Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

USS Harder (SS-257) AFV 1:350

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Perando II

Član od: 20 Pro 2006
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Jul 31, 2014 5:49 pm    Naslov poruke: USS Harder (SS-257) AFV 1:350 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,
Osnova ove makete je AFV Gato class submarine 1943. Riječ je o novijoj makete izvrsne kvalitete, spoj trupa je na vodnoj linije te se vrlo lako može složiti u waterline ili ful hull verziji. S maketom dolazi mali PE set ogradica i sitnih detalja. Maketa je zaista izvrsna te kvalitetom "šiša" HobbyBossove i Revellove podmornice istog mjerila.
Sama maketa prikazuje načelno kako je klasa izgledala tijekom 1943. "overhaula", dakle ne prikazuje Gato podmornicu već pušta maketaru na volju da napravi podmornicu koju želi...
I tu nastaje problem! Pronaći podmornicu koja odgovara odgovara maketi i odgovarajuću šemu farbanja izuzetno je teško, ja sam poprilično guglao dok nisam našao Hardera kao predložak. Bilo je potrebno dosta preinaka na maketi da se Hardera dovedeo u stanje kako je izgledao na 4. patroli koju prikazuje događaj na diorami odnosno spašavanju pilota Hellcata Johna Galwina kod Karolinskih otoka 1. Maja 1944. Akcija spašavanja ukupno je trajala preko dva sata u kojima su se tri člana posade Hardera gumenim čamcima uputila na neprijateljski otok spasiti pilota. Bilo je tu svega, snajperske vatre Japanaca iz krošnja drveća, mitraljiranja otoka od strane lovaca s nosača, topovske vatre same podmornice po otoku i na vrhuncu hidroavion Seagull koji je dodatno zakomplicirao situaciju tako što je taxirao između podmornice i čamca te presjekao uže...
Interesantno je to što je događaj dokumentiran s nekoliko fotografija koje su učinjene s aviona koji je bio u blizini.
Akcija je detaljno opisana u knjizi "Death at a Distance: The Loss of the Legendary USS Harder", odlomak koji opisuje akciju je igrom slučaja free pa ako nekoga zanima;
http://books.google.hr/books?id=NrV33S6h8tcC&pg=PA43&lpg=PA43&dq=death+at+the+distance,+lost+of+legendary+uss+harder+lifeguard+duty&source=bl&ots=D2Kg_mkNCA&sig=dCIc96V6Igr_HMONLNfVy5lIkFA&hl=hr&sa=X&ei=zVXaU8rVJ4jOygPHnYK4DQ&ved=0CB0Q6AEwAA#v=onepage&q=death%20at%20the%20distance%2C%20lost%20of%20legendary%20uss%20harder%20lifeguard%20duty&f=false
Sama podmornica Harder je jedna od najpoznatijih podmornica rata, pod zapovjedništvom legendarnog kapetana Samuela D. Dealeya stekla je reputaciju "Destroyer killera" jer je 5 puta uspješno napala razarače koji su je progonili! Lovac je postao lovina 24. Augusta 1944 kada je s kompletnom posadom izgubljen kod Filipina.
Maketa je bojana Gunze bojama, koristio sam nešto sitno AK efekte, "mokri" tragovi na podmornici su rađeni Vallejo still waterom dok je samo more rađeno Vallejo Atlanitc blue akrilnim gelom koji sam nakon što se osušio drybrushao bijelom bojom. Maketa je prvo zaljepljena za podlogu tj. ogledalo a gel sam nanosio malim slikarskim dlijetlom. Prije nego li sam gel nanio na dioramu isprobavao sam ga na komadu ogledala te sam stoga odlučio maketu zalijepiti na ogledalo jer sam smatrao kao ću tako dobiti efekt dubine što je bila greška jer je završni rezultat bio poprilično "kromirani" efekt koji je voda ostavljala. Stvar jednostavno nije izgledala isto na komadu ogledala 2X2 cm i na diorami...
Onda sam odlučio obrusiti reflektivnu stranu ogledala tako da ostane samo staklo koje sam obojao kombinacijom tamno plave i zelene kako bih dobio efekt dubine. U konačnici sam morem i više nego zadovoljan.
Gel je izvrstan, iako definitivno nije "najbolje more koje postoji" vrlo je lagan za korištenje te omogućuje maketaru koji nema nikakva iskustva s izradom morske površine (meni Smile ) da dobije zadovoljavajući rezultat.
Sam gel je transparentne plave boje te se igrom s podlogom može utjecati na njegov završni izgled ukoliko ga se nanese na odgovarajuću podlogu, bojanjem suprotne strane stakla i/ili postavljanjem podoge određene boje na donju stranu. Konkretno na diorami je staklo obojano u kombinaciju plave i zelene boje sa crnom gloss folijom zaljepljenom na karton s donje strane. Kada bih sada samo zamjenio crnu podlogu s bijelom more bi izgledalo drugačije, zaista interesantna stvar za se poigrati!
Figure su PE! Nažalost nisam koristio rezinske, koliko god sam se trudio postaviti ih u priridni položaj ostaje gorak okus u ustima jer nisam uložio još 30 USD u neke poštene figure koje bi sigurno puno bolje izgledale Sad
Na stranici www.navsource.org/archives/08/08257.htm pronašao sam forografije po kojima sam radio preinake na maketi, više o podmornici i kapetanu možete pročitati na http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Harder_%28SS-257%29 i http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_D._Dealey
Zamalo zaboravih staviti slike Smile

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Čet Jul 31, 2014 6:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super!
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Jul 31, 2014 7:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da da, ovo da nekto slozi super podmornicu ili brod ok to mogu shvatiti i rezumjeti, ali ove vodene povrsine tj. more kako to ovako super uspjevate napraviti! Wink

Odlicna pogotovo ova CB fotka so prava!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Jul 31, 2014 8:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo!!

Odličnan uradak i još bolji prateći tekst, bravo meštre!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Jul 31, 2014 8:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako se ne varam, bila je na Kupu Zagreba ili Crnoj Kraljici. ovako izgleda veliko, ali bez naočala ništa ne vidim. Prekrasno.
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

krasna!
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 2:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidio sam podmornicu u živo i mogu reći da izgleda još bolje nego na fotografijama. Odlično. Klap klap

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sub Kol 02, 2014 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Very Happy

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma