Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

zero a6m3
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Stu 28, 2016 10:17 pm    Naslov poruke: zero a6m3 Citiraj ovaj komentar

pozdrav ljudi.danas san nabavija hasegawinog zeroa a6m3 22 1/48
malo sam istrazivao o samom avionu i imam nedoumice koje cete mi ,nadam se,pomoc razjasnit Very Happy
prva stvar-boja wheel baya ,aotake ili neka zelenozuta ?
drugo-boja kokpita ,jeli ista u nakajima i mitsubishi masinama i koje bi mi nijanse (gunze akrilne po mogucnosti) preporucili za zelenu na trupu k krilima i sivu za donje povrsine
treca i najbitnija-u kutiji se nude decali za masinu iz 201.FG serijskog broja 6-171 . zanima me postoje li slike toga aviona .ja sam nasao jedan profil i jednu slabiju sliku ,pa mi je nejasno jesu li ove svijetle mrlje sa gornje strane trupa i krila nekakva prebojavanja svjetlijom bojom ili chipping . također,na profilu hinomarui nemaju tamni rub ,a decali ga imaju ?
radi se o ovoj masini Very Happy

Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 10:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u sastavnici pišu boje, s tim da gunze nema gotove nijanse u akrilkama. Ja više volim Mr color (lacquer)u kombinaciji sa leveling razređivačem. sve ostalo je barem klasa ispod. (cro hobby ima dobar izbor boja i razređivača po cijeni koja je odprilike kao i u Hong Kongu sa poštarinom)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
josipww2

PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jazzo Napisao/la:
u sastavnici pišu boje, s tim da gunze nema gotove nijanse u akrilkama. Ja više volim Mr color (lacquer)u kombinaciji sa leveling razređivačem. sve ostalo je barem klasa ispod. (cro hobby ima dobar izbor boja i razređivača po cijeni koja je odprilike kao i u Hong Kongu sa poštarinom)

Znam da imaju u sastavnici, al ne znan jesu li točne, zato i pitam. Ne moraju bit ni gunze
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osnovna je stvar u vezi boja u kojoj su fabrici pravljeni..Nakadžima ili Micibuši.

Za ovaj mislim da je pravljen u Nakadžimi.To se vidi po ovoj liniji između dvije boje kod horizontalaca. Kod aviona pravljenih u Misibušiju linija bi trebala da ide gore više u korijen horizontalaca.

Mislim da je tamiya za micibušijeve , napravila posebne boje XF-70 za trup i xf-71 za cockpit.
Ako griješim neka me neko ispravi.
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ovaj link je dobar...

http://www.j-aircraft.com/faq/A6M_pt4.htm#Mitsubishi%20Zero%20Cockpit%20Deck%20Color
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 3:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

viper Napisao/la:
Osnovna je stvar u vezi boja u kojoj su fabrici pravljeni..Nakadžima ili Micibuši.

Samo Micubiši:

http://www.j-aircraft.com/research/zerofacts.htm

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
josipww2

PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2016 4:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

super.fala viper i thundercat Very Happy
sad smo rjesili problem oko proizvođaca.e sad onaj drugi dio pitanja ,konkretno o masini sa slike i profila,zna li o njoj neko malo vise,postoji li jos koja fotografija?
josipww2

PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2016 6:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jel moguce da je ovaj aparat tolika nepoznanica,mora bit na forumu neko ko se razumi u japance ,ajmo slider i ostali Very Happy Very Happy
josipww2

PorukaUpisano: Pet Sij 06, 2023 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dizem temu iz mrtvih zbog jedne nedoumice. Zna li netko je li se kod bojanja a6m3 koristio crveni primer? Negdi sam pronašao podatak da se na poklopac propelera nanosio crveni primer, a preko njega srebrna boja. Također me zanima je li se kapotaz motora bojao u aotake samo sa unutarnje strane ili i sa vanjske? 😁
Alkett

Član od: 19 Velj 2017
Mjesto: Crikvenica
PorukaUpisano: Čet Velj 02, 2023 6:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josipe,

Literatura kaže za prva dva pitanja slijedeće:

Poklopac propelera je bio nebojani duraluminij.

Propeler je isto tako bio nebojan s prednje strane dok je sa stražnje bojan u mat crno kao i poklopac motora.

Za unutarnju stranu poklopca motora nisam siguran, nisam našao ništa, ali po ovoj fotografiji izgleda da je vanjski dio bojan direktno u crnu. Naime, vide se dva oštećenja s prednje strane po čijim rubovima je od udarca otpala boja i ne vidi se prajmer nego aluminji.

Ovo dolje je Mitsubishi A6M3 Zero ('T2-157'), isporučen prije 4.10.1942. za nosač aviona Hiyo a, ostavljen na aerodromu Munda ( Solomonski Otoci ), nakon što su ga osvojilii amerikanci rujna 1943.
https://pacificwrecks.com/aircraft/a6m3/T2-157.html

Odlična fotka na kojoj se vide sve karakteristike iz postavljenih pitanja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_A6M_Zero#/media/File:A6M3_Munda_1943.jpg

Na fotografiji se vidi da na izgužvanom poklopcu propelera nema traga bilo kakvoj boji.
Isto je i sa propelerom. Čak se na njemu vidi rub crne boje nanesene u 'spreju' u korijenu elisa, uz sami spiner.

Na boku aviona se možda vidi crveni prajmer za usporedbu. Moguće je i da je to izgorana boja. A možda i jedno i drugo.

Pozdrav,

Davor
Natrag na vrh
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 06, 2023 11:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

6-171 je iz tvornice izašao jednobojan, osim crnog nosa.
Prebojan je na terenu i linija razdjele boja odgovara Nakajimi.
No istraživači olupina su usporedbom pokazali da su Japanci koristili osim standardnih zrakoplovih boja i japansku brodsku zelenu, kao i zarobljenu RAF-ovu Dark Green. Slično tome, na Bf 109 dobojanim na terenu na istočnom frontu nađena je sovjetska AMT-4.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
josipww2

PorukaUpisano: Pon Velj 06, 2023 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala obojici na informacijama.
Zorane, mislim da se m3 varijanta proizvodila isključivo u Mitsubishi tvornici. Sta se tice prebrojavanja na terenu. To je tocan podatak. Iskreno ne znam koju bih zelenu koristio, mozda cak tu koja se koristila za bojanje brodova samo je znam koja bi to bila... Sta se tice hinomarua, mislim da je hasegawa napravila gresku sa zelenim rubom. Koliko mi je poznato. Hinomarui su bojani u tvornicama bez rubova do sredine 1943. Nakon cega dobivaju bijeli obrub koji se u nekim slucajevima na terenu prebojava u zeleno. S obzirom da je 6-171 iz tvornice izasao u amber grey, ne bi trebao imati bijeli rub oko hinomarua? Nemam pojma
Alkett

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2023 1:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josipe,

Kao što si rekao. Bijeli rub su obojili u kamuflažnu boju, kojom su bojali i gornji dio aviona.

Evo ti ovdje nekoliko fotografija sa jedne japanske knjige o japanskim mornaričkim avionima. Odlična knjiga, samo što je na japanskom. Evo s prijevodom uz fotografije i profile koji su ti zanimljivi. Prijevod je na engleskome, jer program bolje prevodi na taj način. Ako ti više odgovara hrvatski, reci pa ću promijeniti. Ovo gdje u prijevodu piše 2018, to je 1943. tako je preveo.

Sve je ista postrojba. Rabaul Air Corps iz ljeta i jeseni 1943. Kažu da je bio sastavljen od više pojedinačnih zrakoplovnih postrojbi, ali su sve bile pod istim tipom označavanja pa ih je teško za razlikovati.

A6M3_4-125_ljeto 1943. Mislim da je i 1-171 bio ovakav na početku. Prije nego li je boja počela otpadati sa njega.

A6M3_2-119 i 2-116_jesen 1943.

A6M3_1-171_jesen 1943.

----------------

Evo i jedan A6M5 iz iste postrojbe nekoliko mjeseci poslije. Samo da se vidi da je kamuflaža trupa aviona uvijek ista i da su vodili računa da se bijeli rub 'hinomarua' ne vidi. A ni spiner.

Pozdrav.

Davor
Natrag na vrh
josipww2

PorukaUpisano: Pet Velj 10, 2023 9:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala puno Davore, dali ste mi vrlo bitne informacije Very Happy
6-171 je prebojan zelenom bojom u prvoj polovici 1943., dakle prije nego sta je na snagu stupila odluka da se u tvornicama avioni bojanju u tamno zelenu. Iz tog razloga pretpostavljam da je obojan ili u tu japansku zelenu boju namijenjenu brodovima ili u neku britansku zelenu. U prilog toj teoriji ide dosta izražen guljenje po cijeloj povrsini aviona (fotografije nastale u ljeto i jesen 1943.)kao i tamnija riga na repu preko koje je bijelim slovima ispisan broj 6-171 sta bi znacilo da je nakon prvog prebojavanja ostao prvotni kod koji je sadržavao slova i brojeve, a naknadno zamijenjen samo brojcanim kodom
Alkett

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2023 1:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josipe, drago mi je da sam od koristi.

Što se tiče boje, zašto ne uzeti u obzir i neku od boja koju su koristili japanski armijski zrakoplovi ?

Od 18.12. 1942. su tamo djelovali i armijski Nakajima Ki-43 Oscar lovački avioni iz 1. i 11.Sentai. Sentai= Fighter Group. Preko pedeset aviona. Ožujka 1943 ih je bilo 190 na Truku od kuda su mogli doletjeti do Rabaula. Morali su imati i dobre zalihe svega i svačega, vjerujem i boje.
Olupina Ki-43 Oscara iz 11. Sentaia:

Ovo dolje je Oscar koji je tamo nađen nakon rata. Otpala mu je skoro sva boja. Danas mu i motor radi, jedini originalni Ki-43 koji može letjeti, ali ga čuvaju, pa samo vozi po pisti.
Tu je i nekoliko linkova za uz kavu.

https://www.ozatwar.com/ww2warbirds/oscar750.htm
https://pacificwrecks.com/aircraft/ki-43/enb/ki43-tail-right.html
https://j-aircraft.com/research/rdunn/nakajima_ki43arm.htm
https://flyingheritage.org/Explore/The-Collection/Japan/Nakajima-Ki-43-Hayabusa-(Oscar).aspx

Pozdrav.

Davor
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma