Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 25, 2012 2:40 pm Naslov poruke: ZNDH Bu-131 7501 |
|
|
Evo već duže nismo ovdje imali nikakve konstruktivne rasprave pa se nadam da ću ovime potaknuti jednu, odnosno nadam se da ćete ovdje postavljati slične upite i fotke ZNDH Bu-131...
Dakle mući me Bu-131 crni 7501 jel sam nedavno nabavio maketu i radio bih dotićni aparat, al me muće neka pitanja:
(ovdje ću postaviti fotku iz knjige Frka,Novak,Pogačić -"Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 41-45" namjerno loše kvalitete da me se ne optužuje za zloupotrebu fotki ,pretpostavljam da svi zainteresirani za raspravu imaju doma knjigu pa će moći pogledati u svom primjerku potrebne detalje)
Dakle na str. 84 se nalaze dvije fotke na kojima se nalazi dotićni aparat iz približno istog kuta ,ali ono što mene mući je grb sa donje strane krila na gornjoj fotki se on nalazi više prema trupu ,a na donjoj više prema vrhu krila, jel ima kakva naredba kojom se mijenao položaj grba,radi li se o premještanju grba prilikom farbanja žutog vrha krila ,iako mislim da ih Bu-131 nisu imali, il se čisto radi o zamjeni krila poslje nekog udesa???
U knjizi ima još par fotki dotičnog aparata npr. ,na str.268 gdje se vidi sa desne strane trupa crtež lastavice (možda je to udes zbog kojeg je mijenjano krilo) ,mene zanima koliko je vjerovatno da se "lastavica" nalazi i sa lijeve strane ,pošto ju na gore spomenutim fotkama ne nazirem???
Na str.242 se nalazi fotka aparata navodno 7507 sv. plave boje, iako se meni u mom primjerku knjige ćini da se radi o 7501, mogu li mi drugi imaoci knjige to potvrditi odnosno opovrgnuti....
I treće boja Bu-131, znam da se radi o nekoj svjetlo sivoj nijansi ,a mene zanima dali se zna dali su Buckeri farbani tvornički u neku RLM sivu ili su takvi školski avioni bili izuzeti iz RLM standarda ako su prodavani trećoj strani..... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Lis 25, 2012 3:44 pm Naslov poruke: |
|
|
mogu samo potvrdit da se na fotki sa str. 242 nalazi 7507
a prva fotka i fotka udesa ima i drugaćiji font 7-mice na nosu u odnosu na drugu fotku s tvog posta _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Lis 25, 2012 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | a prva fotka i fotka udesa ima i drugaćiji font 7-mice na nosu u odnosu na drugu fotku s tvog posta |
Da i ja imam tu sumlju ,jel mi se ćini i da na ovoj stranici, gdje su dvije fotke ,gornja predstavlja drugi avion koji je dobio 7 il ranije bojanje 7501 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 8:18 am Naslov poruke: |
|
|
Zar ti brojevi na kapotazu nisu predstavljali broj aviona u skoli jedan je iz skole u Borovu a drugi je s nekog drugo aerodroma samo je bio u prolazu preko Borova ili tamo radio neke krugove?
Pa postojale su isto tako i dvije zelene 15 Bf-109E u zrakoplovnoj legiji. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 10:52 am Naslov poruke: |
|
|
Nemoj se previše zamarati-isti avion u različitim periodima službe. Napravi kako vidiš na fotografiji u kojoj ti se varijanti najviše sviđa... I mrvica pravopisa-ne kaže se sumlja, nego sumnja.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok ajmo reći da je to najlogičnije neke fotke su snimljene ranije neke kasnije u službi, ali koja je onda boja u igri? I dalje niko nije komentirao radi li se o RLMu il neka random siva? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 10:22 pm Naslov poruke: |
|
|
A siva je ista kao i ovaj njegov malo jaci braco porkaj Bu-133.
A koja je to siva tocno (ili barem priblizno) i mene zanima?
Na nekim sastavnicama sto se mogu naci po netu RLM02 ali na CB fotki bi tada trebao biti nesto tamniji a ovaj bas djeluje sivo.
Recimo za ovaj madarski isto stoji da je RML02 a nije niti blizu sivoj( no opet kolioko je za vjerovati profilima) ali to je boja kojom su u tvornici bojani.
A uz to se spominje da su skolski avioni bili srebrni ali pretpostavljam da je to predratni period. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lis 27, 2012 8:29 am Naslov poruke: |
|
|
| U knjizi Ratno zrakoplovstvo NDH je foptka jednog od nasih Bu-131 u boji (str 316). Nije RLM02 nego najobicnija svjetlosiva, tipa Humbrol 64 ili tako nesto... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Lis 27, 2012 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
E upravo to mene mući ,negdje sam pročitao da se radio o RLM 02 ,ali po toj kolor fotki iz knjige i raznim profilima što se crtaju meni to više vuče na ,recimo, RLM-63 Lichtgrau. E sad, pitanje za znalce koji prate te zakonitosti ,da li postoji kakav propis o farbanju školskih aviona u tu RLM-63? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Lis 27, 2012 4:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Znaći ,ipak je moguć i RLM 63  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 27, 2012 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma ne. Ofarbaj 02. Zaboravi te objavljene fotografije u boji. Odaberi jedan izgled zrakoplova i tak napravi maketu. Vidio sam fotografije Jungmanna u Borovu bez registarskog broja, i tko zna još čega...tek pristigli, tvornički nov zrakoplov. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Lis 27, 2012 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Marko si siguran za RLM 02, imaš neki pisani dokaz ? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 11:01 am Naslov poruke: |
|
|
RLM 02 definitivno. Tvornički obojano, po tada važećim propisima za vježbovne avione. Prijeratne boje zaboravi, jer odavno nisu više bile u upotrebi. Inače RLM 63 je slična, ali nešto malo tamnija od RLM02, a dugo vremena je miješana po literaturi i od strane proizvođača boja sa eksportnom prijeratnom svijetlo sivom bojom. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 1:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Prema pisanju K.A. Merricka i T.H. Hitchocka u njihovoj svevremenskoj knjizi The Official Monogram Painting Guide to German aircraft 1935-1945 stoji da bojanje lakih zrakoplova prolazi 5 faza bojanja.
Prva faza bi bila od stvarnja Luftwaffe do 1937. u boji RLM 05 Lasur (krem), druga faza, a smatram da i ovaj Bücker spada u tu kategoriju bojaju se nestandardnom Lichtgrau, a poslje sredine 1938. novoproizvedene Njemci bojaju u Dunkelblaugrau, također ne standardnizirana prema RLM-u.
Obzirom da imam originalne čipove tih boja koje autori navode, mogu vidjeti da je ta svjetlo-siva dosta slična toj RLM 63, pa vjerojatno i zato u literaturi, a pogotovo na internetu se pojavljuje taj podatak da se radi baš o toj boji, ali ponavljam, to nije ta boja.
Ta boja spada gotovo u isti spektar sa tim RLM63, no zamislite je trunkicu tamnijom.
Od početka rata '39. pravilo je da se I školski zrakoplovi bojaju u splinter 65/70/71, ali za novoproizvedene, no tek nakon 1941. zbog uštede i ratne proizvodnje se prelazi na bojanje novoproizvedenih zrakoplova sa RLM 02 bojom kao "službenom" za školske zrakoplove Luftwaffe.
Poprilično je to konfuzno bilo u tome kratkom vremenu, no tada su u Njemačkoj proizvodili školskih zrakoplova gotovo isto koliko i borbenih, pa je razumljivo da vlada toliko šarenilo u bojanju.
No da se vratim na ovoga Jungmanna za kojega ne možemo sa sigurnošću reći je li stigao kao dopuna u zrakoplovne škole poslje '41. ili je dio njemačkoga plijena u JRKV, pa tako stigao u NDH. Obzirom da se pojavljuju dvije fotografije sa eskadrilskim brojem 7, tu bih rekao da je onaj u hangaru svjetlo sivi, a ovaj u zraku RLM02. Naravno da promjena pozicije šahovnice ne garantira tu moju misao, no Jungmann je u školskim jedinicama bio potrošna roba i od tuda pretpostavka i još jedna mogućnost da se radi od drugom aparatu.
Pretpostavljam da sve koje zanima ova tema imaju imaju F-N-P knjigu "Zrakolpovstvo NDH 1941.-1945.", pa na strani 227 na fotografiji u sredini možete vidjeti poredane Jungmanne u liniju. Treći zrakoplov nedvojbeno odudara od prva dva u boji, ona je tamnija i po mome mišljenju se radi o bojanju u RLM02, dok druga dva su svjetlija. što je pretpostavka da su u svjetlo sivoj nijansi.
Za svoje pojmove sam dosta tipkao, nisam imao namjeru filozofirati, ali mislim da se ne može olako napisati radi se o 02 i to je to. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|