Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 2:02 pm Naslov poruke: URADI SAM vitrina, 1. pokušaj |
|
|
Pošto mi je pred par mjeseci kolega Ferrarijevac bacio bubu u uho, a u Lidlu (i IKEI i ostalim 'Ikejama') nikako da se pojavi vitrina koja bi pasala za moje male 'tenkiće' na koncu sam odlučio napraviti sâm nekakvu vitrinu za izlaganje.
Dugo sam mozgao kako to napraviti, a cilj mi je bio da a) bude maksimalo jednostavno (kako radi nabave materijala tako i radi izrade) i b) da bude (lako) izvedivo u kućnoj izradi.
Kad su mi se ideje iskristalizirale posavjetovao sam se i sa kolegom Zorro-om koji je inače (pravi) brodo-modelar/stolar (oni što izrađuju modela za kalupe u brodogradilištu). On mi je puno pomogao kod praktičnih savjeta kako što napraviti.
Osnovno je bilo odlučiti se za materijal kojeg mogu lako nabaviti. Tu je najprije dolazio u obzir drvo i staklo jer drvo znam i mogu sâm donekle obraditi, a staklo je obavezno radi dobre 'vidljivosti' i prozirnosti polica. Od početka sam razmišljao i o eventualnom osvjetljenju sa LED-trakama, ali kako nisam imao iskustva u tome, pitanje osvjetljenja sam ostavio za kraj i to sa velikim upitnikom.
Dakle:
- veličinu vitrine je uvjetovalo mjesto gdje ću ju 'objesiti' tj. postaviti. Kod toga nisam imao puno izbora ....
- gotove letvice sam kupio u Bauhausu. Plan je bio naći letvice dimenzija (presjeka) 15 x 80 mm, ali su imali samo debljine ili 13 ili 19 mm. Kako mi se 19 x 80 činilo previše masivno (a nije potrebna nikakva nosivost) odlučio sam se za ove tanje. Nisam pogriješio - 13 x 80 su dovoljne. Kao alternativu (za neke veće makete) imaju u Bauhausu letve presjeka 13 x 96 mm, dakle 16 mm šire. To su najšire koje se nude (od debljine 13 mm).
- falcove i utore mi je napravio jedan stolar na stroju. To je skoro bilo pa najteže jer danas naći stolara koji je voljan zaj*bavati se sa tobom da ti tamo radi neke milimetarske falcove i to za neke plastične autiće, e, to je misija. Srećom sam pronašao jednog u penziji s kojim sam davno radio u brodogradilištu, pa eto, uz koju rakijicu je i to išlo. Platio sam mu uredno njegov rad.
- sâm sam posložio (zalijepio i zavidao) okvir i letvice nosača polica, pobrusio i četiri puta lakirao. Za okvir nije bilo problema osim što sam morao kupiti jednu pravokutnu 'moršu' (stegu koja može držati dva komada pod pravim kutem). A za probušene letvice je bio problem kako napraviti 4 letvice da sve imaju rupice u istoj visini. To bez stalka za bušilicu i malo 'patenata' da mogu bušiti sve 4 letvice istovremeno, nije išlo.
Na kraju sam na zadnju stranu (u falc) začavlao zadnju stranu (bijeli lesonit tj. HDF bijeli, štogod to značilo - to jedino kolega tiger zna).
Gotov okvir:
Ljepljenje letvica sa rupama za nosače polica:
Kada sam zakucao zadnju stranu (bijeli lesonit) ispalo je da je falc dublji od debljine lesonita (falc = 4mm, lesonit = 3mm) pa sam na lesonit zalijepio kartončiće da se ne uvija od vlage zida. To bi se jako vidjelo jer su uz lesonit s unutarnje strane naslonjene staklene police:
- staklena 'vrata' i police sam dao napraviti kod staklara (obično prozorsko staklo ali sa brušenim rubovima). To me je koštalo čitavo malo bogatstvo jer je staklo iznimno skupo (u odnosu na staklo drvo je doslovno besplatno), a o brušenju rubova da ne govorimo.
- na koncu sam se ipak odlučio za rasvjetu. Na nabavci toga sam radio paralelno dok sam 'slagao' drveni okvir, pa sam imao dovoljno vremena potražiti i odlučiti se za ono što mi se čini da je najpovoljnije. Brzo sam skužio da LED-trake nisu skupe, sve skupa dođe malo više kad se nabavlja i konektor i adapter. S obzirom da su trake najčešće dužine 5 m odnosno oko 10 kn/m i činjenice da kad se traka odreže/skrati onda se ostatak može iskoristiti, sama rasvjeta u nabavci dođe koštati najviše nekih 50-tak kuna. Veći problem mi je bila boja - nisam se mogao odlučiti dali koristiti topliju bijelu boju (2700-3000K) ili hladniju (oko 5000K) pa sam naručio obje boje. No isporučioc mi je greškom najprije poslao samo hladnu bijelu, a kako mi se nije dalo čekati toplu nijansu, ugradio sam tu hladnu boju. Ne znam kako će to utjecati na izgled maketa koje su uglavnom tamno zelene.
Kako sam i pretpostavljao, kad su došle LED-trake (kupio sam ih na 'Njuškalu' - ponuda je strašna, ima ih na stotine!) koliko god one bile slabe (pojedinačno) toliko blješte u oči da postaju neugodne. Radi toga sam odlučio u procjep između nosača polica (one letve sa rupicama) ubaciti iznad LED-traka mutno staklo da malo ublaži blještavilo. Kako to nije bilo u originalnom planu sve se malo zakompliciralo, ali opet, nakon dužeg mudrijanja (srećom nije mi se nigdje žurilo) smislio sam da samo ubacim staklo između zalijepljenih letvica 5 x 5 mm, tako da prema potrebi mogu staklo maknuti i zamijeniti LED-traku.
Podešavanje priključka adaptera (ispravljača) na 2pin LED strip konektor, da uđe u rupu u oviru (rupa fi 10 mm):
Spoj kraja LED-trake (2pin LED strip konektor) na priključak. Priključak sam mogao usmjeriti bilo gdje (u stranu ili dolje) ali sam se odlučio za u stranu, kao zauzima manje mjesta:
Detalj (kuhinjskih) nosača polica (fi 5mm):
Detalj spoja ispravljača na vitrinu:
I to je to, gotovo:
Da ponovim - ja sam si radio vitrinu po mojoj mjeri - debljinu okvira je bila određena veličinom maketa (vozila u 1/72) za što je širina polica od oko 6,5 cm sasvim dovoljna. Čak mi i 'zvjeri' poput E-100, Mausa ili Dragon Wagon tegljača stanu bez problema. Za 1/35 bi naravno trebalo više.
Širinu i visinu (40 x 80 cm) sam podesio da mi stane u gore predviđeni prostor u stanu (kojeg je odredila žena, naravno ).
(Nemojte obraćati pažnju na nered u prostorijama - to je još ostatak od zimskog preuređenja kuhinje, još se nisam oporavio, jadan ja )
Sve to me je koštalo oko 440 kn (oko 58 €) ne računajući moj rad (tj. moje zadovoljstvo). Ja sam za izradu police utrošio oko 10-15 sati - teško mi je procjeniti jer ne možeš brzo raditi - najviše koči vrijeme čekanja kad nešto zalijepiš ili polakiraš ....
S obzirom da je vitrina u LIDL-u (veličine 80 x 120 cm) koštala oko 90 eura (ako me sjećanje ne vara) nije da sam baš napravio neki posao .... Jedino što moja ima internu kontrolu pardon - rasvjetu, a ona iz Lidla nema. Ta rasvjeta (sa mutnim staklima) poskupljuje vitrinu za oko 30%. Da nisam stavio rasvjetu vitrina bi koštala oko 340 kn (45 €).
I konačno, kako je vani bilo podosta hladno (za naše, primorske uvjete) najveći dio posla sam obavio u dnevnom boravku (na izrazito zadovoljstvo moje supruge ), pa mi je utoliko zadovoljstvo izrade bilo veće (toplo, uz dobar jazz .... )
----
Kada je vitrina bila gotova i kada sam ju montirao na zid, spojio na struju i poslagao makete unutra uočio sam par nedostataka koje ću sigurno ispraviti na slijedećoj:
- boja LED-traka bi svakako trbala biti toplija - ovako sve djeluje previše kao izlog, kao da sam u draguljarnici
- LED-ice trebam zalijepiti ne na sredinu nego čim više prema van (prema vanjskom staklu) da maksimalno osvjetljavaju makete prema unutra tj. sa vanjske strane maketa jer sa unutarnje su ionako osvijetljene odbljeskom bijele ploče (zadnje stjene vitrine)
- svakako provjeriti rupe za nosače polica PRIJE montiranja/ljepljenja na okvir, poslije se jako teško provrte
- malo više tolerancije na staklenim policama jer su ove pre točne tj. neke su za pol milimetra pre duge
- komplikaciju sa izradom, ubacivanjem i pričvršćivanjem mutnih staklenih traka da LED-ice ne blješte se može pojednostaviti nabavkom aluminijskih nosača za LED-trake koji imaju mutne poklopce! J*bi ga, nisam znao da postoje, čovjek uči dok je živ ....
- na koncu se ispostavilo da neke makete ipak ne stanu u 6,5 cm širine - na pr. tenk Mark IV Female, oni mitraljezi što vire iz gondola, preširoki su
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
jako lijepo izgleda _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Krasno! I ja ću svojoj boljoj polovici predložiti sad nekaj tak, sam da ćujem kaj bu rekla...  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hrvoje
 | | Član od: 16 Sij 2015 | | Poruke: 568 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 2:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepa vitrina Vojo, svaka čast.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nostromo
 | | Član od: 27 Svi 2012 | | Poruke: 20 | |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš lijepo!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
svaka čast na odrađenom poslu, a i na popratnom tekstu, ovi korisni savjeti će sigurno dobro doći u budućnosti onima od nas koji se također odluče za ovako nešto  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 7:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro
Majstorski !! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5774 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 7:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | ...........- falcove i utore mi je napravio jedan stolar na stroju. To je skoro bilo pa najteže jer danas naći stolara koji je voljan zaj*bavati se sa tobom da ti tamo radi neke milimetarske falcove i to za neke plastične autiće, e, to je misija....
.........staklena 'vrata' i police sam dao napraviti kod staklara (obično prozorsko staklo ali sa brušenim rubovima). To me je koštalo čitavo malo bogatstvo jer je staklo iznimno skupo (u odnosu na staklo drvo je doslovno besplatno), a o brušenju rubova da ne govorimo.
..................
Vojo  |
O da jako poznata situacija s "našim" meštrima........
Bravo meštre Vojo, baš lipa mala vitrinica, poučan prateći tekst, a kad si već uspio dobiti dozvolu za mjesto tribao si odmah vitrinu izraditi do visine vrha vrata ....odmah slobodna mjesta za iduće makete. _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Velj 12, 2017 8:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: | ....
O da jako poznata situacija s "našim" meštrima........
Bravo meštre Vojo, baš lipa mala vitrinica, poučan prateći tekst, a kad si već uspio dobiti dozvolu za mjesto tribao si odmah vitrinu izraditi do visine vrha vrata ....odmah slobodna mjesta za iduće makete. |
Ma ne, ovo sam stvarno radio jednu prototipnu jer nisam bio siguran dali je ideju uopće moguće praktički realizirati a da sliči na nešto, zato sam krenuo u jednu 'minijaturnu' vitrinicu, pa ako zeznem ....
Ali sad, kad je gotova, i ovako osvijetljena, žena je oduševljena i dobio sam dozvoru (čitaj: moram to napraviti) za jednu ili dvije velike na počasnom mjestu, uz moj radni stol i kompjuter, usred dnevnog boravka.
Slike sa zida idu ća, a dolaze dve vitrine sa jedno 90-tak maketa .... eto pa da se isplati biti dobar ženi i koji puta ju poslušati ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zorro
 | | Član od: 30 Tra 2012 | | Poruke: 306 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Velj 13, 2017 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bravo Vojo, odlično izgleda!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Ferrarijevac
 | | Član od: 13 Kol 2011 | | Poruke: 143 | |
|
Upisano: Pon Velj 13, 2017 11:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka vam čast, ovo izgleda stvarno odlično, LEDice baš podižu dojam, bravo!
Drago mi je da sam vas uspio potaknut na tako nešto, a još mi je draže da ste se uz taj svoj rad dobro izguštali i skratili ove duge zimske dane.
Nadam se da će i ostale makete uskoro dobiti svoje skrovište od prašine i mjesto na kojima će im se svi moći diviti.
Isto tako se nadam da će i ostali maketari dobiti poticaj i poduzeti nešto po pitanju izlaganja svojih maketa, a ako već netko i je poduzeo takve slične korake neka sa nama podijeli svoje ideje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Velj 22, 2017 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo nagovorih sina da mi slika vitrinu kako treba, pa vidite ....
Vojo
PS - ostale vitrine su u radu, bit će uskoro .... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antonio
 | | Član od: 24 Sij 2006 | | Poruke: 550 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 24, 2017 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gospon Vojo, odlično. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|