Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5386 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ruj 05, 2014 12:29 pm Naslov poruke: ZNDH Ca.310 |
|
|
Evo opet mene s dosadnim pitanjima
Dakle uspio sam nabaviti Azurovu maketu (fala Damire) ,pa ću se baciti na slaganje za koji dan...
Pregledavam tako fotke po literaturi i dođem do nekih zaključaka/razmišljanja koja bih želio podjeliti sa vama, možda nekaj zajedno dokučimo.
Dakle gledajući fotke po knigama ispada da su Ca.310 došli iz Zemuna u ZNDH u trobojnoj shemi siva dole ,tamno zelena i svjetlosivosmeđa/maslinasta/smeđa??? gore
(fotka samo za raspravu, obilježio sam prelaze između boja)
Meni se ćini da se radi o istom ličilačkom potpisu kao na SM.79 i Blenheimima koji su ,vidi ćuda, također u ZNDH došli s popravka iz Zemuna!
E sad osim što me JAKO zanima nijansa te svjetlije boje s gornje strane, zanima me dali je tko uspio iskopati kakav propis koji spominje trobojnu shemu na velikim/višemotornim zrakoplovima ili je to ipak bilo više u "likovnom smjeru" lakirera iz Zemuna?
Drugo pitanje je glede registarskih brojeva za Ca.310 spominju se 1001-1006 ,al ja nisam našao niti jednu fotku gdje bi se oni vidjeli na aparatima, dakle dali su to reg.brojevi koji su iskopani iz raznih dokumenata ili postoji fotka gdje se vidi rega na aparatima (i Frka ima profil sa regom u svojoj knizi)... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Ruj 06, 2014 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Kaj još su zainteresirani na godišnjem il sam već svima dosadio?
Imam još jednu molbicu pogotovo za sve koji imaju doma časopis Hrvatska krila. Dakle u Araličinoj knjizi OS NDH sam našao ovu fotku:
Ćini se da je snimljena u istoj prigodi kao i prva i da se radi o istom aparatu u prvom planu. Pa bih molio sve koji imaju dotičan broj HK iz 15.1.42.(pretpostavljam da je datum u potpisu omaška) da mi ,ako se bolje vide, obilježe granice između gornjih boja na krilu i trupu ,pa da na maketi imam makar jednu stranu trupa približno točnu... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 08, 2014 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
I mene zanima ista tema, ali nisam se previše bavio otkrivanjem boja na Capronijima. Samo nemoj kao referencu Blenheim-e koji su većinom ostali u trobojnoj KJRV šemi bojanja. Moje je mišljenje da je SM79 bio obojan RLM70/71 koje su na starim kolor slikama djelovale smeđije nijanse, (a to se često vidi i na ratnim kolor snimkama LW aviona ), pa je to neke istraživače odvelo u predpostavke o nekakvim lokalnim smeđe/zelenim nijansama. Tvornice u Zemunu su bile pod njemačkom upravom i moguće je da su i Caproni bili bojani sa tada propisanim LW nijansama 70/71/65, samo po slobodnijoj maskirnoj šemi jer nije uzorak bio propisan kao za avione njemačke proizvodnje. Druga je mogućnost da su avioni ostavljeni u kamuflaži iz KJRV sa nekim prebojavanjima, ali o tome neznam mnogo-samo se sjećam fotografije KJRV Caproni-a 310 u nekakvoj talijanskoj boji. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pon Ruj 08, 2014 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja se pripremam da istu maketu uradim u originalnim bojama nakon stizanja u trenaznu eskadrilu VVKJ. Nema tu Italijanske kamuflazne boje. Prema najskorijim istrazivanjima stigli su sa metalnim delovima neobojenim u boji metala a platnenim u Capronijevoj krem boji za platno. Stare tvrdnje su da su platneni delovi bili farbani u srebrno ali sada svi okrecu na ovu boju platna. Dalje , pred sam rat su u Ikarusu krenuli u generalni remont i farbanje, kako se cini, dvobojne seme (mada bi mogla biti i trobojna) raspolozivim bojama u tom trenutku (nista RLM). Cak ima i fotografija gotovog aviona u ovoj semi sa VVKJ oznakama sa beogradskog aerodroma od 6.4.1941. neposredno pred napad. Ima i snimak iz Ikarusovog pogona u toku remonta. Moja predpostavka je da su koriscene iste te boje i remont samo produzen ali uz zamenu oznaka nacionalne pripadnosti. Po svemu sudeci radi se o tamno zelena/smedja kombinacija ali koje su to boje jos uvek niko nema nista preciznije. Da zakljucim, na osnovu raspolozivih podataka koristio bih boje koje su se koristile i na Ikarusovim Blenmima i Harikenima sa ili bez one trece tamno braon.
Preporucujem forum Paluba, dosta gde je prikupljeno dosta saznanja i fotki na ovu temu:
http://www.paluba.info
Evo ti i druga strana nosa hrvatskog:
http://www.ww2incolor.com/other/CA310-CROAT.html
Najzad vec odradjena maketa u trobojnoj semi. Znam nije reference ali cistoo kao ilustracija:
http://www.amazon.com/AZR72088-Caproni-Libeccio-Yugoslavian-Hungarian/dp/B00EQ76INQ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Ruj 09, 2014 10:12 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala na informacijama anki. Sjećam se tih slika vrlo svijetlih, neobojanih Capronija po dolasku u KJ-zato sam i mislio da su ih tako isporučili originalno Talijani. Ovaj podatak da su avioni zatečeni u tvornici, već u toku remonta i bojanja kamuflaže, baca novo svjetlo na sve. Kad bi to bili avioni koji su zarobljeni po aerodromima u različitom stanju, onda bi bilo logike da su bojani u LW boje, ali ovako je logičnije to što si naveo-da su samo na već obojane avione u KJRV boje dodane nove oznake. Za fotografiju (i ostale iz tog lota) objavljene u Frkinoj knjizi znam odavno, no vidljivo je da su u pitanju dvije relativno svijetle boje, pa ako su to iste kao na licencnom Harikenu, onda predpostavljam da bi to bila oker-zemljana i zelena (bez treće tamno smeđe), a odozdo svijetlo sivo-plava. Ono što je teže zaključiti je porijeklo boja-da li su to Mosterove, domaće nijanse ili boje iz uvoza-koje (ako se dobro sjećam što sam do sad o tome čitao) mogu biti francuske, engleske ili njemačke... Da li ti, anki ,imaš kakva saznanja o tome koje bi mogle biti boje u pitanju obzirom na proizvođača? osobno sam zainteresiran i zbog toga što imam u radu jedan licencni Hariken, pa sam o tome dosta kopao po netu i nisam na kraju postao puno pametniji nego što kažu oni koji su radili Lift-here dekale. Jedino sam siguran da je unutrašnjost kokpita bila uglavnom neobojena i da su na Lift-here sastavnici pogrešno postavili pozicije oznaka na krilima (mala kokarda bi trebala biti na desnom, a ne na lijevom krilu, kako pokazuju rijetke fotografije... ), no otišao sam u off topic. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Uto Ruj 09, 2014 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala na infu o bojama ,ali ja bih se ipak još malo "filozofirao"...
Povući ću paralelu sa SM.79: dakle ako pogledam kvalitetne C-B fotke SM.79 i Ca.310 ćini mi se da se nijanse poklapaju i da se radi o istim bojama, a tu bih ipak ukljućio i Blenhaime jel ja još nisam primjetio na fotkam tu treću gornju(četvrtu ukupno)boju na fotkama ZNDH Blenheima svi su oni u ZNDH došli iz Zemuna...
Jedina kolor fotka koju imamo je ona SM.79 i na njoj ta svjetlija nikako ne vuće na okersmeđu ,već više na maslinasto smeđu il maslinasto zelenu... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Ruj 09, 2014 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Izašla je nova knjiga i Blenheimima na tlu bivše Juge. Tamo je rekonstruiran jedan trobojni iz ZNDH, a ako bolje pogledaš već objavljene slike po literaturi i netu, vrlo je uočljivo da je u pitanju ili trobojna kamuflaža ili u nekim slučajevima samo jedna boja odozgo (donju boju ne računam kad kažem trobojna...). _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Sri Ruj 10, 2014 12:17 pm Naslov poruke: |
|
|
ovdi imaš isto fotku vjerojatno si već upoznat s njom.
http://www.ww2incolor.com/other/CROAT-CA310.html
Ja ne mogu tvrditi da li je dvobojan ili trobojan (kamuflažni) ali na fotki se razaznaje da sigurno nije jednobojan _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sri Ruj 10, 2014 2:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Izašla je nova knjiga i Blenheimima na tlu bivše Juge. Tamo je rekonstruiran jedan trobojni iz ZNDH, a ako bolje pogledaš već objavljene slike po literaturi i netu, vrlo je uočljivo da je u pitanju ili trobojna kamuflaža ili u nekim slučajevima samo jedna boja odozgo (donju boju ne računam kad kažem trobojna...). |
Imam knjigu doma ,i ćak sam ju i pročitao ,ali nisam naišao na nijedan dokaz koji upućuje da je na Blenheimima s gornje str. trobojna shema ,jedino ako si ti imao pristup/vidio te fotke uvečane ili u orginalu gdje se vide takvi detalji onda se ispričavam, dok sam s druge strane naiša na smješan podatak/lapsuz u potpisu jedne fotke izgorjelog Blenheima gdje se tvrdi "kako je zanimljivo da se vidi Hr. grb samo na desnom krilu" ,ja sam mislio da je opče poznati podatak da je grb bio samo na desnom krilu...
@Hornet. Fala ti vidio sam tu fotku. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Ruj 11, 2014 10:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunf tacno poreklo boja za mene je tajna. Nemam podataka.
Sto se SM79 tice nisam se bavio njima posle aprilskog sloma tako da ne znam da li je i gde radjen remont pre sluzbe u CRO.
U vezi Capronija ima li neko neku kolor sliku gde se vidi ta Italijanska boja platna. Naravno ne ocekujem sliku domaceg Ca.
Inace mislim da je Prelud ustupio slike smotre tih sjajnih tek pristiglih koje su objavljene pre par godina u godisnjaku Vesnik vojnog muzeja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Ruj 12, 2014 9:41 am Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | Grunf tacno poreklo boja za mene je tajna. Nemam podataka.
Sto se SM79 tice nisam se bavio njima posle aprilskog sloma tako da ne znam da li je i gde radjen remont pre sluzbe u CRO.
U vezi Capronija ima li neko neku kolor sliku gde se vidi ta Italijanska boja platna. Naravno ne ocekujem sliku domaceg Ca.
Inace mislim da je Prelud ustupio slike smotre tih sjajnih tek pristiglih koje su objavljene pre par godina u godisnjaku Vesnik vojnog muzeja. | Možda je boja platna odgovarajuća boji iz talijanskog standarda Bianco avorio 5 koja odgovara bilo kojoj "radome tan" boji , npr. Humbrol 148. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|