Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 8:39 pm Naslov poruke: MiG-21 BIS, Zvezda 1/72 |
|
|
MiG-21 BIS, Zvezda 1/72
Od izlaska na tržište ova relativno nova maketa pljeni pažnju maketara sedamdesetodvojkaša, ako se mogu tako izraziti. Do sada je nekoliko proizvodjača izbacivalo Bis-a u meni omoljenom mjerilu, no niti jedan me se nije posebno dojmio, pa sam nakon zavirivanja u kutiju jednostavno je zatvorio i „vratio na policu prodavača“.
Napokon je stigla i u moje ruke ova Zvezda, a ja ću probati opisati svoje dojmove.
Popularnost ovoga zrakoplova očito ne pada več skoro pola stolječa. Za to vrijeme ne treba spominjati da nije prošao niti jedan veči sukob u Svijetu, a da jedna od varijanti 21-inice nije našla neku svoju ulogu. Nama, na ovim prostorima, je takodjer interesantan obzirom da se nalazio u sastavu ex-države već od 1962. godine.
„Bis“ spada u treču generaciju iz porodice MiG-ova 21, a svi znamo da je upravo taj model okosnica našega HRZ-a, kroz koje je prošlo 26 komada ovoga aparata, a 8 i dalje „čuva“ naše nebo.
Idemo sad na maketu.
U kutiji se nalazi 109 dijelova izlivenih u sivoj plastici i četiri transparentna, od kojih dva čine poklopac, odnosno vjetrobransko staklo kabine, druga dva su predvidjena kao stalak Panelizacija je ugravirana, osječa se blagi napredak usporedjujuči neke njihove ranije makete. Velika zamjerka na predhodni njihov MiG-21 pfm, su bila udubljenja nastala od izbacivanja iz kalupa, očito da su malo poradili na tehnologiji i nisu dopustili iste greške. To bi ukratko bilo vidjeno na prvi pogled, onako ne ulazeči u točnost detalja i mjerenje, jako lijepa maketa.
Sada čemo se malo pozabaviti gabaritima i detaljima same makete. Zanimljivo je to da sam za nacrte izvrnuo desetak knjiga sa temom MiG-a 21 bis, i nailazim na nevjerojatne informacije, čak tri podatka o duljini bez pitot cijevi, i to 14.1 m, 14.5 m i nevjerojatnih 15. 35. Naravno onoga zadnjega sam odmah deklasirao. Konvertirao sam si nacrte u prve dvije kombinacije, i jedno je sigurno, meštri u Zvezdi su koristili podatak od 14.5 m. Kod raspona krila su se očito svi dogovorili i on je „kažu jednoglasno“ 7.15 m.
Pomalo subjektivno za usporedbu sam odabrao nacrte iz PKL-a, doimili su mi se kao najbolji, no ni oni iz „aviaMastera“ ili „pod lupe“ se ne razlikuju punu, tolerancije su možda za koju desetinku pomaknut panel, uglavnom ništa strašno.
Kad provjeravamo makete prvo pregledamo trup, odmah se susrečemo sa prvom greškom, dulji je za 3mm, tražim grešku, prostori stajnoga trapa su dobro pozicionirani, kabina takodjer, no prednje zračne kočnice su dulje, to i nije toliki problem za skratiti, pošto je u korjenu dobro pozicionirana, no očito je tih par milimetara razlog nešto duljega trupa. Pojedini paneli imaju male tolerancije, no ništa neizvedivo, ako se pravi maketar malo zainati.
Sljedeča greškica je konus usisnika zraka, no malom intervencijom šmirgla i poliranjem rješavamo problem. Antene su dobro pozicionirane i točne. Krila, gotovo savršena, tek jedan panel na zakrilcima, malo pomaknut. Horizontalci takodjer zaslužuju visoku ocjenu.
Vertikalac, koji je konturno točan, trebalo bi malo doraditi panele, nešto oduzeti, a nešto dodati. Karakteristična grba BiS-a je takodjer konturno točna. Zanimljivo je to da su grba i vertikalac dani na zasebnom „stablu“, moguče je da u Zvezdi pripremaju neku novu varijantu dvadesetjedinice, hm možda SMT.
Sada čemo se pozabaviti malo sitnijim detaljima, „nos“ ili poklopac radara je napravljen točno, prednja i glavne noge stajnoga trapa su napravljene takodjer dobro, profili guma su takodjer dobri, fali tek pokoji detalj na velikim felgama, pitot cijev je dobra, no osobno ću na svojoj korigirati mjernu cjevčicu jer je na maketi predimenzionirana, te treba dodati prednja mala krilca. Kabina je jednostavna, treba je doraditi, no i nije tako loša, sa izbacujučim sjedalom se svakako trebamo pozabaviti.
Da još napomenemo nosače naoružanja i naoružanje. Svi su nosači točni i tu ne treba tražiti dlaku u jajetu. Od naoružanja se dobiju dvije rakete R-60, dvije K-13, dva lansera UB-16-57 i kontejner sa GŠ-23 topom, relativno dobre kvalitete.
Podvjesna oprema me razočarala, nadao sam se BAK-u od 800 litara, no daju nažalost samo stari spremnik za gorivo od 490 litara, i dodatne raketne spremnike za kratko uzljetanje.
Vjetrobransko staklo je dobro i relativno točno, koja desetinka nam vjerujem ne znači puno. Veliki poklopac je dobar, tek zadnji konus traži malu intervenciju ako želimo 100%.
Sastavnice srečom ne uzimamo kao mjerilom makete, no sljed sastavljanja koji nam predstavlja tim iz Zvezde je korektan, ilustrativni prikaz ne obiluje detaljima, tipično za Zvezdu.
Najsmješniji dio ove sastavnice je prikaz shema koje nam nude. Ne mislim pritom na same maskirke već na to da su uz maketu MiG-21 BIS dali ilustracije za MiG-21PF, strašan propust, no dobro mi ionako radimo naše i znamo kako izgleda BIS.
Od naljepnica, odnosno maskirki nam nude jednoga finca MG-125, poljaka 9494 i rusa, plavi 21.
Da na kraju rezimiramo ovoga zvezdinoga MiG-21 BIS, meni osobno se svidja, a usporedno sa ostalima radi se o najboljoj maketi ovoga lovca, naravno ima i tu greški, no nije potrebno kupovati dvije različitih proizvodjača da dobijemo jednu.
Nadam se de će se naš uvoznik Zvezde pobrinuti da ih uveze u dovoljnom broju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 8:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo! Mnoštvo korisnih informacija koje će sigurno dobro doć svima koji se odluče za ovu maketu. Sve pohvale na urađenom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast !
Vrlo iscrpno i do u detalje sročena recenzija .
Mislim da o njoj se nema apsolutno što dodati .
Sve pohvale .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 9:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| imwhoim01 Napisao/la: | | Eh, da je 48ica bio bih prvi koji bi ju kupio.. |
Nebi, nebi , možda drugi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 9:59 pm Naslov poruke: |
|
|
E sad jedno glupo pitanje. Možeš li mi skenirati one nacrte na kojim vidim kočioni padobran, te okačiti ovdje? Ima li nacrt kočionog padobrana iz neke druge perspe izuzev ove koja se vidi na prvoj slici? _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 11:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: | | E sad jedno glupo pitanje. Možeš li mi skenirati one nacrte na kojim vidim kočioni padobran, te okačiti ovdje? Ima li nacrt kočionog padobrana iz neke druge perspe izuzev ove koja se vidi na prvoj slici? |
Mogu ja okačiti te nacrte ovdje, no bilo bi bolje da ti ih pošaljem emailirano, možda bi ti bolje koristio u punoj "rezi". Ako si mislio na bokocrt zaustavnoga padobrana moram pogledati po publikacijama, ali mislim da ga nema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2444 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 12:57 am Naslov poruke: |
|
|
| imwhoim01 Napisao/la: | Eh, da je 48ica bio bih prvi koji bi ju kupio  |
To i ja kažem.
Inače, Tiger, recenzija je za 5.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 1:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Pa dobro dečki, vidim da si želite tu 48icu, pa kaj ona Academy nije dobra? Kaj nitko nema da vam je poslika i napravi recenziju? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
| tiger Napisao/la: | | 0viking0 Napisao/la: | | E sad jedno glupo pitanje. Možeš li mi skenirati one nacrte na kojim vidim kočioni padobran, te okačiti ovdje? Ima li nacrt kočionog padobrana iz neke druge perspe izuzev ove koja se vidi na prvoj slici? |
Mogu ja okačiti te nacrte ovdje, no bilo bi bolje da ti ih pošaljem emailirano, možda bi ti bolje koristio u punoj "rezi". Ako si mislio na bokocrt zaustavnoga padobrana moram pogledati po publikacijama, ali mislim da ga nema. |
Ak nađeš:
viking@hi.htnet.hr
Ako ne... nikom ništa. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 31, 2006 3:06 am Naslov poruke: |
|
|
Od danas sam i sâm ponosni vlasnik ove makete, pa čisto da ukratko s vama podijelim svoj "inbox" dojam.
Moram reći da me bez obzira na pozitivnu i iscrpnu Tigerovu recenziju maketa vrlo ugodno iznenadila. Uživo izgleda bolje!
Nedavno sam "riješio" Fujimijevog bisa kojeg sam valjda više od desetljeća "čuvao" na svom skladištu i moram priznati da mi je bilo pomalo i krivo što je otišao (a svoju finalizaciju/promociju nije dočekao...), pa sam i s pomalo strepnje čekao da mi stigne ovaj Zvezdin, međutim od danas mi više nije žao (još sam i 10,00 kn u plusu...)!
Kao što je i naveo Tiger, ima tu stvari koje se bi se mogle/trebale/morale (ovisno o afinitetima maketara) popraviti i/ili doraditi, ima tu stvari (bolje reći sitnica) za koje mi se ne sviđa kako su izvedene - pa ću ih vjerojatno korigirati, ali ovo je maketa koja će zadovoljiti sve kategorije maketara: one koji pošto-poto žele što prije imati "bisa" u vitrini pa će to (uz pažljivo sklapanje i korektno bojanje+efekt/weatering tehnike) s vrlo zadovoljavajućim rezultatom riješiti na OOB način, zatim one koji se vole malo igrati i testirati svoja umijeća i spretnosti pa će neke detalje vlastoručno "istesati" i dotjerati, ali i one perfekcioniste koji će već po "defaultu" odmah posegnuti za nekim (budućim i oečkujućim) popunidbenim setom - pa će i aftermarket produkcija moći trljati ruke... Zvezda (bez obzira na moje kolokvijalne pohvale) nije ni na njih zaboravila...
Ono što me se posebno dojmilo jest finoća panelizacije, odn. decentnost Zvezdine obrade površinskog "looka" - prilična 1/72 mjerilu, kojeg je "au contraire" npr. Revell na svom f-13 s onim nesmiljenim "štosanjem" zakovica/šarafima (w/e) uz panele "blagdanski" nakitio do te mjere da dosljedni maketar mora razmišljati o tome da to sve pokita i/ili obnovi... Zvezda je time ostavila mogućnost da maketar sam procijeni da li će nastojati slijediti realnost mjerila i ne dodavati ništa ili će efekta radi - to sâm i decentno uraditi u skladu s dispozicijom koje ovo mjerilo dopušta...
Sve u svemu, na one (xy broja...) Condore, Mastercraftove, KP-ove, pa i Fujimije koje ste godinama kumulirali u svojim zalihama možete zaboraviti, odn. dati djeci (ili sâmima sebi ako ste "izvan prakse") da se s njima igraju ili vježbaju tehnike, jer tko ih do sada nije započeo vjerojatno - kad "uživo" vidi inbox ovog Zvezdinog "bisa" - niti neće... Isti je jednostavno "1/72 must have" za sve fanove HRZ-a (naravno i one JRV-a, rusofila i ostalih, etc.)...
Ocjena: zasluženih i čvrstih: (od 5 mogućih) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| martin
 | | Član od: 12 Ožu 2006 | | Poruke: 420 | | Mjesto: Vrsar |
|
Upisano: Ned Pro 31, 2006 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljepa recenzija Tiger, isto tako nadopuna prelude!
Imam poslikan fujimijev kompletno no , nisam toliko stručan poznavaoc 21 kao vi da pišem recenziju no ako ste zainteresirani mogu staviti fotke i malo opisati situaciju možda radi usporedbe? _________________ U radu:
P-40, mig21 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Pro 31, 2006 2:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Martine to bi bilo super, javi ako trebaš nacrte, mogu ti ih mailom poslati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 31, 2006 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| martin Napisao/la: | Ljepa recenzija Tiger, isto tako nadopuna prelude!
Imam poslikan fujimijev kompletno no , nisam toliko stručan poznavaoc 21 kao vi da pišem recenziju no ako ste zainteresirani mogu staviti fotke i malo opisati situaciju možda radi usporedbe? |
Nije nadopuna Martin, jer je Tigerova recenzija toliko korektna da bih je mogao "nadopuniti" jedino nekim "in progress" nastavkom, nego jednostavno moja osobna impresija maketom.
Uzgred moj post možda djeluje kao da radim za nekog tko će uvoziti ovu maketu (nije, nitko me ne plaća ... ), međutim, moram naglasiti da ne razumijevate da je ova maketa toliko ultimativno savršena, već je jednostavno za koplje ispred onog što sam do sada od potencijalnih biseva vidio i imao u 72-ojci.
Isto tako ne bih želio da neki ovu moju impresiju Zvezdom shvate kao poticaj da bace npr. Fujimija u smeće ili da ga pošto-poto krenu prodavati u bescijenje...
1. moj je savjet, ako ne uspijete istog prodati za cijenu Zvezde > + kn (i to pretpost. onom tko nema pojma o Zvezdi ili ima nepokolebljiv Fujimi fetiš), složite ga onakvog iz kutije u jedan vikend (jer sklopivost te makete to dopušta)- bez ikakvih suvišnih kirurgija i imati ćete vrlo solidnog MiG-a u vitrini.
2. ne vidim razloga da sada (u dijelovima) fotkaš tog Fujimija, pogotovo ne u komparaciji sa Zvezdom (+ toga nemaš Zvezdu kod sebe da bi kvalitetno mogao povlačiti komparacije), dakle, poslušaj me i vrati se na točku 1 i složi Fujimija i stavi fotke gotovog na forum. Bit će korisnije i za tebe, a i za ostale da vidimo i pročitamo takve tvoje impresije iz prve ruke... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Uto Sij 02, 2007 8:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| tiger Napisao/la: | | Pa dobro dečki, vidim da si želite tu 48icu, pa kaj ona Academy nije dobra? Kaj nitko nema da vam je poslika i napravi recenziju? |
evo ja cu napravit i za Academya recenziju.skoro je vec gotovo moram jos tekstualno popratit i to je to.u iducih dan-dva,bit ce na forumu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| martin
 | | Član od: 12 Ožu 2006 | | Poruke: 420 | | Mjesto: Vrsar |
|
Upisano: Sri Sij 03, 2007 12:01 am Naslov poruke: |
|
|
Prelude , slažem se s tobom, planiram još malog spita napraviti , jer sam odlučio u akrilu napraviti 21-nicu , a spit mi je trening, pa ću staviti fotke!
No moram reći iako nisam toliki poznavaoc maketa kao ti , da mi fujimiiev izgleda isto izuzetno kvalitetno po izradi, a što se tiće točnosti ... tu ne mogu dati nekakav komentar, no vjerujem da će u mojoj zbirci lijepo predstavljati naš HRZ! _________________ U radu:
P-40, mig21 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|