Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 11:02 am Naslov poruke: Kubuš 1/35 Mirage Hobby |
|
|
Novi projekt. Maketa improviziranog oklopnog vozila iz varšavskog ustanka 1944. Vozilo je napravljeno na šasiji Chevroletovog kamiona, a nazvano je po konspirativnom imenu poginule supruge jednog od dvojice ustanika koji su projektirali i izradili vozilo. ( Kubuš je poljski naziv za medvjedića Winnie the Pooh-a) Intenzivno je upotrebljavano u borbi i nekim se čudom sačuvalo, pa je danas eksponat u Vojnom muzeju u Varšavi...
Spajanje daleko od briljantnog...Mirage hobby se nije baš iskazao.
Nakon dugotrajnog uklanjanja srhova, brušenja, kitanja i provjera "na suho" složen je okvir kamiona sa osovinama...Bojan akrilima i tretiran sa MiG-ovim "vodicama".
Auspuh je bilo lakše skrečat nego pokušavati nešto napraviti od ovoga iz kutije...Gore je samogradnja od mesingane žice, cjevčice i stirena, a dolje original.
Auspuh nakon bojanja i prve faze postarivanja.
Sve sugestije, pitanja i savjeti su dobrodošli.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Opa,dobro ste se zalaufali sa izradom maketa
Uvik mi je drago vidit vaše radove, jer se uvik radi o netipicnim subjektima. Dobar početak i sretno dalje
P.S. Siguran san da imate i bar nekoliko bf-109ki u stashu, bilo bi zanimljivo vidit neku od njih kao vas idući projekt  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Gdje si ovo iskopao? _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Inspiraciju za ovaj projekt sam dobio ovo ljeto u Muzeju varšavskog ustanka. Tamo sam i kupio maketu za cca 70 kn (preračunato iz Zlota). Makete Kubuša se prodaju kao suveniri-ima i u mjerilu 1/72, ali cijena je svega nešto malo manja od 1/35. Inače, u Varšavi postoje 3 vojna muzeja koje se zaista isplati posjetiti. Evo i jedna moja fotka replike Kubuša koja je izložena pored Muzeja varšavskog ustanka...
Originalno vozilo je trenutno na restauriranju. Boje na replici predstavljaju jednu od teorija kako je vozilo bilo obojano-sive mrlje na podlozi primera, međutim, prema svjedočanstvu preživjelog ustanika koji je bojao vozilo, trebale bi biti dvije sive izvana, a iznutra temeljna boja. Uostalom, na fotografijama iz rata se vidi da je boja špricana, a na replici kamuflaža ima oštre rubove...Originalno podvozje od Chevroleta nije sačuvano, pa je sačuvani oklop montiran na sovjetski ZIL... Uglavnom, ova maketa je početak većeg projekta diorame, ali o tome kad dođe na red...
Bdw. vezano za gore spomenuti moj stash i Bf-109- imam ih i u 1/32 i 1/48 i 1/72 (ne smijem ni reći koliko), a 4 su radu, od čega jedan pred bojanje, pa možda i ispunim želje čitatelja...  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 3:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Fora izgleda, ja sam mislio da su naša vozila iz domovinskog rata jedini primjerci home made tenkova, al eto i poljaci su to radili... _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Pro 09, 2015 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| tole Napisao/la: | | Fora izgleda, ja sam mislio da su naša vozila iz domovinskog rata jedini primjerci home made tenkova, al eto i poljaci su to radili... | Mene je isto odmah podsjetio na naše improvizacije iz Domovinskog rata, a izgleda prilično sci-fi za ono vrijeme-kao da je rađen po stealth tehnologiji... Zanimljivo je da je nacrt za oklop napravio arhitekt i da se dobro držao u borbi. Cijela priča vezana za ovo vozilo, a i za cijeli varšavski ustanak je vrlo zanimljiva i kod nas uglavnom malo poznata. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Pro 10, 2015 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavljam borbu za priličnim krampom od makete...
Poklopci motora nisu nikako legli, a na krovu sam iznutra stavio ojačanje od stirena-kitanje, brušenje, a onda dodavanje trakica stirena iznutra na spojeve ploča. Te se trake vide na slikama unutrašnjosti i najvjerojatnije je prvo konstrukcija spojena na taj način iznutra, a onda zavarena izvana sa acetilenskom lampom... Mirage Hobby je dao izvana dio šavova na mjestu varenja pojedinih ploča, ali pola ih nedostaje i previše su blagi i uredni (vjerojatno tako diktira logika kalupa). Nakon fine dorade vanjske površine, slijedi izrada varova. Gume kotača koje se dobiju s maketom su zaista gumene, tako da sam se prilično nagnjavio sa skidanjem ostataka odljeva. Nije mi jasno zašto mnogi proizvođači inzistiraju na gumama koje su od prave gume ili neke gumaste plastike, kad je takva opcija daleko lošija od normalnog stirena? Takve se gume teško obrađuju, montiraju i prljaju, a neke isparenjima otapala i oštećuju stirensku felgu... (loše iskustvo sa Italerijevim Opel Blitz-om)..  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2015 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | ........ Gume kotača koje se dobiju s maketom su zaista gumene, tako da sam se prilično nagnjavio sa skidanjem ostataka odljeva. Nije mi jasno zašto mnogi proizvođači inzistiraju na gumama koje su od prave gume ili neke gumaste plastike, kad je takva opcija daleko lošija od normalnog stirena? Takve se gume teško obrađuju, montiraju i prljaju, a neke isparenjima otapala i oštećuju stirensku felgu... (loše iskustvo sa Italerijevim Opel Blitz-om)..  |
Slažem se s tobom ,te gumeme gume su užas pravi užas, neke makete koje su mi stvarno napete i volio bi ih imati nikada nisam kupio samo zbog tih gumeih otpadaka...... _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st999
 | | Član od: 19 Stu 2009 | | Poruke: 85 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Velj 29, 2016 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
Nešto napretka. Unutrašnjost je bojana sa Mig ammo bojom primera za željezo. Napokon sam zadovoljan sa površinom oklopa-izgleda dobro, ovako u Mr. Surfaceru 1000. Sad slijedi izrada varova i montaža dijelova na podvozje. Počeo sam raditi i vozača. Neće se baš previše vidjeti kroz otvorene poklopce, ali, obzirom da mi je u planu diorama, bilo bi glupo da je vozilo prazno.
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Lip 06, 2016 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Podvozje više-manje gotovo. Još sljedi prljanje i sl. efekti. Nešto malo sam već radio na tome, ali ima još posla. Ista stvar na unutrašnjosti oklopa-obojano i sjajni lak. Montaža gumenih kotača je noćna mora, a i samo sklapanje je slabo, pa sve skupa ne ide brzo. Gumeni kotači privlače kojekakve mrvice koje se zalijepe i teško se skidaju i nadam se kad ih uprljam i lakiram da će biti bolje. Vozač je u radu, ali tek sam ga prilagodio sjedištu i volanu i bojam temeljne boje. Stavio sam oko sjedišta dva okvira od Degtarjeva, a planiram još ubaciti MP40 i municijsku kutiju. Za sad izgleda kao neko vozilo iz Mad Max-a, a kad sve zatvorim neće se puno vidjeti. Kritike i savjeti su dobrodošli...
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Lip 06, 2016 9:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobro izgleda ,pratim... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 06, 2016 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
...lepo Miha...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 07, 2016 11:16 am Naslov poruke: |
|
|
Zgodno, zgodno... Od kud ti u oklopu? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|