Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 1:39 pm Naslov poruke: Općeniti savjeti i pitanja (bojanje, lakiranje, decals ...) |
|
|
Evo isprike moderatorima ako sam nešto učinio pogrešno. Naime naslov teme je takav jer imam dosta općeniti pitanja koja me zanimaju pa nisam htio sad naslov okrenuti u jednom smjeru a postavljati pitanja u nekom drugom. Ovako ću sve stavljati u ovu svoju temu da mogu lakše pratiti.
Da ne spamam puno, samo da kažem da sam došao na ovaj forum ponajviše da naučim ponešto o maketama, o njihovom slaganju, bojanju, itd. O svemu ovome znam jako malo, pa eto da čujem od iskusnih maketara.
Pa eto da krenem, za početak sam od svoje drage dobio za božić jedan Revell gift set (US LEGENDS: 8th air force) sa tri aviončića u mjerilu 1:72.
Imam stvarno dosta pitanja i nepoznanica, ali eto da ne bacam bombe krenut ću redom.
1.) Općenito me zanima koja je razlika između proizvođača maketa - Revell, Italeri, Academy (za te sam čuo do sad). Ima li među njima velikih razlika, da li je u pitanju kvaliteta izrade dijelova, da li je u pitanju možda neka oprema ili nešto sasvim drugo ?
2.) Primjetio sam kad sam već kupio da sam na prvoj maketi miješao tipove boja, što mislim pod time? Pa koristio sam tri boje koje sam dobio u setu (akrilne, vodene ili kak već stručno se to zove) a još tri boje koje sam dokupio bile su emajl boje. Mislim da je sve prošlo ok, jer sam između korištenja boja ostavio dosta vremena da se to osuši. E sad ja sam spojenu maketu i djelove bojao odmah, nisam nanosio ništa prije bojanja, nisam ni sa šmirgl papirom obrađivao. Da li sam tu napravio neku veliku grešku, i što bi bilo najbolje tu napraviti ?
3.) velika nepoznanica mi je lakiranje. Vidio sam dosta tih "orginal" lakova ali kako ja ne mislim ići na nikakve izložbe, niti natjecanja, tražim najpovoljnije riješenje a da je to ok. Kakav bi u tom slučaju lak preporučili i možda me uputili ako ima neka tema sa savijetima kako najpravilnije to izlakirati itd.
4.) Naljepnice. koliko sam pročitao u putama da se one stave u vodu, kad otpadnu stave se na avion i puste da se osuše, nema spominjanja nikakvog ljepljena ili nešto. E sad dogodilo mi se da mi se par dana poslije neke otpadnu same od sebe. Di sam pogriješio?
Eto kad savladam te neke osnove ići ću dalje sa pitanjima i savijetima oko neke podloge, nosača ili slično... Znajte da ne tražim da mi sad pišete tu romane i dajete sve na gotovo, ako imate neki link na temu ovdje na forumu ili negdje drugdje slobodno mi postajte da čitam... Kažem volio bih naučiti sve kako treba da ne radim stvari na pola i tako Eto unaprijed hvala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo ja ću kratko jer nemam vremena, pa će netko od kolega na šire:
1. Proizvođača ima jako puno, ali svaki ima i boljih i lošijih maketa, pa je najbolje raspiteti se baš za pojedini model koji želiš kupiti. Ima mnogo slučajeva gdje više proizvođača pakira identičnu maketu.
2. Također nema pravila. Neki bojaju prije, neki nakon ljepljenja.
3. Postoji jako puno tema na ovom forumu vezanih uz lakiranje koje je općenito dosta opširan problem, pa koristi tražilicu.
4. Sve si dobro radio. Ako su otpale, vjerojatno površina nije bila dobro pripremljena. Površina na koju idu naljepnice mora biti čista i lakirana sjajnim lakom ili bojom _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajmo ukratko:
1) Reputacija je relativna: ima i dobrih i loših Revellovih, Italerijevih, Academyevih, Tamiyinih, Hasegawinih, HobbyBossovih... maketa. Maketu dobrom čini, između ostalog, da je točna (dimenzijski i konturno), detaljna i da se dobro sklapa (dakle da se nakon sklapanja ne vidi gdje je jedan dio makete završavao a drugi započinjao, osim ako se taj spoj ne vidi i na pravom avionu). Danas nije problem naći recenziju neke makete na netu, a možeš pitati i na forumima.
2) Ne preporučuje se miješanje tipova boja, ali moraš biti apsolutno siguran da se neka boja u potpunosti osušila prije nego što ju prekriješ drugom i da otapalo boje iz gornjeg sloja neće "napasti" boju koja je ispod. Ovo vrijedi čak i za boje istog tipa, a kamoli za različite!
Miješanje boja različitog tipa u bočici, npr. da se dobije druga nijansa, na ide jer se u 99.9% slučajeva zbog raznih fizikalno-kemijskih procesa koji se pritom događaju, boja zgruša.
3) Lakiranje nije neophodno, ali je nekako korak koji "dijelo krasi". A i procedura "sjajni lak - dekali - završni lak" bitno povećava šanse da će dekali izgledati kao da su bojani, a ne kao loše prijanjajući dekali. Preporučujem Tamiyin sjajni lak u spreju, a kao završni tanak sloj dobro razrijeđenovog Revellovog br. 2 enamela.
4) Nikako ne puštaj naljepnice da odplutaju prilikom potapanja u vodu! Kao prvo, pomiješat će ti se ako ih je više, mogu se potrgati dok ih loviš po vodi i posudi, a i njihovo ljepilo će se skroz isprati i neće se držati za maketu (kao što se tebi očito dogodilo)!
Pravilna procedura je: potopiti ih u vruću (ali ne kipuću!) vodu na 30 s, zatim pustiti da odstoje 30 s, da ih se laganim dodirom može pomicati na papiru-podlozi i tada lagano, pomoću tankog kista, skliznuti na mjesto na koje treba ići na maketi. Za još bolje prijanjanje, može se koristiti tekućine kao što su Micro Sol i Micro Set, ili npr. Revellove tekućine za dekale koje ima za kupiti i kod nas.
Eto, na kraju baš i nije kratko, ali nadam se da će pomoći!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Da samo pojasnim ako čovjek nije 'doma' sa tekućinama za dekale (pod 4.) - te tekućine služe da
a) učine podlogu 'skliskijom' da sama naljepnica lakše istjera mjehuriće ispod sebe (tj. između podloge - površine aviona i naljepnice
b) (to je obično druga tekućina) da smmekšaju naljepnice/dekale da bi bolje prijanjali na podlugu ako je zakrivljena ili ima neke detalje (poput zakovica) i sl.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 2:45 pm Naslov poruke: |
|
|
uhuh
1. svaki proizvođač ima svojih dobrih i loših strana i reči da li je neki bolji od drugog je teško a u novije vrijeme (vjerojatno zbog štednje) puno proizvođača koriste isti kalup (kupuju jedni od drugih) pa u biti dobiješ istu maketu ali drugo pakovanje. Nadalje svi proizvođači (s dužom tradicijom) i dalje proizvode makete koje su nastajale i prije 30-tak godina pa i starije. Takve makete se uglavnom ne mogu usporediti s novima, s druge strane za neke tipove aviona niti ne postoje novi proizvodi pa su i ti stari dobri.
Dobra stranica gdje se može vidjeti povijest neke makete ti je npr. www.scalemates.com (na linku možeš vidjeti primjer stare Mig-21 makete)
A kad želim pogledati što se nalazi u kutiji najčešće to pronađem na ovoj stranici: www.model-making.eu
2. Pa prije bilo kakvih radova bilo bi dobro da plastiku opereš u vodi (sapunici) kako bi uklonio masnoću.
Ja osobno bojam tek nakon ljepljenja (naravno osim kokpita i večine sitnih djelova i naoružanja) mada ima i onih koji to odrade prije.
Neku veliku grešku (za prve makete) nisi napravio ali zbog boljeg konačnog dojma spojeve bi bilo dobro pobrusiti. Također prije boje nanesti primer (mada iako sam toga svjestan niti sam ga ne koristim).
3. Kao jeftin sjajni lak možeš koristiti Glanzer (ima za kupiti u Kauflandu 1l~30kn, sredstvo za lakiranje podova) - pretraži forum ima o njemu riječi
4. Prije ljepljenja naljepnica potebno je prelakirati sjajnim lakom (ili Glanzerom) - dobiješ glatku površinu na koju naljepnica bolje prijanja.
To što su tebi otpale naljepnice mi je čudno jer na mojim starim maketama 20+ godina i dalje stoje a tada nisam koristio lak niti prije niti poslije. Jesi li uopće istisnuo vodu ispod naljepnice kad si je položio na maketu? _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svoj četvorici na odgovorima. Neke stvari su mi puno jasnije. Krenut ću polako korak po korak.
Što se tiče proizvođača maketa vjerujem da makete koje ja gledam što se tiče cijena nude otprilike istu kvalitetu i da nema nekakvih većih razlika među njima.
Za miješanje boja sam i ja svjestan da sam pogriješio, ali kad sam ih već kupio neka se i potroše. Na kraju je sve ispalo ok, za sad bar. Na daljnjim projektima ću paziti pa i više računa voditi o bojanja. Vidim i u uputama da se za pola tih boja u maketama boje trebaju miješati. Za početak sam to preskočio i neću koristiti to na ovih prvih par maketa. Kad krenem nešto ozbiljnije i kad se uvježbam onda ok.
Što se tiče laka nije mi baš pri ruci trenutno Osijek i kaufland i ako odem u chemotehnu sa bojama i lakovima zanima me što trebam tražiti da bi mi to bilo ok ? i da li je strogo potrebno lakirati i prije i poslije ili je dosta samo prije recimo pa da bude ok ?
A što se tiče naljepnica, stavio sam ih sve na isti način. dvije su mi samo ostale malo duže u vodi i odljepile se, eli s njima nemam problema. Otpala mi je jedna naljepnica za repa, hehe.
I da skoro zaboravio, zanima me kada recimo bojam, i sad trebam povući ravnu crtu, s čime da si označim polje. Pokušao sam sa dvije stvari, prvo sam probao onom doktorskom ljepljivom trakom ali mi je ona malo promočila na par mjesta. Onda sam probao sa izolirkom, ali mi je ona na par sitnih mjesta propustila boju ispod sebe 
PergerCRO: poruka promijenjena dana: Sri Sij 14, 2015 3:22 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cromodeler
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 409 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
1. Svaki, ali doslovce svaki proizvođač ima dobrih i loših maketa . Naravno postavlja se pitanje što je kojem maketaru dobro ili loše. Nekima je bitna točnost makete ( u odnosu na original kojeg maketa predstavlja) .Nekima to nije toliko bitno, nego im više znači kvaliteta plastike i jednostavnost sklapanja, bez suvišnog kompliciranja i sastavljanja maketa od stotina dijelova.
2. Boje koje su na različitim osnovama ( uljnoj ili akrilnoj) se ne mogu međusobno miješati da bi dobili neku nijansu npr. Znači uljnu boju ( enamel) možemo miješati s drugom uljnom, ali ne s akrilnom. Vrijedi i za akrilne, međusobno se mogu miješati za dobivanje neke nijanse ili tona, ali se ne mogu miješati s uljenim bojama .
No namaz boje na nekoj bazi može se nanositi na namaz boje na drugoj bazi, pod pretpostavkom da se taj prethodni namaz dobro osušio.
2a. Što se tiče bojanja i ljepljenja:
sitni dijelovi se bojaju prije sastavljanja ( tipa sjedalo, instrument ploča i slično. Ljepilo ne prima na obojenu plastiku !! Upamtite , ono što mi maketari zovemo ljepilo, u biti je otapalo, koje rastopi plastiku na mjestu gdje je nanešeno i tako se dva rastopljena dijela spoje jedan s drugim ( nešto slično kako zavarivanje metala) . Nakon što otapalo ishlapi i spoj očvrsne( otvrdne), ako ima viška rastopljene plastike na spoju, on se uklanja brušenjem.
3. Lakiranja se obavljaju iz dva razloga : da bi se dobio jednolični ton na maketi i da se pripremi podloga za naljepnice (dekale,preslikače ili kako god ih zvali)
4. Tehnologija izrade naljepnica je da se prvo na podlogu stavlja tanki sloj ljepila koje je topivo u vodi,na to ide sloj prozirnog filma,te na kraju boja ili boje. Ljepilo je suho dok ne dođe u dodir s vodom, no ako je predugo u vodi, rastopi se !
Naljepnice se preporuča izrezati s "dekal plahte" pojedinačno i stavljati jednu po jednu. Dovoljno je potopiti u toplu vodu na par sekundi i onda izvaditi i pričekati da se naljepnica slobodno pomiče po svojoj podlogi. Tada ju treba "kliznuti" na maketu, namjestiiti s kistom ovlaženim s vodom . Kad je na svom mjestu, blago je stisnuti (npr. komadićem papirnate maramice)da izađe višak vode i pustiti da se suši. Što je glađa podloga, to će naljepnica bolje prionuti, zato se preporuča naljepnice stavljati na površinu koja je polakirana sjajnim lakom.
