Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Štuka!!!
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
djuro

Član od: 03 Pro 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 3:02 pm    Naslov poruke: Štuka!!! Citiraj ovaj komentar

http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/najave/10427-predstavljanje-pronadenog-zrakoplova-iz-2-svjetskog-rata.html
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 3:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo!

A koji je to Vojni muzej u kojem će jednom biti izložena Štuka kad jednom bude restarurirana? Ispričavam se zbog eventualnog neznanja, ali za takav muzej nisam do sada čuo...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://hvm.mdc.hr/vojni-muzej-morh-a,770%3AZAG/hr/info/

Very Happy Wink
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ček ček ,jel sam ja dobro skužio oni planiraju dić tu Štuku iz mora i restaurirati ju!?!
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 8:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Ček ček ,jel sam ja dobro skužio oni planiraju dić tu Štuku iz mora i restaurirati ju!?!

Tako piše. Very Happy
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 10:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bojim se da ce to zavrsit tako da ce ju prodati nekom svjetskom muzeju, jer "mi nemamo sredstva za obnovu i izlaganje takvog eksponata", ako ju u medjuvremenu netko ne izreze i baci u staro zeljezo poput Dakote sa Plesa. Medjutim dok se to ne dogodi, uzivat cu u ovoj vijesti!
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde baš me zanima kako će ovo ispast?

Nadajmo se naboljem ishodu. Stvarno bi bilo lijepo vijdjet obnovljenu Štuku. Samo se pitam oje će oznake stavit.

Jedno me buni. Kad se počela proizvoditi Štuka R-2?
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 11:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Bojim se da ce to zavrsit tako da ce ju prodati nekom svjetskom muzeju, jer "mi nemamo sredstva za obnovu i izlaganje takvog eksponata", ako ju u medjuvremenu netko ne izreze i baci u staro zeljezo poput Dakote sa Plesa. Medjutim dok se to ne dogodi, uzivat cu u ovoj vijesti!

Ja se ne bojim, nego bi mi čak bilo i drago... kao zaljubljeniku u zrakoplovnu povijest izuzetno bi me veselilo da se ovaj zrakoplov spasi i izloži, a ako ne možemo mi neka to napravi netko tko može i hoće. Najgora opcija bi bila da ovo istrune na dnu mora "jer mi nemamo sredstava".
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Čet Ruj 25, 2014 11:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako je izvade iz mora,uopće je nema potrebe obnavljati.Dovoljno je da je dobro operu i zaštite od daljnje korozije i tako izlože.

U muzeju RAF-a u Londonu upravo je tako izložen Hurricane iz bitke za Britaniju.

Znači diorama sa morskog dna 1:1
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja se nadam, držim fige, ako ju izvade ,da ta Štuka doživi istu sudbinu kao i Apoksiomen svojedobno, da ju vrate u izvorno stanje s izvornim oznakama i izlažu diljem Hrvatske svaku noć muzeja... Very Happy Very Happy Very Happy
Boris G.

PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 7:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:
Ako je izvade iz mora,uopće je nema potrebe obnavljati.Dovoljno je da je dobro operu i zaštite od daljnje korozije i tako izlože.

U muzeju RAF-a u Londonu upravo je tako izložen Hurricane iz bitke za Britaniju.

Znači diorama sa morskog dna 1:1

Pa mislim da se u ovom slučaju pod "restauracija" misli upravo na tako nešto. Izvaditi, očistiti i zaštititi. Sumnjam da ikome pada na pamet potpuna restauracija jer za to nije dovoljno samo imati (puno) novaca. Wink
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 9:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao netko od restauratorske struke, mogu reći da avion nakon vađenja iz mora prvo čeka dug proces desaliniziranja koji bi mogao potrajati i do 2 godine. Potrebno je konstruirati bazene u kojima će periodički biti mijenjana slatka voda (sigurno će biti rastavljena u sekcije), pa kad mjerenja pokažu da je sol uklonjena, onda se može pristupiti konzerviranju, tj. zaštiti od daljnje korozije, a nakon toga Stuka može biti izložena i čekati moguće financije za daljnje restauriranje. Bilo bi lijepo kad bi Vojni muzej dobio neke kvalitetne prostore za izlaganje, da nekome ne padne napamet staviti olupini Stuke na otvoreno, kao na Turnju, gdje eksponati propadaju na kiši, suncu, snijegu i ledu. Moj "favorit" za Vojni muzej su neiskorišteni paviljoni na Zagrebačkom velesajmu, koji bi bili idealni za izlaganje vojne tehnike. kad bi takav zaštićeni prostor bio popunjen spašenom vojnom tehnikom, mogao bi muzej i zarađivati na ulaznicama, pa bi se moglo i razmišljati o restauriranju eksponata kao o dugogodišnjem projektu i ne strahovati da će avioni i tenkovi na otvorenom propasti do stanja u kojem njihova obnova toliko košta da je gotovo nemoguća...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 9:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunfe mislim da bi stvarno glupo bilo restaurirati ovakav avion izvađen iz mora i onda ga izložit vani. Za njega bi bilo mjesta pa makar u Tehničkom da visi sa stropa il tako nešto.

Nadalje kao kulturno dobro, što več jest jer su ga arheolozi pomorski izvadili više se ne može prodavati van RH.

Dobra ideja bi bila da se osnuje dobrotvorni fond i prikupljaju donacije za obnovu. To su recimo Englezi koji su daleko bogatiji napravili za onaj Do-17 koji je izvađen iz kanala prošle-pretprošle godine. Ovakva restauracija je uber skupa, čak i za najbogatije.

U svakom slučaju super vijest, nadam se da će bolje odabrat boje nego ovi na MiG-u. Hehehe. (Hebiga nisam izdržao).
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Već vidim kako ga stavljaju u bazene za desalinizaciju i stručno i kvalitetno odrađuju makar konzervaciju u stanju u kojem je... Rolling Eyes
Da sam bar u krivu, ali mislim da će više propast sljedećih 5 godina na kopnu nego što je proteklih 73 (!) u moru.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Ruj 26, 2014 12:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ne sumnjam u tehničko znanje ljudi u restauratorskom zavodu.

Evo još fotki

http://tinyurl.com/nms5pxj
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma