Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Airfix P-40B u 1/48
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1415
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 12:01 am    Naslov poruke: Airfix P-40B u 1/48 Citiraj ovaj komentar

Airfix nas je posljednjih godina počeo zasipati kvalitetnim maketama, posebno u mjerilima 1/72 i 1/48 koje su mu pomogle da u velikom stilu izađe iz “krize identiteta” koja ga je tresla proteklih dvadesetak godina, za vrijeme koje je tvrtka vise puta promijenila vlasnika, i vise puta bila na rubu potpunog kraha i nestajanja. Sentimentalno sam vezan za Airfix jer je njegov Sunderland prije gotovo pedeset godina bila prva maketa koju je moj otac, pomorski kapetan, donio iz inozemstva i koju je bez bojanja sastavio moj stariji brat. Ta maketa, a posebno vrhunska naslovna slika Roya Huxleya na kutiji praktično me je uvela u čaroban svijet plastičnog maketarstva kojemu i danas pripadam i sretan sam da mu izravno pridonosim svojim ilustracijama za Revell i maketama koje sam do sada izradio.

Airfixove najave novih maketa pratim stalno i mislim da rade sjajan posao, kako u pogledu ukupne kvalitete maketa, tako i u pogledu konturne točnosti i vjernosti detalja. Naravno, uvjjek može i bolje, ima i Airfix i danas grešaka, ali koja kompanija ih nema???No krenimo mi sa današnjom temom. Curtiss P-40 mi se uvijek sviđao kao avion – čistih linija, lijepe aerodinamike, nepogrešivo prepoznatljive silhuete, bio je na prvim crtama bojišnice kad se trebalo oduprijeti japanskoj ekspanziji na Dalekom istoku ili Rommelovoj ofenzivi u Sjevernoj Africi. Zauvijek je u povijesti zapisana njegova uloga u Kini, kade se pod kineskim oznakama grupa američkih pilota, leteći upravo na prvim inačicama P-40, uspješno suprotstavila najelitnijim japanskim pilotima sa nadmoćnijim aparatima Zero Model21. Pratio sam što rade ostale firme – Hobbycraft, Trumpeter, Academy i Bronco u skali 1/48, ali čitajući komentare na forumima i u uglednim maketarskim časopisima, većina ih je bila razočarenje jer prema tim komentarima, svi su pali na površnoj tehničkoj pripremi usprkos suvremenoj tehnologiji i dostupnim tehničkim crtežima i ostaloj dokumentaciji. Oni naprosto nisu uspjeli postići zadovoljavajuću konturnu točnost makete, a o pogreškama u unutrašnjosti da i ne govorimo – preplitak cockpit, netočan raspored komandi, izmišljeni paneli, netočni detalji itd.

Airfix je upravo odgovorio novom maketom ovog slavnog aviona i jedva sam dočekao da položim ruke na nju i da je detaljnije pregledam. Nakon što sam je usporedio sa raspoloživim nacrtima iz Kagerove knjige P-40, evo mojih prvih utisaka.

Kutija: Standardna Airfixova crvena ambalaža sa atraktivnim digitalno nacrtanim P-40 koji polijeće u jeku japanskog napada na Pearl Harbour.

Plastika: Dobre kvalitete, svjetlo siva mat plastika pogodna za obradu. Linije panela su urezane, kada se nanese boja mislim da će biti taman kako trebaju.
Konturna točnost: Uspoređujući bočni profil aviona sa Kagerovim nacrtom 1/48, točnost je gotovo 100 %-tna, jedini sitan izuzetak je vertikalni stabilizator koji je za oko 0,8 mm kraći po dužini (ne po visini!) od nacrta ( na fotki koju sam priložio trup se malo pomaknuo u odnosu na nacrt pa izgleda da je ta razlika još veća, ali nije tako u stvarnosti). No sa time se svakako da živjeti. Krilo sa gornje strane odgovara nacrtu konturno gotovo savršeno, osim što je oko 1 mm dulje na vrhu krila od nacrta, tako da je i profil neznatno drugačiji, ali moram ovdje napomenuti da je upitno tko je ovdje u pravu – Kagero ili Airfix? Kako se na Airfixovim stranicama može vidjeti kako i sa kojim instrumentima mjere odnosno skeniraju pravi avion u muzeju, mogu pretpostaviti da su i to dobro skenirali i prenijeli u tehničku dokumentaciju. Sumnja da li je Kagerov nacrt uopće točan produbila se kada sam prislonio donju polovicu krila na nacrt; nacrt donjeg dijela krila je preširok, ne odgovara širini krila na gornjem nacrtu u istom mjerilu u knjizi, što ukazuje da je Kagerov crtač očigledno u pogledu odozdo prilično pogriješio! Međutim, sve drugo – ostale konture krila i horizontalnog stabilizatora, dimenzije kotača te linije panela gotovo se u potpunosti poklapaju sa nacrtom. Nema graviranih zakovica pa će to možda nekome smetati, al i to se može naknadno urediti. Ukupno sam sa konturnom točnošću vrlo zadovoljan i ne kanim tu mijenjati baš ništa.

Sklapanje: probno poravnavanje i sklapanje trupa i krila bez lijepljenja je odlično, bez pukotina. Vidjet ćemo kako to sve ide kod pravog slaganja makete.

Detalji: Airfix je u cilju vjernosti konture nosa koja je po formama dosta komplicirana izradio taj dio u nekoliko dijelova (koji se i po varijantama ponešto razlikuju) a posebna je pažnja posvećena dosta kompliciranom usisu zraka ispod nosa koji je po meni jako dobro izveden, sa dvije varijante zaklopki – otvorene i zatvorene. Naravno, mrežaste filtere u nosu bilo bi dobro zamijeniti jetkanim dijelovima pa sam unaprijed nabavio Eduardov set 49786 koji osim filtera usisa sadrži i sjedalo pilota te razne detalje cockpita. Moram ovdje napomenuti da je i sam Airfixov cockpit vrlo detaljan, sa zasebnom unutarnjom strukturom i bočnim panelima, reljefnom instrument pločom i dobrim pedalama kormila smjera. Sjedalo pilota je u dvije varijante kao i njegov nosač, i trebalo bi ga stanjiti po stranicama da izgleda realnije. Nema pojaseva za privezivanje pilota, ali je dana sjedeća figura koja baš za moj ukus nije zadovoljavajućih detalja. Krila i repne površine imaju odvojena kormila smjera i dubine, simulacija platna je na visini a njihovi izlazni rubovi su vrlo fini, što je po meni jako važno za konačni dojam o vjernosti makete.

Prostor za podvozje u krilima dan je zasebno i izgleda dovoljno detaljno, ali iritiraju okrugli otisci od lijevanja u sredini koje će biti teško ukloniti i pokitati. Otisci od lijevanja plastike također se nalaze i na drugim mjestima u unutrašnjosti tako da o tome treba voditi računa kada budete odlučivali da li ćete otvoriti nešto od panela na trupu. Airfix daje mogućnost otvorenog poklopca nasred trupa za pristup radio uređaju (poklopac je detaljiran i sa unutrašnje strane – pohvalno!), iako radija u kutiji nema, no to nije loša opcija ako se odlučite na detalje u tom dijelu makete. Ispušne cijevi su dane odvojeno i vrlo su fine, jedino bi valjalo planirati da ih se izbuši prije montaže ili da se naprosto koristi resinska zamjena.

Posebno su dane dvije varijante cijevi strojnica u nosu – sa dugim i kratkim skrivačima plamena. Cijevi strojnica u krilima su dobre ali svakako bi metalna zamjena bila još bolja. Propeler je konturno dobar, ja ću ga samo malo stanjiti na krakovima da izgleda još bolje. Gume na kotačima su već sa uleknućima od težine kada je avion parkiran, što mi se jako sviđa. Posebno su dane i gume kada su kotači uvučeni u krila. Podvjesni komplet ograničen je na jedan odbacivi spremnik ispod trupa.

Prozirni dijelovi: Dane se dvije varijante vjetrobranskog stakla i pomičnog dijela poklopca kabine. Plastika je kristalno prozirna i tanka, tako da se može lako urediti da je poklopac kabine otvoren. Ostali dijelovi su bočna stakla i navigacijska svjetla.Naljepnice: Airfix nudi dvije varijante boja i oznaka – prva je P-40B 47th Pursuit Squadron, 15th Pursuit Group, Wheeler Field, Oahu, Hawaii, pilot 2nd Lt. George Welch, 7.prosinac 1941 u vrijeme japanskog napada, a druga, koja mi se osobno vise sviđa, odnosi se na avion sa kineskim oznakama iz sastava 3rd Squadron, Kunming, Kina, pilot Flight Leader R.T.Smith, lipanj 1942. Naljepnice su u polusjajnoj izvedbi, tisak je odličan kao i poravnanje i tonaliteti boja. Šteta što Airfix nije dao varijantu sa afričkog bojišta – npr. sa raljama i britanskim oznakama, ali vjerojatno to čeka neko novo izdanje makete.

I, kako bi na kraju rezimirao moj dragi prijatelj Vojo Jereb,

Hvalim: Kvalitetnu plastiku, jako dobru konturnu točnost, točnost sklapanja glavnih dijelova, hrpu finih detalja po svim dijelovima makete, posebno izlazni rubovi krila i repa, dobre prozirne dijelove, kvalitetu naljepnica.

Kudim: ponegdje malo smetaju otisci lijevanja, osobito u prostoru kotača, nedostatak pojaseva u pilotskoj kabini, mršav izbor boja i oznaka.


