Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F4U Corsair - boje
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 2:27 pm    Naslov poruke: F4U Corsair - boje Citiraj ovaj komentar

Pozdrav kolege

Radim Corsaira u 1:72, kasniji oblik bubbletop canopya, i htio bih ga napraviti u ranijim bojama, dolje bijela, gore svijetlo plava, no ne uspijevam nigdje naći profile tako obojanog aviona. Kako sam istraživao, došao sam do zaključka da su tako bile bojane samo rane verzije. Ako netko ima kakav profil kasnijih verzija u tim bojama, i ako postoji, bio bih jako zahvalan da me uputi. Unaprijed Hvala Smile

Živjeli

Ilija
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 2:32 pm    Naslov poruke: Re: F4U Corsair - boje Citiraj ovaj komentar

zilkan Napisao/la:
Pozdrav kolege

Radim Corsaira u 1:72, kasniji oblik bubbletop canopya, i htio bih ga napraviti u ranijim bojama, dolje bijela, gore svijetlo plava, no ne uspijevam nigdje naći profile tako obojanog aviona. Kako sam istraživao, došao sam do zaključka da su tako bile bojane samo rane verzije. Ako netko ima kakav profil kasnijih verzija u tim bojama, i ako postoji, bio bih jako zahvalan da me uputi. Unaprijed Hvala Smile

Živjeli

Ilija

koja tocno verzija?? marinac? navy?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Slider

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 2:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvi serijski, pravi bubbletop je bio na 1D varijanti, koja je izasla u Travnju 44te

Naredba u bojenje jednobojnom plavom dosla je u ( napamet pism ) Lipnju ili Srpnju 44te, poa bi teoretski moglo bit tih corsaira s trobojnom shemom, pogotovo ak su marinci, jer su land based avioni ostali u toj shemi ( bijela, intermediate blue, extra dark sea blue) - u full plavo su isli samo mornari s nosaca

koju opce maketu imas?? jer kasnije verzije su bile dosta razlicite....pa nemres uzet recimo U4 s bubletopom i pretvarat se da je U-1D Smile

znaci, u osnovi bi ti samo neki U1-D mogao biti trobojni jer su kasnije varijante vec izlazile iz tvornice plave

sve poslije D bi kolko ja znam bilo what if u toj boji

ps sad sam tek vidio, ti ustvari hoces semu iz 42uge dolje light gray, gore bluue gray?? ?? nema sanse nijedan bubbletop s tom shemom

i da, shema dolje bijela, gore samo jedna plava- toga nema uopce Smile Smile
zilkan

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 5:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovoru. Radim Academya u 1:72, koji ima dve verzije canopya, jedna bubbletop, druga je mislim kao bubbletop, sa dvije uzdužne prečke na canopyu. Htio bih ga napraviti stacioniranoga na kopnu. Našao sam ovaj crtež, koliko je on točan ako je dvobojna kamuflaža? Baš takav canopy imam i uz maketu.

A ja sam želio odraditi ovu shemu, ali izgleda da ništa od toga pošto je drugi tip aviona u pitanju,a nadao sam se da možda postoji i bubbletop verzija u ovoj shemi...

Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovaj prvi je s nosaca jer ima vanjski dio krila plav odozdo
iako, definitno ne 44 ta
osim ak nije cijeli plavi, crtez mi je cudan

ovo drugo je sf - boja dole nije bila bijela nego light gull gray - i taj bi valjda isto trebal bit s nosaca

tak da i toj shemi bojim se nikaj s bubbletopom, cak ni ovaj rani bubblle s preckama- takvog je imal Boyington, ali u trobojnoj shemi

jedina dvobojna shema s bijelom odozdo je atlanska shema, bijela dole gore ova siva- ligt gull gray kaj je na shemi koju ti hoces bila os ispod

ali corsairi nisu imali atlansku shemu
sorry
zilkan

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 6:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ništa onda, idem kopati po wings palette druge sheme bojanja. A ova svjetlija varijanta će doći sa nekom drugom ranom birdcage verzijom kad ga nabavim. Hvala na pomoći i pojašnjenjima.

Živio

Ilija
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 11:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Birdcage je F4U-1.
Bubbletop "s prečkom" je F4U-1A.
Bubbletop "bez prečke" je F4U-1D.
Natrag na vrh
zilkan

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 11:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala za pojašnjenje, slabo se razumijem u avione pa mi puno pomognu i razjasne neke stvari i takve, većini maketara možda i banalne stvari. Jeli to jedina razlika između A i D verzije?
Natrag na vrh
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2016 11:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo bi se i ja ubacio u temu s jednim pitanjem za znalce. Postoji li osim canopyja još kakva razlika između F4U-1 i F4U-1A?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Slider

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 8:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

za obojicu :

ukratko i ne detaljno

http://www.uswarplanes.net/corsair.html

malo detaljnije

http://www.airvectors.net/avf4u.html

pa proucite Smile
Tomo

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 11:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jura_vg Napisao/la:
Malo bi se i ja ubacio u temu s jednim pitanjem za znalce. Postoji li osim canopyja još kakva razlika između F4U-1 i F4U-1A?

Da se nadovežem na Slidera, čisto ovako s maketarske strane, tj. ono što je vidljivo.
Razlike su male, ali ih ima, i koliko su vidljive ovisi o mjerilu.
Konkretno Tamiyin F4U-1 Birdcage u 1/48 (ne znam za 1/72 i 1/32) ima detalje s kasnijih verzija F-4U-1, te je zbog toga najmanje točan od sve tri TAmiyine verzije Corsaira.
Ali ponavljam razliku su male i osim najvećih freakova za Corsaire ih nitko neće primjetiti.

A one su:
1. Najveća razlika je motor. Rani F4U-1 nema onaj prsten oko getribe za svječice i imaju malo drugačije magnete od A/D verzija.
2. Manje razlike u cockpitu. Bočno od sjedišta se nalaze boce sa karbon dioksidom koje služe da spuštanje stajnog trapa u slučaju otkaza hidraulike, te veća boca za "provjetravanje" krilnih tankova. Raspored tih boca je drugačiji na Birdcage-u u odnosu na kasnije. A/D imaju drugačiji radio, pa su i kontrole radija malo drugačije.
Vodite računa da je razlika i u boji cockpita između Birdcagea (Dull Dark Green sve ispod bočnih konzola, crno iznad) i kasnijih (Interior Green)
3. Birdcage ima prozor na trbuhu, kasnije verzije to nemaju
4. Birdcage name stepenicu na flapsu za pentranje u cockpit, kasnije verzije imaju
5. Birdcagei imaju malo drugačiju vilicu reponog kotača, od kasnijih, ali je ta kasnija vilica retrofitana na preživjele Birdcageje, pa konzultirajte fotku toga kojeg želite slagat
6. Na trupu ispred kabine je na A/D varijantama ugrađivana dodana ploča. Izgleda kao dodatni oklop, ali se u stvari radi o ojačanju jer se na tom mjestu lim frkao od udaraca prilikom sljetanja na nosač aviona.

Ponavljam, izgleda kao veliki i ozbiljan popis, ali u 1/72 recimo malo toga od navedenog će biti vidljivo na maketi
Natrag na vrh
jura_vg

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 12:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tnx Tomo... Dvojim između dvije Tamiye u 1/32, gdje je to vjerojatno vidljivije nego na manjim mjerilima, pa ću istražiti malo...
Tomo

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jura_vg Napisao/la:
Tnx Tomo... Dvojim između dvije Tamiye u 1/32, gdje je to vjerojatno vidljivije nego na manjim mjerilima, pa ću istražiti malo...

Kao što rekoh, ne znam za 1/32, ali to su nove Tamiye i moguće da su adresirali sve razlike na njima.
Čak bi se usudio reći da jesu ovako iz sječanja.
Kolega Viper je složio TAmiyine makete, pa pronađi na forumu..
Natrag na vrh
jura_vg

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 1:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prošao sam malo sastavnice obje makete... Postoje razlike u kokpitu (između ostalog, i u tim bocama), u vilici stražnjeg kotača, a nešto malo i na motoru. Nisam našao tu ploču ispred kabine. Nisu naptavili stepenicu i stavili su prozor na trbuhu na obje makete.
Tomo

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2016 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jura_vg Napisao/la:
Prošao sam malo sastavnice obje makete... Postoje razlike u kokpitu (između ostalog, i u tim bocama), u vilici stražnjeg kotača, a nešto malo i na motoru. Nisam našao tu ploču ispred kabine. Nisu naptavili stepenicu i stavili su prozor na trbuhu na obje makete.

Evo ti slika na kojoj sam označio ploču koju sam spominjao.

Što se tiče prozora, umjesto njega je kasnije stavljen inspekcijski otvor (vrata) iste veličine i oblika. Tako da samo pofarbaš staklo i to je to.

BTW, što se tiče stepenice, upozoren sam u međuvremenu od strane Big Brothera da je stepenica samo na F4U-1D, dakle nema je ni na F4U-1A.

Ukrali smo Zlikanu topic, nadam se da se neće ljutiti....
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma