Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

zamjena za temeljnu boju?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dekybomber

Član od: 11 Jul 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2016 1:05 pm    Naslov poruke: zamjena za temeljnu boju? Citiraj ovaj komentar

nestalo mi je temeljne boje,pa me zanima jel netko sa nekom drugom bojom probao zamjeniti temeljnu,thx?
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2016 1:26 pm    Naslov poruke: Re: zamjena za temeljnu boju? Citiraj ovaj komentar

dekybomber Napisao/la:
nestalo mi je temeljne boje,pa me zanima jel netko sa nekom drugom bojom probao zamjeniti temeljnu,thx?

Ja često upotrijebim neku običnu maketarsku svjetlije sivu enamel mat boju kao temeljnu a koristio sam i temeljnu iz spreja koji se za 15-ak kuna kupi u svakoj prodavaonici boja i lakova, samo što je 'dekantiranje' takve boje tj. njeno špricanje u neku bočicu da bi se mogla koristiti sa AB-om poprilično prljav posao za kojeg nisam imao uvjete pa sam odustao od takvih egzibicija.
Kurfurst

Član od: 28 Pro 2014
Mjesto: Split-Kamen
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2016 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Realno bilo koja boja hrapave površine i neutralne nijanse. AKA svijetlo siva.
Ne kužim zašto uope postoje "specijalne" temeljne. Ali nema dvojbe da temeljna pomaže.

U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dekybomber

Član od: 11 Jul 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2016 5:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

i ja sam se pitao to zašto koriste specijalne temeljne i po čemu su one različite od neke druge boje,znači uglavnom neka svijetlo siva bi mogla proći kao temeljna,to me zanimalo.
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2016 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ima različitih temeljnih boja, ovisno o primjeni... u maketarstvu, temeljne boje su različite po sastavu od običnih boja. bez da ulazimo u specifičnu kemiju, temeljne boje u pravilu bolje grizu, tj bolje se hvataju za glatku površinu, i također bolje popunjavaju manje neravnine na površini makete. tako djeluju i kao filler.
ja ih nastojim izbjegavati, jer izbjegavam svaki sloj farbe viška, ali ponekad su neophodne, npr, ako je plastika crvena, a ja želim maketu ofarbati u bijelu boju, ili ako radim neki kramp od makete gdje je bilo puno šmirglanja
Natrag na vrh
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Lis 17, 2016 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najbolja temeljna boja ti je Revvelova 9, antrazit. To je neka tamno siva koja ima jako fini pigment i odlično prekriva u vrlo tankom sloju tako da nakon jednog špricanja imaš ujednačenu tamno sivu maketu. također se i sve druge boje na ovu izvrsno primaju, čak i bijela i žuta.

Govorim iz osobnog iskustva, probaj, nećeš požaliti. ja razrijedim s revellovim color mix.

Pozdrav

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Pet Stu 04, 2016 9:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je najbolji Mr. Finishing surfacer 1500. Imam doma sivi. Ima ga cro hobby, ja sam ga kupio on line, ali kad se uračuna poštarina i sve to nije mi bio puno jeftiniji. Razrijedio dam ga sa Mr color leveling thinnerom i nanosio ga zračnim kistom sa diznom 0,2 bez čepljenja dizne. Imam i alcladov lacquer White Primer & Microfiller i Tamiyin Liquid Surface Primer - While, ali Mr. Finishing je klasa za sebe
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma