Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

M-84 JNA, TAMIYA + PATRIOTA MODELS 1:35
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
gemini

Član od: 30 Stu 2010
Mjesto: Vrhnika-SLO
PorukaUpisano: Sri Lip 03, 2015 6:11 pm    Naslov poruke: M-84 JNA, TAMIYA + PATRIOTA MODELS 1:35 Citiraj ovaj komentar

Ovaj tenk sudjelovao je 1991 u proboju iz Vrhnike prema aerodromu Brnik. Na cilj nikada nije stigao, na Toškom čelu nedaleko Ljubljane, sletio je sa puta u provaliju. Od tamo ga je izvukla slovenska vojska, a završio je u topionici.
Osnova je Tamiya T-72 M1, dodana konverzija prednje ploče i kupole, top RB te Aberovi lančiči. Uz to izradio sam 50+ raznih sitnih detalja...kukice, nosači, brisač na DNNS, konektor šlemafona na kupoli i.t.d..
Bojano sa Vallejo Air 71.001, 71,017 i 71.033 1:1:1. Stareno i prljano sa AK kemijom.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Sri Lip 03, 2015 10:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo...SMB pogođena vrhunski...
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Sri Lip 03, 2015 10:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar.
Samo bih malo zategnuo ove gusjenice.
Na prednjem dijelu malo previše padaju.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 04, 2015 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo je ispao. Cijev je metalna ili plastična ?
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
PorukaUpisano: Čet Lip 04, 2015 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično izgleda, svaka čast Smile

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
gemini

PorukaUpisano: Čet Lip 04, 2015 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na komentarima. Cijev je metalna od RB. A gusjenice, probat ču popravit, ali moram razmislit kako, da ne napravim više štete nego koristi.
Natrag na vrh
gemini

PorukaUpisano: Pet Lip 05, 2015 8:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još par fotki

Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Pet Lip 05, 2015 8:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan je. Ja ne bi više previše petljao po njemu. Ostavi ga kakav je jer svaki sitni popravak je moguča katastrofa.

Di si kupija kupolu i koliko te izašla?
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Lip 05, 2015 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sjajno, isto pitanje glede kupole...
gemini

PorukaUpisano: Pet Lip 05, 2015 11:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

barakuda Napisao/la:
Odličan je. Ja ne bi više previše petljao po njemu. Ostavi ga kakav je jer svaki sitni popravak je moguča katastrofa.

Di si kupija kupolu i koliko te izašla?

Kupola je proizvod Patriota models iz Njemačke, ali mislim da je to bio poslednji komad, kojeg je oradio. Cijena kupola+prednja ploča za M-84 je bila mislim da 25 €. U kompletu su i bacači dimnih kutija, DNNS, meteo senzor, kuke za sajle.
Natrag na vrh
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Sub Lip 06, 2015 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne diraj ništa...gusjenice su i napravljene da se mogu podešavati...
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lip 07, 2015 8:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan je, baš kako treba.

Nego, volio bih da mi znalci (jer ja to ipak nisam) objasne jednu stvar u vezi cijevi M-84. Naime, pošto i sam imam na stolu u izradi jednog M-84 (Zvezda T-72 + samogradnja) primjetio sam da je na svim maketama, bez obzira na proizvođača i bez obzira radi li se o aftermarket cijevi ili onoj iz kutije, ova crta, izbočina, šav, "traka" koja spaja prstenove s gornje strane cijevi predimenzionirana. Druga zanimljiva stvar koju sam primjetio je da se maketari uopće ne trude to ispravit, kako početnici tako ni oni master klase, a nisam primjetio ni da su znalci iz tog područja ikada upozorili u komentarima maketa na to. Jer, meni rijetke fotografije na kojima se cijev tenka M-84 vidi s gornje strane pokazuje da taj šav s gornje strane nije ni približno toliko velik ni izražen. U želji da unaprijedim svoje tehničko i maketarsko znanje i vještine molio bih objašnjenje iskusnijih.
gemini

PorukaUpisano: Ned Lip 07, 2015 9:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na komentarima i sugestijama, ali mislim, da ovo sa spojem termo zaštite na topu nije tako strašno, bar ne u ovom slučaju. Nisam išao mjerit, ali ovako od oka i nema neke velike razlike. Evo fotki u 1:1:

A sad vidim, da sam trebao ugravirati spoj tamo, gdje nema ovih spojnih traka.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lip 07, 2015 9:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gemini Napisao/la:
Hvala na komentarima i sugestijama, ali mislim, da ovo sa spojem termo zaštite na topu nije tako strašno, bar ne u ovom slučaju. Nisam išao mjerit, ali ovako od oka i nema neke velike razlike. Evo fotki u 1:1:

Na tvojoj maketi nema neke razlike, jer si ipak upotrijebio aftermarket cijev.
Ali i na Tamiyi a pogotovo na Zvezdi je taj spoj jako predimenzioniran, kako bi se kod nas reklo, "vidi se iz aviona". A većina maketara koji rade našu 84-orku ulože strahovito puno truda i vremena u detaljiranje i konverzije raznih inačica tenka T-72 a taj detalj jednostavno previde, zaobiđu ga.
Ja sam konkretno na mojoj Zvezdi to potpuno odstranio, pobrusio i stavit ću tanku traku stirena. Zahvat koji ne traži puno vremena i truda a jako doprinosi što realnijem izgledu makete.
gemini

PorukaUpisano: Ned Lip 07, 2015 12:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma jasno, za original original cijev to stoji, a ima još detalja, koji bi mogli več u osnovi biti točniji. Zato smo mi tu, da brusimo, režemo, oduzimamo i dodajemo. Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma