Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| djuro
| | Član od: 03 Pro 2009 | | Poruke: 52 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 3:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo!
A koji je to Vojni muzej u kojem će jednom biti izložena Štuka kad jednom bude restarurirana? Ispričavam se zbog eventualnog neznanja, ali za takav muzej nisam do sada čuo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 7:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Ček ček ,jel sam ja dobro skužio oni planiraju dić tu Štuku iz mora i restaurirati ju!?! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Ček ček ,jel sam ja dobro skužio oni planiraju dić tu Štuku iz mora i restaurirati ju!?! |
Tako piše.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 10:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bojim se da ce to zavrsit tako da ce ju prodati nekom svjetskom muzeju, jer "mi nemamo sredstva za obnovu i izlaganje takvog eksponata", ako ju u medjuvremenu netko ne izreze i baci u staro zeljezo poput Dakote sa Plesa. Medjutim dok se to ne dogodi, uzivat cu u ovoj vijesti! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 11:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajde baš me zanima kako će ovo ispast?
Nadajmo se naboljem ishodu. Stvarno bi bilo lijepo vijdjet obnovljenu Štuku. Samo se pitam oje će oznake stavit.
Jedno me buni. Kad se počela proizvoditi Štuka R-2? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 11:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Bojim se da ce to zavrsit tako da ce ju prodati nekom svjetskom muzeju, jer "mi nemamo sredstva za obnovu i izlaganje takvog eksponata", ako ju u medjuvremenu netko ne izreze i baci u staro zeljezo poput Dakote sa Plesa. Medjutim dok se to ne dogodi, uzivat cu u ovoj vijesti! |
Ja se ne bojim, nego bi mi čak bilo i drago... kao zaljubljeniku u zrakoplovnu povijest izuzetno bi me veselilo da se ovaj zrakoplov spasi i izloži, a ako ne možemo mi neka to napravi netko tko može i hoće. Najgora opcija bi bila da ovo istrune na dnu mora "jer mi nemamo sredstava". _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2014 11:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako je izvade iz mora,uopće je nema potrebe obnavljati.Dovoljno je da je dobro operu i zaštite od daljnje korozije i tako izlože.
U muzeju RAF-a u Londonu upravo je tako izložen Hurricane iz bitke za Britaniju.
Znači diorama sa morskog dna 1:1 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 12:49 am Naslov poruke: |
|
|
Ja se nadam, držim fige, ako ju izvade ,da ta Štuka doživi istu sudbinu kao i Apoksiomen svojedobno, da ju vrate u izvorno stanje s izvornim oznakama i izlažu diljem Hrvatske svaku noć muzeja...  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 7:36 am Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | Ako je izvade iz mora,uopće je nema potrebe obnavljati.Dovoljno je da je dobro operu i zaštite od daljnje korozije i tako izlože.
U muzeju RAF-a u Londonu upravo je tako izložen Hurricane iz bitke za Britaniju.
Znači diorama sa morskog dna 1:1 |
Pa mislim da se u ovom slučaju pod "restauracija" misli upravo na tako nešto. Izvaditi, očistiti i zaštititi. Sumnjam da ikome pada na pamet potpuna restauracija jer za to nije dovoljno samo imati (puno) novaca.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 9:49 am Naslov poruke: |
|
|
Kao netko od restauratorske struke, mogu reći da avion nakon vađenja iz mora prvo čeka dug proces desaliniziranja koji bi mogao potrajati i do 2 godine. Potrebno je konstruirati bazene u kojima će periodički biti mijenjana slatka voda (sigurno će biti rastavljena u sekcije), pa kad mjerenja pokažu da je sol uklonjena, onda se može pristupiti konzerviranju, tj. zaštiti od daljnje korozije, a nakon toga Stuka može biti izložena i čekati moguće financije za daljnje restauriranje. Bilo bi lijepo kad bi Vojni muzej dobio neke kvalitetne prostore za izlaganje, da nekome ne padne napamet staviti olupini Stuke na otvoreno, kao na Turnju, gdje eksponati propadaju na kiši, suncu, snijegu i ledu. Moj "favorit" za Vojni muzej su neiskorišteni paviljoni na Zagrebačkom velesajmu, koji bi bili idealni za izlaganje vojne tehnike. kad bi takav zaštićeni prostor bio popunjen spašenom vojnom tehnikom, mogao bi muzej i zarađivati na ulaznicama, pa bi se moglo i razmišljati o restauriranju eksponata kao o dugogodišnjem projektu i ne strahovati da će avioni i tenkovi na otvorenom propasti do stanja u kojem njihova obnova toliko košta da je gotovo nemoguća... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 9:57 am Naslov poruke: |
|
|
Grunfe mislim da bi stvarno glupo bilo restaurirati ovakav avion izvađen iz mora i onda ga izložit vani. Za njega bi bilo mjesta pa makar u Tehničkom da visi sa stropa il tako nešto.
Nadalje kao kulturno dobro, što več jest jer su ga arheolozi pomorski izvadili više se ne može prodavati van RH.
Dobra ideja bi bila da se osnuje dobrotvorni fond i prikupljaju donacije za obnovu. To su recimo Englezi koji su daleko bogatiji napravili za onaj Do-17 koji je izvađen iz kanala prošle-pretprošle godine. Ovakva restauracija je uber skupa, čak i za najbogatije.
U svakom slučaju super vijest, nadam se da će bolje odabrat boje nego ovi na MiG-u. Hehehe. (Hebiga nisam izdržao). _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 10:53 am Naslov poruke: |
|
|
Već vidim kako ga stavljaju u bazene za desalinizaciju i stručno i kvalitetno odrađuju makar konzervaciju u stanju u kojem je...
Da sam bar u krivu, ali mislim da će više propast sljedećih 5 godina na kopnu nego što je proteklih 73 (!) u moru. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pet Ruj 26, 2014 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja ne sumnjam u tehničko znanje ljudi u restauratorskom zavodu.
Evo još fotki
http://tinyurl.com/nms5pxj |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|