Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| 0viking0 Moderator
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 2964 | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Ned Stu 13, 2005 9:26 pm Naslov poruke: Revell F-15E 1/48 slike sa recenzijom |
|
|
Ako ste ovo vidjeli na hr-maketarima - sve je isto, pa se ne morate gnjaviti i ponovo čitati...
Evo, tekst iz knjižice koju sam stavio uz ovu maketu u VŽ-u. Maketa (diorama) se nije nešto proslavila, ali meni se dopada i lijepo je popunila kolekciju mojih modernih JET-ova
Enjoy
O maketi:
Revell F-15E Strike Eagle je od trenutka svojeg izlaska postala jedna od najcijenjenijih maketa modernog zrakoplova. Dolazi u ovećoj kutiji sa mnoštvom detalja koji složeni omogućuju veoma vjeran prikaz stvarnog zrakoplova u mjerilu.
Dijelovi dolaze izliveni u sivoj plastici iznimne kvalitete. Tijekom slaganja, sa pripasavanjem tih dijelova nema baš nikakvih problema, izuzev kod spajanja canopy-a sa trupom ukoliko se želi ostaviti zatvoren. To je veoma loše izvedeno i gotovo nemoguće precizno pripasati, pa je najbolja opcija ostaviti canopy otvorenim. Razlog više za to je i izvrsno odrađena unutrašnjost, veoma točna i detaljna, pa bi bila prava šteta zasjeniti je zatvorenim canopy-em. Možda jedina stvar koju bi trebalo zamijeniti su sjedala (što sam ja i napravio) koja nisu toliko netočna, koliko su nekako nezgrapno napravljena.
Decali koji dolaze uz maketu su i više nego perfektni, pa je prava šteta ne upotrijebiti ih. Istina, F-15E ima veoma zanimljivih oznaka, pa će obožavatelji tog zrakoplova svakako posegnuti za nekim dodatnim setom, no mene su sasvim zadovoljili i ovi serijski - malo improvizirani. Super stvar je i velik broj stencila.
Nedostatak same makete je osim već navedenog problema sa canopy-em i manjak naoružanja. Naime, ovaj je zrakoplov poznat po velikom broju različitog naoružanja koje može nositi. Ujedno je to i zrakoplov koji unutar svojih gabarita može ponijeti najteži teret od svih. Naveo sam to zato što uz maketu dolaze samo dva sidewindera i dva odbaciva spremnika za gorivo. To znači da će mnogi nosači naoružanja ostati prazni ako ne posegnemo za dodatnim setovima naoružanja dostupnih na tržištu. Osobno, na svoju sam maketu potrošio gotovo cijeli Hasegawin set naoružanja.
Unatoč svemu, maketa je svakako preporuka. Izuzev Revell-a, maketu rade još i Hasegawa, Italeri i Academy. Academyeva je od ostatka najbolja, no još uvijek lošija od revella, Italeri se ne može smatrati ozbiljnim F-15E, dok se na Hasegawi previše toga treba promijeniti i dokupiti.
Izrada makete
Ovu sam maketu odlučio napraviti ravno iz kutije, tek uz minimalne izmjene i dodatke. Započeo sam sa izradom unutrašnjosti koja je sama po sebi veoma detaljna, pa bi kupovanje dodatnih resina ili slično bilo sasvim uzaludno. Jedino što sam se odlučio promijeniti, bila su sjedala. Ovo iz kutije mi se jednostavno učinilo malo nezgrapno, pa sam ga nadomjestio resinskim (LM Resin). To sam popratio i fotografijom. Upasavanje dijelova i slično je bilo bez problema. Unutrašnjost bi po nacrtima i fotografijama trebala biti crne boje, no ja sam koristio jako tamno sivu, jer je na fotografijama zrakoplova lako primjetljivo lagano izbjeljivanje (ti su zrakoplovi u prosjeku stari 10-ak, pa i više godina).
Nakon izrade unutrašnjosti pristupio sam spajanju trupa i krila. Sve je proteklo bez problema izuzev nešto kitanja na spoju krila iako je spajanje relativno komplicirano jer se sastoji ne samo od polovica trupa, nego se kompletan trup mora spajati na 3 mjesta.
Boja koju sam koristio je MM-ov Gunship gray malo posvijetljen. Tu se obino lome koplja oko ovog zrakoplova jer je činjenica da na gotovo svakoj fotografiji taj zrakoplov izgleda ili svjetljije ili tamnije, a niti nijanse boja nisu uvijek iste. Boja zbilja ovisi o dosta toga. Ja sam orijentirao na fotografije konkretnog zrakoplova koje zbilja nije problem naći. Usput, podatak da revell jedini daje točnu boju nije sasvim točan negdje ta boja odgovara, ali ponegdje i ne.
Slijedeći je korak bilo postavljanje decala. Decali su bili izvrsne kvalitete i proces je protekao bez problema. Maketu sam polakirao gloss lakom, premazao prontom na mjesta gdje dolaze decali.
Weathring se sastojao od laganog nanošenja crne i bijele pastele. Iako se ovaj zrakoplov redovito čisti i održava, ujedno se i redovito koristi. Nitko svoje zrakoplove ne izrabljuje kao što to Amerikanci rade sa svojima. Završni dio izrade obuhvatio je prvo lakiranje Revellovim polusjajnim lakom , te stavljanje podvozja. Tu smo došli do veoma zanimljivog dijela - stavljanja naoružanja. Taj je dio bio poprilično zahtjevan jer sam htio predočiti kako taj zrakoplov izgleda sa punim teretom Mk.81 i Mk.82 bombi. F-15E ima maksimalnu nosivost oko 11t, dok je za primjer strateški bombarder i II.sv rata B-17 imao oko 4.5t, što je veoma zanimljiv podatak, a i sam po sebi govori o količini bombi koje SE može nositi.
Za ostatak diorame koristio sam Hasegawa figure, te po jednu iz Revellovog F-117A, te Monogram F-100 SuperSabre. Podloga je deblji karton obojan zranim kistom, te dodatno dorađen.
F-15E baziran u Engleskoj (Lakenheath) nalazi se tamo zajedno sa F-15C i F-15D koji su obojani u puno svjetlije nijanse sive. Zanimljiva je stvar da veoma često nose njihove odbacive spremnike za gorivo koji oćito nedostaje u “Gunship Gray” sivoj nijansi. Nije uopće problem naići na slike sa ovako obojanim spremnicima na američkim “Strike Eagle”-ima. Ja sam se također odlučio za tu varijantu stavivši veoma potrošene i stare spremnike. Prljave i improvizirano obojane kakvi se često mogu vidjeti na fotografijama...
Moja fotomontaža slike makete. Napravljena je tako da bi se lakše doživjela maketa i okruženje u kojem u kakvom bi trebala biti.
Ilustracija predstavlja F-15E Strike Eagle baziran u Engleskoj gdje obično prevladava loše vrijeme, no pogoduje isprobavanju uređaja kakve posjeduje F-15E. Stoga ova diorama predstavlja trenutak opremanja zrakoplova za jedan takav probni let po lošem vremenu.
Pozdrav svima |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 3465 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 13, 2005 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro-hvala!  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tanelorn
 | Član od: 08 Tra 2005 | Poruke: 784 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 13, 2005 11:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast na ovome, prekrasna diorama!
I kod mene čeka ta maketa svoj red  _________________ Last night fear knocked on my back door. Faith answered!
There was no one there! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 13, 2005 11:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li si se natjecao u kategoriji diorama ili maketa s ovim F-15E? Koji gloss si koristio? Ovo na fotkama zaista izgleda vrlo uvjerljivo. Ugođaj tmurnog kišnog dana je kreiran u PS-u ili u nekom drugom programu? Zanimljiv i realističan "kišni" efekt, nema šta, i kiša i mokra pista, sve pet. Može par riječi o dobijanju tog efekta? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Pon Stu 14, 2005 12:17 am Naslov poruke: |
|
|
Žach Napisao/la: | Da li si se natjecao u kategoriji diorama ili maketa s ovim F-15E? Koji gloss si koristio? Ovo na fotkama zaista izgleda vrlo uvjerljivo. Ugođaj tmurnog kišnog dana je kreiran u PS-u ili u nekom drugom programu? Zanimljiv i realističan "kišni" efekt, nema šta, i kiša i mokra pista, sve pet. Može par riječi o dobijanju tog efekta? |
U kategoriji diorama. Svjestan sam manjih pogrešaka na samoj maketi. Nije bio problem to što je ova diorama nešto loša, već što je konkurencija zbilja bila jaka.