Ukupni dojam: Jako dobar. Tko voli ovaj tip aviona, svakako mora nabaviti ovu maketu. Preporučam Eduardove setove za hladnjake i cockpit te set flpsova. U stvari jedva čekam da započnem rad na tom bombončiću.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3962
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 1:01 am    Naslov poruke: Re: Airfix P-40B u 1/48 Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Šteta što Airfix nije dao varijantu sa afričkog bojišta – npr. sa raljama i britanskim oznakama,


Vjerojatno zato jer 112. Sqn. RAF-a ("Shark Squadron") u Africi nije koristio ovu verziju P-40. Wink
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Poruke: 1737
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 1:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ali je...Zvali su ih Tomahawk.
_________________
Thundercat

Plastiku akbar!

Ne isplati se..

Regional A-4, F-104 & IDF Group Builds
Još nekakvi Spitfajeri, Kingcobre, MiG-29, Jak-1 i tak...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3962
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 9:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, RAF je koristio P-40B tj. Tomahawk Mk I u ranoj fazi borbi u Africi, ali 112. Sqn. (koji je jedini imao nacrtanje ralje na nosu) je u Africi počeo djelovati 1942. i već su bili po dolasku opremljeni verzijom Kittyhawk Mk IA i Mk II (P-40D i P-40E). Zapravo, RAF je većinu Tomahawka Mk-IA (P-40B) na Afričkom ratištu do proljeća 1942. zamjenio verzijama Kittyhawk Mk-IA i Mk II (P-40D i P-40E).
Do kraja 1942. verzija P-40B bila zamijenjena novijim verzijama na svim ratištima gdje se ovaj zrakoplov koristio tako da Airfix i nije imao neki veliki izbor za sheme bojanja i oznake, jer su kinesko ratište (Flying Tigers) i obrana Pearl Harbora jedine dvije ajmo reć poznate tj. većini maketara zanimljive i atraktivne role koje je ova rana verzija P-40 odigrala u ratu.
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1415
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 10:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Medjutim postoje i fotke Tomahawka Mk.I sa raljama u Africi!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3962
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda, ali ja imam knjigu o 112. Sqn -u od 1942-45 i u njoj nema ni jedne fotke Tomahawka niti se igdje spominje.
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Poruke: 1737
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 10:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomahawk IIb 112. Sqn. RAF, studeni 1941.Još malo sličica:

http://raf-112-squadron.org/raf_112_squadron_photos_1941.html
_________________
Thundercat

Plastiku akbar!

Ne isplati se..

Regional A-4, F-104 & IDF Group Builds
Još nekakvi Spitfajeri, Kingcobre, MiG-29, Jak-1 i tak...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3962
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 11:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Interesantno, knjiga koju imam je poprilično opširna i bogata podacima ali uopće ne obrađuje 1941. godinu. Sad
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Poruke: 1662
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 4:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Interesantno, knjiga koju imam je poprilično opširna i bogata podacima ali uopće ne obrađuje 1941. godinu. Sad


Manjkava ti je knjiga. Ja imam ovu Kagericu. Nije neko ludilo od knjige, ali nije ni skupa. Ali u njoj ima par fotki i profil zubatog ranog P-40.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Poruke: 3962
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije manjkava, nego očigledno ja imam samo drugi dio. Istu ovakvu ali 1942-1945. Very Happy
_________________
MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1415
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 7:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bitno je da postoje rani P-40 sa raljama u Africi Smile Već ima i naljepnica na tu temu:
http://www.ultracast.ca/products/Limited%20Stock/AeroMaster/48-Scale/48-390/default.htm
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Poruke: 1662
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Bitno je da postoje rani P-40 sa raljama u Africi Smile Već ima i naljepnica na tu temu:
http://www.ultracast.ca/products/Limited%20Stock/AeroMaster/48-Scale/48-390/default.htm


Mislimd a će u vrlo kratkom roku izaći bar nekoliko novih setova dekala za P-40B/C u 1/48.... Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Poruke: 1737
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2016 10:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A izači će sigurno i Airfixovo pakiranje sa tim oznakama.
_________________
Thundercat

Plastiku akbar!

Ne isplati se..

Regional A-4, F-104 & IDF Group Builds
Još nekakvi Spitfajeri, Kingcobre, MiG-29, Jak-1 i tak...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
Poruke: 269
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 14, 2016 12:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa stvarno dobro izgleda. A za one koji vole 112 Sqn dva filmića.
https://www.youtube.com/watch?v=S7RUpsJyuok
https://www.youtube.com/watch?v=R4kuWJmcApo
Ugodno gledanje i slaganje maketa!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1375
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Stu 14, 2016 3:49 pm    Naslov poruke: Re: Airfix P-40B u 1/48 Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
....
Sentimentalno sam vezan za Airfix jer je njegov Sunderland prije gotovo pedeset godina bila prva maketa koju je moj otac, pomorski kapetan, donio iz inozemstva i koju je bez bojanja sastavio moj stariji brat. Ta maketa, a posebno vrhunska naslovna slika Roya Huxleya na kutiji praktično me je uvela u čaroban svijet plastičnog maketarstva kojemu i danas pripadam i sretan sam da mu izravno pridonosim svojim ilustracijama za Revell i maketama koje sam do sada izradio.
....


Danijele,

jeli to ova slika?Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron