen kao spomenik....
Imam i par fotki pa ako netko ima još koju neka pliz i okaći:
E sad par pitanja vezana uz fotke:
Da li je na ove dvoje zadnje fotke Tucko ,negdje sam naišao da je, ima iste istrošene gusjenice bez gume, može li netko potvrditi?
Pretpostavljam da nije cijelo vrijeme službe imao tu ralicu ali me zanima da li je to baš ralica za M-47 ili sa nekog drugog oklopa (T-55?)?
Da li ima tko kakve datume glede njega kad je stigao u Sinj kad je dobio te oznake s natpisom Tucko i kad je eventualno dobio broj 12601 na "guzici"?
Eto za početak toliko
 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nik
| | Član od: 22 Lip 2017 | | Poruke: 133 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2019 4:00 am Naslov poruke: |
|
|
M-47 se kratko proizvodio i ne postoje varijante. Svi su u JNA došli novi i u kratkom razmaku. Jedino postoje dvije varijante rukohvata na kupoli; ovi sa pljosnatim nosačima kroz koje idu horizontalne šipke kao na gornjim slikama i oni samo od savinutih šipki (kao na T-34/85). Također su bile dvije vrste plinske kočnice na cijevi topa (ova na 'T' i ona samo sa poprečnom rupom).
Ralica je originalna, neki su isporučeni sa njom. Ti imaju ovu kvrgu/kobasu na prednjoj ploči a lampe su zato na blatobranima. Sve to je originalno od prvog dana tako.
Rukohvati od savinutih šipki i plinska kočnica sa poprečnom rupom (ispod navlake)
http://www.srpskioklop.paluba.info/m47/opis.htm
Rukohvati sa pljosnatim nosačima i plinska kočnica sa poprečnom rupom (bez cerade na spoju topa i kupole)
http://tehnika.lzmk.hr/oklopna-vozila/
Rukohvati od savinutih šipki i plinska kočnica sa poprečnom rupom
https://www.pinterest.com/pin/686939749393627340/
Standardna pozicija lampi i plinska kočnica na 'T'
http://www.srpskioklop.paluba.info/m47/opis.htm
Nosač ralice (fale dijelovi), lampe na blatobranima (samo ostaci) i plinska kočnica na 'T'
http://www.srpskioklop.paluba.info/m47/opis.htm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2019 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok fala na informacijama , nisam ni skužio dosad da Tucko nema strojnicu već taj nastavak za ralicu
Ako tko ima još koju njegovu fotku bio bih zahvalan... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1849 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2019 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo i mog priloga, ništa posebno ali možda pomogne .... nažalost slikano u doba kad se jako pazilo na svaku sliku (a love za filmove niotkuda), a sad mi je naravno žao što nisam napravio prave walkarounde .... j*bi ga, lako biti general poslije bitke ....
Slikano u Šepurinama kod Zadra svibnja 1998., vjerojatno po rashodu a prije rezanja za staro željezo.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2019 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jadni li smo...pa bar uz cestu negdje... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1849 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2019 4:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Halo Mustang, ovdje Zemlja, ma ne Zemlja, ovdje 'rvacka ....
Pa gdje ti živiš? I koliko dugo? Još nisi ništa naučio?
Ajme meni s tobom ....
Vojo
| P-51 Napisao/la: | | Jadni li smo...pa bar uz cestu negdje... |  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2019 8:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| A računam ipak se naguralo ponešto 55tica, 84ka koja, cak se i tetka nađe. Ovoga mislim jedino u Vukovaru. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2019 8:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajde ,ajde momci vidim ne čitate pažljivo, pripisat ću to godini proizvodnje.... Tucko je preživio, evo ga ovdje kao "statički izložak"(pretpostavljam u Sinju u vojarni-neka me netko ispravi ako nije točno)
Doduše kako to obično biva ne u "orginalnim" "ratnim" bojama Ako to je on ,a mislim da je, jel ima te gusjenice bez gume, nastavak za ralicu...
BTW hvala Vojo i ove dvije pomažu na prvoj bar vidim oblik maskirnih fleka...
Ako netko ima krupnije fotke ovog nastavka za ralicu ,mislim da ću to trebat skrečat... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Pon Ruj 23, 2019 11:58 am Naslov poruke: |
|
|
Odlične fotke.
A šta se tiče našeg povijesnih "očuvanja", o tome je svaka izrečena ili ispisana riječ suvišna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kuki
 | | Član od: 27 Svi 2008 | | Poruke: 102 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ruj 29, 2019 5:51 pm Naslov poruke: Tucko |
|
|
Preživio je i nalazi se u ZG. Vlasništvo vojnog muzeja. _________________ Brzi Hainz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Uto Pro 03, 2019 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi ima li itko krupnu fotku ovog nastavka za ralicu koji dođe na otvor od strojnice na prednjoj kosini trupa??? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 04, 2019 3:47 pm Naslov poruke: Re: Tucko |
|
|
| kuki Napisao/la: | | Preživio je i nalazi se u ZG. Vlasništvo vojnog muzeja. |
Vojni muzej u Zg. Gdje se on nalazi ja pojma nemam ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sri Pro 04, 2019 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojni muzej još nema lokaciju (spominjao se prostor Gredelja, al mislim da će to pričekati da se Banditos makne...), ako se ne varam tehnika stoji na Jankomiru u djelu prostora bivšeg Jedinstva,kasnije 310. remontne baze i danas je tamo vojni remontni zavod ,ali ne znam koji mu je trenutni naziv (remontna bojna il tak neš...) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|