Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 4:39 pm Naslov poruke: Blackburn Skua Mk.II, 1/72 |
|
|
Poz!
Evo uhvatih vremena, pošto su mi makete malo pale u drugi plan, pa stavljam nakon dugo vremena nešto "u radu"...
Nedavno sam pogledao film Into the White (preporuka, iako je stvarnost podosta izmjenjena ,film je dobar i isplati se pogledati) koji me je potaknuo da odradim jedan od onih "čudnih" lovaca-jurišnika FAA s početka 2.sv. rata.
Ovaj put se radi o Blacburn Skua-i od Special Hobbya, česi, "moje" mjerilo 1/72
Probat ću odraditi mašinu nađenu u Norveškoj a danas izloženu u FAA muzeju ,a ćija priča i posada su bili protagonisti filma Into the White
Dakle radi se o ovoj mašini, L2940:
,ako se tko već bavio ovim dotičnim primjerkom ,primam svu pomoć glede detalja vanjskog izgleda ,najviše me mući dali je imao na repu "A6A" oznaku il ne (neki spominju samo oznaki"A") i dali je spiner zbilja žut???
Za početak malo rada na cockpitu:
početak farbanja u interior green
detalji na spremniku i radio uređaju
stražnje sjedalo strijelca/radio opratera
prednji, pilotski, cockpit
 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 5:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo mi je jedan od zanimljivijih aviona jer ga
se sjecam iz stripa Pobjeda koje sam citao
kao klinac.
Da li je ova Raf interior green pretamna ili
takva treba i biti ? Zanima me jer sam slozio
neki svoj buckuris kojim maljam Hurrie i
Harvarda. Boju sam napravio puno svjetliju
jer sam kao referencu koristio slike sa neta. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 5:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Poky, čestitam na izboru subjekta.
Avion za prave fajnšmekere.
Nije da ti mogu puno pomoć oko tvojih dubioza, ali ovo je fotka nakon što su ga izvadili iz fjorda 1974.
Iako su boje i oznake izblijedile, još se vidi serial na trupu, pa bi se po toj logici trebao vidjeti i A6A na repu. A ne vidi se, pa možemo zaključiti da ga nije ni bilo.
To potvrđuju i u ovoj raspravi na Brttmodeleru...
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/2752-beautiful-skua-build-on-hs/
"
Brett states he finished the model pre the Norwegian campaign but it would not have had black and white undersides at that time. They were applied on the carriers for the operations in Norway. Look at photos of the Skua at that time the paint was worn but no way were they that dirty, I have to agree with Thunderjug, to my eyes the panels are over done. So despite stating its earlier Brett has marked L2940 as the Norwegian campaign.
Andrew Linsley does a really good lecture with photos and video on L2940, called 'Operation Skua', which I was lucky enough to attend. The black and white markings, do not extend under the fuselage. Special Hobby have the wrong upper surface camouflage scheme for L2940, it should be the mirror as she is classed as an even numbered airframe as her number ends in a zero and she did not have A6A on the tail. All points covered by Andrew and he's had a closer look at L2940 than most of us. " |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
E fala Tomo ,kao i obično pomažeš u nevolji lijenom maketaru
Dakle crno bijeli odozdo ,ali crna neide na trup već prestaje na korjenu krila ,nema oznaku A6A već samo A i obrnuti shemu od one koju nudi SH... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 6:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | ...,nema oznaku A6A već samo A..... |
Ja na fotki ne vidim slovo A na repu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 8:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Znam da se ne vidi "A" s ove strane ,ne mogu naći nijednu fotku desne strane pa da vidimo imali s druge strane kakve naznake slova A, zapravo nisam našao nijednu dobru fotku di bi se vidjelo jel na tom repu to što vidimo ostatak boje lil je to ogoljeno do aluminija....
Sličnan problem me muči i sa spinerom ,međutim za njega sam našao fotku koja pokazuje da je ogoljen do aluminija:
e sad dali je bio boje aluminija il se žuta boja kako predlažu na profilima, s vremenom, u jezeru ili tijekom čiščenja nakon vađenja, sprala.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 11:17 pm Naslov poruke: |
|
|
po nekim standardima spiner je bil bez boje
enivej, ja mislim da su crtali zuti spiner na osnovi ove fleke na spineru, al to ti je prije nesto kao ostecenje ili nekaj iz mora na spineru nego bija...jer pogledaj kak je crna na krakovima ko nova...
ja opcenito ne vrerujem crtezima bez fotki.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Čet Sij 14, 2016 11:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Sijaset fotografija prikazuje Skue bez žutih vrhova propelera.
Štoviše, ovako napamet bez da sad idem proučavat fotke, rekao bi da su Skue s žutim vrhovima propelera iznimka, a ne pravilo.
Što se tiče slova A na repu... ako je opstao serijal, mislim da bi onda trebao opstati i bilo kakav crtež na vertikalcu. Bar u tragovima.
