Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Ned Svi 17, 2015 11:38 pm Naslov poruke: MAS 15 !:50 |
|
|
Evo usput uz Szent Istvana tu je i njegov krvnik, pri kraju. Materijal balza, forex, drvo i stiren.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 1:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krasno! Može li kratki opis izrade torpeda u tom mjerilu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
imam i ja pitanje...si siguran da su glave bile crvene a ne crne ili sive, ili je to umjetnicka sloboda radi atraktivnosti??  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Normalno da nisam siguran, na muzejskom primjerku je torpedo u abšisanoj mesinganoj boji (da ga cigići vidiju). kako kad radim neki model pokušam prikupiti što više materijala s neta, našao dam modelček koji ima crvene bojeve glave i sviđao mi se. Dalje, svaki nacrt, a i model imaju razlike, tak da je ovo kompromis između nekoliko varijanti. Za osnovu sam uzel nacrt iz knjige Z. Freivogela Tauchgang um das K.u.K Schtlachtschiff Szent Istvan. Na tom nacrtu nema vitla na krmi i dubinske bombe su postavljene na klizaču, na drugim nacrtima toga nema. Opet, na tom nacrtu nema jarbola za zastavu, ali ima fotka gdje su svi nagurani na mostu i vidi se zastava, pa sam procijenio da je koplje pomično i po potrebi se diže, tak je kod mene. Ima još dvoumljenja, napravio sam kako mislim da je bilo, čak ni sačuvani brod u muzeju mi nije da baš mora tak biti, alde kak Sly veli ima umjetničke slobode.
Torpeda sam tokaril na bušilici iz drveta, na krmenom konusu ostavio mjesta za propelere (par protuhodnih) zapilio pilicom pod 45 stupnjeva i u žljebove ubacio listove. Ostalo je maložica, malo lim. Farbano je zlatnim auto sprejem, poslije nekog vremena bu dobil malo abšisanu površinu, a crveno je Revellova crvena.
I da, danas sam ga završil, još čekam mesingana postolja (imam lenog drejera kojeg s puškom moraš terati)
Na zadnje dvije sličice se već vide velike razlika, a na mojem nacrtu je i to drukčije. Ma ja ne robujem, idemo dalje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 7:13 pm Naslov poruke: |
|
|
mislim da premalo komentiram gotove makete na ovom forumu (ne stignem, nažalost) ali ovo stvarno zaslužuje komentar! odličan izbor modela, čamac stvarno ima prekrasne linije... a i još bolja izvedba, to je pravo maketarstvo! svaka čast  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala, kolega  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odličan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| stari
| | Član od: 12 Lip 2012 | | Poruke: 304 | | Mjesto: Kastav |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 8:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Fascinantno! Divim ti se i u snalažljivosti u izboru materijala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 8:30 pm Naslov poruke: |
|
|
pa sam sam pital.....
krasan je _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Svi 18, 2015 11:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Predivan je, svaka čast.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Uto Svi 19, 2015 7:54 am Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepa maketa. Moje čestitke. Ako ćemo cjepidlačiti onda su samo upitne boje torpeda. O tome po forumima ima dosta rasprava, jer uvijek ima maketara koji bi naprosto voljeli da su neke boje bile onakve kakve im se sviđaju, a svi jako vole da su torpeda boje mjedi (mesinga) i da imaju crvene bojeve glave... pa se takve pogrešne informacije pojavljuju u literaturi i na referentnim crtežima i profilima u boji.
Crvena boja glave torpeda po većini uputa raznih mornarica označava vježbovni ili školski torpedo. U slučaju talijanske RM to također vrijedi, tako da bi za bojevi torpedo bolje odgovarala boja čelika odnosno boja mjedi (mesinga), jer su postojale i takve glave.
Niti tijelo torpeda nije od mesinga nego od čelika pa bi tako trebalo biti i obojano. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Uto Svi 19, 2015 9:09 am Naslov poruke: |
|
|
Samo jedno dodatno pojašnjenje: Boja čelika treba biti boja uglačanog odnosno ispoliranog metala. Naime, iako se torpeda sa MAS-ova nisu ispaljivala iz torpednih cijevi nego su se bočno izbacivala sa nosača, bilo je izuzetno važno da torpedo za vrijeme kretanja kroz vodu ima što manji otpor i što pravilniju putanju, pa su se zato torpeda polirala i mazala sa masti radi zaštite od korozije dok su na brodu.
Prema tome, torpeda nikako ne bi trebala biti prošarana ruzinom odnosno hrđava, nego naprotiv, ispolirana do metalnog sjaja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|