Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 28, 2016 11:15 am Naslov poruke: Spitfire IXc (early) PFT 1/48 Eduard |
|
|
Evo jedan projekt kojeg sam odlučio privesti kraju... Maketa je više od godinu dana čekala započeta, ali sad je došla na red za dovršenje. Odličan Eduardov Spitfire-ovo mi je već treći-bit će u pustinjskoj kamuflaži, dobro poznati ZX-6 Polish Fighting Team u Tunisu ili kako su jedinicu još zvali prema zapovjedniku "Skalski Circus". Slike kokpita prije zatvaranja:
Doradio sam kokpit u samogradnji-stražnji dio sa nekoliko rebara, nešto ožičenja, ostalo je iz kutije i iz jednog dodatnog Eduardovog seta koji primarno koristim za još jedan Spitfire...(Da dobro ste pročitali, još jedan-ali taj će imati raskopani motor i još svega i svačega). Kad sam zatvorio kokpit, opet sam shvatio da se ništa ne vidi od detalja koje sam radio, ali čovjeka veseli..
Dorade krila-probušeni otvori za mitraljeze, Master Model glavna cijev Hispana i od stirena u samogradnji dio cijevi drugog topa (koji inače nije ugrađen). Na fotografiji se vidi taj, dosta neuobičajeni, izgled početka cijevi vanjskih topova, koji inače obično imaju aerodinamični poklopac. Zašto je to na ovom avionu ovako, nisam našao podatke.
U međuvremenu sam sklopio trup i krila, obojao propeler, napravio Brasin kotače, repni kotač. Ubrzo slijede nove slike. Nadam se da vam se sviđa.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 28, 2016 2:03 pm Naslov poruke: |
|
|
...omilile ti se medalje....prekrasno...precizno...a šta reći...aeee  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 12:12 am Naslov poruke: |
|
|
Ajme! Onaj spremnik za signalne rakete na sjedalu ti je big no-no... _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 9:18 am Naslov poruke: |
|
|
Znam da je rijetko ugrađivan u Mk.IX, ali sam se vodio sa par činjenica-to je rani Mk.IX i postav kabine je više-manje kao na Vc, taj dio se mogao staviti i skinuti prema potrebi, avioni su letjeli iznad pustinje i signalne rakete su u tom slučaju vrlo potrebne, dapače nezaobilazne. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Znam da je rijetko ugrađivan u Mk.IX, ali sam se vodio sa par činjenica-to je rani Mk.IX i postav kabine je više-manje kao na Vc, taj dio se mogao staviti i skinuti prema potrebi, avioni su letjeli iznad pustinje i signalne rakete su u tom slučaju vrlo potrebne, dapače nezaobilazne. |
Ove signalne rakete se spominju u svakom topicu o Spitovima...
Ja bi volio da mi netko pokaže operativnu fotku Spitfirea s tom policom sa signalnim raketama. Makar jednu kad su bile nezabilazne.
Ta polica je od prešanog papira. Dva šusa nogom kad pilot ulazi i izlazi iz cockpita i nema više police....
A s čim su ispaljivali te signalne rakete i gdje se to nešto nalazi u cockpitu?
BTW, treći Spit za redom? Nisi se umorio?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | Znam da je rijetko ugrađivan u Mk.IX, ali sam se vodio sa par činjenica-to je rani Mk.IX i postav kabine je više-manje kao na Vc, taj dio se mogao staviti i skinuti prema potrebi, avioni su letjeli iznad pustinje i signalne rakete su u tom slučaju vrlo potrebne, dapače nezaobilazne. |
Ove signalne rakete se spominju u svakom topicu o Spitovima...
Ja bi volio da mi netko pokaže operativnu fotku Spitfirea s tom policom sa signalnim raketama. Makar jednu kad su bile nezabilazne.
Ta polica je od prešanog papira. Dva šusa nogom kad pilot ulazi i izlazi iz cockpita i nema više police....
A s čim su ispaljivali te signalne rakete i gdje se to nešto nalazi u cockpitu?
BTW, treći Spit za redom? Nisi se umorio?
 | Mislim da su to više signalne granate, tj. da ih je pilot aktivirao i bacio. Uglavnom, praktično u pustinji ili džungli gdje u slučaju prinudnog spuštanja želiš da te nađu što prije, a uglavnom nepotrebno ako letiš iznad Europskog područja... Dobro mi je poznata cijela rasprava o tome da ili ne stavljati to u kokpit i nisam to stavio na prethodne dvije makete, ali u ovom slučaju mi se činilo da imam logično opravdanje. Nisam se za sad umorio od Spitova-imam ih još puuno...praktično cijeli projekt Spitfire.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Mihael standardno odlično.
Onda jel se stavlja ta polica za signalne raketa na Yu Vc? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lip 29, 2016 3:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | Mihael standardno odlično.
Onda jel se stavlja ta polica za signalne raketa na Yu Vc? | Nije isključeno da su ih stavljali, iako za to nema ni pozitivne ni negativne potvrde. Pretpostavljam da misliš na 352. Sqn./1 eskadrilu NOVJ-ne vjerujem da je to itko koristio u YU na izviđačkim Vc... Kad bi bilo moguće pronaći još nekog živućeg mehaničara i pitati ga, možda bi bili bliže odgovoru. Na popisu osoblja je najveći broj Slovenaca, pa možda neki kolega iz Slovenije može doći do tog podatka? Imam u radu i jedan Vc koji će biti sa oznakama našeg 352 Sqn. Blizu sam dovršenja kokpita, jer sam ga radio paralelno sa ovim Spitom, a "kontroverznu" policu sam zalijepio, pa se stalno mislim bi li je uklonio ili ostavio... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Čet Lip 30, 2016 1:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo sam se šalio
Sušta istina je da se na kraju jako malo interiora kokpita vidi na gotovoj maketi.
Josip _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lip 30, 2016 2:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| JŽ Napisao/la: | Samo sam se šalio
Sušta istina je da se na kraju jako malo interiora kokpita vidi na gotovoj maketi.
Josip | Ja se ne vrijeđam na konstruktivnu kritiku-dapače zato i stavljam slike u radu da netko drugi uoči neku grešku... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lip 30, 2016 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Slike sadašnjeg stanja. Sve je uklopljeno, spoj panela iznad rezervara ispred kokpita nije ispao idealno, pa sam ga malo brusio i dotjerao-zato je sve prešpricano sa surfacerom. Dovršio sam QB vratašca kokpita i obojao kotače, a još od prije su dovršeni Brasin auspusi i obojan, pa lakiran propeler. Poklopac motora je dupli iz Brasin seta-ne nalježe sasvim savršeno na maketu i imao je dvije nesavršenosti na površini, pa sam ga malo krivio uz pomoć fena i dotjerao površinu sa surfacerom. Detalji su jače i jasnije izraženi nego na originalnom poklopcu koji sam isto napravio, pa ako mi montaža ovog resinskog ne uspije kako bi htio, onda ću ipak staviti originalni. Na donjoj strani sam napravio i obojao iznutra hladnjake, a usput i unutrašnjost stajnog trapa. Polugice unutar pokretnih poklopaca hladnjaka sam napravio od stirena. Vrlo sam zadovoljan sa tonom Gunze boje Azure blue.
Sad slijedi postavljanje žićica na noge stajnog trapa, tj. hidrauličnih vodova, nišana (isto višak iz Brasin seta jer se dobije i rani nišan koji mi treba ovdje i kasni za IXe koji ide u drugu maketu..), a onda maskiranje i postavljanje poklopca kabine. Inače, izgubio sam dio-upravljačku polugicu između horizontalca i trupa, pa sam je skrečao. Ako ne bude dalje takvih sitnih problema koji će "pojesti " vrijeme, mogao bi za vikend početi sa bojanjem. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Jul 08, 2016 9:26 am Naslov poruke: |
|
|
Krenulo je bojanje...Prvo preshading sa crnom i bijelom, a onda Azure blue. Poklopac motora/kapotaž (Brasin) mi je uspio napuknuti tijekom prilagođavanja/pripasivanja, jer je resin vrlo tanak, pa sam ga morao iznutra ojačati sa stirenom i sanirati oštećenje, a to me je malo usporilo. Stajni trap je dobio hidauliku od tanke žice i obojan je, kao i pitot cijev u Azure blue. Počeo sam raditi i podlogu, a vjerojatno ću i dodati figuru, no to kad dođe na red...
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Jul 08, 2016 9:30 am Naslov poruke: |
|
|
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 08, 2016 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
...na tvom nivou Miha...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Jul 08, 2016 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala. Nadam se da ću preko vikenda dovršiti bojanje kamuflaže. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|