A efekt...
Ovako kada fotkam, nikada fotku dodatno ne obrađujem, već samo stavljam nove elemente. Pogledaj 3 fotke iznad ove manipulirane. To je original.
Napravljeno je slijedeće. Čekao sam maglovito jutro sa engleskim ugođajem i brzo slikao da mi vlaga ne pojede maketu. Zatim sam ubacio fotku u PS i napravio slijedeće redom:
Novi layer - cijeli ofarban u crno - filter > noise > add noise (uključeno gaussian i monochromatic) - zatim filter > blur > motion blur - zatim staviš layer na "screen" i imaš kišu.
odraz aviona - duplicira se layer, flipa "vertical" i postavi ispod slike... Efekt je Filter>distort>ripple dorađen sa blurom. Još se malo ušminka i sve skupa 10min posla.
Evo, ukratko, bez velike pisancije...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Stu 14, 2005 1:59 am Naslov poruke: |
|
|
0viking0 Napisao/la: | duplicira se layer, flipa "vertical" i postavi ispod slike... Efekt je Filter>distort>ripple dorađen sa blurom. Još se malo ušminka i sve skupa 10min posla. |
Ali..... u layer koji si flipao nisi postavio drugi avion koji uzljeće tako da nema njegovog odraza u vodi  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | Član od: 24 Lis 2005 | Poruke: 7768 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 14, 2005 10:02 am Naslov poruke: |
|
|
Dobra maketa! Što se tiče rasprava o bojama-u maketarskom svijetu nikad dosta, ali meni izgleda sasvim OK. Najbolja referenca je kvalitetna fotografija, a njih zaista ne nedostaje za F-15. Hvala na recenziji i nadam se da će biti još koja na OMF-u...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Pon Stu 14, 2005 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Spruance Napisao/la: | 0viking0 Napisao/la: | duplicira se layer, flipa "vertical" i postavi ispod slike... Efekt je Filter>distort>ripple dorađen sa blurom. Još se malo ušminka i sve skupa 10min posla. |
Ali..... u layer koji si flipao nisi postavio drugi avion koji uzljeće tako da nema njegovog odraza u vodi  |
Nisam to zaboravio, ali mi se čini da se u takvoj situaciji ne bi bog zna što vidjelo. Odraz bi bio preblizu gledaocu, a pošto je taj zrakoplov dosta u daljini, odraz bi bio dosta slab.  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 267 | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Uto Stu 15, 2005 8:11 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka cast!!
Odlicno u svakom pogledu |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ruj 15, 2006 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Doooooobro je!  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Hokum
 | Član od: 26 Lip 2006 | Poruke: 247 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 17, 2006 6:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa odlicno izgleda
Jedno pitanje. Kod potkrilnih nosaca oruzja, (TERova) zar unutarnji nisu prazni kada su bombe i na trupu (na ovim dodatnim spremnicima goriva).
Pozdrav |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Ned Pro 17, 2006 6:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Hokum Napisao/la: | Maketa odlicno izgleda
Jedno pitanje. Kod potkrilnih nosaca oruzja, (TERova) zar unutarnji nisu prazni kada su bombe i na trupu (na ovim dodatnim spremnicima goriva).
Pozdrav |
Moguće, moram priznati da nisam provjeravao.. _________________ paulusvictor |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
super je, ali kiša pada a ponistra od aviona otvorena to onako nije realistično |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 3465 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
splicanin1 Napisao/la: | super je, ali kiša pada a ponistra od aviona otvorena to onako nije realistično |
Da li si pogledao kada je bio zadnji post ovog topika?Postaš odgovor na topik koji je počeo 2005,netko se je sjetio da doda svoje mišljenje sa godinu dana zakašnjenja, a sada i ti za zadnjim kasniš samo sedam mjeseci.Dajte ljudi, malo ozbiljnosti. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 22, 2007 8:36 pm Naslov poruke: |
|
|
PS = PhotoShop ili? Ako je PhotoShop onda koji?
A kako si napravio ovog drugog aviona u pozadini kako polijeće? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|