Pustiti da se osuši i nakon tog ide završni lak _________________ Darko Belaj
tajnik MK "David Schwarz" - www.mkdavidschwarz.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: |
Što se tiče proizvođača maketa vjerujem da makete koje ja gledam što se tiče cijena nude otprilike istu kvalitetu i da nema nekakvih većih razlika među njima. |
Sigurno nije točno. Makete istog proizvođača u istom cjenovnom rangu mogu varirati od izvrsne do kriminalne. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: | | PergerCRO Napisao/la: |
Što se tiče proizvođača maketa vjerujem da makete koje ja gledam što se tiče cijena nude otprilike istu kvalitetu i da nema nekakvih većih razlika među njima. |
Sigurno nije točno. Makete istog proizvođača u istom cjenovnom rangu mogu varirati od izvrsne do kriminalne. |
Eto još jedna stvar koju sam loše procjenio, ali eto sad znam  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ma u ovoj fazi, kupuj najjeftinije i uci se. Za sve tehnike youtube ti je prijatelj. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
 | | Član od: 05 Pro 2007 | | Poruke: 1981 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Za trake, najbolja ti je Tamiyina, ali isto tako i lakirerske koje imas u bojama i lakovima vecinom kupiti(ne krep), ne smetaju im otapala, lako se odljepe pa nece dici boju, i imas raznih sirinamislim da je 2mm najtanja, nek netko ispravi ako grijesim). Za lak, na automaketama dosta se koristi 2K autolak, cvrst je, i polira se do bolesnog sjaja. Za militariju, hm, tu ti vise treba mat, ako nemas AB i sa sprejem se moze lakirati odlicno, pogotovo Tamiyom, ali ako se malo izvjezbas i ulovis ruku, obicni 30kn sprej ce isto biti ok za pocetak. _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hrmodeler
 | | Član od: 20 Ruj 2011 | | Poruke: 562 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 4:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako si u mogućnosti naleti danas u caffe Kesten u 20h u Osijeku, na kraju Stepinćeve blizu želj. kolodvora, pa pitaj sve što želiš.  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 5:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Čekamo te danas u Kestenu ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 562 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 14, 2015 5:55 pm Naslov poruke: |
|
|
ako koristiš auto bezbojni lak u spreju, zamaskiraj prozirne djelove (prozore/stakla) jer ih nagriza i zamuti i ne prekriva površinu ravnomjerno- ako previše staviš dobiš narančinu koru ili curak još gore
| PergerCRO Napisao/la: |
I da skoro zaboravio, zanima me kada recimo bojam, i sad trebam povući ravnu crtu, s čime da si označim polje. Pokušao sam sa dvije stvari, prvo sam probao onom doktorskom ljepljivom trakom ali mi je ona malo promočila na par mjesta. Onda sam probao sa izolirkom, ali mi je ona na par sitnih mjesta propustila boju ispod sebe  |
ili revell/ tamiya masking tape ili
imaš u papirnicama, interšparu, dućan uredskog pribora prozirnu foliju za knjige (na ravnome dobro drži a na pregibima onak)
dobro je i proučiti dio foruma - radionica, savjeti, pitanja
eto rasprave oko pronto/emsal laka http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=21619&highlight=pronto |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 12:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| hrmodeler Napisao/la: | Ako si u mogućnosti naleti danas u caffe Kesten u 20h u Osijeku, na kraju Stepinćeve blizu želj. kolodvora, pa pitaj sve što želiš.  |
| 2851cz Napisao/la: | | Čekamo te danas u Kestenu ... |
E dok ste vi čekali ja bio u Kinu Inače nisam baš često u OS, jer mi to obveze baš i ne dopuštaju. Ali hvala na pozivu
Što se tiče laka, vidim da za ovaj obični lak treba ovaj primer za plastiku. Ako se uzme ovaj lak baš za plastiku (branike i ostale dijelove) da li onda isto trebam nekaj ili je samo lak dosta ???
I malo me bune ovi izrazi na ENG pa ako netko može mi reći kako da na youtube nađem neki tutorial lakiranja sa sprejom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|