Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mayday
 | | Član od: 18 Lip 2008 | | Poruke: 69 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Lis 26, 2014 8:08 pm Naslov poruke: Boje za kineski AB |
|
|
Kupio sam si onaj famozni kineski HS-30. Na više mjesta na forumu sam pročitao da u njega idu akrilne boje, enamelne ne voli-pretpostavljam zbog agresivnih razrjeđivača.
Pa slijedom toga imam par pitanja...
Čime razrijediti akrilke? Prije sam to radio vodom dok sam koristio kist, mogu li i sada vodom? Čime oprati AB kada se koriste akrilke? Voda mi se nekako previše benigna čini za tu rabotu, nitro se baš nebi svidio gumicama. Možda uljni razrjeđivač, ili onaj neki akrilni?
Sada imam neke Lifecolor boje, one mi se dosta rijetkima čine pa se pitam trebam li ih uopće razrjeđivati.
Čime se enamelne boje razrjeđuju a da to bude "Ćinez-Friendly", i mogu li se s ovim ABom uopće koristiti?
Hvala na odgovorima! _________________ Fire! fire! mayday! mayday! we're going down! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Ned Lis 26, 2014 10:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Akrilke se razrjeđuju vodom i alkoholom, ja za AB više volim alkoholom jer se brže suši ako previše razrjedim, ali svatko ima neku svoju kombinaciju.
Ja sam samo jednom radio s lifecolorom i ipak sam je malo razrjedio.
Od akrilnih boja AB se čisti alkoholom.
Ja imam onaj no-name AB iz bauhausa i čistim ga nitrom bez problema, a sad za toga ne znam.
Enamel boje se razrjeđuju sintetskim(uljim) razrjeđivačem i njime i čiste, kao i s nitrom |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Ned Lis 26, 2014 11:59 pm Naslov poruke: |
|
|
ja u sličnom kinezu za enemalke koristim revellov razređivač a znam da ih ima i koji koriste sintetički razređivač bez problema. Ja s njime samo na kraju operem AB.
E sad u 3 god koliko ga koristim napravio sam 3 i po makete i dosad nema nikakvih problema.
Akrilne sam malo koristio ali kad jesam onda sam za vallejo koristio njihov razređivač pa cleaner, a za tamiya i mr.color tamiyin razređivač. A znam i da neki koriste nitro
Do sad nikakvih problema _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 8:35 am Naslov poruke: |
|
|
Možeš slobodno koristiti enamel boje i očisti ga poslije svake upotrebe običnim uljnim razrjeđivačem, on nije toliko agresivan i neće naškoditi brtvama. Više ćeš mu štete nanijeti akrilkama, jer se one jako brzo suše i teško je poslije dobro očistit AB bilo čime osim nitrorazrjeđivačem, a taj bi već nakon određenog vremena mogao naškoditi brtvama. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 9:26 am Naslov poruke: |
|
|
| Meni je nitro unistio brtve na kinezu, ali samo sam ih skinuo i namotao malo teflonske trake umjesto njih. Radi bolje nego s originalnim brtvama! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 10:38 am Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Meni je nitro unistio brtve na kinezu, ali samo sam ih skinuo i namotao malo teflonske trake umjesto njih. Radi bolje nego s originalnim brtvama! |
Ma brtve nisu uopće problem. Svaka prodavaonica auto-dijelova ima u ponudi gomilu tih malih brtvica raznih promjera i debljina. Bitno je samo sa sobom ponijeti staru brtvu sa AB-a i prodavač će sasvim sigurno naći odgovarajuću zamjenu. Meni na Badgeru brtve nisu otišle ni nakon 5 godina maltretiranja nitrom, ali sam ih jednom skinuo sve s njega, otišao u prodavaonicu auto-dijelova i sve sam ih tamo pronašao i kupio po jednu od svake vrste da imam u rezervi. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mayday
 | | Član od: 18 Lip 2008 | | Poruke: 69 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 10:52 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala na odgovorima!
To za teflon sam već pročitao negdje na forumu. Rastavio sam AB dva puta (i sastavio bez manjka ili viška dijelova! ) da se malo uštosim. Onaj nanometarski navoj dizne mi ne ulijeva previše povjerenja...čini mi se da će se "profistat" samo malo jačim stezanjem. U biti koje gumice stradaju na njemu? Ja sam vidio samo gumicu dizne i gumicu onog "poklopca" za diznu. _________________ Fire! fire! mayday! mayday! we're going down! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Meni je nitro unistio brtve na kinezu, ali samo sam ih skinuo i namotao malo teflonske trake umjesto njih. Radi bolje nego s originalnim brtvama! |
Meni je isto nitro uništio sve gumice (vjerovatno jer ssag cijelo kučište uvalio u niitro, doduše rastavljeno), ali nisam ih još mijenjao, ali radi. Ne pitaj kako. Probat ću sa teflonom i ja. Ipak bi nabavio zamjenske gumice tj. kako oni kažu O ringove. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 12:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim ova dva kineza vec duzeg vremena.Preko 5-6 godine.
Za razredjivanje boje koristim nitro.Bilo akrile ili uljane.Takodje i za ciscenje istok.Onaj od 0.2mm sam pre 4-5 meseci remontirao za oko 10 dolara.Nikad ga ne potpoljujem u nitro nego samo toalet papirom sa nitrom ocistim sve sto treba.Nikad mi nije nitro pojeo gumice nit nista.KInezi su zakon za te pare su i vise nego dobri. _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1665 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dragane, šta se reguliše sa ovim ventilom ispod posude za boju? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 27, 2014 7:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| viper Napisao/la: | | Dragane, šta se reguliše sa ovim ventilom ispod posude za boju? |
...to je regulator zraka iz airbrusha...fina regulacija... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Cehtunger
 | | Član od: 19 Jul 2010 | | Poruke: 44 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 28, 2014 5:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja takodjer imam veda airbrush i radim sa revell akrilkama. Razrjedjujem ih vodom i alkoholom.
A za ciscenje sam skuzio da je super onaj revellov razrjedjivac za enamelke. Daleko bolje rastapa akrilne i od alkohola i obicnog uljnog razrjedjivaca (koji zapravo uopce ne rastapa ove akrilke). Stovise imam ga samo za ciscenje stvari: kistova, posudica i AB-a. Nitro vjerojatno isto radi, no posto je on jako agresivan za plastiku izbjegavam ga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|