Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| danijel
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 66 | | Mjesto: Veliko Trgovišće |
|
Upisano: Pet Sij 29, 2016 4:30 pm Naslov poruke: Decali - izrada, aplikacija, mogućnosti i ograničenja |
|
|
Ovo je moj tekst tutorijala sa sličnim naslovom topica kao i ovdje ali prenesen sa foruma o željezničkom modelarstvu. Jasno da mnogi od vas o ovome što slijedi puno ili sve znaju, ali neka bude tekst ovako prenesen, za one koji možda ne znaju neke stvari.
Pravi problemi su nastali kad je trebalo na te modele staviti odgovarajuće oznake. Bilo je kojekakvih pokušaja dok se konačno nisam odlučio na dekale (decals). Za one koji se nisu dosada upuštali u to, najjednostavnije rečeno to su vodeni preslikači – poput onih kojima smo nekad ukrašavali uskršnja jaja-pisanice. Budući na tržištu još ni dan-danas nema dostupnih gotovih dekala za naše modele, valjalo domisliti kako sam sebi napraviti dekale.
Dekali su jednostavna alternativa za individualne prerade jer su tanki i nakon aplikacije svi sitni detalji na modelu i dalje ostaju vidljivi, što se ne može reći za klasične naljepnice.
Decal papir (bianco, blank) se danas može nabaviti posvuda, samo na žalost kod nas ne ni u jednom dostupnom dućanu, po principu odeš tamo, kupiš i nosiš doma. U tom je smislu Internet divna stvar.
razlikujemo nekoliko vrsta decal papira:
a) Prozirni decal papir za ink-jet pisače
b) Prozirni decal papir za laserske pisače
Kako danas laserski pisači u boji više nisu tako skupi, svakako preporučam tu opciju. Taj decal papir je daleko tanji od papira za ink-jet pisače, a kvaliteta tiska na laseru (oštrina, separacija boja...) daleko je bolja od ink-jet opcije.
Ink-jet opcija ima još jednu manu. Naime, ako potopite vaš isprintani decal u vodu, sve što ste isprintali otišlo bu kvragu. Voda će jednostavno rastopiti ink-jet tisak i nemate ništa. Stoga decal prije potapanja u vodu prvo treba prešpricati slojem bezbojnog laka da zaštitite tisak. To na žalost govori da će decal, kad se boja posuši, ponešto izgubiti na fleksibilnosti.
Obje gore navedene vrste koristimo za izradu decala ako je boja modela bijela ili dosta svijetla. Ako je model tamni, konačni izgled ne bude ni blizu onog kakav vidite kad decal papir izađe iz printera.
Zašto?
SVI printeri "misle" da printaju uvijek na bijeli papir pa su zapravo tako i kalibrirani i takve se boje rade. To umnogome ne zadovoljava naše potrebe. Evo primjera koji isami možete isprobati. Uzmite komad prozirne plastike (kutija od CD-a) i na njemu markerom potegnite crvenu crtu. Sad taj komad plastike stavite na bijelu podlogu. Crvena crta je uistinu crvena i dobro se vidi. Sad taj komad plastike s crvenom crtom stavite na neku crnu podlogu. Ništa, ha? Od crvene crte nema ni "C"!!!
Sve boje koje izlaze iz printera su prozirne (transparentne) i odlično se vide samo na bijelom. Vidjet će se vaše grafike i eventualno ne svijetlim nijansama nekih drugih boja, ali to opet neće biti točno ona boja koju ste isprintali na bijeloj podlozi.
Ako imate situaciju da na HŽ/JŽ/SŽ lokomotivu trebate nalijepiti žute trake, to vam neće poći za rukom ako koristite prozirni decal papir. Zelena boja modela će kroz prozirnost vašeg tiska "pojesti" žutu i namate ništa. Tu donekle pomažu slijedeće dvije vrste decal papira:
3. Bijeli ink-jet decal papir
4. Bijeli laser decal papir
U oba ova slučaja vašu grafiku morate odlrezati TOČNO po rubovima i aplicirati na model. Odrezati točno grafike po rubovima neke duže pravocrtne ili blago u radijusu još bi i išlo. Ali odrezati točno po rubovima sitne grafike, još ako su u oštrom radijusu...Mission Impossible. Zamislite da morate izrezati slovo "O" koje je 4mm visine. I zamislite da još morate iz slova "O" izrezati onaj unutarnji dio....
Zasad toliko o teoriji. U slijedećim postovima idemo malo na praksu da potvrdimo ovu silnu teoriju.... _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
|
Upisano: Pet Sij 29, 2016 4:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Budući je stvar oko decala na bijeloj podlozi jednostavna, problemi nastaju kad trebamo neku boju na tamnoj podlozi modela.
Idemo sad na decale koji trebaju ići na tamne modele. U jednom od uvodnih postova sam rekao da je to pravi problem. Evo, ja sam za obu pokaznu vježbu izdvojio nekoliko decala da vam pokažem što se zbiva s decalima printanim na prozirnoj foliji, a koji trebaju na tamni model.
Daklem, kao što se vidi, kad je isprinano, sve zgleda OK (zanemarite loš tisak, to je printer malo popapao decal papir, zato i idu u ovu svrhu).
Po proceduri, stavimo ga u mlaku vodu i decal film s tiskom se počne odvajati od podložnog bijelog papira. Vrijeme je da ga vadite van...:yes:hahahaha:
Evo, to je taj problem s printanjem na printerima koji nemaju solidnu boju jer "misle" da se sve printa na bijelo.
Crvena se vidi tek kao nekakav mutni odsjaj nakon što sam naherio fotić, dok je plavu potpuno pojela crna podloga.
Evo, sad ste i zorno vidjeli u čemu je problem kad isprintane decale želimo staviti na tamnu podlogu.
Evo ga na crnom komadu plastike:
Kad se povuče podložni papir, već se nazire problem:
Kad se skroz izvuče podložni papir...
 _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
|
Upisano: Pet Sij 29, 2016 4:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo kako isti decal izgleda na crvenoj podlozi. Crvena se nazire, a igra crvene podloge i plavog tiska dovela je do toga da je sitniji plavi natpis postao zapravo, ...ne znam...smeđi, crni...???
Kako bih još više dočarao tu "prozirnost" tiska s printera, pogledajte sliku koja će vam sve reći:
 _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
|
Upisano: Pet Sij 29, 2016 4:44 pm Naslov poruke: |
|
|
No, ima lijeka, samo je postupak dugotrajniji i skuplji. Tu pomaže sitotisak s kojim ćete napraviti prvo bijelu podlogu pa dalje raditi po sistemu slaganja slojeva.
Ovo je prvi sloj:
Nakon prvog decala, bojenje bezbojnim sjajnim, pa drugi decal s bojom i konačni rezultat:
I evo još jedne kombinacije. Ovo je sa sklapanja i obrade Revell Neoplan Citylinera u 1:24. Prvi sloj...
Završni sloj...
Evo, nadam se da je sad jasnije zašto neke stvari nisu baš tak jednostavne kakve se na prvi pogled čine. Nadam se da je nekome pomoglo. Ako ima još kakvih pitanja, tu sam, možemo i o konkretnim oznakama. Rado ću pomoći.
danijel. _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 1:31 am Naslov poruke: |
|
|
Kad to radiš, bijeli sloj ti mora biti "hairline" manji. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 11:13 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo sa bijelom podlogom mi je jasno i negdje sam citao
da je neka firma izdala nove printere sa bijelom bojom.
nisam ziher ali mislim da je u pitanju Epson. Ja osobno
imam dva stara Alps printera ali im glave nisu Ok i
ostavljaju crte.
Zanima me ukoliko bi htio da mi se odrade neki decali
da li ti je dovoljno dati predlozak ili moram odraditi
pripremu ? Ukoliko odradujem pripremu u kojem je
programu moram odraditi ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 11:28 am Naslov poruke: |
|
|
ako se ne varam zato su svi dekali ispod bijeli ako se ne varam  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
|
Upisano: Ned Sij 31, 2016 1:07 am Naslov poruke: |
|
|
| mariok Napisao/la: | ako se ne varam zato su svi dekali ispod bijeli ako se ne varam  |
Da, baš tako!
@mpuky1
Možeš predložak a možeš i pripremu u Corelu. _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Velj 03, 2016 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Dakle pitanje za pojasnit.
Jeli tvoji printer laserski ili sitotisak ima mogućnost prinatanja bijele boje, dakle ove podloge? Zanima me jel se može printat jedna preko druge boje da izbjegnemo ovo lijepljenje dva sloja dekala? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| danijel
|
Upisano: Pon Velj 08, 2016 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Printer ne pljuje bijelu boju. Ja bijelu podlogu radim na sitotisak a onda idem preko nje s kolorima. Pretpostavljam da ni u sitotisku ne bi bio problem na bijelo pogoditi kolor, ako je to samo jedan (ili dva) kolora preko bijelog i ako je grafika dovoljno velika da se to može poklopit. Zahtjevne bravure...ne znam. Meni se sasvim solidno pokazalo i kad idem s dva decala po mjestu.
I prvo pitanje je bilo mogu li u sitotisku otisnuti bijelu podlogu? Da, mogu. _________________ Tesla je mrtav, Einstein je mrtav, a ni ja se ne osjećam baš bogzna kak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
| | Član od: 12 Ruj 2009 | | Poruke: 114 | | Mjesto: Kopačevo |
|
Upisano: Sri Ožu 23, 2016 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
Napokon se netko odlučio napisati koju o decalima. Puno decala sam nacrtao, ali samo dio sam dao na printanje majstorima. Problem koji navodi danijel je upravo takav. Jedno je decal nacrtati u Corel-u, savršeno precizan, u mjerilu, odabrane prave boje itd. A tada dolaze prave mke za tiskanje decala, jer tko se ne razumije u problematiku svjetlog decala i tamne podloge već kod prvog nanošenja decala na model-maketu sve nas obeshrabri činjenica da je tamna podloga pojela naš trud i muku. Znanje i nije jer je tanko. Ima netko tko radi decale u HR i ovdje je na forumu prisutan, reklamira se i neću navoditi njegovo ime dok mi ne pošalje decale koje sam mu poslao da ih uradi. Kad ih pošalje, a ja ih primjenim onda slijedi postanje na ovaj forum. Do tada silenci stampa i usput, moram naučiti kako postaviti slike na forum, da ih svi vide.
pozdrav _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Pet Lis 21, 2016 4:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao prvo, da se zahvalim autoru teme na odličnim uputstvima i korisnim informacijama.
Imam jedno pitanje: trebaju mi dekali koji će biti sive boje a lijepiće se na svijetlo sivu podlogu.
Imam providni dekal papir na kojem planiram da odštampam te dekale. Prema teoriji iznesenoj u ovom topiku, kad postavim dekale na maketu oni će ispasti tamniji nego što izgledaju na papiru, jer su providni i boje će se "pomiješati". Da li bih pripremu za štampu trebao da napravim da bude tamnije siva ili svijetlije siva?
Evo ilustracija:
Dakle, ovakav broj treba da ide na svijeto sivu podlogu (približno Revell 76). Koju od ovih boja na pripremi za štampu da odaberem, pa da brojevi na maketi budu vidljivo tamniji od podloge, a da ne budu pretamni tj. crni? _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pet Lis 21, 2016 6:46 pm Naslov poruke: |
|
|
pa ako na sivu podlogu staviš neki od ovih brojeva, svaki će se vidjeti jače od podloge. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Pet Lis 21, 2016 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Razmišljam ovako: budući da dekali koji su štampani na providnom dekal-papiru i sami providni (kako je ranije obrazloženo) i boja podloge se "dodaje" na njihovu boju, onda:
- ako odštampam tamno sive brojeve, njihova boja će dodatno potamniti zbog sive podloge i biće skoro crni.
- ako odštampam svijetlo sive brojeve, njihova boja će takođe potamniti, ali će rezultat biti neka nijansa sive, ali ne crna niti pretamno siva (dakle, to mi više odgovara).
Ako sam u pravu, onda bolje da štampam svijetlije sive dekale... A pitanje je da li sam u pravu... _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
Sneni, ona boja koju imaš isprintanu na decal papiru (dakle ta nijansa sive) će ti otprilike biti i kad naljepiš na svijetlo sivu maketu, to ti je sigurno, probao sam više puta. Naravno, za sigurnost si isprintaj nekoliko nijansi sive pa odabereš najbolju. _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|