Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sub Stu 04, 2006 2:35 pm Naslov poruke: Revell Me-262 A-1 |
|
|
O me-262 ne treba trositi puno rijeci, mislim da je svima jako dobro poznat ondasnji potencijal ali i nezasluzena sudbina ovog fascinantnog zrakoplova.
Sto se samog kita tice, odmah na pocetku bih naglasio da nisam nikakav poznavatelj ovdje opisanog zrakoplova, u tehnickom smislu, tako da je moja ocjena cisto ocjena plastike, odnosno onoga sto je u kutiji, bez dubljeg ulazenja u tehnicku tocnost, vjernost prikazanih dijelova i slicno.
U kutiji manjih dimenzija, tipicno za revell, spakovana je, bolje receno, nagurana je vrecica u kojoj se nalaze 4 okvira + jedan s prozirnim dijelovima, sve skupa 58 dijelova. Kako je ovo definitivno premala kutija da se to sve uredno slozi, uz svu brigu i paznju, moj primjerak je iz njemacke stigao u poprilicno nagnjecanoj kutiji, sto je rezultiralo ponekim otkinutim dijelom s okvira. Naravno, vece stete nema, no mozda nebi bilo lose, ukoliko se uoce deformacije kutije dobro provjeriti u kakvom je stanju sadrzaj prije kupnje, zlu ne trebalo...
Kao sto sam rekao, u kutiji se nalazi 55 dijelova izlivenih u svijetlo sivoj plastici. Na maketi je utisnuta godina 1997, znaci ovaj proizvod spada u revellov "new tooling", tako da sto se kvalitete same plastike tice, zamjerki jednostavno nema. Svi povrsinski detalji i panele su kvalitetno i jednakomjerno urezani. Po mome ukusu, maketa je dovoljno detaljirana (mislim na vanjske detalje), s jasnim panelama, zakovicama i sl. Zamjerka ide na malo flasha na pojedinim dijelovima, uglavnom onim sitnijim (no nije pravilo, neki su savrseno izliveni), ali to nije nista sto se neda rjesiti jako jednostavno.
Detaljan pogled tek otkriva ljepotu ovog kita....
Inace, na slici se ne vidi, no gume imaju urezane sare, nesto sto nisam vidio ni na puno vecim i skupljim maketama u ovom mjerilu...
Vanjski detalji....
Sto se unutrasnjosti tice, i tu stvari izgeldaju odlicno, naravno za 1/72 mjerilo....
Malo flasha....
Ostatak cockpita je izveden u istom stilu, s detaljiranom unutrasnjoscu, kadom cockpita i upravljackom palicom. Sjedalo je poprilicno jednostavno, iz jednog dijela, no s naznacenim jastukom, te ispupcenim pojasevima..... super!
Jos malo detalja....
Neznam zasto, no prozirni dio (ima ih tri, no dva se ne koriste), ne prati kvalitetu ostatka makete. Predebel, premutan i iz jednog dijela, tako da ukoliko se zeli raditi otvoren canopy, slijedi mesarenje i rezanje....
Sastavnica je tipicno revellovska, sve je jednostavno objasnjeno i fino nacrtano. Neki koraci ovako na prvi pogled bi mogli ici i drugacije, no vidjet cu kod sastavljanja...
Decali su jos jedan adut ove makete. Fino otisnuti, s jasniim bojama, izuzetno tanki. Osim glavnih oznaka, postoji jos i hrpa stencila te oznaka. Odlicno!
Jedini minus decalima je nepostojanje kukastih krizeva, no to je uobicajena praksa, i smatram da ih nije problem nabaviti negdje sa strane....
Sto se sheme bojanja i oznacavanja tice, dane su oznake za dvije varijante, razlike u farbanju su minorne, razlikuju se po kolicini mottlinga. Boje su naravno revell, no kako sumnjam u njihovu tocnost, necu vise trositi rijeci na shemu bojanja....
Sve u svemu, po meni je ovo odlicna maketa, fino detaljirana, s odlicnim decalima. Uz malo truda, mislim da se moze napraviti odlicna replika me-262. Naravno, koga ne zadovoljava kolicina i kvalitet detalja OOB, uvijek moze posegnuti ra kojekakvim aftermarket dodatcima.
Sto se tocnosti i preciznosti tice, kako rekoh nisam strucnjak, pa nebi volio nagadjati, ovdje postoji puno stucnijih osoba koje ce na tu temu reci stosta, no umjesto zakljucka, citirao bih jedan, nazalost nepoznat izvor koji je ovu maketu opisao ovim rjecima:
"The finished model looks spick and span and basically flawless. It matches up to any reference material very well, both in profile and measurement, and is often cited by modellers as their definitive choice for an Me 262A in this scale. This is clearly a high quality kit that was an absolute joy to build. It was an excellent kit and for the nominal price was also absolute value for money considering the outcome...." _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 04, 2006 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlicna recenzija! Dobro si se potrudio
Sad mi dodje da napisem i ja inbox Tamiyinog 262A-1 u 48ici  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sub Stu 04, 2006 2:54 pm Naslov poruke: |
|
|
udri, sto vise to bolje.....
Hvala! _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 04, 2006 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Super napisano !!
Pohvale na trudu .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 04, 2006 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
grejt  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|