Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MAS 15 !:50
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Ned Svi 17, 2015 11:38 pm    Naslov poruke: MAS 15 !:50 Citiraj ovaj komentar

Evo usput uz Szent Istvana tu je i njegov krvnik, pri kraju. Materijal balza, forex, drvo i stiren.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 7:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična, svaka čast Smile

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
pacman69

Član od: 02 Lip 2008
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 1:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasno! Može li kratki opis izrade torpeda u tom mjerilu?
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imam i ja pitanje...si siguran da su glave bile crvene a ne crne ili sive, ili je to umjetnicka sloboda radi atraktivnosti?? Twisted Evil
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Minolovac 161

PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 5:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Normalno da nisam siguran, na muzejskom primjerku je torpedo u abšisanoj mesinganoj boji (da ga cigići vidiju). kako kad radim neki model pokušam prikupiti što više materijala s neta, našao dam modelček koji ima crvene bojeve glave i sviđao mi se. Dalje, svaki nacrt, a i model imaju razlike, tak da je ovo kompromis između nekoliko varijanti. Za osnovu sam uzel nacrt iz knjige Z. Freivogela Tauchgang um das K.u.K Schtlachtschiff Szent Istvan. Na tom nacrtu nema vitla na krmi i dubinske bombe su postavljene na klizaču, na drugim nacrtima toga nema. Opet, na tom nacrtu nema jarbola za zastavu, ali ima fotka gdje su svi nagurani na mostu i vidi se zastava, pa sam procijenio da je koplje pomično i po potrebi se diže, tak je kod mene. Ima još dvoumljenja, napravio sam kako mislim da je bilo, čak ni sačuvani brod u muzeju mi nije da baš mora tak biti, alde kak Sly veli ima umjetničke slobode.
Torpeda sam tokaril na bušilici iz drveta, na krmenom konusu ostavio mjesta za propelere (par protuhodnih) zapilio pilicom pod 45 stupnjeva i u žljebove ubacio listove. Ostalo je maložica, malo lim. Farbano je zlatnim auto sprejem, poslije nekog vremena bu dobil malo abšisanu površinu, a crveno je Revellova crvena.
I da, danas sam ga završil, još čekam mesingana postolja (imam lenog drejera kojeg s puškom moraš terati)

Na zadnje dvije sličice se već vide velike razlika, a na mojem nacrtu je i to drukčije. Ma ja ne robujem, idemo dalje
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 7:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da premalo komentiram gotove makete na ovom forumu (ne stignem, nažalost) ali ovo stvarno zaslužuje komentar! Smile odličan izbor modela, čamac stvarno ima prekrasne linije... a i još bolja izvedba, to je pravo maketarstvo! svaka čast Smile
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 7:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala, kolega Very Happy
Natrag na vrh
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 7:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan
Natrag na vrh
stari

Član od: 12 Lip 2012
Mjesto: Kastav
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 8:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fascinantno! Divim ti se i u snalažljivosti u izboru materijala.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 8:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa sam sam pital..... Embarassed
krasan je
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 8:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lipo, fini gliserić, bravo meštre!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Svi 18, 2015 11:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Predivan je, svaka čast. Dva prsta gore
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Svi 19, 2015 7:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepa maketa. Moje čestitke. Ako ćemo cjepidlačiti onda su samo upitne boje torpeda. O tome po forumima ima dosta rasprava, jer uvijek ima maketara koji bi naprosto voljeli da su neke boje bile onakve kakve im se sviđaju, a svi jako vole da su torpeda boje mjedi (mesinga) i da imaju crvene bojeve glave... pa se takve pogrešne informacije pojavljuju u literaturi i na referentnim crtežima i profilima u boji.
Crvena boja glave torpeda po većini uputa raznih mornarica označava vježbovni ili školski torpedo. U slučaju talijanske RM to također vrijedi, tako da bi za bojevi torpedo bolje odgovarala boja čelika odnosno boja mjedi (mesinga), jer su postojale i takve glave.
Niti tijelo torpeda nije od mesinga nego od čelika pa bi tako trebalo biti i obojano.
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Uto Svi 19, 2015 8:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se g. Frka, vidio sam dosta torpeda u prirodi i nijedno nije bilo od mesinga. Možda u svojim počecima... Dosta sam gledao ovu sliku i boja mi je jako čudna, ako je hrđavo željezo, baš i nije za muzej, ako je mesing ili bronca, onda je dosta korodirala i izgubila sjaj. Hvala za pohvale, uskoro ću dovršiti i jednoga u stotki uz Szent Istvana i taj će imati torpeda u boji metala sa crnom glavom Smile
http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://wwimodeller.co.nz/wp-content/uploads/2012/07/Italian-1917-Torpedo-Boat-MAS-15-7.jpg&imgrefurl=http://wwimodeller.co.nz/photo-walkaround-italian-1917-m-a-s-15-torpedo-boat/italian-1917-torpedo-boat-mas-15-7/&h=768&w=1024&tbnid=zyjeOecM6yscNM:&zoom=1&docid=tk3gxc8B4O14ZM&hl=hr&ei=FNhaVbbwHISC7gbegoO4Bg&tbm=isch
Neznam kaj je s TinyPicom, neće mi uploadati sliku, možda ova poveznica radi.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Svi 19, 2015 9:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo jedno dodatno pojašnjenje: Boja čelika treba biti boja uglačanog odnosno ispoliranog metala. Naime, iako se torpeda sa MAS-ova nisu ispaljivala iz torpednih cijevi nego su se bočno izbacivala sa nosača, bilo je izuzetno važno da torpedo za vrijeme kretanja kroz vodu ima što manji otpor i što pravilniju putanju, pa su se zato torpeda polirala i mazala sa masti radi zaštite od korozije dok su na brodu.

Prema tome, torpeda nikako ne bi trebala biti prošarana ruzinom odnosno hrđava, nego naprotiv, ispolirana do metalnog sjaja.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma