Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 12:14 pm Naslov poruke: Par savjeta oko odabira 1/350 broda |
|
|
Trebao bih par savjeta oko nedoumica koje imam vezane za naslov ove teme
Naime želja mi je sklopiti neki 1/350 "brodić". Nažalost dvije koje mi se najviše sviđaju morao sam eliminirati zbog troškova kupnje koje trenutno ne mogu u ovom trenutku financirati. To su nosač aviona U.S.S Enterprise i ovaj japanski bojni brod Yamato. Obje mi izgledaju fenomenalno.
E sad ono kaj sam onako stavio u neki svoj dozvoljeni buđet bili bi njemački brodovi "Tripitz" i "Bismarck", te američki bojni brod "New jersey" (BB-62).
Prva moja nedoumica mi je proizvođač da li ići na Revell ili Tamiya. Vidim da ovaj New Jersey ima u obje izvedbe pa me zanima da li netko ima iskustva baš s tim modelom pa da može reći par riječi.
E sad, na Revellovoj stranici ima preporučene boje koje su za ovaj model, ali na Tamiya stranici nisam našao, da li se te boje mogu primjeniti, ili možda ovi nude nešto drugačije (pošto su i jedna i druga maketa iz 1982. godine pretpostavljam da su onda i boje iste).
Eto to bi bile moje dvojbe pa eto ukoliko mislite da negdje griješim ili ne razmišljam dobro slobodno me ispravite Hvala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 19, 2015 10:44 am Naslov poruke: |
|
|
Za new Yersey ne znam, ali kako su ti opcije i Bismarck i Tirpitz, bez puno razmišljanja kupi Revell. Makete su novijeg datuma i puno bolje i detaljnije od prilično starije Tamiye. Što se tiče proračuna za nabavu maketa brodova 1/350, on ubrzo "pada u vodu", ako hoćeš napraviti zaista kvalitetnu maketu, jer se makete brodova praktično ne isplati započinjati bez aftermarket metalnih topova i PE ograda. Posebno sve starije makete imaju loše odlivene topove koji često izgledaju toliko loše da narušavaju izgled cijele makete (jaki šavovi od odljeva, premaknuća, ovalni umjesto kružnog presjeka, nema šupljeg otvora cijevi...). Svaki brod ima gomilu ograda koje su u mjerilu vrlo tanke i male, tako da odlivene u plastici izgledaju jako predebelo i predimenzionirano, jer je nemoguće brizgati plastiku da bude tako tanka. Možeš, naravno, sam raditi te ograde, ali to je vrlo dugotrajan i pipkav posao sa neizvjesnim rezultatom, ako nemaš već puno iskustva i dobro opremljenu radionicu. Nije jednostavno ni montirati PE ograde, ali je to ipak jednostavnija opcija. Što se tiče boja kamuflaže, nikad nemoj previše vjerovati proizvođačima. Bolje je konzultirati literaturu i tablice boja na netu kako bi našao ton koji odgovara, bez obzira na proizvođača boja. Za New Yersey je to kompleksna tema, jer je dugo bio u službi, pa je za vrijeme ww2 imao više bojanja (u USN tzv. Measure), a bio je u službi i kasnije dugi niz godina, pa prvo moraš odlučiti iz kojeg perioda ga želiš raditi... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Pon Sij 19, 2015 1:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Privukao me ovaj New Jersey iz Revella, jer vidim da ima baš metalne cijevi za topove ... ostalo moram priznati da ne razumijem previše:
- Includes photo-etched parts
- Includes metal barrels for the guns
- Includes self-adhesive wooden decking
- Metal anchor chain
- Armament corresponds to the year 1982
- One-piece hull
- Detailed decks
- Authentic 40.6 cm (16 inch) guns in three rotatable turrets
- Faithfully reproduced 12.7 (5 inch) cm guns in six turrets
- Aft launcher for Tomahawk cruise missiles
- Four-tube launcher battery's for Harpoon missiles
- Four 20 mm Phalanx Gatling guns
- Propulsion system with four propellers
- Detailed superstructures
- Radar mast
- Two Sikorsky SH-60B Sea Hawk helicopters
- Display stands
- Colored instruction for painting
Piše da je njihov baziran na 1982 godini i da su naljepnice iz tog perioda... _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Sij 19, 2015 1:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Tu piše da u kutiji imaš sve što je potrebno, ovo je maketa sa uključenim dodacima koje inače treba posebno kupovati. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Sij 19, 2015 2:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Kako kažu-bez alata nema zanata..  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Uto Sij 20, 2015 8:54 am Naslov poruke: |
|
|
Gledam sad na ovoj CRO-HOBBY internetskoj trgovini da su kod njih Academy Tirpitz u mjerilu 1/350 oko 250kn, što je u pola manje nego recimo od Revella... Da li je toliko lošiji ili jednostavno je tako kretanje u cjeni ?? _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Uto Sij 20, 2015 9:35 am Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | | Gledam sad na ovoj CRO-HOBBY internetskoj trgovini da su kod njih Academy Tirpitz u mjerilu 1/350 oko 250kn, što je u pola manje nego recimo od Revella... Da li je toliko lošiji ili jednostavno je tako kretanje u cjeni ?? |
Academy Tirpitz je kopija Tamiye. Kupi Revell, dobro ekipa kaže.
Ako bi relativno jeftino (cca 250) a vrlo kvalitetno traži u CRO-Hobbya npr. Warspite 1/350, Academy. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Sij 20, 2015 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
Graf Spee je isto dobra maketa od Academya u 1/350, ali izbjegavaj Tirpitz ili Bismarck. Odnos cijene prikazuje više nego odnos u kvaliteti-Revell je zapravo jako jeftin u odnosu na kvalitetu koju nudi, a Tamiya je precijenjena. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Uto Sij 20, 2015 1:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| btw, ako će ti trebati svrdla za bušenje rupica, u mulleru imaš kopiju excell skalpela za 20 kn, u njega se odlično daju učvrstit manja svrdla. a svrdla imaš u bauhausu i sličnim dućanima 0.5, 1, 1,2 itd mm, a manja od toga imaš po dućanima sa alatima za elektroniku. e sad, ne znam koliko toga je dostupno tam blizu tebe... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Sij 20, 2015 11:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Tamiya Bismarck je sasvim ok maketa za pocetnika, bilo koja Tamiya u 350 ce bit dobra. Bismarck od Revella je bolji to stoji, neznam kakve su cijene sad ali ako nije puno skuplji ni on nebi bio los izbor.
Academy Warspite je isto jako dobra maketa, kao i USS Indianapolis.
Imas i Trumpeter makete u 350.
Ja bi ti osobno preporucio neki jednostavni brod koji ima unutra vec Photoetch set tako da imas sve u kompletu. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 8:10 am Naslov poruke: |
|
|
Mozes kupit manji brod u 350, recimo do 30_40cm bit ce bolji od 1/720, i naucit ces se. Ako mozes na Ebayu kupovat trazi malo, imas malih brodova vec od 100kn _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roland
 | | Član od: 11 Kol 2013 | | Poruke: 404 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Uto Sij 27, 2015 9:27 am Naslov poruke: |
|
|
Moj savjet ako nikada nisi slagao brodove !
Kupi bilo koji jeftiniji brod i započni trebat će ti puno alata a pogotovo se pripremi za farbanje jer to je na brodovima jako zahtjevno i vidljivo
Badave ti svi dodaci i ograde i palube ako to nije stručno pofarbano
Vjeruj mi veči trošak su lijepila kitovi prajmeri boje efekti fini kistovi kompresor AB
Itd moraš računat i postolje sa vetrinom koje koštaju više od broda...
Radim to svaki dan pa znam o čemu govorim!
Samo hrabro započni bilo koji brod pile i ja smo tu 24h ako treba neka pomoč ili savjet _________________ pozdrav ROLAND |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|