Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

AMK Mig-31 1/48 recenzija s izradom

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Poruke: 1662
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Ruj 15, 2017 8:43 pm    Naslov poruke: AMK Mig-31 1/48 recenzija s izradom Citiraj ovaj komentar

Zdravo migoljupci!

Uvod
Slijedi "build review" AMK Mig-31BS u 1/48 kojeg složenog možete vidjeti u gotovim radovim tj. na ovom linku
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=31894.
Prvo, moram reći da, za razliku od Miga-25, Mig-31 me nikad nije previše zanimao kao avion, i kad je AMK izbacio maketu, ostao sam prilično hladan, uvjeren da je nikad neću kupiti.
No, na Crnoj Kraljici 2016 Filip iz "Cro Hobby"-a kao pravi trgovac, mi je dobacio u prolazu "Deder Tomo, dođi časak da vidiš ovo...." mašući kutijom AMK Mig-31B/BS. I tako ja, više da ga ne uvrijedim, a manje jer me zanimao sadržaj, otvorim kutiju... a unutra čudo. Predivna maketa, prepuna detalja, cijeli nos i svo naoružanje u jednom komadu, fotojetkani dijelovi, zatamnjena i obična kabina.... Najbolje R-60 rakete koje sam ikad vidio. Bolje od resinskih....
I tako jedno dva tjedna kasnije, eto mene s Mig-31 pod pazuhom izlazim iz Cro Hobbijevog ureda.
Godinu dana kasnije o AMK maketi Mig-31 mogu reći sljedeće:

Pilotska kabina
Odlično! Prekrasni detalji instrumentalnih tabli. AMK je dao ispravnu zadnju tablu za raniju B/BS verziju i ovdje nema potrebe za aftermarketom. Ja sam detaljirao bokove bočnih stranica, makar kad se stave sjedišta slabo je to sve skupa vidljivo.


Sjedišta su, s druge strane, promašena. Prevelika su i po dužini i po širini, i u usporedbi s K-36 drugih proizvođača izgledaju kao luksuzna kožna masažna ljubavna sjedala.
Usporedba s lijeva na desno. Kinetic Su-33, GWH Mig-29 te AMK Mig-31. Dok su GWH i Kinetic iste veličine AMK je vidno veći (Kinetic ima premalo uzglavlje, ali o tome ćemo kad SU-33 dođe na red)
Stoga sam upotrijebio K-36 proizvođača Aires.


Kotači, noge i kutije stajnog trapa

Koristio sam Brassin kotače. Iako imaju ljepše detalje kočnica od onih iz kutije, glavna vrijednost je resinskom "blatobranu" nosnog kotača. Naime, AMK-ov je bez ikakvih detalja. Eduard daje metalne djelove koji bi kao trebali detaljirati taj dio, ali to sve skupa ne izgleda previše realno. S druge strane Brassin izgleda super.


Kutije stajnog trapa kao i same noge su dosta detaljne i iz kutije, ali ja sam ih obogatio ožičenjem.

Unutrašnjost usisnika zraka je fantastična iz kutije.


Stakla

Za razliku od prvog BM/BSM pakiranja u ovom B/BS pakiranju se dobijaju i zatamnjena stakla.
Lijepo, ali ima jedan problemčić. Čeono staklo vjetrobrana nije od istog materijala kao bočna stakla, te za razliku od njih s vremenom ne žuti. Štoviše radi se o laminirnom pleksiglasu koje pod različitim kutevima djeluje više ili manje plavičasto. Također, mislim da bi ovo zatamnjeno staklo trebalo biti više žučkasto nego je to AMK dao.
Stoga sam na kraju radije sam špricao prozirnu kabinu mješavinom Tamiya Clear boja da dobijem nijansu s kojom ću biti zadovoljan.
Unutrašnjost poklopca kabine iako solidna ima dosta prostora za poboljšnje u vidu tapacirunga, zavjesa, bravica i periskopa stražnjeg kabine.
Mlaznici
Mlaznici Miga-31 opremljeni su malenim poklopčićima za oslobađanje pritiska.
Im ih 27 po motoru ili 54 ukupno.
Kad je motor ugašen poklopčići zbog gravitacije vise otvoreni.
AMK nije dao taj detalj koji je jako vidljiv ako pogledate u motor.


Srećom, Eduard je tu uskočio i odradio dobar posao jer je dao kompletan unutrašnji dio mlaznika s rupama za odušnike, te poklopčiće da ih se može napraviti otvorene.
I ne samo to. Čak se dobije i par komada poklopčića viška. Utopijski je očekivati da je moguće ih sve polijepiti bez da se ijedan izgubi negdje u bespućima radne sobe, stoga svaka čast Eduardu.
Raditi mlaznike je bio jedini dio gdje nisam baš uživao u izradi makete. Svijati plašt mlaznika u krug i onda lijepiti 54 poklopca, 36 aktuatora i 36 opruga je bilo dosta frustrirajuće.
Ipak na kraju mislim da se trud isplatio i da mlaznici s ovim detaljim izgledaju puno realnije od onih iz kita.


Naoružanje

Naoružnje je krasno iz kita. Dobiju se prekrasne R-60 rakete, koje nisam koristio ali sam ih pospremio za buduće projekte jer izgledaju bolje od resinskih, i jednodjelne R-40 i R-33 rakete.
Koliko god se trudio na R-33 nisam našao ništa što bi trebalo dodati ili oduzeti, dok sam na R-40 doradio par detalja i dodao zaštitne poklopce.


"Shema bojenja" projektila je vrlo kompleksna pa je na bojenje otišlo jako puno vremena. Fotografije "Plavog 15" pokazuju da ima jednu R-33 raketu bijelu, a ostale srebrne što je dodatno zakompliciralo bojenje.
Panelizacija i vanjski detalji

Panelizacija je najveća mana AMK makete. Dosta je duboka, i koliko si je AMK dao truda na nekim detaljima toliko je panelizaciju odradio onako preko neke stvari.
Pravi Mig-31 je varen te ima gotovo više linija varova nego linija panela.
AMK je to sve jednostavno izorao ne zamarajući se pritom sitnijim detaljima kao šarke, otvori za točenje goriva i sl.
Obično avio maketari najviše vremena potroši detaljirajući interijer, međutim na ovoj maketi interijer je odličan, ali je potrebno potrošiti jako mnogo vremena na ispravljanje i doradu vanjskih detalja. To pogotovo vrijedi za leđa i bokove trupa.
Pokitane su panelne linije na krilima koje ne postoje na pravom avionu.


AMK je pogrešno pretpostavio da je panelizacija na trupu simetrična. A nije. Stoga je bilo potrebno neke panele s desne strane trupa pokitati, a neke druge ugravirati.


Fotografije upućuju na zaključak da između starijih i novijih verzija postoji razlika u panelizaciji oko usisnik motora. Izgleda da ovi stariji tu imaju ploču ojačanja koju noviji nemaju (ili imaju interno?).
U svakom slučaju ovaj moj je ima, pa je ista napravljena s obje strane od stirena.


Gotovo nevjerojatno koliko velike detalje je AMK jednostavno odlučio ignorirati s donje strane trupa.


Na korijenu vertikalnih stabilizatora fale grbice na slici, kao i detalji ovog djela gdje dolaze horizontalci kad su u neutralnom položaju.
Prostor između pilotske kabine i usisnika je poprilično izakovičen i namazan sa "germetika" rozim zaštitnim premazom. To mi izgleda fora pa sam odlučio taj dio odsimulirati ljepljenjem 0,3mm kuglica lema jednu po jednu. Zamoran posao, ali daje dosta na vizualnoj atraktivnosti makete.


Izlazne ivice usisnika su predebele i potrebno ih je stanjiti i dodati vertikalnu pregradu.
Panti (ili šarke)

Jedan od detalja koje je AMK potpuno preskočio su šarke ili panti (koja je književna riječ za to?) po leđima i bokovima nosa.


Stoga sam ja to odlučio uraditi u skreču.
Nakon mnogo sati rada zaključio sam da to ne izgleda dobro, pa sam sve skinuo te napravio ispočetka ali koristeći fotojetkane dijelove. Tom drugom verzijom sam zadovoljniji.


Kučište padobrana
Kučište padobrana ima krivu kosinu u izlaznoj ivici korijena, te je oslobođeno bilo kakvih detalja, stoga je bilo potrebno malo kirurgije i u tom dijelu.
Senzori na nosu
Prvo AMK pakiranje je bilo BM/BSM i to se vidi.
Iako je u B/BS pakiranju dana ispravna starija verzija instrumentalne table i R-40 rakete umjesto R-73, neki sitniji detalji su ostali s modernije varijante. Tako je AMK potpuno izignorirao sitne senzore s donje strane nosa koje sam onda morao odraditi u samogradnji.


Diorama
Osnovni materijal za dioramu je bio okvir za sliku 70x50cm, stirodur i ICM Pag-14 ploče. ICM daje dovoljno ploča za normalnu 1/48 maketu, ali Mig-31 je nenormalno velik, pa su mi trebala dva pakiranja.Osnovni raspored...


Knaufersko gipseni radovi....


Moja ljupka asistentica u procesu bojenja. Svi veliki umjetnici su imali šegerte za pomoćne poslove...


Vladimir je sastavljen od ICM torza i ruku te Aerobonusove glave i nogu. Voki toki na prsima je skreč.


AMZ-53 kolica za plinove i tekućine još od vremena Miga-15 su resinska i fotojetkana maketa proizvođača Northstar.


Kolica za rakete su Brassin.


A stepenice i kutija za pjesak i alat je od Dan Modelsa....
Gotovo....
I da privedemo ovo kraju u Vojinom stilu:
Hvalim
1. Inženjering cijele makete. Vidi se ogromna ljubav i predanost ljudi koji su radili na ovom projektu u AMK. Inteligentan rasklop dijelova, ojačanja krila, jednodjelni nos i naoružanje, kompletan i detaljiran usisnik zraka do turbine motora zaslužuju divljenje. Dijelovi skupa pašu toliko dobro da možete staviti glavne dijelove makete bez ljepila.
2. Izvrsne detalje interijera pilotske kabine i kutija stajnog trapa
3. Izvrstan odabir i izvedbu naoružanja koje može detaljima konkurirati najboljim aftermarket ponuđačima.
4. Izvrsni dekali i kompletni stensili kako za avion, tako i za naoružnje

Kudim
1. Panelizacija – sve sam već rekao. Najveća mana makete
2. Top – pravi je coca-cola oblika, AMK izgleda kao Adelini bokovi
3. Kučište kočionog padobrana – krivi oblik i bez detalja
4. Nedostatak vanjskih detalja poput raznih grbica, antena i manjih panela
5. Horizontalni stabilizatori se mogu zalijepiti samo u neutralnom položaju, ili u položaju s vrhom dole. Nije krivo ali je najčešći položaj na zemlji s vrhom gore. Srećom ispravak je lagan.
6. Podizači zračnih kočnica su predugi, pa ako ih se zalijepiti bez kraćenja, zračna kočnica će biti preotvorena, tj. pod krivim kutom.

Zaključak
Meni osobno sklapanje ove makete, bez obzira na sve gore nabrojene mane, je bio veliki užitak i svakako bih je preporučio.
Usporedba s Hobbybossom se nameće sama po sebi. Moram reći da Hobbybossa nisam slagao, samo sam ga imao prilike proučiti te na osnovi tog mogu reći sljedeće.
Hobbyboss ima finije linije panela, neke varove čak i uzdignute, ali ipak ne sve. Primjerice ICM Mig-25 po tom pitanju šiša obje makete. Hobbyboss radi i M verziju koju AMK ne radi, oblik top je točniji kao i kučišta padobrana. Štoviše, Hobbyboss daje dobru osnovu da se kučište napravi i otvoreno što je zgodan detalj često viđen na parkiranim Migovim-31. Također daje i dopunske tankove koje AMK ne daje kao i metalne noge. To su prednosti Hobbybossa.
S druge strane detalji interijera poput usisnika, prostora stajnog trapa, pilotske kabine, naoružanja, kao i jednostvanost sklapanja su na strani AMK.
Cjenovno su slični.
Stoga, iako neće pogriješiti onaj koji kupi Hobbyboss, blagu prednost ipak dajem AMK ako vam nije važna verzija Mig-31 koju slažete.
Nadam se da će ovaj poduži tekst nekome pomoći u budućoj izrade makete Mig-31.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Poruke: 535
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 9:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast na tolikom trudu i odlično napravljenoj maketi!
_________________
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
viper

Član od: 07 Pro 2005
Poruke: 1495
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 9:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4762
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš odličan!! Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
http://www.whatifmodelers.com/index.php/topic,30222.0.html

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3964
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je kao i cijela diorama ono baš kako treba. Doduše, treba za ovo imat prostora u stanu. Ja muku mučim i sa 72-ojkama bez podloge. Very Happy
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
franjo

Član od: 08 Svi 2012
Poruke: 92
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 12:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ludnica! Shocked
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Poruke: 1662
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 1:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Doduše, treba za ovo imat prostora u stanu. Ja muku mučim i sa 72-ojkama bez podloge. Very Happy


Ovo je istina. Ja imam sreću da živim u prostranoj kući, ali svejedno ovog trenutka nemam ideju gdje ću držati ovu maketu.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Poruke: 2157
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 4:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan rad.

Šta si od aftermarketa koristio. Dakle

Aires K-36 sijedala,
Brassin kotaće i od eduarda metalce i ispuh.
Jel to to?
_________________
Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Poruke: 2882
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 5:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koristio je i onaj set od AMK sa nogama kotača i pitotkom ako se ne varam...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Poruke: 1662
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:
Odličan rad.

Šta si od aftermarketa koristio. Dakle

Aires K-36 sijedala,
Brassin kotaće i od eduarda metalce i ispuh.
Jel to to?


Ti i Viking ste sve nabrojali. S tim da postoji samo jedan set Eduardovih pleha za Mig-31. Jedan i koristan. Nevjerojatno za Eduard u zadnje vrijeme...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Poruke: 2300
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Ruj 16, 2017 10:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo! Diorama je fenomenalna. Nisam znao da je tvoja kada sam joj se divio na CK.
_________________
potpis
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron