Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Gips velike čvrstoće !?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
theone365

Član od: 13 Pro 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Svi 13, 2014 4:39 pm    Naslov poruke: Gips velike čvrstoće !? Citiraj ovaj komentar

Gips velike čvrstoće oko 7000psi. Možda dentalni gips ? Ako netko ima informacije gdje se može naručiti u hrvatskoj. Juriček nema tako nešto !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Svi 13, 2014 8:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav!
Ja sam inace dentalni tehnicar, tako da koristim to sto ti treba.. Imas raznih tvrdoca gipsa u mojoj struci.. od obicnog alabastera do super tvrdog gipsa.. Takav gips ti imaju svi dileri nasim materijalom: Medical Intertrade, Maico d.o.o. , a posto vidim da si iz Splita, pogledaj ovdje:

http://www.sanitaria.hr/home.php

S njima dosta radim i sto je vazno, imaju dostavu.. E sad, ne znam hoce li dostaviti posto nisi dentalni laboratorij, al lako nazoves i pitas..
Nadam se da sam pomogao donekle, ako bude jos pitanja, tu sam Very Happy
theone365

PorukaUpisano: Sri Svi 14, 2014 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gips se biti odljeven dosta tanko 10*5,74* 0,55mm ako mi možeš preporučit koji da uzmem,znači kad se vadi iz kalupa da se ne lomi,tj ne puca. Može li se dodati u takav gips boja u vodu jel prima na sebe i št misliš oće li se ljepiti u kalupu od silikona ?
Natrag na vrh
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Svi 14, 2014 9:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za silikon se nece lijepiti jer ga mi i uljevamo u silikonski otisak. Sto se tice boje, postoji par varijanta (rozi, zeleni, plavi), ovisno o proizvođacu..U skoli smo se igrali malo s time te dodavali pigment koji se koristi kod krecenja. Boja je bila kompaktna i gips se normalno vezao, tako da mozes s time probati. Za ostale boje ne znam jer nisam nikada imao potrebu raditi tako nesto..
Koliko vidim, ploca ce biti visoka pola milimetra?? Iskreno, teeeesko da ce se to moci izvuci sa gipsom... mozda ako bi otisao kod nekog dentalnog tehnicara, pa da ti brusom za gips to svede na tu dimenziju.. Mi koristimo dijamantne sajbe sa vodom za obradu gipsa, pa bi se tako mozda moglo svesti na tako tanku plocu..
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 15, 2014 1:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imaš po hobby shopovima ovo
http://www.youtube.com/watch?v=Uf8qRMwUpxw

To ti je tekuća keramika. Dosta je tvrda ali da li će
pucati ako je debela 0,5 mm ?
1 kg ti je nekih cca 18 kn.
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Svi 15, 2014 10:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tako tanko je pomalo kritično, bilo bi bolje rezin lijevati

ne znam za te "posebne" gipseve ali za normalni možeš pojačati čvrstoću ali i smanjiti mrvljenje ako u vodu koju koristiš za miješanje prethodno umiješaš drvofiksa do nekih 50%

Pada mi na pamet da bi se to moglo i "armirat" istina dosta je tanko ali pomogla bi ona bandažna traka koja se koristi za prekrivanje pukotina prije gletanja (pogledaj u raznim Bau...sima na dijelu gdje su materijali za knauf i gletanje zidova, izgleda kao paučinasta tanka i uska traka
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 15, 2014 11:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm, da nije možda kolega mislio na centimetre umjesto milimetre?
jer, pločica cca 10x5x0,5 mm bi se mogla napraviti i od plastike ili lima puno jednostavnije nego lijevanjem.
a ako treba bit neki reljef na njoj, onda može i photo-etching...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Svi 15, 2014 11:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da, definitivno pola mm debljine je jaako tanko
Postoji još jedan materijal koji se koristi, pogotovo u brodomaketarstvu, za izradu reljefa i sličnog za makete brodova a to je "drvena prašina" ima izgled i konzistenciju pudera načinjenog od fine, jako fine drvene prašine i nekog veziva, zamiješa se sa vodom i izlije u kalup.
Stvrdnjava sušenjem te je poželjno da nije predebelo..(iako jee 0,5 mm prije premršavo)
jednom osušeno dobiva karakteristike drva, (bušenje, brušenje, bojanje, ...)

Dosta ga koriste za izradu reljefa, grbova, ukrasa za jedrenjake.
Natrag na vrh
theone365

PorukaUpisano: Čet Svi 15, 2014 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima pokušat ću neke od metoda pa javim rezultat !
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma