Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

PRINSCALE DEKALI ZA G.50 žuti 3502
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
spatz

Član od: 25 Jul 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 9:39 am    Naslov poruke: PRINSCALE DEKALI ZA G.50 žuti 3502 Citiraj ovaj komentar

Može li mi neko pomoći; nabavio sam prinscale set za fiat g.50 između ostalog imaju i dekali za dva fiata g.50 iz sastava zndh dvosed 3510 i 3502. Iskreno već godinama unazad želim uraditi 3505 dok je bio u sastavu zndh.Kako sam imao muke sa specificnim brojevima zato se i čekalo na ovaj set.E sad malo sam se razočarao jer mi se čini da su šahovnice nepravilnog oblika naročito na dnu.Drugo dali su da idu na sve četiri pozicije krila a koliko sam do sada doznao dve su bile na donjaci a jedna manja na gornjaci krila.I žuti broj nije osencen crnom.
E moje pitanje je da li je 3502 označen kao i ostali standardno sa tri šahovnice na krilima ili je imao na četiri pozicije?
I imali li neko iskustva sa ovim dekalima kako se ponašaju osetljivost i tako to
U napred hvala svaki savet izuzetno je dobrodošao.
Kurfurst

Član od: 28 Pro 2014
Mjesto: Split-Kamen
PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 10:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko znam te grbove su nacrtali talijani još u tvornicama, jer je taj transfer za obe države bio neki diplomatski big deal.
Ne sjećam se sad, ali mislim da ima par slika aviona u špaliru gdje se vide i donje oznake s dva grba od dolje.
Uostalom, ne mislite li da su talijani imali propise o označavanju u ZNDH. Sumnjam da su nasumice prskali grbove

U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
_Hobby M_

Član od: 01 Lip 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 1:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Printscale je firma koja ni najmanje ne drži do točnosti nego svu grafičku pripremu crtaju "od oka".
Svi setovi im izgledaju nevjerojatno fušerski pa tako i ovaj. Stoga nije ni čudno da su napravili sve te greške pa se nikako nemoj voditi njihovim uputama. Druga je stvar što iskreno ne znam što od njihovog seta uopće može biti upotrebljivo.
Svi ZNDH avioni su nosili oznake na 5 pozicija (dakle 3 na krilima) do uvođenja Zvonimirovih križeva koji su nošeni na 6.
Fiati su imali neka odstupanja od standardnog označavanja (ali ne u broju pozicija) na način da su pri isporuci šahovnice bile obrubljene tankom crnom linijom (vidljivo na fotografiji prilikom isporuke te na primjerku u muzeju), dok je primjerak s fotografije u boji imao šahovnice pod krilima zaobljenih kuteva i bez crnog obruba. Oba takva označavanja sam vidio samo na G.50.
Prema knjizi Frka/Pogačić/Novak, jednosjedi su nosili žute natpise na trupu, a dvosjed bijeli, no iz fotografija koje sam vidio, za dvosjeda to ne mogu potvrditi.
Natrag na vrh
Kurfurst

PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 2:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zar ti rubovi nisu crveni umjesto crni?

Natrag na vrh
spatz

PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala puno na savetima ako imate još koji dobro će doći. Što se tiče samih šahovnica tu mi nije problem imam dosta resrlova što se da iskoristiti jedino što nemam sa crnim obrubom već sa crvenim nedoumica mi je bila na gornjakama krila jer su dali sve četiri istih dimenzija a u knjizi g.Frke i ostalih autora lepo je dat prikaz i objašnjenje za označavanje s tim da je ogledni primerak 3505 pa sam se plašio da 3502 nije izuzetak kao što je slučaj sa 3504 koji ima oznake na donjakama bez obruba i prebojane taktičke oznake.
Kurfurst

PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

3504 ima prebojane na slikama jer su slike iz '44. To nema veze s avionom po sebi nego s prilikama na ratištu

Natrag na vrh
spatz

PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2016 11:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da to sam i pretpotstavio za 3504. Šteta što i pored foto dokumentacije proizvođači prave takve očigledne greške poput aml a koji je dao crvenom broj 3505....a mislim da sam video da je neko printao u beloj boji 3502. ....
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 12:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aml je u novom pakiranju 72056 dao novi set dekala i ispravio to s bojom.
Dekali pokrivaju 3504 i 3505. Sahovnice su po 2 komada u tri velicine. Jedna za gornjak krila viska no i te sahovnice su pogresne.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 9:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:

Može neki link ,na njihovoj stranici i shopu ne vidim to pakiranje???
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fiati G.50 bis su u NDH došli obojani u talijanske nijanse sa šahovnicama i brojevima obojanim u tvornici. Šahovnice su sa crnim rubovima (umijesto sa crvenima kako je bilo pravilo u ZNDH)-dolje idu dvije velike, jedna mala na gornju strani desnog krila i dvije na rep. Brojevi su tvornički naneseni sa talijanskim šablonama-ciglasto crvene boje sa crnom sjenom na desnom rubu. Spineri su bijeli. Tako izgledaju svi G-50 i jednosjedi i dvosjedi iz prve isporuke. Zato se na fotografijama iz početnog perioda vrlo teško raspoznaju brojevi jer na CB fotografiji često tamno zelena kamuflaža "pojede" crvenu i crnu koje su slično tamne, posebno ako je slikano sa strane gdje je sjena na boku aviona. Ubrzo su na poklopce kapotaža motora sa obe strane šablonom nanesene sisačke kule žutom bojom, a zatim i crveni brojevi prebojani žutom bojom uz dodatak žutih taktičkih oznaka-žuta traka kod repa i donji vrhovi krila. Spineri dobivaju i crnu spiralu. Nakon pada Italije dolaze popune G.50 kod kojih dolazi do odstupanja od pravila. zatim se pred kraj rata prebojavaju žute taktičke oznake i pojavljuju na kapotažima motora drugačiji crteži. Postoje kolor fotografije iz tvornice u Italiji snimljene prije isporuke NDH koje potvrđuju gore spomenute navode i one dosta poznate iz perioda kad su već prebojane taktičke oznake, a tu su i fotografije iz muzeja u Beogradu. Do sad ni jedan proizvođač makete ili dekala nije pogodio ni približno izgled oznaka na ZNDH Fiat G.50 bis. Treba pripaziti i kod odabira otvora kokpita za maketu-npr. 3502 i 3505 imaju višu i zatvoreniju varijantu, kao i svi iz prve isporuke (vidljivo na tzv. slikopisu primopredaje), a 3504 je vjerojatno neka kasnija zamjena jer ima drugačiji otvor kokpita (niži i širi). Po dimenzijama su iskoristive šahovnice i simbol sisačke trostruke kule sa seta Ze-ro decals za ZNDH Rodu, ali ostaje problem crnog ruba šahovnica i brojeva. Postoji CB fotografija 3505 (iz knjige Frka/Pogačić/Novak) na kojoj je vidljivo da je na broju prebojana crvena sa žutom bojom, a ima i taktičke oznake, sisačku kulu, a i crnu spiralu na spineru, što je možda i najatraktivnija varijanta označavanja. Postoje i neprovjerena svjedočanstva da je 3505 imao naslikan ženski akt prilikom prelata na Vis od strane pilota Arapovića, ali se to nigdje na fotografijama ne vidi...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 8:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Citat:

Može neki link ,na njihovoj stranici i shopu ne vidim to pakiranje???

staro pakiranje 72021
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=969

novo 72056
http://www.model-making.eu/products/Fiat-G.50-bis-Limited-Edition.html
_Hobby M_

PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 10:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Fiati G.50 bis su u NDH došli obojani u talijanske nijanse sa šahovnicama i brojevima obojanim u tvornici. .... Brojevi su tvornički naneseni sa talijanskim šablonama-ciglasto crvene boje sa crnom sjenom na desnom rubu. Spineri su bijeli. Tako izgledaju svi G-50 i jednosjedi i dvosjedi iz prve isporuke. Zato se na fotografijama iz početnog perioda vrlo teško raspoznaju brojevi jer na CB fotografiji često tamno zelena kamuflaža "pojede" crvenu i crnu koje su slično tamne, posebno ako je slikano sa strane gdje je sjena na boku aviona. ... a zatim i crveni brojevi prebojani žutom bojom uz dodatak žutih taktičkih oznaka-žuta traka kod repa i donji vrhovi krila. Spineri dobivaju i crnu spiralu. ..... Postoje kolor fotografije iz tvornice u Italiji snimljene prije isporuke NDH koje potvrđuju gore spomenute navode i one dosta poznate iz perioda kad su već prebojane taktičke oznake, a tu su i fotografije iz muzeja u Beogradu.

Ovu tvrdnju sam samo jednom ranije čuo i nema mi nikakvog smisla. Naime ako se svi slažemo da su Fiati obojeni tvornički, talijanskim bojama, otkud onda ciglasto crvena koju Talijani u svojoj karti boja nemaju? Kod njih se spominje jedino Rosso/Rosso Bandiera (dva naziva iste boje) koja je obična jarko crvena. Koristili su je za sunčeve trake na gornjoj površini krila u prijeratnom razdoblju te za sitnije primjene u amblemima i brojevima. Sasvim je vjerojatno upotrijebljena i za crvenu u šahovnicama. Spomenute kolor fotografije iz tvornice nisam vidio, no moguće je da se ipak radi o standardnoj crvenoj, ako je uopće crvena u pitanju.
Po ovoj bih temi više volio čuti mišljenje Danijela Frke.

Grunf Napisao/la:
Treba pripaziti i kod odabira otvora kokpita za maketu-npr. 3502 i 3505 imaju višu i zatvoreniju varijantu, kao i svi iz prve isporuke (vidljivo na tzv. slikopisu primopredaje), a 3504 je vjerojatno neka kasnija zamjena jer ima drugačiji otvor kokpita (niži i širi). ...Postoji CB fotografija 3505 (iz knjige Frka/Pogačić/Novak) na kojoj je vidljivo da je na broju prebojana crvena sa žutom bojom, a ima i taktičke oznake, sisačku kulu, a i crnu spiralu na spineru, što je možda i najatraktivnija varijanta označavanja. ...

Ovo pak prvi put čujem. Koliko mi je poznato, svi naši jednosjedi su bili bis verzije, unutar koje nije bilo nikakvih varijacija. Jedina razlika otvora kabine kod jednosjeda je između prvih serija sa zatvorenim poklopcem (bez čijeg se pomičnog dijela također često letilo) i kasnijih serija s otvorenim kokpitom. Ostale varijacije se odnose na repni dio (sami rep i vertikalac) i prisutne su samo kod Finaca i Talijana. Niti mi ima logike da je unutar male serije novoproizvedenih aviona netko varirao nešto, niti mi je logično da bi nadoknadni primjerak dobio već upotrijebljeni broj nekog ranije stradalog aviona.
No uvijek sam spreman naučiti nešto novo pa ako možeš ovu tezu potkrijepiti usporednim fotografijama, bilo bi jako dobro.
Natrag na vrh
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 11:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

_Hobby M_ Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
................................. Postoje kolor fotografije iz tvornice u Italiji snimljene prije isporuke NDH koje potvrđuju gore spomenute navode..................................

........................................................ Spomenute kolor fotografije iz tvornice nisam vidio.............................
Grunf Napisao/la:
..........................

......................................

PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2016 11:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo tebi liči na Fiatovu tvornicu? Rolling Eyes
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ruj 27, 2016 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@ Hornet :
Fala ti na linku!

@werewolf:
Pa to su ti fotke s Borongaja iz 1944, a ne iz Fiatove tvornice... U svakom slučaju ne radi se o fotki koju spominje Grunf...

Poky: poruka promijenjena dana: Uto Ruj 27, 2016 9:30 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma