Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 06, 2006 11:55 pm Naslov poruke: MS.406 |
|
|
Vidim da je zatišje...
E, sad nek mi netko pokaže fotku Luftwaffe Morenea s ovakvom shemom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 12:31 am Naslov poruke: |
|
|
Ova je fotka zanimljiva, jer je jedna od rijetkih koja prikazuje avion ZNDH u "međufazi" bez ikakvih oznaka. Očito je da su njemačke oznake prebojane, jer nema kukastog križa na vertikalcu, a hrvatske još nisu stavljene. Jedino što je micek stradao prije nego što ih je uspio dobiti.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 12:48 am Naslov poruke: |
|
|
Tko je ono na onom topicu rekao da je 2308 "ornamentiziran" od mraza...? Ili da je negativ stradao...
Sve u svemu, ovo je vrlo blisko, ako ne i identično 2308-ici.
Također se polako materijalizira i teorija da cijela svita zadnje pristiglih Moranea nije imala nikakve oznake (evid. brojeve) - mada to ova fotka i ne otkriva posve, da bi se moglo sa sigurnošću i tvrditi (ako je ovo bombardiranje bilo krajem 1944/45?)
Čak bi bio sklon ustvrditi da je očito ova shema za Moranea bila hrvatskih "soboslikara" djelo...
A da li znaš datum ovog bombardiranja, pa da ga stavimo u korelaciju s dolaskom neke od garniture Morana? Naime, moglo bi se ispostaviti da su (neki) Moranei ipak "dofarbavani" u Hrvatskoj? I to ne samo oznake i evid. brojevi...
I jedno glupo pitanje - zašto ovo nisi postao u onu već postojeću rubriku? Da se ne ponavljamo s nekim razmišljanjima. A možda i bolje ovako, whatever... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 7:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Datum je navodno 12.4.1944. Moram provjeriti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| DavorŠotman
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 375 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 8:14 am Naslov poruke: |
|
|
| A koji je avion iza njega prevrnut? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 9:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Do 17K, nije prevrnut. No, ne skrećimo s teme. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 9:18 am Naslov poruke: |
|
|
Super zanimljivo!
Mene taj uzorak podsijeca na mikroskopsku sliku kulture bakterija (npr. E.coli). To nisu ni mrlje ni valovi (kao kod Luftwaffe) nego sitni stapici u svim smjerovima. Interesantno je da ih ima i po bokovima i po gornjim povrsinama. Moguce je da su "bakterije" i na gornjoj strani krila...
Na ovoj fotki su gornje povrsine jednolike i cine se dosta svijetle. Je li moguce da je i ta jedinstvena gornja boja (ista kao i boja repa?) nanesena kod nas, preko njemackih boja?
Ili su nasi shvatili da je npr. originalna jednolika RLM02 ili RLM75 odozgo presvijetla za borbene zadatke, pa su nanjeli tamnije bakterije po citavoj povrsini...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 11:15 am Naslov poruke: Re: MS.406 |
|
|
| markojeras Napisao/la: |
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 12:46 pm Naslov poruke: Re: MS.406 |
|
|
| hornet Napisao/la: | | markojeras Napisao/la: |
 |
| Damir Napisao/la: | To nisu ni mrlje ni valovi (kao kod Luftwaffe) nego sitni stapici u svim smjerovima. Interesantno je da ih ima i po bokovima i po gornjim povrsinama. Moguce je da su "bakterije" i na gornjoj strani krila...
Na ovoj fotki su gornje povrsine jednolike i cine se dosta svijetle. |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
pa je OK ali pokažite mi neku drugu luftwaffe fotku (drugi avion) u ovoj shemi, jer te fleke sigurno nisu iste na svim avionima.
A što se tiće jednolike gornje površine može biti da se boja jednolikija (jednolikiji tonovi dviju boja) ili je jednostavno fotkana pod krivim kutom
A na ovoj švapskoj se vidi da je gornja površina isto poflekana pa je lako moguće da je i na onoj prvoj jerasovoj fotki isti slučaj |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 6:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zapravo one fotke njemačkih Moranea imaju puno veze sa našima.Radi se o morancima iz JG 103,koji su preuzeti(zarobljeni) od Vichijevaca u 11. mjesecu 1942.Kasnije su njemci,jasno,prebojali one papagajaste francuze u standardnu shemu toga vremena 74/75/76,i nakraju frknuli nama.O boji crtica možemo samo nagađati,no moj skromni sud je da su stvarno individualno djelo nekoga našega lakirera. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | A na ovoj švapskoj se vidi da je gornja površina isto poflekana... |
Ne znam di ti to vidiš... al dobro... Možda si kihno na monitor?
Slažem se s Damirom glede indicija na jedoobraznost gornje boje i meni se to tako čini, premda ne bi trebalo isključiti niti Hornetovo mišljenje - jednostavno se premalo vidi da bi nešto tvrdili.
Ali ipak, vraćam se na dio mog posta iz onog drugog topica i to kako slijedi:
"A sad da prebacim na nešto drugo: listajući stare PKR-ove (o kojima se raspisasmo na onom drugom topicu), u br. 21 (članak o HBZ 1941-45.), kod kolor crteža na sredini časopisa je prezentiran Morane br. 2345 na kojem (ili pod kojim) je /autor kaže: pretpostavljeno/ poginuo C. Galić. Crtež nije potpisan, a i ne treba uvijek crteže iz PKR-a uzimati zdravo za gotovo, ali je tamo autor shemu tog zrakoplova zamislio otprilike ovako: dolje svijetla sivoplava (RLM 76 ili 65), a gore sveobuhvatno i jednoobrazno (?) neka srednjesiva (ajmo reći RLM 75) s nekakvim "mrljavim" (flekice) prijelazom na bokovima trupa. Sve skupa izgleda dozlaboga neuvjerljivo, ali otkud mu ideja i referenca? Na kraju odnosnog članka autor spominje da se zahvaljuje za doprinos ovom prilogu Josipu Novaku iz Hrvatske... Kaj mislite o toj 2345-ici?"
Gdje ima dima ima i vatre...
(btw. ak netko ima taj PKR i skener, nek posta ovdje tu shemu, čisto da se uzme u obzir...) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Gledam sad istu fotku, malo veću iz prijašnje teme koju je grunf postao
i dalje imam dojam da je gornja ploha poflekana no ostavljam mogućnost da sam se prevario |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 10:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Da ne dođe do zabune poradi terminologije - ovaj Luftwaffe Morane ima po 'leđima' tzv. splinter shemu (polja dvaju boja koje su razdvojene pravilnim linijama). Taj zrakoplov po boku ima male mrlje.
Hrvatski Morane na fotki gore ima jednobojna 'leđa' i rep. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2006 11:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Gledam sad istu fotku, malo veću iz prijašnje teme koju je grunf postao i dalje imam dojam da je gornja ploha poflekana no ostavljam mogućnost da sam se prevario |
Mislim da je to zbog rastera fotke. Ako se malo zagledas u vertikalac (koji je vjerojatno zut), primijetit ces isto takve sitne jedva vidljive tockice kao i na gornjim povrsinama trupa. Bolji dojam daje ona (ovdje neprikazana) kvalitetna fotka naseg Morana, na kojoj su jasne i ciste te dvije gornje kamuflazne boje (ciji raspored odgovara ovom njemackom). Na tom nasem MS-406 nema fleka na kamuflaznim bojama.
Ocito je da su nasi Morani prosli najmanje dvije price sto se tice boja...
Damir: poruka promijenjena dana: Uto Velj 07, 2006 11:15 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|