Kako se ne vidi baš ništa meni je logično da na vertikalcu nije bilo slova A, kao ni RAF-ove trobojke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 12:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Sijaset fotografija prikazuje Skue bez žutih vrhova propelera.
Štoviše, ovako napamet bez da sad idem proučavat fotke, rekao bi da su Skue s žutim vrhovima propelera iznimka, a ne pravilo. |
Tomo nije problem u vrhovima propelera ,mene mući spiner, jer ga na profilima pokazuju da je žute boje ,za propelere znam....  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 9:25 am Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: |
Tomo nije problem u vrhovima propelera ,mene mući spiner, jer ga na profilima pokazuju da je žute boje ,za propelere znam....  |
Sorry, nisam čitao s razumjevanjem. Ne vidim razlog zašto bi bio žute boje spiner.
SH u svojoj maketi u 1/48 također daje te dekale i ne spominje se žuti spiner. JA bi ga stavio NMF. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
meni je ovo fascinantno....ima slika, i sad raspravljamo o nekom crtezu....pa stavi mu zuti spinrer ak ti je tak lijep....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 6:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | meni je ovo fascinantno....ima slika, i sad raspravljamo o nekom crtezu....pa stavi mu zuti spinrer ak ti je tak lijep.... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy |
Pa nek se priča ,kad se priča !
Znam da je bezveze ,ali ja sam tih par fotki koje sam uspio naći na netu tog krša što se nekad zvao Skua pregledao već tisuču puta i nisam ziher da mogu 100% reč da da na tom spineru nije bilo druge boje osim bare metal, ja bih recimo svoje nofce stavio na Sky jel mi se ćini kao da ima ostataka te boje ,ali gle ja ću napravit tu maketu bez obzira, al eto želio bih znati što ostali kažu...
Ajde da se vratim na kod na repu: ne vidi se ni "A" ,a još manje "A6A" ,ali pogledaj sad ovu sliku krila:
na vrhu krila se vide ovi specifični kvadratni stencilsi (nek me neko prosvjetli ,ćemu služe ti stencilsi ) ,a takvi stencilsi bi trebali biti i na vrhu repa ,ali se ni oni ne vide (il ih ja ne vidim)???
Dakle možda se na repu boja totalno skinula i to što vidimo na Tominoj fotki je aluminij i možda je ipak bilo nekih oznaka na repu???
Zato pitam ,više para oćiju bolje vidi....  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Znam da je bezveze ,ali ja sam tih par fotki koje sam uspio naći na netu tog krša što se nekad zvao Skua pregledao već tisuču puta i nisam ziher da mogu 100% reč da da na tom spineru nije bilo druge boje osim bare metal, ja bih recimo svoje nofce stavio na Sky jel mi se ćini kao da ima ostataka te boje ,ali gle ja ću napravit tu maketu bez obzira, al eto želio bih znati što ostali kažu...
|
Ostaje i dalje pitanje ako je spiner bio obojan nekom (bilo kojom) bojom zašto bi boja s njega nestala 100% bez i najmanjeg traga a nekoliko desetaka centimetara dalje boja na kraku elise bila gotovo potpuno neoštećena!? _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 8:38 pm Naslov poruke: |
|
|
na vrhu krila se vide ovi specifični kvadratni stencilsi (nek me neko prosvjetli ,ćemu služe ti stencilsi ) ,a takvi stencilsi bi trebali biti i na vrhu repa ,ali se ni oni ne vide (il ih ja ne vidim)???
Dakle možda se na repu boja totalno skinula i to što vidimo na Tominoj fotki je aluminij i možda je ipak bilo nekih oznaka na repu???
Zato pitam ,više para oćiju bolje vidi....  |
Ovj snensil ima veze s uzemljenjem zrakoplova kako bi se spriječilo stvaranja statičkog elektriciteta.
Evo fotka tvoje Skue netom nakon rušenja 1940. gdje se jasno vidi da na repu nema ničega....
Jednog sunčanog dana ako ću radiit Skuu radit ću Skuu iz "Crnog četvrtka". i to istog dvojca koji je letio ovu tvoju. Partridge i Bostock. I tamo su opet oboreni. Samo što nisu imali toliko sreće kao kod L2940. Bostock je poginuo, a Patridge je zarobljen. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Sij 15, 2016 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala Tomo ,vidio sam tu fotku ,ali nije bilo izričito rečeno da se radi o L2940 ,pa sam ju zanemario...
Tu mi je zanimljivo kako spiner sjaji ,bit će da su zato neki zaključili da je žut ,al sad mi se ćini da je ipak bio bare metal... Druga zanimljiva stvar mi je napadni rub repa vidi se da je taman (maskiran) ,a to mi se ćinilo i na onoj tvojoj prvoj fotki...
Koja je mašina bila u igri na toj njihovoj zadnoj misiji (mislim na serijski broj, dal se zna...) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|